| 
 
 
 | 
Elbasan Tava | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc145743 
Gönderme Tarihi: 19.Eyl.2019 
1,370 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 yemek kaşığı tereyağı
 
2 yemek kaşığı sıvı yağ
 
800 gram kuzu kol
 
10 adet arpacık soğan
 
2 çay kaşığı tuz
 
2 su bardağı yoğurt
 
3 adet yumurta sarısı
 
3/4 su bardağı un
 
2 diş sarımsak
 
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
 
Terbiyesi için:
 
2 su bardağı süzme yoğurt
 
3 adet yumurta sarısı
 
4 yemek kaşığı sıvı yağ
 
3 yemek kaşığı un
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay bardağı su
 
 
Tereyağını ve sıvı yağı bir tencereye alıp kızdırın.
 
Etleri tencereye ekleyip mühürleyin.
 
Etlere arpacık soğanları ilave edip 2-3 dakika soteleyin.
 
Tuzunu ve üzerini geçecek kadar sıcak suyu da ekleyip kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin.
 
Bu esnada yoğurt, yumurta sarısı, un ve suyu karıştırıp sos kıvamına getirin.
 
Tuz ve karabiber ekleyin.
 
Pişen et ve soğanları tencereden alıp fırın kabına dizin.
 
Üzerine yoğurtlu sosu gezdirip yemeğinizi 180 derecede önceden ısıtılmış fırına verin.
 
Üzeri kızarana kadar 25 dakika kadar fırınladığınız yemeğinizi soğutmadan sipariş edin.
 
 
Not: Kökeni Osmanlı saray mutfağına dayanan bir lezzet elbasan tava. Adını bugün Arnavutluk sınırları içinde bulunan Elbasan şehrinden alıyor.
 
 
 
  
 | 
Elbasan Tava | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc146090 
Gönderme Tarihi: 05.Ekm.2019 
799 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gr Kuzu Eti (kemiksiz)
 
2 adet Kuru Soğan
 
1 su bardağı Un
 
1 su bardağı Yoğurt
 
4 adet Yumurta
 
1 çay bardağı Et Suyu
 
Tuz
 
Karabiber
 
Pulbiber
 
Kekik
 
Biberiye
 
Tane karabiber
 
1 adet Defne yaprağı
 
½ çay bardağı Zeytinyağı
 
3 yemek kaşığı Tereyağı
 
 
Tencerede yağlar ısıtılıp etler kavrulur. İri doğranmış kuru soğanlar ilave edilip birlikte sotelenir. Tuzu, suyu ve defne yaprağı ilave edilip düdüklü tencerede 15 dk pişirilir. Buharı çıkarılıp etin suyu süzülerek 1 su bardağı sos için ayrılır. Ilınan et suyu bir kaba alınıp üzerine yoğurt, yumurtalar, un, tuz konup karıştırılır. Etler fırın kabına alınıp üzerine baharatlar serpilir. Hazırlanan sos üzerine dökülüp önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 40 dk pişirilir.
 
 
 
  
 | 
Elbasan Tava | 
  | 
çerez 
Yamak 
 
  
Kayıt: 04.07.2020 
Mesajlar: 8 Şehir: Kastamonu | 
Kısa URL: https://ml.md/lc155767 
Gönderme Tarihi: 30.Oca.2021 
441 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
800 gram kuzu kol
 
10 adet arpacık soğan
 
2 diş sarımsak
 
4 yemek kaşığı tereyağı
 
2 yemek kaşığı sıvı yağ
 
Terbiyesi için:
 
3 adet yumurta sarısı
 
2 su bardağı süzme yoğurt
 
3 yemek kaşığı un
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay bardağı su
 
 
Tereyağını ve sıvı yağı bir tencereye alıp kızdırın.
 
Etleri tencereye ekleyip mühürleyin.
 
Etlere arpacık soğanları ilave edip 2-3 dakika soteleyin.
 
Tuzunu ve üzerini geçecek kadar sıcak suyu da ekleyip kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin.
 
Bu esnada yoğurt, yumurta sarısı, un ve suyu karıştırıp sos kıvamına getirin.
 
Tuz ve karabiber ekleyin.
 
Pişen et ve soğanları tencereden alıp fırın kabına dizin.
 
Üzerine yoğurtlu sosu gezdirip yemeğinizi 180 derecede önceden ısıtılmış fırına verin.
 
Üzeri kızarana kadar 25 dakika kadar fırınladığınız yemeğinizi soğutmadan servis edin.
 
 
Not: Elbasan, bugün Arnavutluk sınırları içinde bulunan 1466 ile 1912 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’nun sancağı olmuş bir şehir. Elbasan tava yemeği de adını bu şehirden alıyor.
 
 
 
  
 | 
Elbasan Tava | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc181237 
Gönderme Tarihi: 12.Oca.2025 
130 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.cumhuriyet.com.tr
 
 
Et için:
 
750 gram kuzu eti (kemiksiz ve iri kuşbaşı doğranmış)
 
1 adet kuru soğan (4 parçaya bölünmüş)
 
2 diş sarımsak
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
2 adet defne yaprağı
 
6-7 su bardağı su
 
Sos için:
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
2 yemek kaşığı un
 
2 su bardağı yoğurt
 
1 adet yumurta
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı karabiber
 
 
Bir tencereye kuzu etini, doğranmış soğanı, sarımsağı, defne yaprağını ve suyu koyun. Orta ateşte etler iyice yumuşayana kadar (yaklaşık 1,5 saat) haşlayın. Haşlanan etleri süzgeçle alın ve suyunu bir kenarda saklayın. Ayrı bir tavada tereyağını eritin, üzerine unu ekleyerek hafifçe kokusu çıkana kadar kavurun. Kavrulan una yavaş yavaş ayırdığınız et suyundan 1-2 kepçe ekleyin ve çırpma teliyle karıştırarak pürüzsüz bir kıvam elde edin. Ardından yoğurdu, yumurtayı, tuzu ve karabiberi bir kapta çırpıp bu karışıma ekleyin. Kıvamlı bir sos elde edin. Haşlanmış kuzu etlerini geniş bir fırın kabına yerleştirin. Üzerine hazırladığınız sosu gezdirerek dökün ve eşit şekilde yayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar (yaklaşık 20-25 dakika) pişirin.
 
 
 
  
 | 
Elbasan Tava | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc181718 
Gönderme Tarihi: 14.Şub.2025 
176 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
400 gram yağsız kuzu eti
 
4 kahve fincanı margarin
 
2 adet orta boy soğan
 
1 çorba kaşığı tane karabiber
 
3 adet defne yaprağı
 
4 tatlı kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
 
Tuz
 
Beşamel sos için:
 
1 çorba kaşığı tereyağı
 
1 kahve fincanı un
 
1 çay bardağı süt
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Margarini eritip yemeklik doğranmış soğanı pembeleşene kadar kavurun.
 
Üzerine eti ekleyip kavurmaya devam edin.
 
Tane karabiber ve defne yapraklarını ekleyin.
 
Üzerini geçecek kadar sıcak su ve tuz ekleyerek pişmeye bırakın.
 
Beşamel sos için, ayrı bir tavada tereyağını eritip, unu rengi dönene kadar kavurun.
 
Sürekli karıştırarak üzerine sütü ilave edin.
 
Tuz ve karabiber ekleyin.
 
Ocaktan alıp birkaç dakika dinlendirin.
 
Etler piştikten sonra bir güveç kabına alın.
 
Beşamel sosu üzerine gezdirip rendelenmiş kaşar peynirini serpin.
 
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirip servis yapın.
 
 
400 gram yağsız kuzu eti
 
4 kahve fincanı margarin
 
2 adet orta boy soğan
 
1 çorba kaşığı tane karabiber
 
3 adet defne yaprağı
 
4 tatlı kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
 
Tuz
 
Beşamel sos için:
 
1 çorba kaşığı tereyağı
 
1 kahve fincanı un
 
1 çay bardağı süt
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Margarini eritip yemeklik doğranmış soğanı pembeleşene kadar kavurun.
 
Üzerine eti ekleyip kavurmaya devam edin.
 
Tane karabiber ve defne yapraklarını ekleyin.
 
Üzerini geçecek kadar sıcak su ve tuz ekleyerek pişmeye bırakın.
 
Beşamel sos için, ayrı bir tavada tereyağını eritip, unu rengi dönene kadar kavurun.
 
Sürekli karıştırarak üzerine sütü ilave edin.
 
Tuz ve karabiber ekleyin.
 
Ocaktan alıp birkaç dakika dinlendirin.
 
Etler piştikten sonra bir güveç kabına alın.
 
Beşamel sosu üzerine gezdirip rendelenmiş kaşar peynirini serpin.
 
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirip servis yapın.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |