| 
 
 
 | 
Armutlu Turta | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc185411 
Gönderme Tarihi: 24.Ekm.2025 
16 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3-4 adet olgun armut
 
2,5 su bardağı un
 
150 gr tereyağı
 
1 su bardağı şeker
 
1 adet yumurta
 
1 paket kabartma tozu
 
1 tatlı kaşığı tarçın
 
 
Un, tereyağı, şeker, yumurta ve kabartma tozunu yoğurarak klasik turta hamuru elde edin.
 
Armutları soyup dilimleyin. 
 
Üzerine biraz şeker ve tarçın serpip harmanlayın.
 
Hamurun yarısını yağlanmış kalıba yayın. 
 
Üzerine armut dilimlerini dizin.
 
Kalan hamuru şeritler halinde keserek armutların üzerine kafes şeklinde yerleştirin.
 
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirin.
 
 
 
  
 | 
Armutlu Turta | 
  | 
oya tunç 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 18.08.2015 
Mesajlar: 23 Şehir: Erzurum | 
Kısa URL: https://ml.md/lc110813 
Gönderme Tarihi: 20.Ağu.2015 
2,024 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
150 gram tereyağı
 
1 yumurta
 
1 çay bardağı pudra şekeri
 
1 su bardağı süt
 
1 paket kabartma tozu
 
3 su bardağı un
 
4 çorba kaşığı kayısı reçeli
 
6 küçük armut
 
5 çorba kaşığı şeker
 
1 çorba kaşığı nişasta
 
1 çay bardağı ceviz
 
 
Eritilmiş yağı, yumurtayı ve şekeri 3 dakika çırpın. İçine kabartma tozunu, unu ekleyip karıştırmaya devam edin. 1 su bardağı sütü de ekleyip karıştırmaya devam edin. İstenirse içine bir limon suyu sıkılabilir çok ferah bir tadı oluyor. Daha sonra bu harcını yağlanmış kek kalıbına boşaltın. Armutları soyup dilimleyin. Tavada biraz pişirin ve üzerine şekeri, cevizi koyup hazırlayın. 190 derecedeki fırında 35 dakika pişmeye bırakın. Fırından aldığınız kekin üzerine kayısı reçelini sürün. İster sıcak ister soğuk servis yapın.
  
 | 
Armutlu Turta | 
  | 
sarı yaldız 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 18.10.2014 
Mesajlar: 46 Şehir: Balıkesir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc105372 
Gönderme Tarihi: 22.Şub.2015 
1,756 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamuru için:
 
2,5 su bardağı un
 
1 yumurta
 
100 gram tereyağı 
 
5 çorba kaşığı şeker
 
1 paket vanilya
 
İçi için:
 
3 adet armut
 
1 adet elma
 
1 çorba kaşığı tereyağı  
 
1 tatlı kaşığı tarçın
 
 
 
Hamurunu hazırlamak için derin bir kabın içine unu ve yağı alıp elinizle kum gibi olana dek ovalayın. Üzerine yumurta ve bir tutam tuz ekleyip yoğurmaya devam edin ve kıvama gelince de tart kalıbına kenarlarını yükseltip yerleştirin. Armutları, elmaları küp küp doğrayın, üzerine şekeri, tarçını ve bir miktar tereyağını ekleyip karıştırın. Bu karışımı da hamurun içine koyup üzerine yine hamuru açıp kapatın ve fırında 200 derecede pişmeye bırakın.
 
 
 
  
 | 
Armutlu Turta | 
  | 
Karmen 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 13.09.2014 
Mesajlar: 18 Şehir: Konya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc101642 
Gönderme Tarihi: 15.Eyl.2014 
2,435 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamuru için:
 
3,5 su bardağı un
 
150 gram eritilmiş tereyağı
 
1 paket kabartma tozu
 
1 yumurta
 
İçi için:
 
3 adet armut
 
2 adet elma
 
5 çorba kaşığı esmer şeker
 
1 çay kaşığı tarçın
 
1 çay bardağı ceviz
 
 
Öncelikle elmaları ve armutları küp küp doğrayıp bir tavanın içine alın. Üzerine şeker ve tarçını ekleyip karıştırın. İki dakika kadar kavurup cevizleri ilave ederek ocaktan alıp soğumaya bırakın. Daha sonra hamuru için gereken malzemeleri bir kabın içinde yoğurun. Bu hamuru kelepçeli bir kabın içine tabanına yayın. Armutlu harcı da üzerine yerleştirin. Kalan hamuru açıp üzerine döşeyin. 200 derecedeki fırında 35 dakika pişmeye bırakın. Soğuyunca dilimleyerek servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Armutlu Turta | 
  | 
Karadağ'lı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.06.2013 
Mesajlar: 30 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc89761 
Gönderme Tarihi: 13.Haz.2013 
2,557 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamuru için 
 
3,5 su bardağı un
 
150 gram eritilmiş tereyağı
 
1 paket kabartma tozu
 
1 yumurta
 
İçi için:
 
4 adet armut
 
2 adet şeftali
 
3 çorba kaşığı şeker
 
1 çay kaşığı tarçın
 
 
Öncelikle elmaları rendeleyip bir tavanın içine alın. Üzerine şeker ve tarçını ekleyip karıştırın. İki dakika kadar kavurup elmaların rengi dönünce ocaktan alıp soğumaya bırakın. Daha sonra hamuru için gereken malzemeleri bir kabın içinde yoğurun. Bu hamuru kelepçeli bir kabın içine tabanına yayın. Armutları ve şeftalileri doğrayıp üzerine şeker ve tarçını ekleyip karıştırın ve hamurun üzerine yerleştirin. Kalan hamuru şeritler halinde üzerine döşeyin. 200 derecedeki fırında 35 dakika pişmeye bırakın. Soğuyunca dilimleyerek servis yapın.
  
 | 
Armutlu Turta | 
  | 
Günseli 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2005 
Mesajlar: 77 Şehir: Kıyık/EDİRNE | 
Kısa URL: https://ml.md/lc10790 
Gönderme Tarihi: 02.Oca.2007 
2,961 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamuru için:
 
1+1/5 su bardağı un
 
1/4 su bardağı tozşeker
 
150 gr tereyağı
 
1 yumurta
 
1 limon
 
1 tutam tuz
 
Üzeri için:
 
6 büyük boy armut
 
1/2 kg kokulu cins elma
 
1/2 su bardağı tozşeker
 
3 yaprak jelatin
 
1 limon
 
 
23 cm çapında kalıp yağlanıp, unlanır. Un elenir ve hamur yoğurma mermerine dökülür. Unun ortası havuz gibi açılır ve içine küçük küçük doğranmış tereyağı ile tozşeker, 1 tutam tuz, yumurtanın sarısı ve yarım limonun rendelenmiş kabuğu konur ve yoğurulur. Hamur iyice yoğurulduktan sonra nemli bir bezle üstü kapatılır ve serin bir yerde 2 saat kadar dinlendirilir. Üzerine konacak malzeme için armutların kabuğu soyulur ve özel aletle çekirdekleri ve çekirdek yatağı çıkarılıp içinde 2 limonun suyu ve soğuk su bulunan kaba atılır. 1 armut doğranmaz, bütün olarak bırakılır, 5 armut yuvarlak dilimler halinde doğranır. Armutlar ayıklanıp dilimlendikten sonra, limonlu sudan çıkarılır, suyu süzülür ve düz tabanlı bir tencereye yerleştirilir. Üzerine 1/4 su bardağı tozşeker serpilir, üzerine biraz su konur. Tencere ateşe oturtulur. Armutlar diriliğini kaybetmeden ateşten alınır ve kevgirle çıkarılıp soğumaya bırakılır. Elmaların kabuğu soyulup ince ince dilimlenir ve biraz su ve 1/5 su bardağı tozşekerle birlikte başka bir tencereye konur. Bir parça da limon kabuğu (yalnızca sarısı) ilave edilerek ateşe oturtulur. Sık sık karıştırılarak, koyu bir komposto kıvamı alıncaya kadar pişirilir. Ateşten indirilince limon kabuğu çıkarılır ve elmalar şurubuyla birlikte soğumaya bırakılır. Soğuk suda ıslatılmış jelatin yapraklarının iyice sıkılarak suları alınır. Jelatin yaprakları ufalanarak armutların piştiği şurubun içine atılır, ateşe oturtulur. Karıştırılarak oldukça koyu bir şurup kıvamını alıncaya kadar kaynatılır. Birkaç defa karıştırıldıktan sonra ateşten alınır ve soğumaya bırakılır. Dinlendirilmiş olan hamur merdaneyle kalıbın içini ve kenarlarını kaplayacak büyüklükte açılır ve daha önce yağlanıp unlanmış kalıba yerleştirilir. Hamurun kalıptan sarkan kısmı alınır, yeniden yoğurulur ve merdaneyle açılır. Tırtıllı kalıplar kullanarak açılan hamurun ortası tırtıllı bir şekilde çıkarılır. Hamurun çevresi de tırtıllı şekilde kesilir. Tepsideki hamurun içine önce, elmalı komposto boşaltılır ve spatulayla düzeltilir. Üzerine tam ortasına bütün olarak bırakılmış armut, bunun üzerine de ortası delik olan hamur yuvarlağı oturtulur. Armudun çevresine ve elmaların üzerine yuvarlak dilimlenmiş armutlar düzenli şekilde yerleştirilir. Tepsi 175°C ısıtılmış fırına sürülür ve tatlı iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Turtanın üzeri iyice kazanıp hamur iyice pişince tepsi fırından alınır. Turta soğuyunca, tepsi baş aşağı edilerek turta çıkarılır ve süslenmiş kısmı üste gelecek şekilde servis tabağına alınır. Jelatinli ılık şurup da armutların üzerine gezdirerek dökülür ve turta buzdolabına konur. Jelatin donunca, kesilerek servis yapılır.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |