Kısa URL: https://ml.md/lc153140
Gönderme Tarihi: 20.Eyl.2020
322 defa indirildi / yazdırıldı
Hamuru için:
Yarım kg un
Tuz
Aldığı kadar su
1 su bardağı sıvıyağ
İçi için:
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 adet orta boy soğan
200 gram kıyma
1 yemek kaşığı erik ekşisi
Tuz
Karabiber
Üzeri için:
1 adet yumurtanın sarısı
Un, tuz, su ve sıvıyağ ile hamurunuzu kulak memesi kıvamında yoğurun. Yarım saat oda sıcaklığında iyice yoğurduğunuz hamuru bekletin. Üzerine nemli bez koyabilirsiniz. Hamurun kurumasını engeller. Hamurunuz beklerken iç malzemeyi hazırlamalısınız. Tavaya yağı döküp soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine kıymayı atıp pişirin. Harç pişip soğuduktan sonra erik ekşisini ekleyin. Ardından dinlenen hamuru 6'ya bölün. 6 hamuru yuvarlayın. Ardından teker teker açma işlemine başlayacağız. Hamurunuzu önce biraz merdane ile açın ardından üzerine ısıttığınız tereyağı, sıvı yağ karışımından sürün ve hamuru kenarlarından tutarak büyütün. Her köşesinden eşit şekilde büyütmeye çalışın. Hamurun yırtılması hiç önemli değil. Şeffaf bir görüntü elde edene kadar hamuru elde açma işlemine devam edin. İç malzemenizi düz bir şerit halinde bir köşeye dökün bir şerit de karşı tarafına sonra karşılıklı iki tarafı da rulo halinde sarın. Hamur yağlı olduğundan kolaylıkla sarılacaktır. Ortada buluşan iki ruloyu bıçak yardımı ile birbirinden ayırın ve tepsiye ortadan başlayarak ruloları dolayarak bu işleme börek tepsiyi kaplayıncaya kadar devam edin. En son yumurta sarısını böreğin üst kısmına sürün ve 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat pişirin.
Kısa URL: https://ml.md/lc159211
Gönderme Tarihi: 03.Ağu.2021
305 defa indirildi / yazdırıldı
500 gr. un
250 gr. margarin
250 gr. yoğurt
1 yumurta
Biraz tuz
2 çay kaşığı kabartma tozu
Unu kabartma tozu ile birlikte eleyin. Ortasını havuz gibi açın. Buraya yağı, yoğurdu, suyu ve yumurtayı koyun. Tuzu serpin. Elle karıştırarak hamuru tutun.
Bu yumuşak hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın. Yine elle bastırarak yassıltın. içine kıyma veya peynir koyun, ikiye katlayıp kenarlarını bastırın. Tepsiye dizin.
Üstüne yumurta sürüp orta hararetli fırında pişirin.
Kıymalı iç: 250 gr. kıyma ile İnce kıyılmış bir soğanı hafifçe yağda kavurun, içine yarım demet kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber katın.
Peynirli İç: 250 gram beyaz peynirle kıyılmış yarım demet maydanozu ve bir yumurtayı karıştırdıktan sonra kullanın.