| 
 
 
 | 
Elbasan Tava | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc181718 
Gönderme Tarihi: 14.Şub.2025 
176 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
400 gram yağsız kuzu eti
 
4 kahve fincanı margarin
 
2 adet orta boy soğan
 
1 çorba kaşığı tane karabiber
 
3 adet defne yaprağı
 
4 tatlı kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
 
Tuz
 
Beşamel sos için:
 
1 çorba kaşığı tereyağı
 
1 kahve fincanı un
 
1 çay bardağı süt
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Margarini eritip yemeklik doğranmış soğanı pembeleşene kadar kavurun.
 
Üzerine eti ekleyip kavurmaya devam edin.
 
Tane karabiber ve defne yapraklarını ekleyin.
 
Üzerini geçecek kadar sıcak su ve tuz ekleyerek pişmeye bırakın.
 
Beşamel sos için, ayrı bir tavada tereyağını eritip, unu rengi dönene kadar kavurun.
 
Sürekli karıştırarak üzerine sütü ilave edin.
 
Tuz ve karabiber ekleyin.
 
Ocaktan alıp birkaç dakika dinlendirin.
 
Etler piştikten sonra bir güveç kabına alın.
 
Beşamel sosu üzerine gezdirip rendelenmiş kaşar peynirini serpin.
 
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirip servis yapın.
 
 
400 gram yağsız kuzu eti
 
4 kahve fincanı margarin
 
2 adet orta boy soğan
 
1 çorba kaşığı tane karabiber
 
3 adet defne yaprağı
 
4 tatlı kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
 
Tuz
 
Beşamel sos için:
 
1 çorba kaşığı tereyağı
 
1 kahve fincanı un
 
1 çay bardağı süt
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Margarini eritip yemeklik doğranmış soğanı pembeleşene kadar kavurun.
 
Üzerine eti ekleyip kavurmaya devam edin.
 
Tane karabiber ve defne yapraklarını ekleyin.
 
Üzerini geçecek kadar sıcak su ve tuz ekleyerek pişmeye bırakın.
 
Beşamel sos için, ayrı bir tavada tereyağını eritip, unu rengi dönene kadar kavurun.
 
Sürekli karıştırarak üzerine sütü ilave edin.
 
Tuz ve karabiber ekleyin.
 
Ocaktan alıp birkaç dakika dinlendirin.
 
Etler piştikten sonra bir güveç kabına alın.
 
Beşamel sosu üzerine gezdirip rendelenmiş kaşar peynirini serpin.
 
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirip servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Elbasan Tava | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc181237 
Gönderme Tarihi: 12.Oca.2025 
130 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.cumhuriyet.com.tr
 
 
Et için:
 
750 gram kuzu eti (kemiksiz ve iri kuşbaşı doğranmış)
 
1 adet kuru soğan (4 parçaya bölünmüş)
 
2 diş sarımsak
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
2 adet defne yaprağı
 
6-7 su bardağı su
 
Sos için:
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
2 yemek kaşığı un
 
2 su bardağı yoğurt
 
1 adet yumurta
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı karabiber
 
 
Bir tencereye kuzu etini, doğranmış soğanı, sarımsağı, defne yaprağını ve suyu koyun. Orta ateşte etler iyice yumuşayana kadar (yaklaşık 1,5 saat) haşlayın. Haşlanan etleri süzgeçle alın ve suyunu bir kenarda saklayın. Ayrı bir tavada tereyağını eritin, üzerine unu ekleyerek hafifçe kokusu çıkana kadar kavurun. Kavrulan una yavaş yavaş ayırdığınız et suyundan 1-2 kepçe ekleyin ve çırpma teliyle karıştırarak pürüzsüz bir kıvam elde edin. Ardından yoğurdu, yumurtayı, tuzu ve karabiberi bir kapta çırpıp bu karışıma ekleyin. Kıvamlı bir sos elde edin. Haşlanmış kuzu etlerini geniş bir fırın kabına yerleştirin. Üzerine hazırladığınız sosu gezdirerek dökün ve eşit şekilde yayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar (yaklaşık 20-25 dakika) pişirin.
 
 
 
  
 | 
Elbasan Tava | 
  | 
çerez 
Yamak 
 
  
Kayıt: 04.07.2020 
Mesajlar: 8 Şehir: Kastamonu | 
Kısa URL: https://ml.md/lc155767 
Gönderme Tarihi: 30.Oca.2021 
441 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
800 gram kuzu kol
 
10 adet arpacık soğan
 
2 diş sarımsak
 
4 yemek kaşığı tereyağı
 
2 yemek kaşığı sıvı yağ
 
Terbiyesi için:
 
3 adet yumurta sarısı
 
2 su bardağı süzme yoğurt
 
3 yemek kaşığı un
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay bardağı su
 
 
Tereyağını ve sıvı yağı bir tencereye alıp kızdırın.
 
Etleri tencereye ekleyip mühürleyin.
 
Etlere arpacık soğanları ilave edip 2-3 dakika soteleyin.
 
Tuzunu ve üzerini geçecek kadar sıcak suyu da ekleyip kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin.
 
Bu esnada yoğurt, yumurta sarısı, un ve suyu karıştırıp sos kıvamına getirin.
 
Tuz ve karabiber ekleyin.
 
Pişen et ve soğanları tencereden alıp fırın kabına dizin.
 
Üzerine yoğurtlu sosu gezdirip yemeğinizi 180 derecede önceden ısıtılmış fırına verin.
 
Üzeri kızarana kadar 25 dakika kadar fırınladığınız yemeğinizi soğutmadan servis edin.
 
 
Not: Elbasan, bugün Arnavutluk sınırları içinde bulunan 1466 ile 1912 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’nun sancağı olmuş bir şehir. Elbasan tava yemeği de adını bu şehirden alıyor.
 
 
 
  
 | 
Elbasan Tava | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc146090 
Gönderme Tarihi: 05.Ekm.2019 
799 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gr Kuzu Eti (kemiksiz)
 
2 adet Kuru Soğan
 
1 su bardağı Un
 
1 su bardağı Yoğurt
 
4 adet Yumurta
 
1 çay bardağı Et Suyu
 
Tuz
 
Karabiber
 
Pulbiber
 
Kekik
 
Biberiye
 
Tane karabiber
 
1 adet Defne yaprağı
 
½ çay bardağı Zeytinyağı
 
3 yemek kaşığı Tereyağı
 
 
Tencerede yağlar ısıtılıp etler kavrulur. İri doğranmış kuru soğanlar ilave edilip birlikte sotelenir. Tuzu, suyu ve defne yaprağı ilave edilip düdüklü tencerede 15 dk pişirilir. Buharı çıkarılıp etin suyu süzülerek 1 su bardağı sos için ayrılır. Ilınan et suyu bir kaba alınıp üzerine yoğurt, yumurtalar, un, tuz konup karıştırılır. Etler fırın kabına alınıp üzerine baharatlar serpilir. Hazırlanan sos üzerine dökülüp önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 40 dk pişirilir.
 
 
 
  
 | 
Elbasan Tava | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc145743 
Gönderme Tarihi: 19.Eyl.2019 
1,370 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 yemek kaşığı tereyağı
 
2 yemek kaşığı sıvı yağ
 
800 gram kuzu kol
 
10 adet arpacık soğan
 
2 çay kaşığı tuz
 
2 su bardağı yoğurt
 
3 adet yumurta sarısı
 
3/4 su bardağı un
 
2 diş sarımsak
 
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
 
Terbiyesi için:
 
2 su bardağı süzme yoğurt
 
3 adet yumurta sarısı
 
4 yemek kaşığı sıvı yağ
 
3 yemek kaşığı un
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay bardağı su
 
 
Tereyağını ve sıvı yağı bir tencereye alıp kızdırın.
 
Etleri tencereye ekleyip mühürleyin.
 
Etlere arpacık soğanları ilave edip 2-3 dakika soteleyin.
 
Tuzunu ve üzerini geçecek kadar sıcak suyu da ekleyip kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin.
 
Bu esnada yoğurt, yumurta sarısı, un ve suyu karıştırıp sos kıvamına getirin.
 
Tuz ve karabiber ekleyin.
 
Pişen et ve soğanları tencereden alıp fırın kabına dizin.
 
Üzerine yoğurtlu sosu gezdirip yemeğinizi 180 derecede önceden ısıtılmış fırına verin.
 
Üzeri kızarana kadar 25 dakika kadar fırınladığınız yemeğinizi soğutmadan sipariş edin.
 
 
Not: Kökeni Osmanlı saray mutfağına dayanan bir lezzet elbasan tava. Adını bugün Arnavutluk sınırları içinde bulunan Elbasan şehrinden alıyor.
 
 
 
  
 | 
Elbasan Tava | 
  | 
Toprak Baba 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.02.2016 
Mesajlar: 35 Şehir: Isparta | 
Kısa URL: https://ml.md/lc114690 
Gönderme Tarihi: 07.Şub.2016 
1,860 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.arnavutum.com
 
 
750 gr kuzu eti
 
350 gr margarin ya da tereyağı
 
2 soğan
 
1 tatlı kaşığı salça
 
1 tatlı kaşığı kekik
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
2 diş sarmısak
 
4 su bardağı su
 
1 su bardağı un
 
1 su bardağı kaşarpeyniri (rendelenmiş)
 
4 su bardağı süt
 
1 çay kaşığı tuz
 
2 yumurta
 
 
Tencerede 100 gr margarini eritin. Salça ve eti ilave edin. Suyu ekleyerek yaklaşık bir saat kaynatın. Salça içinden aldığınız eti 15 dakika kadar soğumaya bırakın.
 
Ufak bir tencereye kuru soğanları doğrayıp kalan margarini de pembeleşinceye kadar kavurun.
 
Didiklediğiniz etleri ilave edin. Tuz, karabiber, kekik ve dövülmüş sarmısakları katarak pişirin.
 
Ateşten aldığınız eti porsiyonlara ayırarak tepsiye dizin. Sosu hazırlamak için, bir tencerede 250 gr margarin ve unu hafifçe kavurun. Çırpılmış yumurtayı ve tuzu ekleyerek sürekli karıştırın.
 
Sütü azar azar ilave ederek karıştırmaya devam edin. Sos kremadan daha koyu bir kıvama gelince etin üzerine her yanını kaplayacak şekilde dökün.
 
Üzerine yumurta sarısı sürerek, rendelenmiş kaşar serpin ve fırında 15-20 dakika pişirerek servis yapın.
  
 | 
Elbasan Tava | 
  | 
şahbaz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 17.02.2015 
Mesajlar: 71 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc111080 
Gönderme Tarihi: 31.Ağu.2015 
1,715 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gr. kuzu gerdan
 
2 adet yumurta
 
1 su bardağı yoğurt
 
2 yemek kaşığı un
 
Tuz
 
Karabiber
 
Kekik
 
 
Gerdan etini, kemiğinden ayrılacak şekilde haşlayıp etlerini didikleyin. Didiklediğiniz etleri bir fırın kabına yayın. Yumurtayı bir kasede çırpın, üzerine yoğurt, un, tuz, karabiber ve kekiği ekleyerek, pürüzsüz bir karışım elde edene kadar çırpmaya devam edin. Karışımı etin üzerine dökün. 200 derecedeki fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  
 | 
Elbasan Tava | 
  | 
Niyaz 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 21.05.2014 
Mesajlar: 19 Şehir: Bolu | 
Kısa URL: https://ml.md/lc98419 
Gönderme Tarihi: 21.May.2014 
2,224 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg kuzu eti büyük kusbaşı dogranmış
 
2 çorba kaşığı margarin
 
1-2 su bardağı sıcak su
 
Sos için;
 
500 gr yoğurt
 
1 su bardağı un
 
2,5 bardak suda eritilmiş et suyu
 
2 yumurta sarısı
 
 
Öncelikle tenceremizde tereyağını eritin ve içerisine etleri atın. Etleri suyunu çekene kadar kavurun. Sonra içerisine sıcak suyu ilave edip etlerin yumuşayıncaya kadar pişmesini sağlayın. Sonra etleri tencereden alıp, istediğiniz bir büyüklükteki güvece dizin. Kişisel yemek servislerinde küçük güveçler daha güzel olur.
 
Etler hazırlanırken bizde sos kısmını halledelim. Yoğurt ile unu karıştırıp, içine et suyunu ilave edip bir tava yardımı ile kızarıncaya kadar pişirin. Pişirme sırasında karışımı iyice çırpın ki eşit dağılsın. Bu yaklaşık 10 dakika kadar sürecektir.
 
Sosu ocaktan aldıktan sonra yumurta sarısını da ekleyin ve sürekli karıştırın. Yumurtanın emilmesini sağlayın.
 
Güvece dizdiğimiz etlerin üzerini kaplayacak şekilde karışımdan dökelim. Önceden hazırladığımız 200 derecelik fırında güvecin üst kısmı kızarıncaya kadar pişirelim. Bu yaklaşık 10 dakika sürer ancak sizin güveç büyüklüğünüze ve fırın ısınıza göre değişebilir. Sürekli kontrol etseniz iyi olur.
 
Ek bilgi olarak, et suyu yerine etler pişerken kullandığınız suyu kullanabilirsiniz.
 
İkinci olarak, etler kavrulurken sarımsak yerine soğan tercih edebilirsiniz.
 
Üçüncü olarak, fırından aldıktan sonra üzerine istediğiniz şekilde bir sos hazırlayabilirsiniz. Bu sos sebzeli falan olabilir.
 
Dördüncü olarak sakın soğutmayın ve parçalamayın.
  
 | 
Elbasan Tava | 
  | 
masal 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 09.04.2009 
Mesajlar: 33 Şehir: İstanbul | 
Kısa URL: https://ml.md/lc35278 
Gönderme Tarihi: 09.Nis.2009 
3,166 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gr. kuzu eti
 
1 su bardağı un
 
1 su bardağı yoğurt
 
2 yemek kaşığı sıvı yağ
 
1 kuru soğan
 
Tuz
 
Karabiber
 
Kırmızı biber
 
 
Bir tencerede irice doğranmış eti, iki kaşık yağ ve doğranmış kuru soğanla hafifçe öldürün. 1 çay bardağı su ile orta ateşte pişirin. Etler pişince kemiklerinden ayırıp, tuzlayın ve karıştırın. Etleri bir tepsiye dizerek üzerine karabiber ve kırmızı biberi serpin. Ayrı bir kapta yoğurtla yumurtaları iyice çırpın, unu katın. Un, karşımın içinde top top kalmayıncaya kadar karıştırın. Karışıma etten kalan suyu da ekleyin. Bunları tepsiye dizilen etlerin üzerine düzgünce dökün. Orta hararetteki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
  
 | 
ELBASAN TAVA | 
  | 
solmaz 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 27.01.2009 
Mesajlar: 26 Şehir: Altındağ-Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc33249 
Gönderme Tarihi: 27.Oca.2009 
4,243 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
750 gr. parça kuzu eti
 
150 gr. katıyağ
 
2 soğan
 
2 diş sarımsak
 
100 gr. kaşar peyniri
 
1 kaşık salça
 
1 bardak un
 
1 lt süt
 
2 yumurta
 
4 bardak su
 
kekik
 
karabiber
 
tuz
 
 
Eti suda 50 gr. yağla, 1 saat haşlayın. Soğuyunca, lif lif ayırın 50 gr.yagı kızdırıp, ince kıyılmış soğanlar, pembeleştirin. Üstüne et salça, doğranmış sarımsak, kekik, karabiber ve tuzunu koyun. 10 dakika karıştırarak pişirin. Un, 50 gr. yağ ve tuzu 5 dakika kavurup, süt ile yumurtayı ekleyin ve karıştırarak pişirin. Fırın tepsisine önce etleri, üzerine de sosu döküp, rendelenmiş peyniri serpin ve 180 C'ye ısıtılmış fırında 15 dakika tutun.
 
 
 ML® Arnavut Yahnisi için tıklayın
 
  
 | 
Elbasan Tava | 
  | 
Alaçatı 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 21.06.2008 
Mesajlar: 20 Şehir: Çeşme | 
Kısa URL: https://ml.md/lc24737 
Gönderme Tarihi: 21.Haz.2008 
5,810 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gram koyun eti (kemiksiz)
 
2 adet havuç
 
2 adet soğan
 
2 adet domates
 
2 adet sivri biber
 
Yarım bardak ayçiçek yağı
 
1 bardak yoğurt
 
2 kaşık un
 
2 adet yumurta
 
200 gram kaşar peyniri
 
Tuz
 
 
Etleri kuşbaşı doğrayın. Et, suyunu çekene kadar yağda kavurun. Soğanları da ufak ufak doğrayıp katın. Biraz daha kavurun. Domatesini, biberini ve tuzunu da koyup ağzını kapatın. Hafif ateşte bir saat kadar pişirin ve bir tepsiye boşaltın. Diğer tarafta un, yoğurt ve yumurtayı Çırpıp etin üzerine eşit şekilde yayın. En üstüne kaşar peynirini rendeleyip her tarafına yayın ye farına verin, üzeri kızarınca çıkarın ve sıcak servis yapın.
  
 | 
 
 
 
 
 
 |