|
|
Zeytinyağlı Koruklu Bamya |
|
lezzet yolu
Aşçıbaşı
Kayıt: 20.04.2016
Mesajlar: 24 Şehir: Van |
Kısa URL: https://ml.md/lc116338
Gönderme Tarihi: 22.Nis.2016
1,081 defa indirildi / yazdırıldı
|
Vedat Başaran
250 gr. taze bamya
3 adet havuç
3 adet çarliston biber
5 adet arpacık soğan
5 diş sarmısak
2 adet domates
1 salkım koruk
1 adet limon
3 yemek kaşığı sirke
2½ tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 su bardağı zeytinyağı
Genişçe bir kaba su koyup, 3 yemek kaşığı sirke katın. Bamyaları, baş kısımlarını konik olarak, koparmadan soyup sirkeli suya atın. Tümünü soyduktan sonra yarım limon sıkıp, kabuğunu da kabın içine koyun. 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin. Havuçları soyup, ince çubuklar halinde doğrayın. Çarliston biberleri, çekirdek yataklarını temizledikten sonra, ince ince doğrayın. Arpacık soğanları soyup yıkayın. Sarmısakları ince ince kıyın. Domateslerin kabuklarını soyun. Çekirdeklerini temizleyip küp şeklinde doğrayın. Bamyaları süzüp, akan suyun altında iyice yıkayın.
Tencerenin dibine havuç, biber, sarmısak ve domateslerin bir kısmını döşeyin. Bamyaların yarısını, tencerenin ortası boş kalacak şekilde yerleştirin. Üstüne geri kalan havuçları, biberleri, sarmısakları sonra da bamyalar ile domatesleri koyun. Arpacık soğanları bütün olarak ilave edin. Kalan yarım limonu soyup dilimleyin. Koruk salkımını yıkayıp, bütün olarak tencerenin ortasına, limon dilimlerini de çevresine yerleştirin. 1½ tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 bardak su, 1 bardak zeytinyağı ilave edip, üstünü ıslatılmış yağlı kağıt ile örtün. Ağırlık yapması için de porselen bir tabak yerleştirin. Tencerenin kapağını kapatıp, orta ateşte 30 - 40 dakika pişirin. Suyunu çektikten sonra altını söndürüp, soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra servis yapın.
|
Zeytinyağlı Koruklu Bamya |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172283
Gönderme Tarihi: 26.May.2023
125 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
500 g bamya
½ adet limonun suyu
500 ml su, bamyayı bekletmek için
4-5 ufak salkım koruk, ham üzüm
100 ml sızma zeytinyağı
1 adet büyük boy soğan, ince kıyılmış
4-5 diş sarımsak, ikiye bölünmüş
2 adet orta boy domates, küp küp doğranmış
1 tatlı kaşığı tuz
300 ml su
Bamyayı yıkayıp tepe kısımlarını külah biçiminde, bamyayı delmeden bıçağı döndürerek kesin. Ayıkladığınız bamyayı limon suyu ilave edilmiş suda bekletin.
Koruğu iyice yıkayın ve derin bir kaba alıp hafifçe ezin.
Bir tencereye zeytinyağı, soğan ve sarımsağı koyun. Pembeleşene kadar kavurup domatesi ekleyin.
Ardından tuz, bamya ve koruğu sırasıyla tencereye ekleyip; tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte kapağını açmadan 15 dakika kadar pişirin.
Bamyaları zedelemeden hafifçe karıştırın. 300 ml suyu ilave edip bamya yumuşayana kadar pişirin.
Tencerenin kapağını açmadan soğuyana kadar beklettikten sonra servis edin.
Not: Koruk yerine yarım limonun suyunu da kullanabilirsiniz. Bamyayı ayıkladıktan sonra limonlu suya atmadan, doğrudan tencerede kaynayan ekşili yemek suyuna ekleyerek de pişirebilirsiniz.
|
|
Zeytinyağlı Koruklu Bamya Tarifleri Zeytinyağlı Lahana Tarifleri
|
|