| 
 | 
| Ekşili Pilav (Kastamonu) | 
|  | Doctor English Admin
 
  
 Kayıt: 15.01.2007
 Mesajlar: 1266
 Şehir: KKTC
 | Kısa URL: https://ml.md/lc158026 Gönderme Tarihi: 31.May.2021
 372 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.sabah.com.tr
 
 2 su bardağı siyez bulguru
 5 su bardağı su
 1 bağ taze ebegümeci
 1 demet maydanoz
 1 demet dereotu
 1 demet taze ısırgan otu
 5-6 adet taze asma yaprağı
 1 demet taze nane
 3 orta boy kuru soğan
 2 çorba kaşığı domates salçası
 Yarım çay bardağı sıvı yağ
 1 çorba kaşığı tereyağı
 3 su bardağı ekşi ayran veya 2 kase yoğurt
 Yeterince tuz
 İsteğe göre karabiber ve pul biber
 
 Tencereye sıvı yağı koyuyoruz. Ardından doğradığımız kuru soğanları pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Daha sonra kavurduğumuz soğana salçayı ekliyoruz. Bir-iki saat öncesinden ılık suda ıslattığımız siyez bulgurunu ve 5 su bardağı suyu tencereye koyup kaynamaya bırakıyoruz. Diğer yandan tüm yeşillikleri yıkayıp elle küçük parçalara ayırıyoruz. Bulgur pişince yeşillikleri tencereye koyup bir taşım kaynatıyoruz. Üç su bardağı ekşi ayran veya yoğurdu da bu karışıma ilave ediyoruz. Bir taşım daha kaynatıp ocaktan alıyoruz. Ekşili pilavın üzerine kızdırılmış tereyağı gezdiriyoruz.
 
 
  
 
 | 
| Ekşili Pilav (Kastamonu) | 
|  | berika Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 28.01.2020
 Mesajlar: 21
 Şehir: Bursa
 | Kısa URL: https://ml.md/lc148173 Gönderme Tarihi: 29.Oca.2020
 754 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 kilogram siyez bulguru
 500 gram yoğurt
 2 adet kuru soğan
 1 demet nane
 1 demet dereotu
 1 demet maydanoz
 1 demet ebegümeci
 1 yemek kaşığı biber salçası
 1 yemek kaşığı tereyağı
 Karabiber
 Tuz
 
 Siyez bulgurunu haşlayın.
 Küçük küçük doğradığınız kuru soğan, ebegümeci ve yoğurdu bulgura ekleyip kaynayana kadar pişirin.
 Kıvamı biraz koyulaşınca doğradığınız nane, maydanoz ve dereotunu da pilava ekleyin.
 Pilavı ocaktan alıp bir süre dinlendirin.
 Tereyağını kızdırıp salçayı yağda kavurun ve pilavın üzerine gezdirin.
 Sıcak servis yapın.
 
 
  
 
 | 
| Ekşili Pilav (Kastamonu) | 
|  | şiraze Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 17.03.2014
 Mesajlar: 31
 Şehir: Eskişehir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc130577 Gönderme Tarihi: 20.Arl.2017
 1,429 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Aydoğan Aydoğdu - Metin Mızrak
 
 160 gr Siyez bulguru
 1 adet Kuru soğan
 40 gr. Sıvıyağ
 15 gr Tereyağı
 300 gr Yoğurt
 10 gr Salça
 5 gr. Kuru nane
 5 gr. Tuz
 5 gr. Pul biber
 750 ml Su
 1 demet Isırgan otu
 ½ demet Ebegümeci
 1 bağ Yeşil soğan
 ½ demet Yeşil nane
 6-7 adet Asma yaprağı
 
 Bulgur ılık su ile ıslanır. Tereyağı ve sıvıyağ bir tencereye konulup kızartılır.
 Doğranmış kuru soğanlar eklenir, pembeleşene kadar kavrulur, sonra salça ilave edilir.
 Islatılan bulgurun suyu süzülür tencereye konulur. Bulgur 1-2 dakika kavrulur suyu eklenir, kaynamaya bırakılır.
 Bir kâseye alınan yoğurda, doğranmış yeşillikler karıştırılır ve kaynayan bulgurun içine yavaş yavaş ilave edilir, pişmesine yakın içine tuzu, biber, kuru nanesi konulur, bir iki taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır.
 
 
  
 
 | 
| Eğşili Pilav (Kastamonu) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc124679 Gönderme Tarihi: 19.Nis.2017
 4,592 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Siyez bulguru 2 su bardağı
 Tereyağı 2 çorba kaşığı
 Ebegümeci 10-15 yaprak
 Su 5 su bardağı
 Isırgan yaprağı (körpe uç kısmından) 8-10 yaprak
 Tuz
 Ekşi yoğurt 2 su bardağı
 
 Siyez bulguru ayıklayıp yıkanır. Suyla birlikte tencerede bulgurlar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
 Ebegümeci ve ısırganı yıkayıp süzülür ve ince ince doğranır. Yoğurt suyla sulandırılır, otlar ve yoğurt pilavın içerisine ilave edilir ve bir iki dakika daha pişirilir. Sulu kıvamda bir pilav olacaktır.
 Daha sonra tereyağı eritilerek pilavın üzerinde gezdirilir. 15 dakika dinlenmeye bırakılır, sıcak olarak servis edilir.
 
 Not: Siyez buğdayı dünyadaki buğdayların atası olarak bilinir. Yaklaşık 10 bin yıl önce  yetiştirilmeye başlanmış olan Siyez buğdayının yetiştirilme yerleri Türkiyenin dağlık bölgeleridir. Özellikle Kastamonu bölgesinde, İhsangazi ilçesinde halen ekilip biçilmektedir.
 
 
  
 
 | 
| Ekşili Pilav (Kastamonu) | 
|  | Göksen Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 23.01.2015
 Mesajlar: 6647
 Şehir: Adana
 | Kısa URL: https://ml.md/lc116208 Gönderme Tarihi: 19.Nis.2016
 1,771 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.kulturportali.gov.tr
 
 1 kg. siyez bulguru
 ½ kg. yoğurt
 2 adet soğan
 1 demet nane
 1 demet dereotu
 1 demet maydanoz
 Ebegümeci
 Salça
 Karabiber
 Tuz
 
 İlk önce siyez bulguru haşlanır, haşlanmış olan bu bulgura ebegümeci ve yoğurt eklenerek kaynatılır ve karışım biraz koyulaşınca üzerine nane, maydanoz ve dereotu doğrayarak atılır. Ateşten alınıp biraz dinlendirilip kırmızı biber ve eritilmiş tereyağı ve eklenerek sulu bir pilav halinde servise alınır.
 
 
  
 
 | 
| Ekşili Siyez Bulgur Pilav (Kastamonu) | 
|  | Göksen Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 23.01.2015
 Mesajlar: 6647
 Şehir: Adana
 | Kısa URL: https://ml.md/lc115758 Gönderme Tarihi: 28.Mar.2016
 1,828 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Anadolujet Magazin
 
 1 kg. siyez bulguru
 1/2 kg. yoğurt
 2 adet soğan
 1 demet nane
 1 demet dereotu
 1 demet maydanoz
 Ebegümeci
 Salça
 Kırmızıbiber
 Tuz
 
 Önce siyez bulgurunu haşlayın. Bu işlem bittikten sonra bulgura ebegümeci ile yoğurt ekleyip kaynatın ve karışım biraz koyulaşınca üzerine nane, maydanoz ve dereotunu doğrayarak atın. Ateşten alıp biraz dinlendirdikten sonra kırmızıbiber ve eritilmiş tereyağı ekleyip sulu bir pilav hâlinde servis yapın.
 
 
  
 
 | 
| Ekşili Pilav (Kastamonu) | 
|  | aksel Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 12.09.2011
 Mesajlar: 43
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc67837 Gönderme Tarihi: 12.Eyl.2011
 2,344 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 2 su bardağı bulgur
 1 çay bardağı pirinç
 2 adet soğan
 1 çorba kaşığı salça
 1 kase ebegümeci
 1 kase semizotu
 1 kase yoğurt
 2 çorba kaşığı tereyağı
 1 çay kaşığı kimyon
 1 çay kaşığı karabiber
 3 çay kaşığı tuz
 
 Yıkanmış bulgur ve pirinç bir tencereye konur. Üzerine 6 su bardağı su konur ve suyunu çekene kadar haşlanır. Bu arada soğan ince doğranır, tereyağında pembeleştirilir. Doğranmış otlar katılır, solana dek pişirilir. Salça, kimyon, karabiber ve tuz eklenir. Haşlanan bulgur ve pirince 1 su bardağı su ve yoğurt eklenir karıştırılır. Bu arada soğanlı karışım da katılır ve bir taşım pişirilir.
 
 
 | 
| Ekşili Pilav (Kastamonu) | 
|  | betül71 Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 20.08.2009
 Mesajlar: 31
 Şehir: Sivas
 | Kısa URL: https://ml.md/lc39760 Gönderme Tarihi: 20.Ağu.2009
 3,969 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1,5 su bardağı pilavlık bulgur
 4 su bardağı ayran
 1 tutam ısırgan otu
 2 adet taze soğan
 1 tutam taze nane
 1 tutam maydanoz
 2 adet sivri biber
 1 tatlı kaşığı tuz
 Üzeri için:
 2 çorba kaşığı tereyağı
 1 çorba kaşığı salça
 1 adet kuru soğan
 
 Tencereye ayran ve bulgur konur. Kaynamaya başlayınca kıyılmış biber, tuz ve yeşillikler eklenir. 10 dakika  daha pişirilir. Tam olarak tane tane olmaz. İnce kıyılmış soğan, salça ve tereyağı kavrulur. Pilavın üzerine gezdirilir.
 
 
 | 
| Ekşili Pilav (Kastamonu) | 
|  | Yörem Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 27.11.2006
 Mesajlar: 245
 Şehir: Mersin
 | Kısa URL: https://ml.md/lc9460 Gönderme Tarihi: 06.Arl.2006
 6,809 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 3 su bardağı siyez bulguru
 2 kuru soğan
 4 su bardağı ekşi ayran ya da ekşi yoğurt
 2 çorba kaşığı tereyağı
 2 çorba kaşığı domates salçası
 15-20 yaprak ebegümeci
 Yarım demet tarakdalı (dereotu)
 Yarım demet maydanoz
 Taze ya da kuru nane
 Tuz, kırmızı pulbiber, karabiber
 
 1.  Bulguru bol suyla yıkayıp süzün. Tencereye alıp üzerine çıkıncaya kadar su ekleyin. Kısık ateşte hafif sulu kalıncaya kadar pişirin.
 2.  Yeşillikleri yıkayıp elle küçük parçalara ayırın. Tencereye ekleyip yeşillikler yumuşayıncaya kadar 1 taşım kaynatın. 3 su bardağı ekşi ayranı ilave edip karıştırın. Bir taşım daha kaynatıp tencereyi ocaktan alın.
 3.  Soğanları soyup küp şeklinde doğrayın. Küçük bir tavada tereyağını kızdırın. Soğanı ilave edip kavurun. Salça, tuz ve baharat ekleyip iyice karıştırın. Salçalı sosu üzerine gezdirip sıcak servis yapın.
 
 
 ML® Simit Tiridi için tıklayın
 
 
 
 | 
| Ekşili Pilav (Kastamonu) | 
|  | DeliKız Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 20.03.2006
 Mesajlar: 109
 Şehir: izmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc8793 Gönderme Tarihi: 21.Kas.2006
 4,041 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Yarım kg pilavlık bulgur
 1  kg yoğurt
 3 adet soğan
 2 demet ebegümeci
 2 demet maydanoz
 Birkaç dal taze nane
 1 tatlı kaşığı kuru nane
 4 adet taze soğan
 Yarım paket margarin
 Yeterli miktarda tuz
 4 su bardağı su
 
 Yarım kg bulguru, 4 su bardağı su ile birlikte tencereye koyun. 2 adet soğanı yemeklik doğrayın. Tencereye ilave edin. 1 kg yoğurdu sulandırıp, bulgura ekleyin. Bir taşım kaynatın. 2 demet ebegümeci, 1 demet maydanoz ve birkaç dal taze naneyi ince ince kıyıp, tencereye ekleyin. Koyu bir çorba kıvamına gelene dek kaynatın. Küçük bir tavanın içinde yarım paket margarini eritin. Artan 1 adet kuru soğanı da yemeklik doğrayıp, yağın içinde pembeleşince-ye kadar kavurun. Pilavın üzerine dökün. En üste de artan bir demet kıyılmış maydanoz ve yeşil soğanı koyup, servis yapın.
 
 
 ML® Kastamonu Lokması için tıklayın
 
 ML® Kastamonu Lokması (görsel)
 
 
 | 
| Ekşili Bulgur Pilavı (Kastamonu) | 
|  | bulamaç Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 22.07.2005
 Mesajlar: 66
 Şehir: Kütahya
 | Kısa URL: https://ml.md/lc157 Gönderme Tarihi: 12.Ağu.2005
 4,002 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Bulgur sade suda haşlanır. Pişme kıvamına gelince ince kıyılmış maydanoz, dereotu, ebeğümeci, asma yaprağı, taze soğan, nane atılır, karıştırılır. Üzerine ayrandan biraz katı çırpılmış yoğurt dokülür, karıştırılır. En son tereyağında kavrulmuş soğan gezdirilir.
 
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |