|
Dut Pestili |
 |
yaver
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 29.08.2009
Mesajlar: 43 Şehir: Aydın |
Kısa URL: https://ml.md/lc55174
Gönderme Tarihi: 30.Ağu.2010
2,233 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çok olgun ve erimeye yüz tutmuş dutları tencereye doldurup iyice ezmeli ve dibinin yanmaması için bir fincan su koyarak hafif ateşte arada karıştırarak kaynatınız. Tekrar eze eze iyice karıştırarak elekten geçiriniz. Kaba geçen pestili yine tencereye koyup ateşe sürünüz. Suyu çekilinceye dek kaynadıktan sonra indirerek dibi bademyağlı tepsilere ince ince döküp güneşte kurutunuz. Akşamları içeri alarak, iyice kuruduktan sonra tepsiden çıkarıp dövünüz. Kâğıda sarıp nemsiz ve havadar bir yerde saklayınız.
Not: Dut pestilinin kuru olarak hoşafının yapılması, suda ezilmişinden daha lezzetlidir.
|
Dut Pestili |
 |
müdür
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 13.09.2010
Mesajlar: 45 Şehir: Şanlıurfa |
Kısa URL: https://ml.md/lc57333
Gönderme Tarihi: 07.Kas.2010
2,285 defa indirildi / yazdırıldı
|
Olgun dutlar kaşığın tersi ile iyice ezilmeli ve süzgeçten geçirmelidir. Elde edilen dut suyu kaynatılarak, pelte haline getirerek tepsilere ince tabaka halinde dökmeli güneşte kurutmalıdır. Kuruduktan sonra tepsiden alıp dürerek kaldırmalıdır.
|
Dut Pestili |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1067 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc183241
Gönderme Tarihi: 28.May.2025
10 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg dut (ya da kayısı, üzüm gibi tercih ettiğiniz başka bir meyve)
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı bal veya pekmez (isteğe bağlı tatlandırmak için)
1 tatlı kaşığı nişasta (kıvam artırmak için, isteğe bağlı)
Dutları güzelce yıkayın ve saplarını ayıklayın.
Eğer üzüm veya kayısı gibi farklı bir meyve kullanıyorsanız, çekirdeklerini temizlemeyi unutmayın.
Temizlediğiniz meyveleri bir tencereye alın, üzerine 1 su bardağı su ekleyin.
Meyveler tamamen yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin. (Yaklaşık 15-20 dakika)
Pişen meyveleri blenderdan geçirerek püre haline getirin.
Eğer püre çok suluysa, bir tülbentten geçirerek fazla suyunu alabilirsiniz.
Püreye isteğe bağlı olarak 2 yemek kaşığı bal veya pekmez ekleyebilirsiniz.
Kıvamı yoğunlaştırmak için 1 tatlı kaşığı nişastayı az bir suyla açıp püreye katabilirsiniz.
Karıştırarak birkaç dakika daha pişirin. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
Püreyi ince bir tabaka halinde tepsiye yayın.
Ne kadar ince yayarsanız pestil o kadar çabuk kurur.
Pestili geleneksel yöntemle güneşte veya düşük ısıda (50-60°C) fırında kurutabilirsiniz.
Güneşte kurutma yapacaksanız üzerini ince bir tül ile örtün ve birkaç gün bekleyin.
Fırında kurutacaksanız 6-8 saat kadar pişirin, ara ara kontrol edin.
Kuruyan pestili dikkatlice yağlı kağıttan ayırın.
İstediğiniz boyutta keserek sarabilir veya rulo yapabilirsiniz.
Serin ve kuru bir yerde, hava almayan kaplarda uzun süre tazeliğini koruyabilirsiniz.

|
|