| 
 | 
| Zile Pekmezi | 
|  | dere Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 09.05.2014
 Mesajlar: 47
 Şehir: Mersin
 | Kısa URL: https://ml.md/lc135503 Gönderme Tarihi: 15.Tem.2018
 1,461 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Zile çemeni, ev yapımı biber salçasına dövülmüş ceviz, çemen tohumu, sarımsak, kuru nane, zeytinyağı ve tuz ekleyerek yapılan, genellikle ekmeğe sürülerek tüketilen iştah açıcı bir yiyecektir. Kahvaltılarda ekmeğe sürülerek yenebileceği gibi sos olarak da tüketilebilir.
 
 
  
 
 | 
| Zile Pekmezi (Tokat) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc116464 Gönderme Tarihi: 27.Nis.2016
 9,286 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.kulturportali.gov.tr
 
 10 kg üzüm
 3 kg toprak
 
 Pekmez toprağı ve üzüm birlikte ezilir. Şıra elde edilir. Leğende bu şıra kaynama noktasına kadar ısıtılır. Başka bir leğene alınıp soğuması beklenir. Soğuyan şıra berraklaşana kadar bekletilir. (tortular dibe toplanır, suyu üstüne çıkana kadar). Duru su süzülür. Bu işleme kestirme işlemi denir. Kestirilen şıra bakır tencereye alınır, yöresel adı (güdel) olan tahta kaşıkla kısık ateşte karıştıra karıştıra kaynatılır. Kepçe ile savura savura köpüklenmesi ve taşması engellenir. Çarpa çarpa beyazlanması sağlanır. (Bu işleme 6-7 saat devam edilir.) Sonra saklama kaplarına boşaltılır.
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |