| 
 
 
 | 
Bütün Lahanadan Dolma | 
  | 
Meriç 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.11.2007 
Mesajlar: 43 Şehir: Edirne | 
Kısa URL: https://ml.md/lc19318 
Gönderme Tarihi: 16.Kas.2007 
3,384 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzemeler
 
1 adet orta boy beyaz lahana
 
300 g kuzu kuşbaşı, doğranmış
 
3 adet kuru soğan, ince doğranmış
 
1 çay kaşığı domates salçası
 
70 g pirinç
 
4 yemek kaşığı tereyağı
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1/4 demet ince kıyılmış maydanoz
 
1/4 demet ince kıyılmış dereotu
 
1/4 demet ince kıyılmış nane
 
 
Soğanları ince doğrayın, tencerede tereyağı ile kavurup renk alıncaya kadar karıştırın. Etleri ilave edin, 5-6 dakika kavurup salçayı ekleyin. 3-4 dakika karıştırıp su ilave edin. Etlerin pişeceğine yakın pirinçleri ekleyin. Tuz ve baharatını katıp pişmeye bırakın. Ayrı bir tencerede, kaynar suda bütün lahanayı 3-4 dakika kadar bekletin. Sonra soğuk suya çıkartın. Lahananın suyu süzüldükten sonra fırın tepsisine alın. Yapraklarını tersinden, kopartmadan açın ve orta göbeğini çıkarın. Hazırlanan iç malzemeye nane, maydanoz, dereotu karıştırın. Lahananın içine doldurup yapraklarını tekrar kapatın. Yağlı kağıda sarıp 150 derece fırında 45 dakika pişirin. Daha sonra yağlı kağıdını açın ve biraz renk alması için 4-5 dakika daha pişirin. Sıcak olarak servis edin.
  
 | 
Bütün Lahana Dolması | 
  | 
tertemiz 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.12.2006 
Mesajlar: 25 Şehir: Urfa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc9279 
Gönderme Tarihi: 02.Arl.2006 
3,283 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzemesi:
 
1 orta boy sarmalık lahana
 
1 büyük soğan
 
3 diş sarımsak
 
1 tatlı kaşığı kuru nane 
 
1 yemek kaşığı biber salçası (acılı veya acısız) 
 
1 kahve fincanı tereyağı
 
1/2 kg. kuşbaşı et 
 
1 su bardağı su 
 
karabiber, tuz
 
 
Hazırlanışı:
 
Lahananın üzerindeki iki sıra yaprağı çıkarın. Sonra, tüm yaprakları teker teker çiçek gibi koparmadan açın. Orta kısımda kalan kökü, bıçakla kesip lahananın içini oyun. Diğer malzemelerin tümünü iyice yoğurup, lahananan içine yerleştirin. Sonra teker teker yaprakları eski haline gelecek şekilde kapatın ve üzerine bir bardak su ilave ederek tencereye yerleştirerek pişirin.
  
 | 
Etli Bütün Lahana Dolması | 
  | 
aydan müftüoğlu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.07.2010 
Mesajlar: 63 Şehir: Kastamonu | 
Kısa URL: https://ml.md/lc53713 
Gönderme Tarihi: 18.Tem.2010 
3,137 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Lahanayı beyaz kabukları kalıncaya dek soyunuz ve oyup koçanını çıkarınız. İyice yıkayıp tuzlayınız. Tencereye iki soğan çentiniz. Bir kaşık sadeyağ ile öldürünüz. Kuşbaşı yağlı etleri içine atıp pembeleşinceye kadar kuvvetli ateşte kavurunuz. Domates salçası, tuz, kara ve kırmızı biber, karanfil, tarçın ve bir miktar su koyunuz. Orta ateşte birkaç defa kaynattıktan sonra indiriniz, lahanaya etleri doldurup kuşhaneyi kapatınız, suyunu üzerine döküp kapalı olarak pişiriniz.
  
 | 
Bütün Lahana Dolması | 
  | 
büyük sultan 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 07.10.2010 
Mesajlar: 20 Şehir: Balıkesir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc56572 
Gönderme Tarihi: 07.Ekm.2010 
3,086 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gr kıyma
 
1 lahana
 
2 soğan
 
50 gr pirinç
 
60 gr margarin
 
15 gr tereyağı
 
1 su bardağı su
 
1 demet maydanoz
 
Tuz
 
Karabiber
 
Pulbiber
 
 
Pirinci yıkayıp süzün. Maydanozu ve soğanı temizleyip kıyın. Margarini bir tencereye alıp eritin. Soğanı ekleyip soteleyin. Kıymayı ilave edip sotelemeye devam edin. Pirinç ve maydanozu ekleyin ve karıştırın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Lahananın üst yapraklarını koparın. Üstünü kapak şeklinde kesip çıkarın. İçindeki yaprakları temizleyip kıymalı karışımı lahananın içine doldurun. Lahanayı bir tencereye alın. Bir su bardağı su ve tuz ekleyip kısık ateşte kapağı kapalı olarak 40 dakika pişirin. Tereyağını bir tavaya alıp eritin. Pulbiberi ekleyip karıştırın. Dolmayı servis tabağına alın. Tereyağlı biber sosunu dolmanın üzerine gezdirin. İsteğe göre çırpılmış yoğurtla servis yapabilirsiniz. Dilimleyip servis yapın.
  
 | 
Bütün Lahana Dolması | 
  | 
Ayçe 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 31.01.2011 
Mesajlar: 22 Şehir: Van | 
Kısa URL: https://ml.md/lc61514 
Gönderme Tarihi: 20.Mar.2011 
3,032 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 kiloluk düzgün bir lâhana
 
1 kiloluk kuşbaşı koyun eti
 
1 soğan rendesi
 
2 çorba kaşığı silme domates salçası
 
3 çorba kaşığı yağ
 
Tuz
 
Un
 
 
Soğan rendesi üç kaşık yağda hafif kavrulur, et ilâve edilir. Biber, tuz konur, suda erimiş salçada biraz pişirilir. Lâhana şekli bozulmadan, alttan oyulur, bir kapak açılır. İç kısmen boşaltılır ve etle doldurulur. Tencereye oturtulur. Üstüne etin salçası dökülür, tuz serpilir, kapak unla hamurlanarak kapatılır. 3 saat ağır ateşte pişirilir. Tabağa delikli kepçe ile alınarak sıcak servis yapılır.
  
 | 
BÜTÜN LAHANA DOLMASI | 
  | 
libretto 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 09.01.2008 
Mesajlar: 24 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc20564 
Gönderme Tarihi: 10.Oca.2008 
2,952 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 Küçük lahana
 
1/2 Kg. orta yağlı kıyma
 
3 Çorba kaşığı pirinç
 
1 Orta boy soğan
 
1/2 Çorba kaşığı salça
 
8-10 Dal maydanoz
 
1 Tatlı kaşıği tuz
 
1/4 Çay kaşığı karabiber
 
 
Lahananın dış yapraklarını ayıklayıp, bütün olarak yıkayınız. Kökünü oyarak çıkartınız. Kenarlarında 4-5 kat yaprak kalacak şekilde göbek yatağını ve iç yapraklarını çıkartınız.
 
Dolma içini hazırlayıp oyuk kısma doldurunuz. Doldurulan kısmı alta gelmek üzere lahana büyüklüğündeki bir tencereye bütün olarak yarleştiriniz. Üzerine 2 su bardağı kaynar su döküp biraz tuz ve karabiber ilâve ediniz. Hafif hararetli ısıda 1/2 saat pişiriniz.
 
Suyunu süzüp servis tabağına bütün olarak alınız Üzerine suyunu döküp sıcak olarak dilimleyerek servis yapınız.
 
 
İçinin Hazırlanması:
 
Kıymayı derin bir kaba koyunuz. İçine ince kıyılmış soğan, maydanoz, pirinç, kabukları çıkartılıp fındık büyüklüğünde doğranmış domates, tuz ve karabiber ilave edip karıştırınız. Domates olmadığı zaman 1/2 çorba  kaşığı salçayı bir çay bardağı su ile sulandırıp katınız.
 
 
Not: Lahananın bir öğünde bitirilecek şekilde seçilmesi tasviye edilir.
  
 | 
Etli Bütün Lahana Dolması | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc145614 
Gönderme Tarihi: 13.Eyl.2019 
875 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Milli Eğitim Bakanlığı 
 
 
Orta boy lahana 
 
300 gram kıyma (koyun) 
 
Kuru nane
 
Karabiber
 
Tuz 
 
1 su bardağı pirinç 
 
2 adet orta boy soğan 
 
2 yemek kaşığı tereyağı 
 
1 yemek kaşığı salça 
 
5-6 diş sarımsak 
 
Üzeri için:
 
Nane veya sumak
 
 
Bir orta boy lahananın yaprakları çıkartılır. 
 
Lahananın içi oyulur. 
 
Bir orta boy soğanlar ince ince doğranır. 
 
Bir kaba; soğanlar, kıyma, salça, tuz, karabiber, pirinç, 1,5 dolu yemek kaşığı tereyağı koyulup karıştırılır.
 
1 tatlı kaşığı nane de bu karışıma eklenir.
 
Karışım köfte kıvamına gelinceye kadar su eklenir.
 
Harç, oyduğunuz lahananın içine doldurulur.
 
Lahananın içi iyice doldurulduktan sonra birkaç lahana yaprağıyla lahananın ağzı kapatılır, tencereye konur.
 
5-6 diş sarımsak atılır. 
 
Tencerenin yarısına kadar su konulur, yarım yemek kaşığı tereyağı ilave edilerek kaynamaya bırakılır.
 
 
 
  
 | 
Bütün Lahana Dolması | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc147396 
Gönderme Tarihi: 22.Arl.2019 
634 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.elele.com.tr
 
 
1 küçük veya orta boy lahana
 
400 g kıyma
 
2 soğan
 
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
 
1 su bardağı pirinç
 
1 kahve fincanı kuş üzümü
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı kuru nane
 
1 su bardağı zeytinyağı
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
Yarım demet taze nane
 
Yarım demet maydanoz
 
Yarım demet dereotu
 
2 dal taze reyhan veya fesleğen
 
 
Lahananın içini temizleyip oyun. Soğanları  yemeklik doğrayıp bir tavaya alın. 2 yemek kaşığı yağ ve dolmalık fıstıkları ekleyip  birlikte yumuşayana kadar kavurun. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Pirinci ve kuş üzümlerini ayrı kaplarda sıcak suda bekletin. Pirinci beklettikten sonra akan suyun altında yıkayıp süzün. İç malzemesi için kıymayı karıştırma kabına alın. Önceden kavurduğunuz soğan ile dolmalık fıstıkları, tuzu, baharatları, süzmüş olduğunuz kuş üzümlerini, salçaları, pirinci, ince kıyılmış yeşillikleri ekleyip iyice karıştırın. Hazırladığınız iç malzemeyi içini oyduğunuz lahananın içine doldurun. Kalan lahana yapraklarını üzerine kapak olacak şekilde veya tamamen kapatacak şekilde yerleştirin. Lahanayı büyük bir tencerenin içine ters çevirerek yerleştirin. Üzerine zeytinyağını gezdirin, 2 su bardağı su ekleyin. Önce yüksek ateşte 5 dakika pişirin. Daha sonra ateşi kısıp lahana iyice yumuşayana kadar pişirin. Servis tabağına çıkartarak sıcak servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Bütün Beyaz Lahana Dolması | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc166710 
Gönderme Tarihi: 15.Ağu.2022 
368 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
www.sefabdullahusta.com
 
 
1 bütün orta boy lahana
 
2 su bardağı dolmalık pirinç
 
2-3 tane büyük boy ince kıyılmış kuru soğan
 
1 su bardağı zeytinyağı
 
1 fincan dolmalık fıstık
 
1 fincan dolmalık üzüm
 
Yarım demet kıyılmış maydanoz
 
Yarım demet kıyılmış dereotu
 
Yarım demet kıyılmış taze nane
 
1 yemek kaşığı kuru nane
 
Karabiber
 
Tuz
 
Pul biber
 
1 tatlı kaşığı toz şeker
 
İsteğe göre 1 çay kaşığı yenibahar
 
 
Malzemeyle iç pilavınızı hazırlayın içine dereotunu ilave ettikten sonra soğutmaya bırakın. Lahananın içini çıkarıp 5 tane yaprak ayırın.
 
İç pilavımızı lahananın içini doldurun ve çıkardığınız 5 adet lahana yaprağıyla üstünü kapattıktan sonra tencereye yarısına kadar su koyup haşlayın.
 
30 dakika haşlandıktan sonra tepsiye çıkarıp, 170 derecede 20 dakika fırınlayın. Servise hazırdır.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |