| 
 
 
 | 
Elma Kompostosu | 
  | 
Dilek 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 09.08.2005 
Mesajlar: 72 Şehir: Mersin | 
Kısa URL: https://ml.md/lc418 
Gönderme Tarihi: 23.Eyl.2005 
4,166 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
6 adet elma
 
1 bardak toz şeker
 
Çeyrek limon
 
3 bardak su
 
 
Bütün elmenın ortası oyacakla çıkarılır, etrafı soyularak soğuk suya konur. Kaynar suya limonun dötte biri sıkılarak elmalar atılır. Piştikten sonra şekerler ilave edilir, 5 dakika sonra ateşten alınır. Soğuduktan snra servis edilir.
 
 
 ML® Elma Kompostosu için tıklayın
 
  
 | 
Elma Kompostosu | 
  | 
URLALI 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 31.08.2006 
Mesajlar: 47
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc7258 
Gönderme Tarihi: 07.Eyl.2006 
3,358 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg. elma
 
yarım kg. şeker
 
10 bardak su
 
1 kahve kaşığı kırmızı şekerci boyası
 
5 adet karanfil
 
 
Elmaları yıkdıktan sonra soyup ortadan ikiye bölün, çekirdek ve çekirdek yataklarını çıkarıp, kaynamakta olan şekerli suya atın. Bir fiske şekerci boyası ile 5 adet karanfili de elmalara atıp biraz daha kaynatın. Soğutun servis yapın.
 
 
 ML® Karışık Kış Kompostosu için tıklayın
 
  
 | 
ELMA KOMPOSTOSU | 
  | 
dul 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.12.2006 
Mesajlar: 33 Şehir: ank | 
Kısa URL: https://ml.md/lc10266 
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2006 
3,176 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
6 adet elma
 
1/4 limon
 
24 adet  kesme  şeker
 
 
Elmaların kabukları soyulup çekirdekleri çıkartılır. Kaynar suya bir limonun dörtte biri sıkılıp elmalar konur. Piştikten sonra 24 adet şeker ilâve edilip, biraz daha kaynatılır ve ateşten indirilir.
 
 
ML® Karışık Kış Kompostosu (görsel)
 
  
 | 
Elma Kompostosu | 
  | 
akide şekeri 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.11.2007 
Mesajlar: 26 Şehir: Van | 
Kısa URL: https://ml.md/lc19441 
Gönderme Tarihi: 22.Kas.2007 
3,481 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
6 adet golden elma
 
1/2 su bardağı toz şeker
 
1 limonun suyu
 
Karanfil
 
 
Hazırlanışı:
 
Elmaları soyup arzu ettiğiniz öçülere bölün. Tencereye alıp üzerlerini geçecek kadar su koyup elmalar yumuşayana dek pişirin. Şiekeri ve limon suyunu tencereye ekleyip 20-25 dakika daha kaynatın. Ocaktan almadan önce bir tutam toz karanfil serperek bir iki defa tahta kaşıkla karıştırın. Soğutup kaselere boşaltın.
  
 | 
ELMA KOMPOSTOSU | 
  | 
yunusdoğan 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 18.12.2007 
Mesajlar: 23 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc20093 
Gönderme Tarihi: 20.Arl.2007 
3,124 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzeme :
 
250 gr. şeker (1 su bardağı), 
 
4-5 adet orta büyüklükte elma.
 
 
Yapılışı:
 
1- Elmaları yıkayınız, boyuna 2'ye kesniz.
 
2- Bıçak ucuyla çekirdekli yerlerini çıkarınız.
 
3- Kabuklarını soyunuz, yıkayınız.
 
4- Üzerini örtecek kadar su koyunuz.
 
5- 1/3 lt. suyu kalıncaya kadar kaynatınız.
 
6- Sonra 250 gr. şekeri ilave ediniz.
 
7- 20-30 dakika kaynatınız.
 
8- Soğuduktan sonra dağıtım kasesine boşaltıp servis yapınız.
  
 | 
ELMA KOMPOSTOSU | 
  | 
sevim 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 14.12.2007 
Mesajlar: 52 Şehir: Nallıhan/Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc21330 
Gönderme Tarihi: 12.Şub.2008 
3,244 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
7-8 elma
 
2,5 su bardağı şeker
 
 
Tencereye 6 su bardağı su koyunuz. Elmaları yıkayıp, çekirdek yatağını elma oyacağı ile çıkartarak kabuklarını soyunuz (veya zevke göre doğrayınız.) Tenceredeki ölçülü suya koyup kapağını örterek orta hararetli ısıda yumuşyıncaya kadar pişiriniz. Şekerini ilave edip eriyinceye kadar elmaları zedelemeden karıştırınız ve ağzı açık olarak hafif hararetli ısıda birkaç taşım kaynatınız.
 
Komposto kâselerine birer elma yerleştirip üzerlerine şurubunu eşit olarak dökünüz.
  
 | 
ELMA KOMPOSTOSU | 
  | 
Çizmeli 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 13.04.2008 
Mesajlar: 23 Şehir: Ostim | 
Kısa URL: https://ml.md/lc23181 
Gönderme Tarihi: 13.Nis.2008 
3,134 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzeme:
 
1 kg. elma
 
1,5 su bardağı şeker
 
6 su bardağı su
 
 
Yapılışı:
 
Elmaları soyup, dilimleyin. Su ve şekeri tencereye koyup elmaları içine atın ve yumuşayıncaya kadar pişirin.
  
 | 
ELMA KOMPOSTOSU | 
  | 
kumbara 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 23.05.2008 
Mesajlar: 18 Şehir: Konya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc24015 
Gönderme Tarihi: 23.May.2008 
3,112 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzeme:
 
1 kilo Amasya elması
 
300 gr toz şeker (1,5 bardak)
 
1500 gr su (6 bardak)
 
 
Yapılışı:
 
Elma kabukları soyulur 4 de bölünüp çekirdekleri temizlenip su olan bir kabın içine atılır. Elmaların ayıklanması sona erince elmalar bir tencereye yerleştirilip, üzerine 1,5 bardak şeker koyarak tencerenin kapağını kapatıp, ağır ateşte yumuşak bir hal alıncaya kadar pişirilir. Daha sonra suyunu ilave edip bir miktar daha pişirilir.
  
 | 
Elma Kompostosu | 
  | 
Ballıca 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 21.07.2008 
Mesajlar: 41
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc25576 
Gönderme Tarihi: 21.Tem.2008 
3,443 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzemeler:
 
5 adet büyük boy starking elma
 
2,5 su bardağı su
 
1,5 su bardağı toz şeker
 
2 adet karanfil
 
 
Hazırlanışı:
 
Elmaları iyice yıkayıp kabuklarını soyun, ortadan yararak, bıçağın ucu ile çekirdeklerini çıkarın, çekirdek yataklarını oyun, tencereye alın. Üzerine suyu ilave edin. 10 dk. ağır ateşte kaynatıp, şekeri ve karanfilleri ekleyin. 15 dk. daha kaynatıp ateşten alın ve soğuk olarak servis yapın.
  
 | 
Elma Kompostosu | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc36732 
Gönderme Tarihi: 21.May.2009 
3,223 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzemeler
 
1000 gram sert  elma
 
1500 gram su (6 bardak)
 
350 gram toz şekeri (1.1/2 bardak)
 
 
Bir tencereye 6 bardak su koyduktan sonra kabukları soyulmuş ve çekirdek kısımları çıkarılarak, ortaları delik bir hale getirilmiş veya ikiye kestikten sonra çekirdekleri çıkarılmış elmalar ilave edilir. Bunlara, 1.1/2 bardak da toz şekeri ilave ettikten sonra kuvvetli ateşte pişirmeli ve ateşten alarak, komposto iyice soğuduktan sonra tabağa almalı ve servis yapmalıdır.
  
 | 
Elma Kompostosu | 
  | 
fem 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.09.2009 
Mesajlar: 20 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc41080 
Gönderme Tarihi: 25.Eyl.2009 
3,140 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzemesi
 
8 elma (750 gr)
 
1 su bardağı tozşeker
 
4 su bardağı su
 
1 tatlı kaşığı limon suyu
 
2-3 diş karanfil
 
 
Elmaları yıkayıp kabuklarını soyun. Su dolu bir kapta bekletin. Tencereye dört bardak su ve limon suyunu alın. Elmaları dilimleyip çekirdekli kısımlarını çıkarın. Limonlu suya ilave edin ve yumuşayıncaya kadar kaynatın. Tozşeker ve karanfilleri ekleyip 4-5 dakika daha kaynatın, ateşten alın. Soğuyunca servise sunun.
  
 | 
ELMA KOMPOSTOSU | 
  | 
kanyapar 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.08.2010 
Mesajlar: 29 Şehir: Gaziantep | 
Kısa URL: https://ml.md/lc54880 
Gönderme Tarihi: 24.Ağu.2010 
2,975 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1,280 kilogram ufak elmaları soyup huni ile çekirdek yataklarını çıkardıktan sonra soğuk suya atınız. Orta ateşte yumuşayıncaya dek haşlayıp, süzünüz.
 
1,280 kilogram şeker, 650 gram su, birkaç karanfil ile kestirilmiş şuruba elmaları atıp yavaş yavaş kaynatınız. Kıvamınca biraz limon suyu karıştırıp elmaların üzerine dökünüz.
  
 | 
ELMA KOMPOSTOSU | 
  | 
aydagül 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.11.2010 
Mesajlar: 21 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc57266 
Gönderme Tarihi: 04.Kas.2010 
3,209 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kilo elma
 
1 kilo şeker
 
1 litre su
 
Bir miktar kuru karanfil tanesi
 
 
Soyulup, dörde biçilen ve çekirdekleri ayıklanan elmalar, suya atılır. Bu esnada şerbeti kaynatılmağa başlanır. Elmalar da içine konulur. Güzel rayiha temini için az miktar da kuru karanfil başları ilâve edilir.
 
Tamam kıvamınca pişince elmaların renklerine cilâ vermek için, tenceredeki elmaların üstüne, yarım limon da sıkılır.
 
Ateşten indirilip, soğuduktan sonra, komposto kâselerine bölünür.
 
 
Not: Elma kompostosu, sıhhi bakımdan, akşam yemeklerine daha uygun gelir.
  
 | 
ELMA KOMPOSTOSU | 
  | 
ruşeym 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.11.2010 
Mesajlar: 321 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc57954 
Gönderme Tarihi: 30.Kas.2010 
3,048 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Necip Usta
 
 
5 adet iri elma (1 kg.)
 
400 gr. şeker
 
600 gr. su
 
 
Elmaları ortadan ikiye bölünüz. Çekirdeklerim dikkatlice bıçağın burnu ile çıkarıp kabuklarını soyup bir suyun içine atarak yıkayıp bir tencereye koyunuz; üzerine 600 gr. suyu koyup 3 dakika kaynatınız. Sonra şekerini koyup 4-5 dakika ağır ağır kaynatıp ateşten alarak soğutup servis ediniz.
 
 
Not: Elmanın çekirdekleri en iyi şekilde yuvarlak patates çıkarma kaşıkları ile çıkar yoksa bıçakla çıkarırsınız.
  
 | 
ELMA KOMPOSTOSU | 
  | 
sihirli parmaklar 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 27.12.2010 
Mesajlar: 20 Şehir: İstanbul | 
Kısa URL: https://ml.md/lc58904 
Gönderme Tarihi: 27.Arl.2010 
2,895 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1.5 kg. elma
 
750 gr. şeker
 
 
Elmalarm kabukları soyulur. Çekirdekleri cikarılır 1,5 litre kadar su ile ateşe konur. Yumuşayınca seker ilâve edilir. Biraz daha kaynatılıp ateşten alınır.
  
 | 
Elma Kompostosu | 
  | 
reyon 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 03.01.2011 
Mesajlar: 69 Şehir: Kars | 
Kısa URL: https://ml.md/lc59159 
Gönderme Tarihi: 06.Oca.2011 
2,925 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Türk Kadınının Tatlı Kitabı
 
Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü 1966
 
 
1.1/2 kg Elma
 
450 g Şeker (1.3/4 bardak)
 
7 bardak Su
 
 
1.1/2 kg elmanın her birinin kabuklarını ayıklayıp ortalarından ikiye böldükten sonra çekirdeklerini çıkartınız ve içinde 7 bardak su bulunan bir tencereye atınız. Bilâhare, elmaların içinde bulundukları suya 450 g şeker (1.3/4 bardak) koyarak elmalar yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakınız. Elmalar yumuşayıp da arzu edilen duruma gelince, ateşten alarak soğumaya bırakınız ve müteakiben kâselere koyarak servis yapınız.
  
 | 
ELMA KOMPOSTOSU | 
  | 
sunu 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 11.03.2011 
Mesajlar: 23 Şehir: Bingöl | 
Kısa URL: https://ml.md/lc62634 
Gönderme Tarihi: 21.Nis.2011 
3,171 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kilo elma
 
4 Su bardağı şeker
 
2-3 tane karanfil
 
2 su bardağı su
 
yarım limon suyu
 
 
Elmaları soyunuz. Sap taraflarından çekirdeklerini çıkarınız. Yıkayınız. Tencereye su ile birlikte koyarak pişiriniz. Delikli kepçe ile süzerek servis kâsesine alınız. Tenceredeki şurubun içine birkaç karanfil ve limon suyu koyunuz. Tekrar kaynatınız. Şurup kıvamını bulunca servis kâsesine boşaltınız. Soğutup, servis yapınız.
  
 | 
Elma Kompostosu | 
  | 
tadıgüzel 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.02.2012 
Mesajlar: 229 Şehir: İstanbul | 
Kısa URL: https://ml.md/lc75635 
Gönderme Tarihi: 10.May.2012 
2,773 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Tuğrul Şavkar
 
 
500 gr. elma
 
200 gr. tozşeker
 
500 ml. su (2 su bardağı)
 
4 adet karanfil
 
1/2 adet limonun suyu (isteğe bağlı)
 
 
Elmaları soyup, ikiye bölün ve çekirdek yataklarını çıkarın. Soğuk su ile doldurulmuş bir tencereye atarak bir taşım kaynatın. Ateşi kısıp, elmaları biraz yumuşayıncaya kadar haşlayın ve süzdürün.
 
Diğer bir tencereye şekeri, suyu ve karanfilleri koyun, bir taşım kaynattıktan sonra ateşi kısıp, haşlanmış elmaları ekleyin, birlikte biraz pişirip ateşten alın. Eğer kullanıyorsanız limon suyunu katıp, karıştırın. Soğuduktan sonra biraz buzdolabında bekleterek servis yapın.
  
 | 
Elma Kompostosu | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc96451 
Gönderme Tarihi: 08.Mar.2014 
2,329 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Milli Eğitim Bakanlığı
 
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
 
Ankara 2006
 
 
1 kg elma
 
800 ml su (4 su Bardağı)
 
400 g toz şeker
 
2 adet çubuk tarçın
 
10 adet kavrulmamış badem
 
 
Elmaları bol suda yıkayınız
 
Küvete suyu koyunuz. Elmaların kararmaması için suya bir miktar limon suyu ve tuz ilave ediniz.
 
Elmaların kabuklarını soyunuz (ekonomik olmaya özen gösteriniz.)
 
Elmaları ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini parizyen kaşıkla çıkarınız.
 
Soyulan elma parçalarını su içerisine koyunuz ve kaynatınız.
 
Bademleri kabuklarının soyulması için kaynar suda bekletiniz.
 
Bademlerin kabuklarını soyunuz.
 
Soyduğunuz bademleri enine ikiye ayırıp bir kaseye alınız.
 
Süsleme için nane yaprakları da kullanabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Elma Kompostosu | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc96457 
Gönderme Tarihi: 08.Mar.2014 
2,573 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1/2 kg elma
 
400 ml su
 
200 g toz şeker
 
Süslemek için:
 
Kavrulmamış badem
 
 
Hazırlamış olduğunuz elmaları suyu ile birlikte tencereye koyup yumuşayıncaya kadar haşlayınız.
 
Elmaların parçalanmaması için çok haşlamayınız. Haşlama süresi elmaların çeşidine göre değişmekle birlikte 8-10 dakika yeterli olur.
 
Tencereyi ocaktan indirmeye yakın şekerini ilave ediniz.
 
Gerekirse biraz daha kaynatabilirsiniz. Tat ve lezzet kontrolü yapınız.
 
Ateşten alarak soğutunuz.
 
Bademleri ilave ediniz
 
Kaselere boşaltarak soğuk servis yapınız.
  
 | 
 
 
 
 
 
 |