| 
 
 
 | 
Erik Turşusu | 
  | 
abibebek 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 09.12.2015 
Mesajlar: 55 Şehir: Maltepe-Çankaya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc139906 
Gönderme Tarihi: 20.Oca.2019 
824 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.ruhundoysun.com
 
 
60 g Kaya tuzu
 
500 ml İçme suyu
 
2 adet Asma yaprağı
 
500 g Yeşil erik
 
1 adet Limon
 
3 diş Sarımsak
 
 
Tuzu, suyun içinde çözülene kadar karıştır.
 
Cam bir kavanozun altına asma yapraklarını yerleştir.
 
Limonları dilimle.
 
Erikleri, aralarına limon dilimleri ve sarımsak gelecek şekilde kavanoza doldur.
 
Tuzlu suyu eriklerin üstünü örtecek şekilde kavanoza boşalt. Kapağını kapatıp, güneş ışığı almayan bir yerde yaklaşık 3 hafta beklettikten sonra buzdolabında sakla.
 
 
 
  
 | 
Yeşil Erik Turşusu | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc171492 
Gönderme Tarihi: 16.Nis.2023 
736 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1,5-2 kg yeşil erik
 
10 diş sarımsak
 
1 adet limon suyu
 
1/2 su bardağı üzüm sirkesi
 
1.5 l kaynar su
 
4 yemek kaşığı kaya tuzu
 
1 tatlı kaşığı şeker
 
1/4 demet dereotu
 
1 avuç nohut
 
 
İlk olarak erikleri, dereotunu ve nohutları yıkayarak süzülmeye bırakın. Erikleri kavanoza alarak ayıkladığınız diş sarımsakları ve nohudu da ekleyerek güzelce yerleştirin. Kaynar suya tuz, sirke, limon suyu ve şekeri ekleyerek tuz tamamen eriyene kadar karıştırın ve soğumaya bırakın. Turşu suyu tamamen soğuduğunda kavanoza doldurun ve üzerine dereotunu da ilave ettikten sonra kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın. Direkt güneş almayan serin bir yerde yaklaşık 20-25 gün bekletin. Açtıktan sonra buzdolabında muhafaza edin. Hazırladığınız yeşil erik turşusunu kuru fasulye ve bulgur pilavı ile birlikte servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Erik Turşusu | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc179430 
Gönderme Tarihi: 11.Eyl.2024 
422 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.cumhuriyet.com.tr
 
 
1 kg yeşil erik (mümkünse sert ve olgunlaşmamış)
 
1 litre su
 
1 su bardağı üzüm sirkesi
 
2 yemek kaşığı kaya tuzu
 
1 baş sarımsak (soyulmuş ve doğranmış)
 
1 tatlı kaşığı tane karabiber
 
1 tatlı kaşığı kişniş tohumu (isteğe bağlı)
 
2-3 dal dereotu (isteğe bağlı)
 
 
Yeşil erikleri iyice yıkayın ve saplarını ayırın. Eriklerin üzerinde küçük delikler açarak turşunun daha hızlı ve dengeli olmasını sağlayabilirsiniz.
 
Bir tencereye suyu ve kaya tuzunu ekleyin. Tuz eriyene kadar karıştırarak kaynatın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın ve suyun oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
 
Temiz ve sterilize edilmiş cam kavanoza erikleri yerleştirin. Aralarına doğranmış sarımsak, tane karabiber ve kişniş tohumlarını serpiştirin. Dilerseniz, turşunun üzerine birkaç dal dereotu ekleyebilirsiniz.
 
Oda sıcaklığına gelen tuzlu suyu ve üzüm sirkesini kavanoza dökün. Eriklerin tamamen suyun içinde kalmasını sağlayın. Eğer gerekirse, üzerlerine bir ağırlık koyarak eriklerin suyun üstüne çıkmasını engelleyebilirsiniz.
 
Kavanozun kapağını sıkıca kapatın ve serin, karanlık bir yerde en az 2 hafta boyunca bekletin. Turşunun tam lezzetini alması için 4-6 hafta beklemek en ideali olacaktır.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |