| 
 | 
| Baklalı Yaprak Sarması (Tokat) | 
|  | general Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 30.09.2006
 Mesajlar: 110
 
 | Kısa URL: https://ml.md/lc8376 Gönderme Tarihi: 05.Kas.2006
 3,754 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 500 gram taze asma yaprağı
 Bir buçuk su bardağı kuru iç bakla
 2 adet büyük boy soğan
 Yarım su bardağı ince bulgur ve aşurelik buğday karışımı
 1 çorba kaşığı domates salçası
 1 tatlı kaşığı biber salçası
 7-8 dal taze reyhan
 1 adet büyük boy domates
 Yarım demet ince kıyılmış dereotu
 600 gram koyun sırtı
 Tuz
 Üzerine:
 1 adet soğan
 1 çorba kaşığı salça
 2 çorba kaşığı tereyağı
 1 çorba kaşıgı sıvıyağ
 Yarım su bardağı su
 
 İç baklayı derin bir kaseye alın. İçine küp doğranmış soğan, yıkanmış ince bulgur ve aşurelik buğday karışımı, domates - biber salçası, ince kıyılmış taze reyhan, rendelenmiş domates ve dereotunu katıp iyice karıştırın. Sıcak suda haşlanmış taze asma yaprağının içine 1 çorba kaşığı iç harçtan koyup kare bohça şeklinde sarın. Taze asma yaprağı ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Tencerenin dibine 2-3 adet taze asma yaprağı yayın ve üzerine büyük kareler halinde kesilmiş eti yerleştirin. En üste de sarmaları dizin ve üstlerine çıkacak kadar sıcak su ekleyin. Kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin. Diğer tarafta bir tavada ince kıyılmış soğan ile salçayı, tereyağı ve sıvıyağda kavurun. Yarım su bardağı su ilave edip, 1-2 taşım kaynatın. Bu karışımı dolmanın üzerine boşaltın. Kısık ateşte 2 saat daha pişirdikten sonra sıcak servis yapın.
 
 
 | 
| Bakla Dolması (Tokat) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc39543 Gönderme Tarihi: 15.Ağu.2009
 3,715 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.tokat.com/tokatyemekleri.html
 
 Yarım su bardağı İç Bakla
 1 su bardağı ıslatılmış ve haşlanmış Buğday
 1 adet büyük Soğan
 100 gram Kıyma
 2 çorba kaşığı Domates Salçası
 1 tatlı kaşığı Çemen
 3 yemek kaşığı Zeytinyağı
 Yarım kilo Kemikli Et
 Yarım kilo Yaprak
 Tuz
 Karabiber
 Kırmızıbiber
 
 Soğan, haşlanmış buğday, bakla, kıyma, bir çorba kaşığı salça, çemen, zeytinyağı, tuz, karabiber ve kırmızıbiberi iyice karıştırıp sarmanın içini hazırlayın. Harç biraz suluca olsun. Yaprakları normal rulo veya bohça biçiminde sarın. İçindeki buğdaylar şişeceği için biraz gevşek sarın. Tencerenin dibine kemikli eti yerleştirin. Sarmaları üzerine dizin. Kaynar suda kalan salçayı eritip, sarmaların üzerine gezdirin. Orta ateşte 30 dakika pişirin servis yapın.
 
 
 | 
| Baklalı Dolma (Tokat) | 
|  | Göksen Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 23.01.2015
 Mesajlar: 6647
 Şehir: Adana
 | Kısa URL: https://ml.md/lc105754 Gönderme Tarihi: 09.Mar.2015
 3,213 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
 
 İç bakla
 İnce bulgur
 Domates salçası
 Reyhan
 Kuru soğan
 Maydanoz
 Tuz
 Karabiber
 Yağ
 
 Bakla ıslatılarak kabuğu soyulur. Küçük parçalara bölünür. Diğer malzemeler karıştırılarak dolma içi hazırlanır. Daha önce salamura yapılmış asma yaprağına ince ince sarılır, tencereye dizilir. Kısık ateşte pişirilir. Yemek piştikten sonra ayrı bir tavada domates, soğan, sarımsak, baharat ve salça kavrulup yemeğin üzerine dökülür.
 
 Not: Baklalı dolma yemeği Tokat il merkezinde ve özellikle de Turhal ilçesinde çokça yapılmaktadır. Yemek boduş denilen kara bakladan da yapılır.
 
 
 | 
| Bakla Dolması (Tokat) | 
|  | Abbas Y. Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 25.12.2015
 Mesajlar: 77
 Şehir: Tahran
 | Kısa URL: https://ml.md/lc119847 Gönderme Tarihi: 25.Eyl.2016
 2,400 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 500 gr salamura yaprak
 2 su bardağı ince bulgur
 1 yemek kaşığı salça
 1 su bardağı kuru bakla
 1 çay kaşığı tuz
 1 çay kaşığı karabiber
 1 çay kaşığı reyhan
 1 adet soğan
 500 gr kemikli et
 Yeteri kadar sıcak su
 1 adet soğan
 1 yemek kaşığı salça
 3 yemek kaşığı yağ
 
 Kuru bakla 1 gün önceden ıslatılır ve ertesi gün kabukları soyulup ince doğranır. Kemikli et tencerenin dibine dizilir. Diğer malzemeler çiğ olarak harmanlanır. Hazırlanan iç malzeme yaprağa sarılır ve kemiklerin üzerine dizilir. Dolmaların üzerini geçmeyecek kadar sıcak su eklenir ve ağzı kapalı pişmeye bırakılır. Dolmaların pişmesine yakın küçük bir tavada yağda ince doğranmış soğan hafif pembeleştirilir ve salça eklenip bir iki kez daha çevrilir. Hazırlanan sos dolmaların üzerine yayılır ve pişirmeye devam edilir. Pişen dolmalar büyük bir servis kabına veya tepsiye ters çevrilir.
 
 
  
 
 | 
| Baklalı Yaprak Sarması (Tokat) | 
|  | samiye baykal Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 17.04.2014
 Mesajlar: 33
 Şehir: Bursa
 | Kısa URL: https://ml.md/lc129007 Gönderme Tarihi: 15.Ekm.2017
 1,861 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 THY Skylife
 
 Yarım kilo Narince asma yaprağı
 1,5 su bardağı kuru iç bakla
 1 su bardağı buğday / 1 su bardağı bulgur
 4 soğan
 1 çorba kaşığı tereyağı
 1 çorba kaşığı ayçiçeği yağı
 Yarım kilo kuzu eti
 1 çorba kaşığı domates salçası
 1 domates
 Yarım demet dereotu
 1 çorba kaşığı reyhan otu
 Yarım su bardağı su
 Tuz
 Kırmızı pul biber
 
 Taze asma yapraklarını kaynar suda 12 dakika haşlayın.  Baklaları sıcak suda haşlayıp yayvan bir kaba alın. İki soğanı ince ince doğrayın. Salça, reyhan otu, kırmızı pul biber, tuz, dereotu, bulgur ve buğdayı ekleyin. Domatesi küçük küçük doğrayıp ilave edin. Suyunu süzdüğünüz asma yapraklarına hazırladığınız içi paylaştırıp kare şeklinde sarın. Tencerenin altına yaprakları yayın. Üzerine kuzu etlerini yerleştirin. Sarmaları etlerin üzerine dizin. Kalan iki soğanı ince doğrayıp tencereye alın. Salça, su, tereyağı ve sıvıyağ ilave ederek sos yapın. Sosu dolmanın üzerine gezdirin. Kısık ateşte pişirip sıcak servis edin.
 
 
  
 
 | 
| Etli Baklalı Yaprak Sarması (Tokat) | 
|  | alagöz Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 31.01.2019
 Mesajlar: 26
 Şehir: Nevşehir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc140273 Gönderme Tarihi: 04.Şub.2019
 1,041 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.sabah.com.tr
 
 250 gram salamura asma yaprağı
 250 gram dana kıyma
 1,5 çay bardağı köftelik bulgur
 2 adet soğan
 1 çay bardağı kıyılmış iç bakla
 2 çorba kaşığı salça
 1 çay bardağı zeytinyağı
 1 çay bardağı su
 500 gram dana kıyma (parçalara ayrılmış)
 Tuz
 Kimyon
 Karabiber
 Sosu için:
 2 çorba kaşığı salça
 Yarım çay bardağı zeytinyağı
 1 su bardağı su
 Pul biber
 
 Salamura asma yaprağının fazla tuzunu almak için 10 dakika suda bekletin ve elinizle fazla suyunu sıkıp bir kenara alın. Sarmanın içi için kıyma, bulgur, kıyılmış soğan, bakla ve salçayı derin bir kaba alın. Zeytinyağı, su, tuz, kimyon ve karabiber ilave edip tüm malzemeyi harmanlayın. 1 adet yaprağı düz bir zemine serin. Yaprağın içine harçtan koyun ve sarın, iç harç ile yaprak bitene kadar işleme devam edin. Tencerenin dibine dana kaburgayı yerleştirin ve hazırladığınız sarmaları dizin. Sos için salça, zeytinyağı, su ve pul biberi bir kaba alıp karıştırarak sarmaların üzerine gezdirin. Porselen bir tabak veya güveç kapağını üzerine ağırlık yapması için kapatın. Tencerenin kapağını da kapattıktan sonra kısık ateşte 35 dakika pişirin ve sıcak olarak servis yapın.
 
 
  
 
 | 
| Baklalı Yaprak Sarması (Tokat) | 
|  | Yemekhane Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 12.08.2020
 Mesajlar: 5284
 Şehir: Amasya
 | Kısa URL: https://ml.md/lc153999 Gönderme Tarihi: 08.Kas.2020
 670 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.sabah.com.tr
 
 Salamura yaprak (yarım kilo kadar)
 2 su bardağı ince bulgur
 1 yemek kaşığı salça (1 çay bardağı kadar suda ezilmiş olacak)
 1 su bardağı kuru bakla
 Tuz
 Karabiber
 Reyhan
 1 adet soğan (ince doğranmış)
 Kemikli et
 Sıcak su
 Sosu için:
 1 adet soğan
 1 yemek kaşığı salça
 Sıvı yağ
 
 Kuru bakla bir gün önceden ıslatılır ve ertesi gün kabukları soyulup ince doğranır. Kemikli et tencerenin dibine dizilir. Diğer malzemeler çiğ olarak harmanlanır. Hazırlanan iç malzeme yaprağa sarılır ve kemiklerin üzerine dizilir. Dolmaların üzerini geçmeyecek kadar sıcak su eklenir ve ağzı kapalı pişmeye bırakılır. İnce ince doğranmış soğan küçük bir tavada sıvı yağda hafif pembeleştirilir. Üzerine salça eklenip bir-iki defa daha çevrilir. Hazırlanan sos, dolmalar pişmek üzereyken tencereye dökülür.
 
 
  
 
 | 
| Baklalı Tokat Yaprağı Sarması | 
|  | Selver Somuncu Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 25.05.2007
 Mesajlar: 1024
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc165625 Gönderme Tarihi: 22.Haz.2022
 375 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Salamura yaprak (yarım kilo kadar)
 2 su bardağı ince bulgur
 1 yemek kaşığı salça (1 çay bardağı kadar suda ezilmiş olacak)
 1 su bardağı kuru bakla
 Tuz
 Karabiber
 Reyhan
 1 adet soğan (ince doğranmış)
 Kemikli et
 Sıcak su
 Sosu için:
 1 adet soğan
 1 yemek kaşığı salça
 Sıvı yağ
 
 Kuru bakla bir gün önceden ıslatılır ve ertesi gün kabukları soyulup ince doğranır. Kemikli et tencerenin dibine dizilir. Diğer malzemeler çiğ olarak harmanlanır. Hazırlanan iç malzeme yaprağa sarılır ve kemiklerin üzerine dizilir. Dolmaların üzerini geçmeyecek kadar sıcak su eklenir ve ağzı kapalı pişmeye bırakılır. İnce ince doğranmış soğan küçük bir tavada, sıvı yağda hafif pembeleştirilir. Üzerine salça eklenip bir iki defa daha çevrilir. Hazırlanan sos, dolmalar pişmek üzereyken tencereye dökülür.
 
 
   Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 04.05.2023
 
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |