| 
 
 Samsun Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 Kuru bakla 1 Su bardağı
 Yarma 1 Su bardağı
 Bulgur 1 Su bardağı
 Domates salçası 1 Yemek kaşığı
 Pastırma 100 Gr.
 Tereyağı 1 Yemek kaşığı
 Çemen 1/2 Yemek kaşığı
 Kakırdak 100 gr.
 Maydanoz 1/2 Demet
 Sıvı yağ 1/2 Çay bardağı
 Üzüm yaprağı 1/2 Kg.
 Etli kemik 1/2 Kg.
 Tuz
 Karabiber
 
 Bakla bir gün önceden ıslatılır. Ertesi gün kabuğu soyulup ikiye ayrılır. Soyulmuş baklanın içine yarma, bulgur, küçük doğranmış pastırma, çemen, karabiber, kakırdak, kıyılmış dereotu ve maydanoz, tuz ve sıvı yağ konularak dolma içi gibi karıştırılır. Hazırlanan bu karışım taze tuzlu üzüm yaprağına konup kare kare sarılır (tuzlu üzüm yaprağı bir gün önceden suya konulup tuzdan arındırılır). Tencerenin altına pişmemiş etli kemik yerleştirilir. Dolmalar sarıldıkça tencereye dizilir. Üste bir porselen tabak kapatılır. Yüze çıkacak kadar su ve tuz konup pişirilir. Yeneceği zaman tencere ters çevrilip dolmalar servis tabağına aktarılır. Domates salçası tereyağında kızdırılıp dolmaların üstüne gezdirilir. İsteğe göre yufka ekmeği ile yenir.
 
 
  
 
 |