| 
 | 
| Baklalı Yaprak Sarması (Samsun) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc38887 Gönderme Tarihi: 05.Ağu.2009
 4,023 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 200 gr. et
 300 gr. bakla
 1 çay bardağı buğday yarması
 1 çay bardağı sıvı yağ
 2 orta boy soğan
 1 çorba kaşığı nane
 1 tatlı kaşığı tuz
 1.5 su bardağı su
 1 demet maydanoz
 Limon
 Yarım kilo üzüm yaprağı
 
 Yarım saat sıcak suda bekletilip kabukları soyulmuş olan baklalar ince ince doğranır. bir kaba konur. Sırayla ince ince doğranmış et, buğday yarması, yağı rendelenmiş soğanlar, nane, reyhan biberleri, tuzu ince kıyılmış maydonozu hepsi karıştırılır. 1.5 su bardağı suyla salça sulandırılır. içine karıştırılır. Bunların hepsi çiğ olarak yapılır. Birbirine karıştırılan malzemeler yapraklara sarılarak bir tencereye konur. 1 saat pişirilerek servis yapılır.
 
 
 | 
| Baklalı Dolma (Samsun) | 
|  | Yemekhane Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 12.08.2020
 Mesajlar: 5284
 Şehir: Amasya
 | Kısa URL: https://ml.md/lc162148 Gönderme Tarihi: 30.Arl.2021
 327 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Samsun Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 Kuru bakla 1 Su bardağı
 Yarma 1 Su bardağı
 Bulgur 1 Su bardağı
 Domates salçası 1 Yemek kaşığı
 Pastırma 100 Gr.
 Tereyağı 1 Yemek kaşığı
 Çemen 1/2 Yemek kaşığı
 Kakırdak 100 gr.
 Maydanoz 1/2 Demet
 Sıvı yağ 1/2 Çay bardağı
 Üzüm yaprağı 1/2 Kg.
 Etli kemik 1/2 Kg.
 Tuz
 Karabiber
 
 Bakla bir gün önceden ıslatılır. Ertesi gün kabuğu soyulup ikiye ayrılır. Soyulmuş baklanın içine yarma, bulgur, küçük doğranmış pastırma, çemen, karabiber, kakırdak, kıyılmış dereotu ve maydanoz, tuz ve sıvı yağ konularak dolma içi gibi karıştırılır. Hazırlanan bu karışım taze tuzlu üzüm yaprağına konup kare kare sarılır (tuzlu üzüm yaprağı bir gün önceden suya konulup tuzdan arındırılır). Tencerenin altına pişmemiş etli kemik yerleştirilir. Dolmalar sarıldıkça tencereye dizilir. Üste bir porselen tabak kapatılır. Yüze çıkacak kadar su ve tuz konup pişirilir. Yeneceği zaman tencere ters çevrilip dolmalar servis tabağına aktarılır. Domates salçası tereyağında kızdırılıp dolmaların üstüne gezdirilir. İsteğe göre yufka ekmeği ile yenir.
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |