|
Badem Ezmesi (Edirne) |
|
sare eroğlu
Aşçıbaşı
Kayıt: 15.10.2019
Mesajlar: 23 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc146370
Gönderme Tarihi: 18.Ekm.2019
772 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram badem
1 su bardağı toz şeker
1.5 su bardağı su
Şeker ve suyu tencere koyup karıştırın ve ocağa alıp kaynatın.
Bademleri ılık suda ıslatıp soyun.
Mutfak robotunda un haline gelinceye kadar çekin.
Ezilmiş bademlerin üstüne hazırladığınız şerbeti döküp karıştırın.
Karışımı robottan alıp elinizle yoğurun.
Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizle şekillendirin.
1 saat buzdolabında bekletip servis yapın.
|
Badem Ezmesi (Edirne) |
|
yemek kitabı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.02.2016
Mesajlar: 34 Şehir: Balıkesir |
Kısa URL: https://ml.md/lc137877
Gönderme Tarihi: 24.Ekm.2018
723 defa indirildi / yazdırıldı
|
Badem sıcak suda haşlanıp ayıklanır ve kurutulur. Mermer dibek içinde dövülerek un haline getirilir.
Bir kazanda şeker istenilen koyuluğa gelinceye kadar kaynatılır, ateşten indirilir ve soğumaya bırakılır.
Bu soğumuş şerbet ile un haline getirdiğimiz badem tozu yavaş yavaş şekeri emecek şekilde karıştırılır.
Hamur haline gelen bu karışım mermer taşa serilir, tekrar soğumaya bırakılır.
Sonra elle ezilmek suretiyle topaç biçimi verilir. Bu topaçlar tekrar elle ezilerek fitil haline getirilip kesilir.
|
Badem Ezmesi (Edirne) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc72878
Gönderme Tarihi: 21.Şub.2012
1,970 defa indirildi / yazdırıldı
|
400 gr. badem
1 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı su
Bademleri ılık suda ıslatıp kabuklarını soyulur. Bir tencerede şeker ve suy kaynatılarak koyu kıvamlı şerbet haline getirilir. Bademleri iyice kıyılır. Kıyılmış bademlerin üzerine şerbeti döküp karıştırılır.
|
Badem Ezmesi (Edirne) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc51090
Gönderme Tarihi: 26.Nis.2010
2,624 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.edirneden.com
Bir miktar şekere maya olarak krem tartar ve limon tozu katılarak yüz kırk dereceye kadar kaynatılır. Ateşten indirildikten sonra şeker küreği ile hafifçe soğutulup içine dövülmüş badem karıştırılarak bir süre daha ısıtılır. Karışım toparlanmaya başladığı zaman tekrar soğutulmaya bırakılır. El ile güzelce ezilip tamamıyla kaynaşması sağlanır. Yine el ile fitil çekilir, rulo haline getirilir. Daha sonra bıçak ile kesilip tepsiye veya kutulara dizilir.
Not: Şehri gezmeye gelenlerin tanıdıklarına götürecekleri Edirneye has bir şekerleme.. özellikle bayram günlerinde, badem ezmesi satan şekerleme dükkanlarına girip, çıkmak dahi zordur.
|
Badem Ezmesi (Edirne) |
|
Yörem
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.11.2006
Mesajlar: 245 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc27332
Gönderme Tarihi: 17.Eyl.2008
2,971 defa indirildi / yazdırıldı
|
Badem içi çok az haşlandıktan sonra kabukları soyulur, kurutulduktan sonra mikserde toz haline getirilir. Şekerli su kaynatılarak çok koyu bir şerbet hazırlanır, soğutulur, bu şerbet badem tozu ile iyice karıştırılarak kalın bir hamur elde edilir. Bu hamur yoğurulurak özleştirilir, oklava ile biraz kalın açılır ve değişik şekillerde kesilir. Kesilen şekerlemeler bir tabağa dizilerek ikram edilir.
Not: Arzu edilirse şekerlemelerin üzerine hindistancevizi serpilebilir.
|
|