|
Zıplak (Isparta) |
 |
keskin ışık
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 22.08.2011
Mesajlar: 48 Şehir: Gazipaşa-Antalya |
Kısa URL: https://ml.md/lc67121
Gönderme Tarihi: 22.Ağu.2011
2,689 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kase kurutulmuş taze fasulye
250 gr kıyma
1 çorba kaşığı salça
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet kuru soğan
1,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
Önce kurutulmuş fasulye, tuzlu kaynayan suda yumuşayana kadar haşlanır. Bu sırada soğan çok ince doğranır ve yağda pembeleştirilir. Kıyma eklenir, 10 dakika sonra salça ve tuz ilave edilir. salçanın kokusu çıkınca sudan alınmış fasulyeler eklenir. 1,5 su bardağı sıcak su konur. Kapak kapatılır. 15 dakika kadar pişirilir.
|
Zıplak (Isparta) |
 |
Saadet
Türkçe Admin

Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc94213
Gönderme Tarihi: 03.Arl.2013
2,680 defa indirildi / yazdırıldı
|
Taneli yeşil fasulyenin yağsız olarak pişirilir tuza batırılarak yenir köylerde "zıplak" Eğirdir de ise "sıyırga" denir.
|
Zıplak (Isparta) |
 |
Göksen
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc104813
Gönderme Tarihi: 31.Oca.2015
2,966 defa indirildi / yazdırıldı
|
Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
2 Kase Kurutulmuş Taze Fasulye (Tercihen Şeker Fasulye)
2 Çorba Kaşığı Kuru Kıyma (Kurban Kıyması)
8-10 Parça Domates Kurusu
1 Adet Kuru Soğan
1 Çorba Kaşığı Salça
1 Kahve Fincanı Sıvı Yağ
1 Çay Kaşığı Tuz
2-3 Su Bardağı Su
Kurutulmuş olan taze fasulye ve domates kurusu ayrı ayrı 5-6 saat önceden soğuk suda bekletilir. Fasulyeler bol suda haşlanır ve süzülür. Diğer taraftan kısık ateşte tencerede kurban kıyması eritilir. Yemeklik doğranan kuru soğan ile kavrulur. Salça da kavrulduktan sonra su ilave edilir. Islatılan domates kurusu ilave edilir. Özleştikten sonra haşlanan fasulye ilave edilerek yaklaşık yarım saat kadar kısık ateşte pişirilir. Genelde yufka ve kuru soğan ile birlikte tüketilir.
Not: "Cifne" olarak da bilinir.

|
|