|
Etli Taze Asma Yaprağı Sarması |
|
Rana
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.10.2006
Mesajlar: 119 Şehir: Uşak |
Kısa URL: https://ml.md/lc8057
Gönderme Tarihi: 25.Ekm.2006
3,707 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram kıyma
1 kaşık sadeyağ
300 gram yaprak
Yeteri kadar maydanoz
3 baş soğan
Karabiber
Tuz
3 kaşık pirinç
Yaprak limonlu kaynar suda öldürülür. Soğuk suda yıkandıktan sonra süzgüye çıkarılır. Sapları koparılıp hazırlanır. Yarım kilo yağlı et bir kez makineden çekilir. Yıkanmış, temizlenmiş pirinç, iki ince kıyılmış soğan, maydanoz, karabiber, nane, tuz, iki kaşık su ilâve edilerek halledilir. Küçük küçük sarılıp pişecek kaba konur. Üzerine bir kaşık yağ, yarım limon, iki bardak su ilâve edilerek orta ateşte pişirilir.
Not: Dolma yapmak için seçilecek olan yaprak (asma yaprağı) genel olarak ya taze iken yapılır ya da salamura halinde olan yapraklar kullanılır. Burada dikkat edilecek husus taze yaprağın haşlanarak istenilen kıvama getirilmesidir. Bu ev hanımlarının tecrübelerine göre saptanmıştır. Salamura yapraklar ise hanımların arzularına göre bazen sıcak suya pek az temas ettirilir. Bu da tecrübe ile saptanan bir durumdur.
|
Etli Asma Yaprağı Dolması |
|
libretto
Aşçıbaşı
Kayıt: 09.01.2008
Mesajlar: 24 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc20565
Gönderme Tarihi: 10.Oca.2008
3,357 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 Kg. orta yağlı kıyma
250 Gr. Taze asma yaprağı
3 Çorba kaşığı pirinç
8-10 Dal maydanoz
2 Orta boy soğan
1 Tatlı kaşığı tuz
1/2 Çorba kaşığı salça
1/4 çay kaşığı karabiber
Tencereye 2 su bardağı su ve 1 çay kaşığı tuz koyup kaynatınız, Yaprağı yıkayıp, tencereye koyarak hafif hararetli ısıda 5 dakika pişiriniz.
Dolma içini hazırlayınız. Yaprağın sapını çıkartıp büyükleri ikiye ayırınız. Tüylü kısmı üste gelmek üzere masaya yayınız. Hazırladığınız içten uzunlamasına yeteri kadar koyup kenarlarını kapatarak sarınız, Tencereye muntazam dizip haşlama suyunu üzerine dökünüz. Suyu az gelirse biraz daha ilave ederetk hafif hararetli ısıda yarım saat pişiriniz.
İçinin Hazırlanması:
Kıymayı derin bir kaba koyunuz. İçine ince kıyılmış soğan, maydanoz, pirinç, kabukları çıkartılıp fındık büyüklüğünde doğranmış domates, tuz ve karabiber ilave edip karıştırınız. Domates olmadığı zaman 1/2 çorba kaşığı salçayı bir çay bardağı su ile sulandırıp katınız.
ML® Etli Yaprak Sarması için tıklayın
|
Etli Taze Yaprak Sarması |
|
fekeli
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.03.2008
Mesajlar: 24 Şehir: Feke-Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc22777
Gönderme Tarihi: 24.Mar.2008
4,789 defa indirildi / yazdırıldı
|
300 gr. taze asma yaprağı
300 gr. dolmalık kıyma
3 orta boy soğan
2 orta boy domates veya 2 çorba kasığı salça
1,5 su bardağı pirinç
3 kaşık tereyağı
1 çorba kaşığı salça
1,5 demet maydanoz
Tuz
Karabiber
Asma yapraklarını yıkayıp, saplarından ayırın. 5-10 dakika kadar haşlayın. Sudan çıkartıp, süzün. Dolma içi hazırlar gibi iç harcını hazırlayın. Bir tencerede 3 kaşık yağı eritip 1 kaşık salçayı kavurun. Yaprağın parlak kısmı avucunuzun içine gelecek şekilde elinize alın. Harçtan 1 tatlı kaşığı kadar yaprağa uzunlamasına yayın, yanlardan kıvırın ve parmak şeklini alacak şekilde sarın. Tencereye düzgünce dizin. Sarmaların üzerini basacak şekilde kaynar su katın. Kısık ateşte pişirin.
Not: Yapraklar sert ise haşlama süresi 15-20 dakikadır.
|
Etli Yaprak Dolması |
|
nazlı
Aşçı
Kayıt: 02.05.2008
Mesajlar: 18 Şehir: Zonguldak |
Kısa URL: https://ml.md/lc23567
Gönderme Tarihi: 02.May.2008
6,235 defa indirildi / yazdırıldı
|
500gr kıyma
300 gr yaprak
2 adet soğan
3 çorba kaşığı pirinç
1 çorba kaşığı katı yağ
1 limon
Tuz
Karabiber
Taze yapraktan yapacaksanız, yaprakları ayıklayıp tuzlu, limonlu kaynar suya koyup hafifçe haşlayın. Salamura yaprak kullanacaksanız, yıkayıp sıcak suda yaprakları yarım saat bekletip, tuzunun çıkmasını sağlayın. Sonra yaprakları tekrar yıkayın. Etli dolma içini hazırlamak için önce kıymayı, ince çentilmiş soğanlarla karıştırın. Ayıklanıp, yıkanmış pirinci ilave edin, yoğurun. Kıyılmış maydanozları ekleyin. Tuzunu, karabiberini ekip iyice harman edin. Sertse biraz su, yağsızsa biraz sıvı yağ ilave ediniz. Hazırladığınız bu içi yapraklara, sarınız.
Etli yaprak dolmaları, zeytinyağlı dolmalara göre daha küçük ve tombul olmalıdır. İtina ile sıkışık olmadan dolmaları tencereye dizip üstünü yaprakla örtün. Üzerine çıkıncaya kadar su koyun. Limon suyu sıkıp, yağını katıp hafif ateşte pişirin. Etler pişince sıcak sıcak üzerine yoğurt dökün.
|
Etli Taze Asma Yaprağı Dolması |
|
zübeyde tezcan
Aşçı
Kayıt: 10.09.2008
Mesajlar: 19 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc27151
Gönderme Tarihi: 10.Eyl.2008
3,187 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gr. kıyma
300 gr. yaprak
2 adet soğan
2 çay bardağı pirinç
1-2 adet yeşil biber
1 kaşık yağ
Yarım demet maydanoz
1 limon
Tuz
Karabiber
Taze yaprakları ayıklayıp, tuzlu limonlu kaynar suda hafifçe haşlayın. Diğer tarafta bir tencerenin içine ince kıyılmış soğan, kıyma, yeşil biber konulur. Pirinç ayıklanıp yıkanır ve kıymaya ilave edilir. Domates soyulup küçük küçük doğranarak ilave edilir. Maydanoz yıkanarak ince ince kıyılır ve kıymaya katılır. Tuz karabiber ve et yağsız bir kaşık yağ konulup iyice karıştırılır. Sert olmaması için birzcık su ile sulandırılır. Haşlanmış yaprakların tüylü yüzüne birer parça dolma içi koyup 3cm boyunda sarılır. Tamamını sarıp tencereye dizdikten sonra dolmaların üzerine yaprak kouyulup, üzerine çıkıncaya kadar su ilave edilir. Eğer yağsız ise bir kaşık yağ eklenir. Sulandırılmış salça ya da rendelenmiş bir domates konulup limon suyu sıkılır; orta ateşte pişirilir.
|
Etli Yaprak Dolması |
|
arzuhal
Aşçıbaşı
Kayıt: 02.03.2009
Mesajlar: 20 Şehir: Antakya |
Kısa URL: https://ml.md/lc34219
Gönderme Tarihi: 02.Mar.2009
2,731 defa indirildi / yazdırıldı
|
600 gram yağlıca kıyma
1 demet dereotu
80 gram sadeyağı ya da margarin (4 çorba kaşığı)
3 bardak su
350 gram asma yaprağı
175 gram soğan (2 orta)
250 gram yoğurt
65 gram pirinç (1 kahve fincanı)
Tuz ve karabiber
1 Bir kap içinde kaynamakta olan suya; 350 gram asma yaprağını atarak, yaprakların ancak renkleri dönünceye kadar aşağı yukarı 5 dakika haşlamalı ve delikli kepçe ile sudan alarak ortalarındaki kalın damarları çıkarmak suretiyle yaprakları ikiye bölmeli ve bir tarafa bırakmalıdır.
2 Bundan sonra bir tencereye; 2 silme çorba kaşığı sadeyağı ya da margarin ile küçük kesilmiş 2 orta baş soğan koyarak, soğanlar pembemsi bir renk alıncaya kadar karıştırarak kavurmalı, sonra bu soğanlara 1 bardak su ile ayıklanmış ve yıkanmış 1 kahve fincanı pirinç ilâve ederek tencerenin kapağını kapatmalı ve pirinçler suyunu çekip de pilâvımsı bir hal alıncaya kadar orta kuvvetteki ateşte 10 dakika kadar pişirmelidir.
3 Pirinçler sularını çekince; tencereyi ateşten almalı ve bunlara kemiksiz olarak tartılmış 600 gram kıyma, ince doğranmış 1 demet dereotu, 1 kahve kaşığı karabiber ile yarım çorba kaşığı da tuz ilâve ederek, hepsini 5 dakika kadar yoğurmalı, sonra yoğurulmuş bu kıymadan irice fındık büyüklüğünde parçalar kopararak, bunları, haşlanmış ve ikiye bölmüş olduğumuz yaprakların baş taraflarına koymalı, sonra yaprağın uzunluğuna doğru sigara sarar gibi yuvarlamak ve sarmak suretiyle küçük dolmacıklar meydana getirmeli ve her sardıkça da bu dolmacıkları küçük bir tencereye ya da kuşaneye düzgün bir şekilde istif etmelidir.
4 Sonra tencereye istif etmiş olduğumuz dolmalara; 2 silme çorba kaşığı sadeyağı ya da margarin ile 2 bardak da su ilâve ederek, üstlerine bir tabak kapatmalı, tabağın üstüne de ağırlık olarak bir havan oturttuktan sonra, tencerenin kapağını kapatmış olarak orta kuvvetteki ateşte dolmaları 35 - 40 dakika pişirmeli ve tabağa alarak yanında çalkalanmış yoğurt olduğu halde servis yapmalıdır.
|
Etli Yaprak Sarma |
|
Havva Aytekin
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 29.03.2008
Mesajlar: 47 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc41123
Gönderme Tarihi: 27.Eyl.2009
3,250 defa indirildi / yazdırıldı
|
Adese Restorant - Etlik
Malzemeler:
300 g dana-kuzu karışımı kıyma
500 g taze asma yaprağı
2 yemek kaşığı pilavlık pirinç
1 adet orta boy kuru soğan
1 tutam ince doğranmış maydanoz
2 yemek kaşığı mısırözü yağı
1 yemek kaşığı salça
1 adet domates
Az miktar tuz
Az miktar karabiber, pul biber, kekik, kimyon, nane
250 g yoğurt
Hazırlanışı:
Derin bir tencereye su konulur ve az miktar tuz atılarak kaynatılır. Asma yapraklarının sap kısımları bıçak yardımıyla ya da elle koparılarak temizlenen yapraklar kaynayan suda 1-2 dakika, renkleri sararıncaya kadar haşlanır. Süzgeç yardımıyla kaynayan sudan alınan yapraklar, yırtılmadan soğuk suya tutulur ve tane tane bir kenara ayrılır. Yapraklar dinlenirken iç harcı hazırlanır. Derin bir kaba kıyma, ince doğranmış ve hafifçe ezilip karabiber ve tuz eklenerek sulandırılmış kuru soğan, maydanozlar, doğranmış domates, baharat ve tuz ve süzgeçte yıkanmış pirinç eklenir ve iyice karıştırılır. Haşlanmış olan yaprakların içine bu karışımdan az miktarlarda alınıp yerleştirilir ve yapraklar rulo şeklinde sarılır. Sıralı bir şekilde yayvan bir tencereye dizilen bu sarmaların üzerine az miktar suda eritilmiş salça ve mısırözü yağı da eklenir. Hafif ateşte pişirilen sarmalar arzuya göre sarımsaklı ya da normal yoğurt ile birlikte, sıcak olarak servis yapılır.
|
Etli Yaprak Sarması |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc70646
Gönderme Tarihi: 11.Arl.2011
3,008 defa indirildi / yazdırıldı
|
400 gr koyun yada kuzu kıyması (orta yağlı)
4 orta boy soğan (ince doğranıp, 1 kahve kaşığı tuzla ovulmuş)
150 gr (3/4 su bardağı) pirinç (ılık suyla 3-4 kez yıkanıp, süzülmüş)
1 demet dereotu (ince kıyılmış)
1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
3 domates (kabukları soyulup, çekirdekleri temizlenerek kuşbaşı doğranmış)
500 gr dolmalık asma yaprağı
200 gr (13 çorba kaşığı) tereyağı (eritilmiş)
1-2 su bardağı et suyu
Kıyma, soğan, pirinç, dereotu, maydanoz ve domatesi orta boy bir kasede iyice karıştırıp, bir kenara bırakınız.
Orta boy bir tencereyi yarısına kadar suyla doldurup, suyu harlı ateşte kaynatınız. Su kaynayınca yaprakları koyup, 1-2 dakika haşlayınız. Tencereyi ateşten alıp, yaprakları tencereden çıkararak fazla sularını süzdürünüz.
Kıymalı harçtan bir yaprağın iki-üç parmak içine doğru yerleştirip, yaprağı önce iki kenarından harcın üstüne doğru kıvırıp, sonra sigara sarar gibi sarınız. Bütün dolmaları aynı biçimde sarıp, orta boy bir tencereye yerleştiriniz. Üstüne eritilmiş tereyağı ve dolmaları aşmayacak kadar et suyu ekleyip, bir tabakla ağırlık yapınız.
Tencereyi ağır ateşe oturtup, dolmaları 1 saat kadar pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, ağırlık yapmak için koyduğunuz tabağı çıkarınız. Dolmaları ısıtılmış bir servis tabağına çıkararak, servis ediniz.
|
Etli Yaprak Sarma |
|
turmerik
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.08.2011
Mesajlar: 27 Şehir: Paris-Fransa |
Kısa URL: https://ml.md/lc75186
Gönderme Tarihi: 26.Nis.2012
2,666 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 Gr. yaprak
Yarım Kg. yağlı kıyma
1 adet soğan
1 adet domates
1 kahve fincanı pirinç
3 yemek kaşığı pirinç
Yapraklar 10 dakika haşlanır. Soğan, domates, maydanoz, salça, nane, karabiber, tuz robotta çekilir. Hazırlanan malzeme, pirinç ve kıyma karıştırılır. Tencerenin dibi yaprak ile kaplanır. Yaprakların geniş tarafına bir miktar iç konularak kenarlar üzerine gelecek şekilde kalanır ve yaprak sarılır. Sarmalar düzgüce tencereye dizilir. Pişirmeye başlamadan önce bir tabak ile sarmaların üzeri dağılmamaları için kapatılır. Tabağın üzerine taşacak kadar su konulunup ağır ateşte pişirilir.
|
Etli Yaprak Sarma |
|
kavalye
Aşçıbaşı
Kayıt: 23.10.2012
Mesajlar: 23 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc82444
Gönderme Tarihi: 24.Ekm.2012
2,542 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı pirinç
1 soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
400 gram kıyma
1 çorba kaşığı salça
3 diş sarımsak
1 çorba kaşığı nane, kırmızı pul biber
Yarım demet maydanoz
2 domates
250 gram asma yaprağı
Asma yapraklarını yıkayıp saplarını kesin. Sıcak suyun içinde 15 dakika yumuşatıp soğuk suya batırın. Bu işlem yaprakların yeşil kalması için ve daha diri olması için yapılır. Dolma içi için pirinç, rendelenmiş soğan ve domatesleri bir kabın içinde karıştırın. Üzerine kalan diğer malzemeleri ekleyip çiğ olarak hazırlayın. Yapraklarından birkaç tane tencerenin altına dizin. Yaprakların içlerine malzemeden az miktarda yerleştirip sarın ve tencereye sırayla dizin. Üzerine acılmasın diye bir tabak kapatın. Suyunu verin yaklaşık 1,5 su bardağı sıcak su ekleyip 35 dakika pişirin. Bu şekilde dolmalar daha düzgün bir şekilde kalacaktır. Sarımsaklı yoğurtla ikram edebilirsiniz.
|
Etli Taze Yaprak Dolması |
|
im
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc82554
Gönderme Tarihi: 27.Ekm.2012
2,555 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram taze asma (üzüm) yaprağı
2 adet soğan,soyulup,
10 su bardağı su (2 litre)
1 sulu limonun suyu
1 çorba kaşığı tepeleme yağ
2,5 su bardağı et suyu (yoksa su)
İçi:
10 adet orta boy ince kıyılmış soğan (1 kilo)
3 kahve fincanı ıslatılıp, temizlenmiş pirinç (150 gram)
3/4 su bardağı et suyu (veya su)
1 çorba kaşığı tuz
Az karabiber
500 gram az yağlı koyun veya kuzu kıyması
1/2 şer bağ birlikte kıyılmız dereotu, maydanoz, nane (veya kuru nane)
İçi için:
1) Küçük bir tepsiye soğan ve tuzu ilâve ederek elinizle kuvvetlice, soğanlar iyice ölünceye kadar, 5 dakika ovunuz.
2) Pirinci ilâve ederek 2 dakika daha ovmaya devam ediniz.
3) Sonra, bütün malzemeyi ilâve edip iyice karıştırınız.
Yaprakların hazırlanışı:
1) Yaprakları ayıklayıp, tuzlu limonlu suda ağır ağır kaynatıp altüst ederek 3 dakika haşlayınız.
2) Ağır ağır kaynatarak yaprakları altüst ederek 5 dakika haşlayıp, soğuk su akıtarak, soğutup, susuz olarak bir kaba çıkarınız.
3) Yaprakların büyüklüğüne göre bazılarını ortadan kopararak, bazılarını bütün olarak bir yaprağı tüylü kısmı üste gelmek üzere sol ovucunuzun içine koyup yaprağın parmaklarınızın tarafındaki ucunun tam ortasına cevizden biraz küçük dolma içi koyup, yaprağı iki yandan için üzerine kapatınız, diğer uçlar üzerinde yuvarlayıp sigara sarar gibi dolmayı sarınız.
4) Diğerlerini de aynı şekilde sarıp küçük bir kuşhanenin altına 3-4 yaprak yerleştirip üzerine dolmaları diziniz.
5) Soğanı, yağı ve et suyunu ilâve edip, üzerine bir tabak kapatınız ve orta kuvvetli ateşte 35-40 dakika pişiriniz.
|
Etli Yaprak Sarma |
|
Aytek
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.03.2013
Mesajlar: 41 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc88633
Gönderme Tarihi: 20.Nis.2013
2,403 defa indirildi / yazdırıldı
|
200 gram asma yaprağı
200 gram kıyma
1 çay bardağı pirinç
1 çorba kaşığı salça
500 gram kemik
2 adet soğan
1 demet taze nane
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
4 çorba kaşığı tereyağı
2 diş sarımsak
Baharatlar
Soğanı ince bir şekilde rendeleyin. Bir kabın içine alın. Üzerine ince kıyılmış yeşillikleri ekleyin. Kıymayı da içine yerleştirip karıştırın. Bu karışıma baharatları ve pirinçleri ekleyip hazırlayın. Bu harcı 5 dakika kadar kaynatılıp suyu sıkılmış asma yapraklarının içlerine tıpkı sarma yapar gibi küçük küçük sarın. Tencereye kemiği yerleştirip üzerine sıcak su döküp 40 dakika kaynatın dizin. Tencereye, sardığınız dolmaları dizip et suyunu üzerine dökün, 35 dakika kısık ateşte pişmeye bırakın. Servis tabağına alın, üzerine sarımsaklı yoğurt dökün ve sıcak olarak ikram edin.
|
Etli Yaprak Sarma |
|
güliz
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.09.2013
Mesajlar: 42 Şehir: Kars |
Kısa URL: https://ml.md/lc92417
Gönderme Tarihi: 20.Eyl.2013
2,345 defa indirildi / yazdırıldı
|
200 gram asma yaprağı
400 gram kıyma
2 soğan
1 demet taze nane
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
2 çay bardağı pirinç
2 kesme şeker
2 diş sarımsak
Baharat
Sarımsaklı yoğurt
Rendelediğiniz soğan ve sarımsağın üzerine ince kıyılmış yeşilliği ekleyin. Yıkanmış pirinci, kıymayı, baharat ve şekeri de katıp iç harcını hazırlayın. 10 dakika kadar kaynatılıp suyu sıkılmış asma yapraklarının içlerine bölüştürüp küçük küçük sarın. Tencereye dizin, üzerine çok az su ekleyip 25 dakika pişmeye bırakın. Servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurtla sıcak olarak ikram edin.
|
Etli Yaprak Sarması |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc96325
Gönderme Tarihi: 03.Mar.2014
2,391 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
500 gr yağlı koyun döşü kıyması
5 soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
2 kahve fincanı pirinç
1 kahve fincanı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
10 dal maydanoz
5 dal dereotu
5 dal nane yada kuru nane
Sarmak için:
250 g taze yada 1 kg salamura yaprak
Pişirmek için:
2 su bardağı etsuyu
1 tatlı kaşığı tuz
Terbiye için:
1 adet yumurta
1 adet limon suyu
Soğanlar çok ince doğranır ya da rendelenir.
Diğer malzemelerle iyice karıştırılır.
Yaprak taze ise 6 su bardağı kaynamakta olan suya 1 limon sıkılarak 2 dakika haşlanır.
Yaprak salamura ise yıkanarak tuzundan iyice arıtıldıktan sonra sıcak suda bekletilir.
Yapraklar parçalanmadan suyu sıkılarak sapları alınır.
Yaprakların birkaç tanesi tencerinin dibine döşenir.
Kaşıkla yaprağın uç kısmına koyularak sarılır ve tencereye dizilir.
Üzeri tekrar yaprakla kapatılır.
Et suyu ve tuzu eklenir.
Sarmaların açılıp dağılmaması için üzerine bir tabak kapatılır ve kapağı da kapatılarak hafif ateşte 40 dakika kadar pişmeye bırakılır.
Ocak yerine fırında da pişirilebilir.
Eğer terbiyeli yapılacaksa ateşten almadan hemen önce terbiyesi eklenmelidir.
|
Etli Yaprak Sarma |
|
Elvan Şahin
Yamak
Kayıt: 19.07.2014
Mesajlar: 9 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc100026
Gönderme Tarihi: 19.Tem.2014
2,402 defa indirildi / yazdırıldı
|
300 gram yaprak
2 adet soğan
300 gram kıyma
1 çay bardağı pirinç
2 adet domates
2 çorba kaşığı tereyağı
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yaprakları kaynayan suyun içinde 10 dakika kadar kaynatın. Sonra soğuk suyun içine alıp suyunu sıkın. Kıyma, rendelenmiş soğanı, pirinçleri, rende domatesleri, maydanozu ve naneyi koyup karıştırın. Bu harca bir su bardağı su döküp, yaprakların içlerine doldurun. Küçük küçük sarıp tepsiye dizin. Üzerine suyu koyup 25 dakika kadar pişmeye bırakın. Sıcak olarak servis yapın ve istenirse sarımsaklı yoğurtla ikram edin.
|
Etli Yaprak Sarma |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc111664
Gönderme Tarihi: 26.Eyl.2015
1,909 defa indirildi / yazdırıldı
|
300 gram asma yaprağı
300 gram orta yağlı kıyma
2 avuç pirinç
2 adet domates
2 adet soğan
3 adet sivri biber
Yarım demet maydanoz
5 dal dereotu ve nane
3 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
1 çay bardağı su
1 adet limon
Öncelikle yapacağınız dolma içini hazırlayıp karıştırın. Yapraklar taze ise haşlayın. Salamura yaprak ise yıkayıp sıcak suda yarım saat bekletin. Yıkayıp içleri kıymalı karışımdan 1 çorba kaşığı kadar koyup iyice sarıp tencereye dizin. Tencere dolunca üzerine yaprakla kapatıp domates limon suyu ve su döküp pişirin. 35 dakika kadar orta ateşte pişmeye bırakın. Sıcak ikram edip üzerine yoğurtla sunulabilir.
|
Etli Yaprak Sarması |
|
mülteci
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.11.2015
Mesajlar: 28 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc112816
Gönderme Tarihi: 19.Kas.2015
2,158 defa indirildi / yazdırıldı
|
5-6 deste yaprak (taze veya salamura edilmiş)
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı bulgur (arzu edilirse)
2 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
¼ deste maydanoz
1-2 domates
1 yemek kaşığı salça
½ kg orta yağlı kıyma
Tuz, karabiber, pul biber
Soğan ve sarımsaklar yemeklik doğranır. Kıymaya ilave edilir. Maydanoz ince ince kıyılır. Domatesler rendelenir salça, tuz, karabiber konulur. Pirinç yıkanıp ilave edilir. Hepsi birden yoğurulur.1/2 çay bardağı kadar su ilave edilip tekrar yoğurulur. Yapraklar eğer taze ise kaynar tuzlu suda biraz haşlanır. Çıkarılıp süzdürülür. Haşlanır Eğer salamura ise iyice yıkanıp avuç içinde hafifçe sıkılarak fazla suyu alınır. Sonra sarma işlemi yapılır ve yayvan bir tencereye muntazam bir şekilde eğer varsa pirzola kemikleri tencerenin dibine yayılır ve dolmalar onun üzerine dizilirse daha lezzetli olur. Suyu koyulup ağır ateşte pişirilir. Arzu edilirse üzerine sarımsak, kırmızıbiber ve nane ile hazırlanmış tereyağlı sos dökülür. Patlıcanlar da aynen bu şekilde yapı (Kurutulmuş biber ve patlıcanlarda aynen bu şekilde yapılır. Ancak bunlar önceden biraz haşlanıp suyunun süzülmesi gerekir. Birde pirinç miktarı biraz daha arttırılır)
|
Etli Yaprak Sarma |
|
baron
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.05.2019
Mesajlar: 52 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc143009
Gönderme Tarihi: 26.May.2019
601 defa indirildi / yazdırıldı
|
350 gram asma yaprağı
1 büyük boy kuru soğan
250 gram dana kıyma
1 su bardağı pirinç
3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tereyağı
2 tatlı kaşığı domates salçası
2 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz
Karabiber
Kırmızı biber
Yaprak salamura ise dolmaları sarmadan önce 3-5 dakika kaynar suda tutun. Eğer yapraklar taze ise bu süreyi biraz daha uzatın.
Soğanı mümkün olduğu kadar ince doğrayın. Yıkanmış pirinci, kıymayı, soğanı, 1 tatlı kaşığı biber salçası ve 1 tatlı kaşığı domates salçasını, sıvı yağı, tuz ve karabiberi bir tencere içinde iyice karıştın. Daha sonra bu karışımı ortalarına yerleştirerek yaprakları sarın.
Sardığınız dolmaları tencereye düzgün bir şekilde yerleştirin. Kalan biber ve domates salçalarını 3 çorba kaşığı sıvı yağ ve tereyağı karışımında kavurun. İçine tuz, karabiber ve kırmızı biber koyduktan, sonra yarım litre kaynamış su ile birlikte tencereye dizilmiş sarmaların üzerine dökün. Pişme esnasında yaprakların açılmaması için ters çevrilmiş ufak bir tabağı dolmaların üzerine yerleştirin.
Pişirme süresi orta ateşte 40 dakika kadardır. Suyu azalırsa sıcak su ilave edebilirsiniz.
|
Etli Yaprak Sarması |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc171939
Gönderme Tarihi: 09.May.2023
217 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım kg. asma yaprağı
Yarım su bardağı pirinç
300 gr. orta yağlı kıyma
1 adet soğan
2-3 diş sarımsak
Yarım çay bardağı ılık su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı dolusu karışık salça
1 tatlı kaşığı tuz, nane, kimyon, karabiber
Sos için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı domates rendesi
1 tatlı kaşığı salça
1 çay kaşığı tuz ve baharatlar
Asma yapraklarını haşlıyoruz. Sonra çıkarıp süzüyoruz. Eğer asma yaprağı hazır konserveyse sıcak suya sokup çıkarın Bir kapta tüm iç malzemelerini koyuyoruz. yoğurur gibi karıştırıyoruz. Yaprakların içine dolma içlerini koyup sarıyoruz. Tencerenin dibine yırtık olan yaprakları koyuyoruz. Sonra üzerine yan yana diziyoruz. Üzerine tencerenin yarısına gelecek şekilde su koyuyoruz. Üzerine ağırlık oluşturması için tabak koyup 20-25 dakika kısık ateşte pişiriyoruz. İndirmeden mutlaka tadına bakın. Bir tavada yağ, domates rendesi, zeytinyağı ile pişiriyoruz. Koyu bir sos haline gelince ocağın altını kapatıyoruz. Servis yaparken dolmaların üzerine domates sosumuzdan döküyoruz. İsterseniz yoğurt da koyup servis edebilirsiniz.
|
Etli Yaprak Sarma |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172297
Gönderme Tarihi: 27.May.2023
108 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
100 g pirinç
300 g kıyma, dana ve kuzu eti karışık
1 adet orta boy soğan, ince kıyılmış
2 adet orta boy domates, küp küp doğranmış
¼ demet maydanoz, ince kıyılmış
¼ demet taze nane, ince kıyılmış
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kuru nane
300 g asma yaprağı, salamura ise tuzu alınmış
100 g tereyağı veya sadeyağ
Pirinci üzerini geçecek kadar suyla ıslayın.
Kıymayı geniş ve çukur bir kabın içine koyun.
Soğan, domates, maydanoz ve taze naneyi ilave edin. Tuz, karabiber, kuru nane ile birlikte suyunu süzdüğünüz pirinci ekleyin. Kaşıkla iyice ezip karıştırın.
Her bir asma yaprağını bir tatlı kaşığı hazırladığınız harçla doldurun. Yaprakları 4x2 santim ebadında rulolar halinde sarın.
Tencerenin dibine damarlı yaprakları yerleştirin. Sarmaları üzerine dizin.
Yağ, tuz ve sarmaların üzerini örtecek kadar su ekleyerek üstlerini bir asma yaprağıyla örtün. Yağlı kâğıt koyun ve pişerken açılmamaları için en üste porselen bir tabak yerleştirin. Tencerenin kapağını örtün.
Orta ateşte 45-50 dakika pişirin. Biraz dinlendirdikten sonra geniş bir servis tabağına alarak yoğurtla birlikte servis edin.
Not: Yaprak sarma ufak farklılıklarla birlikte Anadolu’nun hemen her yerde yapılır. Anadolu’nun köklü bağ kültürünün bir parçasıdır. En makbul yaprak ise, Tokat’ın "narince" üzümünün ipek gibi ince, narin yaprağıdır. Baharda taze yaprakla yapılabildiği gibi, salamura yaprakla yıl boyu sarma yapılır.
|
|