| 
 | 
| Banduma (Kastamonu) | 
|  | Gül Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 08.08.2007
 Mesajlar: 10636
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc168085 Gönderme Tarihi: 23.Ekm.2022
 414 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://esenler.bel.tr/
 
 3 adet bayat lavaş ekmek
 300 gram kıyma
 1 adet soğan
 2 dal maydanoz
 3 diş sarımsak
 1 çorba kaşığı sıvı yağ
 1 çorba kaşığı tereyağı
 1 çay kaşığı kişniş, karabiber
 1 çay kaşığı kekik
 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
 3 su bardağı et suyu
 1 tatlı kaşığı tuz
 
 Soğanı küp küp keserek etleri sıvı yağda soteleyin. Yufkaları sigara böreği saracak gibi kesin. Et suyunu bir tencereye koyup baharatları ve sarımsağı döverek içine atın, kaynatın. Lavaşların içine etli karışımdan koyarak sigara böreği gibi sarın. Tenceredeki et suyuna batırıp, yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine ince doğranmış maydanozu serpin. Tereyağında kırmızı toz biberi soteleyerek, üzerine dökün. 180 derecelik fırında 5 dakika pişirin. Süsleyin ve servis yapın.
 
 
  
 
 | 
| Banduma (Kastamonu) | 
|  | Doctor English Admin
 
  
 Kayıt: 15.01.2007
 Mesajlar: 1266
 Şehir: KKTC
 | Kısa URL: https://ml.md/lc158025 Gönderme Tarihi: 31.May.2021
 395 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.sabah.com.tr
 
 2 tavuk göğsü
 2 su bardak tavuk suyu
 Banduma özel yufkası
 100 gr. tereyağı
 Karabiber
 1 bardak dövülmüş ceviz
 
 İlk olarak tavuk etlerini tencereye alıyoruz. Üzerine su koyup haşlıyoruz. Piştikten sonra suyunu süzerek kenara alıp tavuk etlerini küçük parçalar halinde elimizle didikliyoruz. Banduma yufkası, özel bir yufkadır. Elinizde yoksa, normal yufkayı üç parmak kalınlığında şeritler halinde keserek hazırlıyoruz. Ayrı bir tencerede tereyağını eritiyoruz. Geniş ve yuvarlak bir tepsiye alıyoruz. Ayrı bir tencerede tavuk sularını kaynatıyoruz. Kaynayan tavuk suyunun içine yufkalarımızı batıyoruz. Hemen tepsiye yayıyoruz. Bunu iki sıra, üç kat yapıyoruz. Daha sonra yufkalarımızı halka şeklinde diziyoruz. Ardından tavuk suyuna batırarak devam ediyoruz. Aralarına ve katlarına dövülmüş cevizleri atıyoruz. Üzerine tüm tereyağını döküyoruz. En sonunda ceviz gezdirip sıcak olarak servis ediyoruz.
 
 
 | 
| Banduma (Kastamonu) | 
|  | hamur abla Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 25.07.2019
 Mesajlar: 40
 Şehir: Sinop
 | Kısa URL: https://ml.md/lc144563 Gönderme Tarihi: 30.Tem.2019
 718 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 kilogram un
 150 gram ceviz içi
 Yarım hindi
 50 gram tereyağı
 Tuz
 
 Hindiyi haşlayın ve suyunu bir kenara alın.
 Un, su ve tuzu yoğurup bir hamur elde edin.
 Hamurdan bezeler koparıp oklavayla açarak yufka haline getirin. Sacda ya da tavada pişirin.
 Ceviz içini havanda dövün. Tereyağını bir tavada eritip kızdırın ve ceviz içinin üzerine dökün.
 Pişirdiğiniz yufkaları rulo haline getirip 3-4 parmak kalınlığında kesin. Hindi suyuna batırıp tepsiye dizin.
 Hindinin etini didikleyip yağlanmış cevizlerle birlikte hamurların üzerine yerleştirin.
 Üzerine hindi suyu gezdirerek, ocakta altı kızarana kadar pişirin.
 Servis etmeden önce üzerine eritilmiş tereyağı gezdirin.
 
 
  
 
 | 
| Banduma (Kastamonu) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc133219 Gönderme Tarihi: 07.Nis.2018
 1,636 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.kastamonugezgini.com
 
 Kastamonu'nun yöresel yemeklerinden olan banduma, yufka ile rulo şeklinde hazırlanır.
 İlk önce kaynatılmış suya batırılan yufkalar üst üste gelecek şekilde dizilir.
 Dizildikten sonra ya hindi ya da tavuk eti haşlanmış biçimde parlanarak yufkaların üstüne koyulur.
 Kızdırılmış tereyağı üzerine dökülür son olarakta ceviz serpilir ve artık yemeğe hazırdır.
 
 
  
 
 | 
| Banduma (Kastamonu) | 
|  | şiraze Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 17.03.2014
 Mesajlar: 31
 Şehir: Eskişehir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc130576 Gönderme Tarihi: 20.Arl.2017
 1,353 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Aydoğan Aydoğdu - Metin Mızrak
 
 250 gr Parçalanmış hindi eti (Göğüs eti olmalı)
 140 gr. Ceviz içi
 30 gr Tereyağı
 2 adet Yufka
 750 ml Hindi suyu
 
 Bir tencerede hindi eti su içinde pişirilir.
 Yufkalar rulo haline getirilir ve sigara böreği büyüklüğünde kesilir.
 Kesilen bu yufkalar büyükçe bir kâseye alınmış hindi suyunun içine batırılır ve ıslanır.
 Hindi suyunda ıslatılan her bir parça uygun bir servis tabağına güzelce sıralanır.
 Yufkaların üzerine ceviz içi serpilir, bu işlemden sonra hindi eti serpilir
 Bir tavada kızdırılan tereyağı üzerine akıtılır sıcak olarak servis yapılır.
 
 
  
 
 | 
| Banduma (Kastamonu) | 
|  | Göksen Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 23.01.2015
 Mesajlar: 6647
 Şehir: Adana
 | Kısa URL: https://ml.md/lc116129 Gönderme Tarihi: 13.Nis.2016
 2,024 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.kulturportali.gov.tr
 
 1 kg.lık böreklik un
 150 gr. ceviz içi
 Yarım hindi
 50 gr. tereyağı
 Tuz
 
 Önce hindi pişirilerek suyu elde edilir. Sonra un su ve tuz ile yoğrulur. Bu hamur yufka haline getirilerek pişirilir. Ceviz içi ufalanarak bir tepsi içinde önceden kızartılmış tereyağı ile yağlanır. Pişirilen hamurlar yufka halinde iken rulo şeklinde kesilir ve hazırlanmış olan hindi suyuna bandırılarak bir tepsiye dizilir. Bu tepsideki hamurların üzerine hindi eti parçaları ve ufalanarak yağlanmış ceviz içi konur ve yine hindi suyu ilave edilerek ocakta altı kızarana kadar pişirilir. Ocaktan çıkınca eritilmiş tereyağı dökülerek servise hazır hale getirilir.
 
 
  
 
 | 
| Banduma (Kastamonu) | 
|  | Göksen Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 23.01.2015
 Mesajlar: 6647
 Şehir: Adana
 | Kısa URL: https://ml.md/lc112014 Gönderme Tarihi: 13.Ekm.2015
 2,574 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Muharrem AVCI - İlker ŞAHİN
 
 Bütün tavuk veya yarım ½ Kg hindi
 2 yemek kaşığı tereyağı
 Tavuk suyu
 Tuz
 3 adet yufka
 Kırmızıbiber
 Yarım su bardağı çekilmiş ceviz içi
 
 Hindi veya tavuk pişirilip suyu elde edilir. Pişen et, un su ve tuz ile yoğrulur. Hindi veya tavuk suyu ayrı bir kaba alınır, yarım kaşık tereyağı eklenip eriyinceye kadar kaynatılır. Et, un ve tuzla yoğrulmuş olan hamur yufka haline getirilerek pişirilir. Ceviz içi ufalanarak bir tepsi içinde önceden kızartılmış tereyağı ile yağlanır. Pişirilen hamurlar yufka halinde iken rulo şeklinde kesilir ve hazırlanmış olan hindi veya tavuk suyuna bandırılıp tepsiye dizilir. Bu tepsideki hamurların üzerine hindi veya tavuk eti parçaları ve ufalanarak yağlanmış ceviz içi konur ve yine hindi veya tavuk suyu ilave edilerek ocakta altı kızarana kadar pişirilir. Ocaktan çıkınca eritilmiş tereyağı dökülerek servise hazır hale getirilir.
 
 Tarihi Kastamonu Banduması veya bir diğer adıyla ıslama, çok zengin olan Kastamonu mutfağının yüz yılı aşkın bir süredir yapılan ünü tüm Türkiye'ye yayılmış önemli bir yemeğidir. Malzemesinin ana maddesi yufka, yağlı köy tavuğu, ceviz ve tereyağıdır. Adlandırılışı ilçelere göre değişerek Küre, İnebolu, Daday ve Devrekâni ilçelerinde Banduma Pınarbaşı, Azdavay ve Şenpazar ilçelerinde ise Islama denir. Fakat bazı yerler de Banak ve Bandırma ismini almaktadır.
 Hikâyesi: 'İstanbul'da saray çevresinde görevler üstlenen büyük kardeş Odabaşı yaşlılığında İstanbul'dan köye döner ve yaşamının kalan kısmını burada sürdürür. Kendisi gibi İstanbul'dan memleketine dönen arkadaşının yolu bir gün Kastamonu'ya düşer. Aklına Odabaşı köyündeki arkadaşı gelir. Sora sora köyü bulur. Köyde büyük kardeş Odabaşı'nın evinde misafir olur. Odabaşı, gelini Şerife'ye misafirinin önemli olduğunu ve özen gösterilmesi söyler. Ancak kış çok sert geçmektedir. Misafire yiyecek çıkarmak gerekmektedir ama sadece erişte, bulgur yapılsa bu kadar uzaktan gelen misafire ayıp olur. Şerife gelin düşünür taşınır uzun yıllar öncesinde babaannesinin anlattıkları aklına gelir. Yüzyıllar öncesinden aktarılanları başlar uygulamaya. Ak tavuğa bakar baharda gülk olursa kuluçkaya yatıracaktır ama ya misafir... Çaresiz ak tavuğu büyük oğluna kestirir, tüyünü yolar, temizler, koyar tencereye. Öte yandan çıkarır yaslağacı başlar yufka açmaya. Bir de biraz ceviz vardır kilerde onu da kırdırır kızına, dövüp hazırlar. Sıra pişen tavukların parçalanıp yufkaya sarılarak tepsiye dizilmesine gelmiştir. Ardından yağlı tavuk suyuna bandırır kestiği yufka sarımlarını. Aralarına da ceviz serper. Kalan tavuk etlerini de bir güzel dizer tepsideki sarımların orta yerine. Siniyi hazırlayıp misafirin önüne koyarlar ve misafiri buyur eder büyük Odabaşı. Misafir yemeğini yer, çok beğenir, bunun adı ne der. "ben de köyüme gittiğim de yaptırayım " diye de ekler. Büyük Odabaşı gelinine seslenir ve sorar. Şerife gelin utanır sıkılır. "Banduma" deyiverir birden. He ya "Banduma". Ardından anlatır. Tavuk suyuna bandırıldığını "Banduma" adının buradan geldiğini söylemeyi de ihmal etmez. O günden sonra yüzyıllardır unutulan bir Orta Asya Türk kültürü "Banduma" tekrar ortaya çıkar. Rivayet odur ki gelen misafir Balıkesir'in Bandırma ilçesindendir. Çok sevdiği bu yemeği memleketine taşımış dükkân açmış ve bugünkü Bandırma'nın ortasındaki bu dükkân ilçeye adını vermiştir.
 
 
 | 
| Banduma (Kastamonu) | 
|  | Yörem Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 27.11.2006
 Mesajlar: 245
 Şehir: Mersin
 | Kısa URL: https://ml.md/lc9459 Gönderme Tarihi: 06.Arl.2006
 7,462 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 35 cm çapında 4 ev yufkası
 2 tavuk göğüs eti
 1 kâse tavuk suyu
 Dövülmüş ceviz içi
 
 1.  Tavuk etini haşlayıp suyunu ayırın. Tavuk etlerini ufak parçalara ayırın. Yufkaları sekiz parçaya kesin. Uzun kenarlarına tavuk etinden yerleştirip sigara böreği gibi sarın. Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün.
 2.  Tereyağını eritin. Tavuk suyunu kaynatın. Yufkaları tavuk suyuna batırıp birbirinin üzerine gelecek şekilde servis tabaklarına dizin. Üzerlerine tereyağı gezdirip dövülmüş ceviz içi serpin. İkinci sırayı da aynı şekilde hazırlayın. En üste gelen yufkaları taç şeklinde yerleştirip haşlama suyundan 1 kepçe gezdirin. Kalan tavuk etlerini üzerlerine yerleştirin. Ceviz içi serpip sıcak servis yapın.
 
 
  
 
 | 
| Banduma (Kastamonu) | 
|  | DeliKız Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 20.03.2006
 Mesajlar: 109
 Şehir: izmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc8797 Gönderme Tarihi: 21.Kas.2006
 5,504 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Hamur için:
 Yarım kg un
 Yeteri miktarda su
 tuz
 Harcı için:
 1 su bardağı dövülmüş ceviz
 1 adet haşlanmış tavuk göğsü
 Yarım paket tereyağı
 
 Un, tuz ve suyu karıştırarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Humuru yarım saat kadar dinlendirin. Bu hamurdan küçük bezeler koparın. Oklavayla servis tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız yufkaları sacda pişirin. Bu yufkaları temiz bir bez örterek bir süre dinlendirin. Teker teker rulo yapın. Ruloları dilim dilim kesin. Kestiğiniz parçaları, tavuğun haşlama suyuna batırıp, tepsiye dizin. Tepsi hamurla kaplanınca üzerine didiklenmiş tavuk göğsü ve dövülmüş ceviz serpiştirin. Kızdırılmış tereyağını gezdirin. Üzerine tekrar yufkaları dizin. Tavuk göğsü ve ceviz serpin. Tereyağını gezdirin. Yufkalar bitene dek bu işleme devam edin ve sıcak olarak servis yapın.
 
 
  
 
 | 
| Banduma (Kastamonu) | 
|  | Dilek Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 09.08.2005
 Mesajlar: 72
 Şehir: Mersin
 | Kısa URL: https://ml.md/lc1728 Gönderme Tarihi: 13.Nis.2006
 5,511 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 Adet Tavuk
 4 Adet Yufka
 150 gr Tereyağ
 100 gr Ceviz
 Tuz
 Karabiber
 
 Tavuk, suda tuz ve karabiber ile haşlanır. Soğuması için tavuk sudan çıkarılır. Bu arada yufkalar 20 cm şeritler halinde kesilerek yağsız teflon tavada ısıtılır ve rulo halinde dolanarak  tavuk suyunda 30 sn pişirilir. Daha sonra eritilmiş tereyağına her iki tarafı bandırılıp bir kaba dizilir. Pişirilmiş yufkaların üstüne parçalanmış tavuk etleri ve ceviz serpilir.
 
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |