| 
 | 
| Ekşili Siyez Bulgur Pilav (Kastamonu) | 
|  | Göksen Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 23.01.2015
 Mesajlar: 6647
 Şehir: Adana
 | Kısa URL: https://ml.md/lc115758 Gönderme Tarihi: 28.Mar.2016
 1,828 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Anadolujet Magazin
 
 1 kg. siyez bulguru
 1/2 kg. yoğurt
 2 adet soğan
 1 demet nane
 1 demet dereotu
 1 demet maydanoz
 Ebegümeci
 Salça
 Kırmızıbiber
 Tuz
 
 Önce siyez bulgurunu haşlayın. Bu işlem bittikten sonra bulgura ebegümeci ile yoğurt ekleyip kaynatın ve karışım biraz koyulaşınca üzerine nane, maydanoz ve dereotunu doğrayarak atın. Ateşten alıp biraz dinlendirdikten sonra kırmızıbiber ve eritilmiş tereyağı ekleyip sulu bir pilav hâlinde servis yapın.
 
 
  
 
 | 
| Ekşili Pilav (Kastamonu) | 
|  | Göksen Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 23.01.2015
 Mesajlar: 6647
 Şehir: Adana
 | Kısa URL: https://ml.md/lc116208 Gönderme Tarihi: 19.Nis.2016
 1,771 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.kulturportali.gov.tr
 
 1 kg. siyez bulguru
 ½ kg. yoğurt
 2 adet soğan
 1 demet nane
 1 demet dereotu
 1 demet maydanoz
 Ebegümeci
 Salça
 Karabiber
 Tuz
 
 İlk önce siyez bulguru haşlanır, haşlanmış olan bu bulgura ebegümeci ve yoğurt eklenerek kaynatılır ve karışım biraz koyulaşınca üzerine nane, maydanoz ve dereotu doğrayarak atılır. Ateşten alınıp biraz dinlendirilip kırmızı biber ve eritilmiş tereyağı ve eklenerek sulu bir pilav halinde servise alınır.
 
 
  
 
 | 
| Eğşili Pilav (Kastamonu) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc124679 Gönderme Tarihi: 19.Nis.2017
 4,592 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Siyez bulguru 2 su bardağı
 Tereyağı 2 çorba kaşığı
 Ebegümeci 10-15 yaprak
 Su 5 su bardağı
 Isırgan yaprağı (körpe uç kısmından) 8-10 yaprak
 Tuz
 Ekşi yoğurt 2 su bardağı
 
 Siyez bulguru ayıklayıp yıkanır. Suyla birlikte tencerede bulgurlar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
 Ebegümeci ve ısırganı yıkayıp süzülür ve ince ince doğranır. Yoğurt suyla sulandırılır, otlar ve yoğurt pilavın içerisine ilave edilir ve bir iki dakika daha pişirilir. Sulu kıvamda bir pilav olacaktır.
 Daha sonra tereyağı eritilerek pilavın üzerinde gezdirilir. 15 dakika dinlenmeye bırakılır, sıcak olarak servis edilir.
 
 Not: Siyez buğdayı dünyadaki buğdayların atası olarak bilinir. Yaklaşık 10 bin yıl önce  yetiştirilmeye başlanmış olan Siyez buğdayının yetiştirilme yerleri Türkiyenin dağlık bölgeleridir. Özellikle Kastamonu bölgesinde, İhsangazi ilçesinde halen ekilip biçilmektedir.
 
 
  
 
 | 
| Ekşili Pilav (Kastamonu) | 
|  | şiraze Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 17.03.2014
 Mesajlar: 31
 Şehir: Eskişehir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc130577 Gönderme Tarihi: 20.Arl.2017
 1,429 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Aydoğan Aydoğdu - Metin Mızrak
 
 160 gr Siyez bulguru
 1 adet Kuru soğan
 40 gr. Sıvıyağ
 15 gr Tereyağı
 300 gr Yoğurt
 10 gr Salça
 5 gr. Kuru nane
 5 gr. Tuz
 5 gr. Pul biber
 750 ml Su
 1 demet Isırgan otu
 ½ demet Ebegümeci
 1 bağ Yeşil soğan
 ½ demet Yeşil nane
 6-7 adet Asma yaprağı
 
 Bulgur ılık su ile ıslanır. Tereyağı ve sıvıyağ bir tencereye konulup kızartılır.
 Doğranmış kuru soğanlar eklenir, pembeleşene kadar kavrulur, sonra salça ilave edilir.
 Islatılan bulgurun suyu süzülür tencereye konulur. Bulgur 1-2 dakika kavrulur suyu eklenir, kaynamaya bırakılır.
 Bir kâseye alınan yoğurda, doğranmış yeşillikler karıştırılır ve kaynayan bulgurun içine yavaş yavaş ilave edilir, pişmesine yakın içine tuzu, biber, kuru nanesi konulur, bir iki taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır.
 
 
  
 
 | 
| Ekşili Pilav (Kastamonu) | 
|  | berika Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 28.01.2020
 Mesajlar: 21
 Şehir: Bursa
 | Kısa URL: https://ml.md/lc148173 Gönderme Tarihi: 29.Oca.2020
 754 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 kilogram siyez bulguru
 500 gram yoğurt
 2 adet kuru soğan
 1 demet nane
 1 demet dereotu
 1 demet maydanoz
 1 demet ebegümeci
 1 yemek kaşığı biber salçası
 1 yemek kaşığı tereyağı
 Karabiber
 Tuz
 
 Siyez bulgurunu haşlayın.
 Küçük küçük doğradığınız kuru soğan, ebegümeci ve yoğurdu bulgura ekleyip kaynayana kadar pişirin.
 Kıvamı biraz koyulaşınca doğradığınız nane, maydanoz ve dereotunu da pilava ekleyin.
 Pilavı ocaktan alıp bir süre dinlendirin.
 Tereyağını kızdırıp salçayı yağda kavurun ve pilavın üzerine gezdirin.
 Sıcak servis yapın.
 
 
  
 
 | 
| Ekşili Pilav (Kastamonu) | 
|  | Doctor English Admin
 
  
 Kayıt: 15.01.2007
 Mesajlar: 1266
 Şehir: KKTC
 | Kısa URL: https://ml.md/lc158026 Gönderme Tarihi: 31.May.2021
 372 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.sabah.com.tr
 
 2 su bardağı siyez bulguru
 5 su bardağı su
 1 bağ taze ebegümeci
 1 demet maydanoz
 1 demet dereotu
 1 demet taze ısırgan otu
 5-6 adet taze asma yaprağı
 1 demet taze nane
 3 orta boy kuru soğan
 2 çorba kaşığı domates salçası
 Yarım çay bardağı sıvı yağ
 1 çorba kaşığı tereyağı
 3 su bardağı ekşi ayran veya 2 kase yoğurt
 Yeterince tuz
 İsteğe göre karabiber ve pul biber
 
 Tencereye sıvı yağı koyuyoruz. Ardından doğradığımız kuru soğanları pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Daha sonra kavurduğumuz soğana salçayı ekliyoruz. Bir-iki saat öncesinden ılık suda ıslattığımız siyez bulgurunu ve 5 su bardağı suyu tencereye koyup kaynamaya bırakıyoruz. Diğer yandan tüm yeşillikleri yıkayıp elle küçük parçalara ayırıyoruz. Bulgur pişince yeşillikleri tencereye koyup bir taşım kaynatıyoruz. Üç su bardağı ekşi ayran veya yoğurdu da bu karışıma ilave ediyoruz. Bir taşım daha kaynatıp ocaktan alıyoruz. Ekşili pilavın üzerine kızdırılmış tereyağı gezdiriyoruz.
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |