| 
 
 
 | 
YEŞİL BİBER TURŞUSU | 
  | 
dul 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.12.2006 
Mesajlar: 33 Şehir: ank | 
Kısa URL: https://ml.md/lc10263 
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2006 
12,661 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yeşil biber turşusu sirkeli veya salamuralı olarak hazırlanabilir. Salamuralısı mayalı olarak yapılır. Yani biberlerin doldurulacağı kavanozun dibine tûlbente sarılmış bir el kadar taze ekmek veya yumurta iriliğinde maya yahut bir dilim kızarmış ekmek konur. Bunun üstüne sapları kesilmiş, çeşitli yerleri iğne veya çatalla delinmiş ve iyice yıkanıp süzülmüş sivri biberler yerleştirilir. Bunların üstüne temiz ve düz bir tahtaya iyice yıkanmış ağır bir taş yerleştirildikten sonra taşın üstüne varacak kadar salamura dökülür. (Salamuranın yapımı lahana turşusunda anlatılmıştır). Sonra kavanoz serin olmayan bir yerde yirmi gün bekletilir. Bu süre içinde suyu sık sık savrulur. Yirmi gün sonra, yenecek kadar turşu kavanozdan çıkarılır, suyu iyice süzülür, üstüne sirke dökülür ve bir gün böylece bırakıldıktan sonra sofraya çıkarılır.
  
 | 
Biber Turşusu (sirkeden) | 
  | 
nedimex 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 17.07.2005 
Mesajlar: 564 Şehir: Kadiköy/Istanbul | 
Kısa URL: https://ml.md/lc3110 
Gönderme Tarihi: 01.May.2006 
4,620 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg sivri biber 
 
1 demet maydanoz kökü 
 
5 su bardağı su
 
5 su bardağı sirke 
 
6 diş sarımsak,dövülmüş 
 
1/4 su bardağı sıvı yağ
 
1 çorba kaşığı kırmızıbiber
 
2 çorba kaşığı tuz 
 
 
Sivri biberleri yıkayıp, saplarını temizledikten sonra  bir cam kavanoza yerleştirin. Üzerine  bir demet maydanozun kökünü bağlayıp koyun, büyükçe bir tencereye su, sirke sarımsak, tuz ve kırmızıbiber koyup, orta ateşe yerleştirin. Karışımı bir taşım kaynattıktan son tencereyi ateşten alıp rafine yağı katın ve kendi halinde ılınmaya bırakın.
 
Karışım ılınınca kavanozdaki biberlerin üzerine döküp, kavanozun ağzını sıkıca kapatın. Kavanozu serin ve nemsiz bir ortamde de 15 gün beklettikten sonra, turşunuzu servis  yapın.
 
 
 
  
 | 
Sivri Biber Turşusu | 
  | 
parantez 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2008 
Mesajlar: 22 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc24656 
Gönderme Tarihi: 16.Haz.2008 
4,140 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
5 kilo sivri biber
 
500 gram tuz
 
Sirke
 
Sarmısak
 
 
Biberleri bidona koyun. Tuzları suda eritip bidona boşaltın. Sirkeyi de katın. Sarmısakları da koyup ağzını kapatın. Hava almasın. 5 gün sonra tuzuna bakıp ayarlayın.
  
 | 
Biber Turşusu | 
  | 
kumsal 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 13.06.2008 
Mesajlar: 22 Şehir: Antalya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc24586 
Gönderme Tarihi: 13.Haz.2008 
4,107 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
MALZEMESİ:
 
1 kg. yeşil sivri biber
 
6-7 diş sarımsak
 
1/2 demek dereotu
 
1 litre sirke
 
 
YAPILIŞI:
 
Turşu için çok ince zarlı, uzun şekilli, acı veya tatlı körpe biberler kullanınız. Çok koyu yeşil renkli olanların yerine, hafif yeşil-sarı renkli olanları tercih ediniz. Biberlerin arasındaki ezik çürük olanları ayırınız. Kırık, delik olanları çıkarın. Temiz bir iğneyle, her biberde iki, üç delik açınız. Deldiğiniz biberleri sakın suya koymayınız, içine su girmesi turşunun lezzetini bozar. Hemen turşu kabına sıkı sıkı, istif etmeye başlayınız. Biberlerin arasına dereotu ve sarımsak dişlerini yerleştirin. Bir naylon torbaya su koyup, ağzını iyice bağlayınız. Böylece biberlerin üzerine koyacağınız temiz bir ağırlık elde etmiş ajursunuz. Ağırlıkla bastırdığınız biberlerin üzerine sirkenin içine bir çorba kaşığı tuz karıştırarak dökünüz. Ağzını Kapatıp ekşimeye bırakınız. Günde bir kere turşunun suyunu savurursanız, daha lezzetli turşu elde edersiniz. Turşunun üzerinde üzün süre beyaz köpük kalmaması için bir kaşıkla alıp atınız. Yeşil renk tam sarıya dönünce turşunuz yenmeye hazırdır.
  
 | 
Biber Turşusu | 
  | 
amator 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.04.2006 
Mesajlar: 147 Şehir: Kecioren | 
Kısa URL: https://ml.md/lc6079 
Gönderme Tarihi: 09.Tem.2006 
4,041 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
MALZEMELER
 
500gr aci küçük biber
 
10 dis sarmisak
 
1, su bardagi üzüm sirkesi
 
5 adet kereviz yapragi
 
5 dal maydanoz
 
Kaya tuzu
 
 
YAPILIŞI
 
Yikanmis biberleri tursu kavanozuna güzelce yerlestirin.
 
Kabuklari soyulmus sarmisaklari, üzüm sirkesini ve tuzu karistirin.
 
Kavonozun alabilecegi kadar su ilave edip biberlerin üzerine dökün.
 
Kereviz ve maydanoz yapraklarini yerlestirdikten sonra kavanozun kapagini sikica kapatin (iki hafta yeterlidir ).
  
 | 
BİBER TURŞUSU | 
  | 
marifetlim 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 27.01.2011 
Mesajlar: 16 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc61150 
Gönderme Tarihi: 10.Mar.2011 
4,036 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 ölçü su
 
1 ölçü sirke
 
1 ölçü domates suyu
 
1 avuç tuz
 
istenildiği kadar kırmızı ve yeşil dolmalık biber
 
 
İstediğiniz miktarda dolmalık biberlerin içlerini oyup yıkadıktan sonra, kıyılmış lâhana, maydanoz, 2-3 diş sarımsak, biraz kereviz ve doğranmış kırmızı biberle doldurarak kavanozlara diziniz. Üzerine evvelce hazırladığınız turşu suyunu koyduktan sonra, ağzını sıkıca kapatıp turşunun olması için, biberler sararıncaya kadar 15 -20 gün bırakınız.
 
 
Not: Malzemelerin hepsini iyice karıştırarak, turşu suyunu hazırlayınız. Bunu kuracağınız turşunun miktarına göre, ölçüler değişmeden artırmalısınız. Çünkü bu suyun turşunun üstüne iki-üç parmak geçecek kadar örtmesini sağlamalısınız.
  
 | 
Biber Turşusu | 
  | 
otelman 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 02.04.2006 
Mesajlar: 196 Şehir: Alanya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc6831 
Gönderme Tarihi: 07.Ağu.2006 
4,018 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzemeler:
 
3 kg biber
 
8-10 dis sarımsak
 
3 adet defne yapragi
 
1 limon
 
1 su bardagi sirke
 
1 bag maydanoz
 
tuz
 
 
Yapilisi:
 
1) Biberler temizlenir, sarımsaklar temizlenir. 
 
2) Kavanoza biberler ve sarımsaklar konur.
 
3) Üzerine defne yapragi, limon dilimleri ve maydanoz konur. 
 
4) Sirke ve tuzlu su ilave edilir. 
 
5) Serin bir yerde 7-9 gün bekletilir. 
 
NOT: Tuzlu su 4 su bardagi suya 1 çorba kasigi hesap edilerek konur.
  
 | 
BİBER TURŞUSU | 
  | 
aylinakışık 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 14.04.2008 
Mesajlar: 48 Şehir: Muğla | 
Kısa URL: https://ml.md/lc23216 
Gönderme Tarihi: 15.Nis.2008 
3,958 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzeme:
 
2 kg. sivri biber
 
2 baş sarımsak
 
Tuz
 
Sirke
 
 
Yapılışı:
 
Biberleri yıkayıp bir şiş ile hepsini ortalarından delin. Aralarına soyulmuş sarımsakları da katarak cam bir kavanoza istif edin. Bir kg. a üç çorba kaşığı tuz olmak kaydıyla yansını biraz geçecek şekilde tuzlu su dökün. Kalan kısmı da sirke ile doldurun. Temiz bir ağırlığı (cam veya taş olabilir) üzerine koyup kapağını kapatın. Fazla sıcak olmayan bir yerde 2-3 hafta bekletin.
  
 | 
2 BİBER TURŞUSU | 
  | 
mobil 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 18.11.2009 
Mesajlar: 19 Şehir: Erzurum | 
Kısa URL: https://ml.md/lc43790 
Gönderme Tarihi: 18.Kas.2009 
3,850 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
MALZEMESİ
 
500 Gr. sivri biber
 
500 Gr. dolmalık biber
 
1 Litre sirke
 
3 Baş sarımsak
 
1 Kaşık tuz
 
 
YAPILIŞI
 
1 Derince bir tencereye sirke ve bir kaşık tuz koyup kaynamaya bırakınız.
 
2 Biberleri iyice yıkayın ve uçlarından bıçakla deliniz.
 
3 Biberleri kaynayan sirkeye azar azar atarak renkleri sararınca çıkartınız.
 
4 Hepsi haşlanınca bir kavanoza veya emaye kâseye doldurunuz.
 
5 Tencerede kalan sirkeye havanda tuzla dövülmüş sarımsak ilâve ediniz.
 
6 Sarımsaklı sirkeyi biberlerin üzerine dökünüz.
 
7 Soğuduktan sonra yemeğe başlayınız.
  
 | 
BİBER TURŞUSU | 
  | 
kadriye özay 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.09.2010 
Mesajlar: 69 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc55839 
Gönderme Tarihi: 11.Eyl.2010 
3,768 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yarısı az acı, yarısı tatlı yeşil biberlerin saplarının uçlarını keserek kavanoza istif ediniz; üzerine 1 - 2 filiz ile 1 yaprak koyarak üstüne baskı tahtası koyunuz.
 
Kararında tuzla sirkeyi karıştırarak kavanoza doldurarak ağzını kapayıp bir yere bırakınız.
 
Bir süre sonra sirke eksilir, ve salyalanır; o zaman, iyice süzüp yine sirkeli su hazırlayarak üzerine koyunuz.
  
 | 
BİBER TURŞUSU (sirkeden) | 
  | 
ayşe diye biri 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.09.2010 
Mesajlar: 24 Şehir: Mersin | 
Kısa URL: https://ml.md/lc56242 
Gönderme Tarihi: 22.Eyl.2010 
3,615 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Taze biber turşuları, en kolay ve zahmetsiz olanıdır.
 
Bu yeşil biberlerin de muntazam şekilde bulunanları mümkün olduğu kadar seçilir.
 
Saplarının pürüzlü kısımları kesilip atılır. Bilâhare yenirken, el ile tutulacak temiz sapları kalmalıdır.
 
Bunlar yapıldıktan sonra, biberleri turşu kavanozuna yerleştirmeli ve usul olduğu gibi, tuzlu sirke karışımını doldurmalıdır.
 
Ağırlık taşını da tahtasiyle, biber istifinin üstüne koymalıdır.
  
 | 
BİBER TURŞUSU (sirkeden) | 
  | 
Kezban 
Editor 
 
  
Kayıt: 14.08.2005 
Mesajlar: 165 Şehir: Balgat/ANK | 
Kısa URL: https://ml.md/lc87247 
Gönderme Tarihi: 01.Mar.2013 
3,212 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yeşil biberlerin saplarını biraz keserek kavanoz içine yerleştiriniz. Baskı tahtası ve taş koyup, kavanoza koyunuz. Aralarında dövülmüş sarımsak atınız. Sirkeye tuz katarak kavanozu doldurunuz.
 
 
Not: Bazen, bir müddet sonra sirke eksilir, su katılmış gibi olur ve turşu salvalanır. O zaman, iyice süzüp yeni sirke koyunuz. Biberleri biraz haşlayıp suyunu süzerseniz daha iyi netice alabilirsiniz.
  
 | 
BİBER TURŞUSU | 
  | 
yurdi 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 02.03.2013 
Mesajlar: 23 Şehir: Zonguldak | 
Kısa URL: https://ml.md/lc87282 
Gönderme Tarihi: 03.Mar.2013 
3,040 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2. Kg. biber (sivri, yeşil)
 
4 diş sarımsak
 
1 su bardağı sirke
 
2 çorba kaşığı tuz
 
 
Biberleri güzelce yıkayınız. Saplarının uçlarını keserek kavanoza yerleştirin. Sarımsağı da içine serpiştirin. Üzerine tuzlu sirkeyi ilave edin.
  
 | 
Biber Turşusu | 
  | 
nilsu 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.03.2018 
Mesajlar: 27 Şehir: Kütahya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc132699 
Gönderme Tarihi: 18.Mar.2018 
1,784 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 kilo top biber
 
1 su bardağı tuz
 
1 su bardağı sirke
 
Yarım çay bardağı toz şeker
 
Su
 
 
Top biberlerimizi yıkayıp saplarını koparmadan küçük pet şişelere dolduruyoruz.
 
Ayrı bir kabın içine göz kararı 3-4 litre su koyup tuz şeker ve sirke ekliyoruz ve tuz eriyene kadar karıştırıyoruz ve biberlerin üzerine döküyoruz.
 
Şişelerin kapağını sıkı bir şekilde kapatıp kış için uzun bir süre saklayabiliriz.
 
 
 
  
 | 
Biber Turşusu | 
  | 
adnan pekel 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 13.02.2019 
Mesajlar: 23 Şehir: Kırıkkale | 
Kısa URL: https://ml.md/lc140560 
Gönderme Tarihi: 15.Şub.2019 
988 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yarım kilo biber
 
Yarım çay bardağı kaya tuzu
 
Yarım çay bardağı sirke
 
1 litre su
 
15-20 adet küçük tombul sarı biber
 
 
Öncelikle kavanozunuzun altına sarımsak ve tombul biberlerinizi atınız. Daha sonra biberlerinizi kesmeden bütün halinde turşu şişesine doldurunuz. Daha sonra iyice bastırınız. Üzerine biraz daha acı tombul biber ekleyebilirsiniz.
 
Şimdi biberimizin suyunu yapmaya başlayacağız. Boş bir kaba 1 litre suyunuzu aktarınız. Ardından yarım çay bardağı kaya tuzu, yarım çay bardağı sirke ve bir çay kaşığı kadar da limon tozunu atınız. Malzemeleri ekledikten sonra tuz iyice eriyene kadar karıştırınız. Tuzunuz eridikten sonra turşu turşu şişesinin içerisine boşaltınız. Turşu suyunun biberlerinin üzerine kadar çıkması gerekir.
 
Biber turşunuz hazır hale gelmiştir. Konserve kapağını turşunuzun üzerine bastırarak koyun. Kürdanla tutturabilirsiniz. Ardından da turşu şişesinin kapağını kapatın.
 
 
 
  
 | 
Biber Turşusu | 
  | 
köfteciii 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 14.12.2016 
Mesajlar: 38 Şehir: Tekirdağ | 
Kısa URL: https://ml.md/lc142556 
Gönderme Tarihi: 07.May.2019 
772 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kilogram süs biberi
 
6-7 diş sarımsak
 
Yarım demet dereotu
 
1 litre sirke
 
 
Temiz bir iğneyle her biberde 2-3 delik açın. Deldiğiniz biberlerin çürük olmamasına dikkat edin.
 
Biberleri turşu kabına sıkıca istifleyin. Aralarına dereotu ve sarımsak yerleştirin. Sirkenin içine 1 çorba kaşığı tuz ilave ederek biberlerin üzerine dökün.
 
Bir naylon torbaya su koyup ağzını iyice bağladıktan sonra biberlerin üzerine ağırlık olarak koyun. Kavanozun ağzını kapatıp ekşimeye bırakın.
 
Turşunun üzerinde biriken beyaz köpükleri zaman zaman bir kaşıkla alıp atın. Biberler sararınca turşu yenmeye hazır demektir.
 
 
 
  
 | 
Biber Turşusu | 
  | 
Doctor 
English Admin 
 
  
Kayıt: 15.01.2007 
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC | 
Kısa URL: https://ml.md/lc163105 
Gönderme Tarihi: 16.Şub.2022 
585 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kilo sivri biber
 
Yarım baş sarımsak
 
2 su bardağı sirke
 
Yarım su bardağı tuz
 
1 tatlı kaşığı limon tuzu
 
Kavanozu dolduracak kadar su
 
1 avuç nohut
 
 
Biberleri yıkayıp uçlarını kesin.
 
Kestiğiniz biberleri 3 litrelik kavanoza doldurun. Biberleri kavanoza bastırarak yerleştirin.
 
Sarımsakları soyup içine atın.
 
Kavanozu dolduracak kadar suyu, sirkeyi ve tuzu karıştırıp kavanozun ağzına kadar doldurun.
 
Kavanoz kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın.
 
Turşunuz olana kadar güneş görmeyen bir ortamda muhafaza edin.
 
20 gün kadar beklettikten sonra turşunuz hazır.
 
 
 
  
 | 
Biber Turşusu | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc179361 
Gönderme Tarihi: 06.Eyl.2024 
328 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.cumhuriyet.com.tr
 
 
1 kg biber
 
1 baş sarımsak
 
1 su bardağı sirke (elma veya üzüm sirkesi)
 
1 yemek kaşığı tuz
 
1 yemek kaşığı toz şeker
 
1 litre su
 
1 demet maydanoz
 
1 çay bardağı zeytinyağı
 
 
Biberleri yıkayın ve sap kısımlarını kesin. İsteğe bağlı olarak biberleri dilimleyebilirsiniz veya bütün bırakabilirsiniz.
 
Sarımsakları soyun ve dişlere ayırın.
 
Maydanozu yıkayın ve saplarıyla birlikte iri iri doğrayın.
 
Bir tencereye 1 litre suyu, sirkeyi, tuzu ve şekeri ekleyin. Karışımı kaynamaya bırakın.
 
Kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın ve soğumaya bırakın.
 
Temiz ve sterilize edilmiş kavanozlara biberleri, sarımsakları ve maydanozları yerleştirin.
 
Her kavanoza eşit miktarda zeytinyağı ekleyin.
 
Soğuyan turşu suyunu kavanozların üzerine dökün, biberlerin tamamının suyun altında kaldığından emin olun.
 
Kavanozların kapaklarını sıkıca kapatın.
 
Turşuları serin ve karanlık bir yerde en az 2 hafta bekletin. Bu süre zarfında biberler tatlanacak ve turşu hazır hale gelecektir.
 
Turşularınız hazır olduğunda, serin bir yerde muhafaza edin.
 
 
 
  
 | 
Biber Turşusu | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc180577 
Gönderme Tarihi: 29.Kas.2024 
106 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Biber turşuculuğundaki en önemli konu, biberlerin 20-30 gün arasındaki fermantasyon sırasında hiçbir şekilde hava almamasını sağlamaktır.
 
Bu nedenle turşu küçük yada hava geçirmeyen kaplarda kurulmalıdır. Bunun için en uygun kaplar, 20 litrelik içleri laklı tenekeler ile ağızları contalı ve fermantasyon basıncına dayanıklı plastik kaplardır. 
 
Fermantasyon kapları yıkandıktan sonra ince-sivri biber veya diğer turşuluk biberlerle doldurulur.
 
Aroma verici (dereotu, sarımsak, defne yaprağı ve esteregon vs.) maddeler eklenir.
 
20 litrelik kaplara 7 kg biber konulabilir.
 
Biberlerin üzerine % 10’luk salamura ile bir miktar sirke ve % 0,5-1 oranında sitrik asit (limon tuzu) salamuraya ilave edilip (veya 5 su bardağı suya 5 çorba kaşığı temiz tuz ile 2 çorba kaşığı sirke ve yarım çorba kaşığı limon tuzu) sebzeyi örtecek şekilde kaba boşaltıldıktan bir süre sonra (kap içindeki hava çıkınca) kapakları sıkıca kapatılır. Oda sıcaklığında fermantasyona bırakılır.
 
Fermantasyonu tamamlandıktan sonra tüketime hazır duruma gelir.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |