| 
 
 
 | 
Zeytinli Açma | 
  | 
GülenAy 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.02.2007 
Mesajlar: 22 Şehir: isvec | 
Kısa URL: https://ml.md/lc11795 
Gönderme Tarihi: 08.Şub.2007 
3,863 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
MALZEMELER
 
4 su bardağı un
 
2 su bardağı süt ilik
 
1 çorba kaşığı toz şeker
 
1 tatlı kaşığı mahlep
 
1 tatlı kaşığı tuz 
 
1 kahve fincanı sıvıyağ
 
1 paket kuru maya
 
Arasına sürmek için 
 
1 su bardağı zeytin veya zeytin ezmesi yada koyma yada peynir
 
1 paket oda sıcaklığında margarin
 
Üzeri için 
 
1 yumurta sarısı
 
1 çorba kaşığı sıvıyağ
 
çörekotu
 
 
YAPILIŞI:
 
Unu hamur yoğurma kabına alın.Tuz,şeker,mahlep ve kuru mayayı ilave edip,karıştırın.Ortasını açıp,sıvıyağ ve ılık sütü ilave edin.ortasina konan malzemeyi birbirine yedir sonra kenarlardan unlari al ekle.Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.15-20dk mayalandırın.Dört parçaya ayırın.Merdane yardımı ile açabildiğiniz kadar açın.Arasına ¼ yağ ve zeytin ezmesi sürün.İki yufkayı üst üste koyun.Gevşek olacak şekilde rulo yapın.Avucunuzun içinde sıkıştırarak,uzatabildiğiniz kadar uzatın püf noktasi elinizle uzatmak..Bir karış uzunluğunda kesip,yuvarlayarak açma şekli verin acma sekli ters istikamete kivir iki tarafi yuvarla.Yumurta sarısı sivi yag ile karistirip sürüp,çörekotu serpin yine tepsidede kabarsin bir süre.200 derece fırında pişirin. 
 
 
 
  
 | 
Zeytinli Açma | 
  | 
kristal küre 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.01.2010 
Mesajlar: 37 Şehir: Mersin | 
Kısa URL: https://ml.md/lc45897 
Gönderme Tarihi: 10.Oca.2010 
2,621 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
MALZEMELER:
 
2 çorba kaşığı şeker
 
1 çay bardağı sıvıyağ
 
40 gr. maya
 
100 gr. margarin
 
Biraz su
 
1 yumurta sarısı
 
4 çorba kaşığı zeytin ezmesi
 
Aldığı kadar un
 
Tuz
 
 
1 su bardağı ılık suda mayayı eritin. İçine şekeri koyup 5 dakika bekletin. Hamur yoğurma kabına sıvıyağ, maya, tuz, aldığı kadar unu koyup, ele yapışmayacak kıvamda hamur yapın. Hamurun üzerini nemli bir bez ile örtülüp, hamuru iki kat büyüyene kadar bekletin. Limon büyüklüğünde parçalar kopartıp, tezgahta çay tabağı büyüklüğünde açın. Üzerine margarin sürülüp, rulo şeklinde sarın. Bir ucunu sabit tutup diğer ucunu aynı yönde çevrip tepsiye 2 parmak ara ile dizin. Tepsi de 30 dakika bekletin. Üzerine yumurta sarısı sürüp, önceden ısıtılmış 150 derecede ki firma verin. 15 dakika sonra ısıyı 180 dereceye çıkartıp kızarıncaya kadar pişirin. Arzu ederseniz, üzerine çörekotu serpilebilirsiniz.
 
 
 ML® Açma için tıklayın
 
 
  
 | 
Zeytinli Açma | 
  | 
Gülali 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 21.06.2011 
Mesajlar: 22 Şehir: Ayaş | 
Kısa URL: https://ml.md/lc64735 
Gönderme Tarihi: 21.Haz.2011 
2,200 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Ümit Usta
 
 
1 kilo un
 
70 gram maya (maya miktarı sıcak havada 50 grama düşer)
 
25 gram tuz
 
100 gram toz şeker
 
1/2 litre ılık su
 
150 gram margarin
 
50 gram sıvı yağ
 
Arasına sürmek için:
 
Yeterince margarin
 
Yeterince zeytin ezmesi
 
Üzerine sürmek için:
 
2 yumurta sarısı
 
2 çorba kaşığı sıvıyağ (çırpılmış)
 
Üzerine serpmek için:
 
çörek otu
 
 
Unu eleyip ortasını havuz gibi açalım.
 
Mayayı 200 gram kadar ılık suyu ve toz şekeri unun ortasına koyup mayayı eritelim.
 
Üzerini unla kapatıp 15 dakika daha dinlendirelim.
 
Margarini ve tuzunu katıp iyice yoğuralım. Mermere vurarak yoğurmaya devam edelim.
 
Hamur elimizi bıraktığı zaman bir araya toparlayıp sıcak bir ortamda üzerine temiz ve nemli bir bez örtüp 20-30 dakika kabarmasını bekleyelim.
 
Hamur iyice kabarınca rulo yapıp keserek (veya a elimizle kopararak) 60-70 gramlık (limon büyüklüğünde) 15 parçaya böldükten sonra yağlanmış ellerimizle yuvarlayıp bezeler hazırlayalım.
 
Hazırladığımız bezeleri yağlanmış tepsiye dizip bu şekilde 25-30 dakika kadar bekletelim.
 
Dinlenmiş ve mayalanmış her bir bezenin üzerine ceviz büyüklüğünde yumuşamış margarin koyalım.
 
Elimizle bezelerin üstüne bastırarak incecik dikdörgen şeklinde açalım.
 
Mektup zarfı şeklinde katlayıp, üzerine zeytin ezmesi sürdükten sonra, rulo şeklinde saralım.
 
Rulo halindeki hamurları avucumuzla yuvarlayıp biraz incelttikten sonra bir ucundan bükerek yuvarlayıp uçlarını birleştirelim.
 
Yağlanmış tepsiye dizip, bu şekilde de mayalanmasını bekleyelim. (25-30 dakika).
 
Mayası gelip de yeterince kabarınca açmaların üzerine yumurta sarısı sürüp arzuya göre çörek otu serpip önceden ısıtılmış fırında pişirelim. (Pişirme süresi fırın ısısına göre değişebilir).
 
 
 
 
Fotoğraf "İsmet Atabay" tarafından gönderildi. 01.08.2020
  
 | 
Zeytinli Açma | 
  | 
Sermin 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.07.2005 
Mesajlar: 44 Şehir: Çeşme/İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc65946 
Gönderme Tarihi: 19.Tem.2011 
2,914 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Elif Korkmazel
 
 
2 su bardağı süt
 
1/2 su bardağı toz şeker
 
1 su bardağı sıvı yağ
 
2 tatlı kaşığı tuz
 
1 paket yaş maya
 
Aldığı kadar un
 
Zeytin ezmesi
 
1 yumurta sarısı
 
 
1 bardak ılık süte bir yemek kaşığı şeker ve elinizde ufaladığınız yaş mayayı ekleyin. İyice karıştırın ve 3-4 dakika bekletin. Unun bir kısmını kaba eleyin ve ortasına elle bir çukur açın. İçine 1 bardak oda sıcaklığında süt, toz şeker, sıvıyağ, tuz, hazırladığınız mayayı koyun ve yavaşça yoğurun. Hamur elinize hafifçe yapışacak kıvama gelene kadar azar azar üzerine un katın. Hamur kıvama gelince üzerine nemli bir bez örtüp ılık bir yerde 1 saat dinlendirin. Hamur yoğurduğunuzun neredeyse 2 katı olmuşsa mayalanmıştır. Mayalanan hamurdan parçalar alıp, yağlanmış tezgâhın üzerinde elle açın. İstenilen miktarda zeytin ezmesi sürün. Ortasından başlayarak uçlara kadar ileri geri hareketlerle rulo haline getirin. İster simit gibi burarak sarın, ister 3 adet yan yana rulo örgü yapın. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Üzerine bir tepsi daha kapatıp 10-15 dakika daha bekletin. Daha sonra üzerine yumurta sarısı sürerek fırına verin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30 ila 45 dakika pişirin.
 
 
 ML® Cevizli Açma için tıklayın 
 
ML® Cevizli Açma (görsel)
 
 
 
 
 
Fotoğraf "acıreçete" tarafından gönderildi. 11.04.2019
  
 | 
ZEYTİNLİ AÇMA | 
  | 
kırık testi 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 31.03.2012 
Mesajlar: 213 Şehir: Nevşehir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc74372 
Gönderme Tarihi: 03.Nis.2012 
2,655 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamuru için:
 
1 kilo un
 
70 gram maya (maya miktarı sıcak havada 50 grama düşer)
 
25 gram tuz
 
100 gram toz seker
 
1/2 litre ılık su
 
100 gram margarin
 
Arasına sürmek için:
 
Yeterince margarin
 
Yeterince zeytin ezmesi
 
 
Unu eleyip, ortasını havuz gibi açalım.
 
Mayayı ve 200 gram kadar ılık suyu unun ortasına koyup, mayayı eritelim.
 
5-10 dakika beklettikten sonra, tuz ve şekeri katıp, karıştıralım. 5-10 dakika da bu şekilde dinlendirelim.
 
Üzerini unla kapatıp, 5-10 dakika daha dinlendirelim.
 
Margarini katıp, iyice yoğuralım. Mermere vurarak yoğurmaya devam edelim.
 
Hamur elimizi bıraktığı zaman bir araya toparlayıp, sıcak bir ortamda 20-30 dakika kabarmasını bekleyelim.
 
Hamuru rulo yapıp, 60-70 gramlık 15 parçaya böldükten sonra, yağlanmış ellerimizle yuvarlayıp, bezeler hazırlayalım.
 
Hazırladığımız bezeleri yağlanmış tepsiye dizip, bu şekilde 25-30 dakika kadar bekletelim.
 
Dinlenmiş ve mayalanmış her bir bezenin üzerine ceviz büyüklüğünde yumuşamış margarin koyalım.
 
Elimizle bezelerin üstüne bastırarak incecik kare şeklinde açalım.
 
Mektup zarfı şeklinde katlayıp, üzerine zeytin ezmesi sürdükten sonra, rulo şeklinde saralım ve 25-30 dakika daha dinlendirelim.
 
Rulo halindeki hamurları avucumuzla yuvarlayıp, biraz incelttikten sonra bir ucundan bükerek yuvarlayıp, uçlarını birleştirelim. Yağlanmış tepsiye dizip, bu şekilde 25-30 dakika bekletelim.
 
Hamurların üzerine yumurta sarısı sürüp, 25-30 dakika daha bekletelim.
 
Önceden ısıtılmış fırına verip, altları sararıp üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
 
 
 
 
Fotoğraf "tunç" tarafından gönderildi. 27.11.2019
  
 | 
Zeytinli Açma | 
  | 
aysun ulupınar 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 06.12.2012 
Mesajlar: 30 Şehir: Konya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc84199 
Gönderme Tarihi: 08.Arl.2012 
2,136 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 çorba kaşığı şeker
 
1 çorba kaşığı mahlep
 
1 çorba kaşığı maya
 
3 çorba kaşığı zeytinyağı
 
1 yumurta
 
2,5 su bardağı un
 
1 su bardağı su
 
1 çay bardağı çekirdeksiz zeytin
 
1 çay bardağı kavrulmuş susam
 
3 çorba kaşığı çörek otu
 
 
Hamuru yoğurmak için şeker, maya, zeytinyağı ve yumurtayı ılık suyla birlikte karıştırın. Üzerine yavaşça unu ve zeytinleri ekleyip yumuşak bir hamur haline getirin. Bu hamuru 30 dakika kadar dinlendirin. Dinlenmiş hamurdan parçalar kopartıp uzun çubuklar yapın. Burkarak halka şekli verin. Bu halkaları suya batırıp daha sonra susam ve çörek otukarışımına bulayın. Bu şekilde hazırlanan simitler tepsiye dizin. 200 derecedeki fırında kızarıncaya kadar pişirin.
  
 | 
Zeytinli Açma | 
  | 
beyaz melek 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 30.05.2014 
Mesajlar: 26 Şehir: Artvin | 
Kısa URL: https://ml.md/lc98998 
Gönderme Tarihi: 14.Haz.2014 
1,927 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 bardak un
 
yarım bardak sıvıyağ
 
1 bardak ılık süt
 
yarım bardak ılık su
 
2 kaşık toz şeker
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı mahlep
 
yarım paket yaş maya
 
50 gr margarin
 
1 adet yumurta sarısı
 
50 gr zeytin ezmesi
 
1 tatlı kaşığı pulbiber
 
1 tatlı kaşığı kekik
 
1 fincan susam
 
 
Yarım paket yaş mayayı 1 bardak ılık sütte eritin, yoğurma kabına sütü-suyu-sıvıyağı ve kuru malzemeleri ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun, yarım saat kadar mayalandırıp portakal büyüklüğünde parçalar koparın elinizle açtırıp biraz sana hamurişi sürün iç malzemeyi koyup bükerek rulo yapın ve simit şekli verin, tepsi mayası için 15-20 dk daha bekleyip yumurta sarısı sürüp susam ekin 170 derecede 20 dk kadar pişirin.
  
 | 
Zeytinli Açma | 
  | 
evvel 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.09.2014 
Mesajlar: 36 Şehir: Kayseri | 
Kısa URL: https://ml.md/lc102802 
Gönderme Tarihi: 07.Kas.2014 
1,938 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
10 gram yaş maya
 
2 çorba kaşığı şeker
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
3 su bardağı un
 
1,5 su bardağı süt
 
1 çorba kaşığı tereyağı
 
1,5 tatlı kaşığı mahlep
 
3 çorba kaşığı zeytin ezmesi
 
100 gram kaşar peyniri
 
2 çorba kaşığı çörek otu
 
1 çorba kaşığı susam
 
 
Derin bir kabın içinde ılık sütü ve mayayı karıştırın. Üzerine un serpin ve kabarıncaya kadar 10 dakika bekletin. Şeker, tereyağı, mahlep ve kalan unuyla birlikte yoğurmaya başlayın. Yumuşak mayalı bir hamur hazırlayıp 30 dakika üzeri kapalı olarak kabarması için bekleyin. Daha sonra hamuru beze yapın. Bu hamuru unlanmış zeminde açıp yuvarlak şekilde kesin. İç malzemeyi istediğiniz gibi koyup rulo şeklinde sarıp simit gibi uçlarını birleştirin. Fırın tepsisine dizin. Bu şekilde 20 dakikada tepsi mayası gelinceye kadar bekletin, sonra üzerine yumurta sarısı susam ve çörek otu sürün. 200 derecedeki fırında 20 dakika pişmeye bırakın.
 
 
 
  
 | 
Zeytinli Açma | 
  | 
EDİZ 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.03.2015 
Mesajlar: 30 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc106255 
Gönderme Tarihi: 27.Mar.2015 
1,771 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
120 gram tereyağı
 
2 çorba kaşığı şeker
 
1 çorba kaşığı mahlep
 
1 çorba kaşığı maya
 
3 çorba kaşığı zeytinyağı
 
1 yumurta
 
2 su bardağı ılık su
 
Aldığı kadar un
 
20 adet siyah zeytin
 
 
Hamuru yoğurmak için şeker, maya, zeytinyağı ve yumurtayı ılık suyla birlikte karıştırın. Üzerine yavaşça unu ekleyip yumuşak bir hamur haline getirin. Bu hamuru 30 dakika kadar dinlendirin. Dinlenmiş hamurdan parçalar kopartıp uzun çubuklar yapın. Burkarak halka şekli verin. Bu halkaları elinizi yağlayarak ezilmiş zeytinlerle karıştırıp açma şekli verin. Üzerine yumurta sarısı sürüp tepsiye dizin. 200 derecedeki fırında kızarıncaya kadar pişirin. Kahvaltı için sıcak sıcak ve çayla ikram edin.
  
 | 
Zeytinli Açma | 
  | 
bebeli 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2015 
Mesajlar: 21 Şehir: Siirt | 
Kısa URL: https://ml.md/lc107938 
Gönderme Tarihi: 28.May.2015 
1,873 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 su bardağı un
 
15 gram yaş maya
 
1 yumurta
 
1 çay bardağı çekirdeksiz zeytin
 
1 çay bardağı ılık süt
 
1 tatlı kaşığı mahlep
 
2 çorba kaşığı şeker
 
1 çay bardağı su
 
Yarım çay kaşığı tuz
 
3 çorba kaşığı sıvı yağ
 
2 çorba kaşığı tereyağı
 
2 çorba kaşığı susam
 
 
Derin bir kabın içinde unu, yaş mayayı, şekeri ve tuzu harmanlayıp üzerine yavaşça sıvı malzemeleri, yumurtayı ekleyip yumuşak bir hamur yapın. Bu hamuru 25 dakika dinlendirin. Daha sonra dinlenen hamuru cevizden büyük parçalara ayırın. Küp kesilmiş zeytinleri üzerine dizin. Bir miktar yağ sürün elinizle simit şekli verin ve tepsiye dizin. Üzerine susam veya çörekotu serpilebilir ve 180 derecede 35 dakika pişirin.
 
 
 
  
 | 
Zeytinli Açma | 
  | 
İ 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.09.2014 
Mesajlar: 539 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc111434 
Gönderme Tarihi: 15.Eyl.2015 
3,766 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2,5 su bardağı süt
 
1 çay bardağı ayçiçek yağı
 
1 paket yaş maya
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
2 yemek kaşığı şeker
 
Alabildiği kadar un
 
İçi için:
 
Tereyağı
 
Dilimlenmiş siyah zeytin
 
 
Süt, yağ, yaş maya, tuz ve şeker bir karıştırma kabına alınır üzerine azar azar un ekleyerek yumuşak bir hamur elde edilinceye kadar yoğurulur.
 
Hamur tamamen bütünleşince üzerine streç film örtülerek en az bir saat ılık bir ortamda dinlenmeye bırakılır.
 
Süre sonunda kabaran hamur 3 eşit bezeye ayrılarak her parçaya top şekli verilir.
 
Her beze oklava ile yaklaşık 60 santim çapında açılır, üzerine parça parça yumuşak tereyağı konarak bütün yüzeye yayılır.
 
Tereyağının da üzerine dilimlenmiş siyah zeytin yayılır.
 
Hamur bir ucundan sıkı bir rulo yapılarak sarılır. 3 hamur bezesi de bu şekilde hazırlanır ve buzdolabına kaldırılarak yarım saat bekletilir.
 
Süre sonunda rulolar elle yuvarlayarak uzatabildiği kadar uzatılır, bıçakla 4 eşit parçaya kesilir, parçalar burulur sonra uçları birleştirilerek simit şekli verilir.
 
Bir süre daha tepside bu şekilde bekletildikten sonra üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
 
Simitlerin ilık sıcağı çıktıktan sonra ılık olarak servise sunulur.
 
 
 
  
 | 
Zeytinli Açma | 
  | 
hürcann 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 18.07.2016 
Mesajlar: 22 Şehir: Bilecik | 
Kısa URL: https://ml.md/lc118281 
Gönderme Tarihi: 19.Tem.2016 
1,654 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Pelin Yanık
 
 
1 su bardağı sıvı yağ
 
1 paket instant maya
 
1 su bardağı ılık süt
 
1 su bardağı soğuk süt
 
½ su bardağı toz şeker
 
2 tatlı kaşığı tuz
 
1 adet yumurta
 
Aldığı kadar un
 
Üzeri için:
 
Yumurta sarısı
 
İçi için:
 
Zeytin ezmesi
 
 
Öncelikle derin bir kabın içine çok az miktarda unumuzu koyun ve içine mayayı, tuzu ve şekeri ekleyerek bir kaşık yardımı ile karıştırın. Daha sonra içine sütümüzü ılık ve soğuk sütü, sıvı yağı, yumurtayı ekleyerek yine kaşık ile karıştırın. Bu aşamadan sonra azar azar unumuzu ilave etmeye başlayın ekledikçe elimizle hamuru yoğurun ama elenmiş un koymaya dikkat etmek lazımki açmamız kabarsın. Yavaş yavaş unu ilave edin, kulak memesinden biraz daha yumuşak oluncaya kadar. Hamurumuz olduktan sonra üzerine hafif nemli bir bez koyarak 1 saat kadar hamurumuzu mayalayalın. Hamurumuz mayalandıktan sonra ceviz büyüklüğünde bezeler kopararak elimizle iyice açın ve içine dilediğimiz miktarda zeytin ezmesi sürün. Ve rulo biçimde katlayın ve elimizle bu ruloyu kıvırıp simit şekli verin. Aynı işlemi tüm bezeler için uygulayın. Daha sonra yaptığımız tüm açmaları tepsiye dizin ve üzerine yumurta sarısı sürerek 200 derece fırında pişirin.
 
 
 
  
 | 
Zeytinli Açma | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc158392 
Gönderme Tarihi: 20.Haz.2021 
518 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.sabah.com.tr
 
 
1 su bardağı soğuk süt
 
1 su bardağı ılık süt
 
1 paket yaş maya
 
Yarım su bardağı toz şeker
 
1 su bardağı sıvı yağ
 
Aldığı kadar un
 
3 çorba kaşığı zeytin ezmesi
 
Tuz
 
Üzeri için:
 
1 adet yumurta sarısı
 
Çörekotu
 
 
Öncelikle bir su bardağı ılık sütte, yaş mayayı eritin. Daha sonra, zeytin ezmesi hariç diğer malzemelerle mayayı karıştırın. Hafif sulu bir hamur elde edin. Üzerini nemli bir bezle örtüp, hamuru 1 saate yakın dinlendirin. Daha sonra, hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp, elinizde açın. Üzerine zeytin ezmesi sürün. Rulo biçiminde katlayın. Kıvırıp, simit şekli verin. Hazırladığınız açmaları, hafif yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpin. 200 derece fırından üzerleri kızarana kadar pişirin. Arzuya göre sıcakken ya da biraz beklettikten sonra servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Zeytinli Açma | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc159921 
Gönderme Tarihi: 08.Eyl.2021 
503 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 paket (250 gram) yağ
 
1 paket yaş maya (42 gram)
 
2 su bardağı süt
 
3 çorba kaşığı silme toz şeker
 
2 adet yumurta
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 su bardağı çekirdekleri çıkarılıp doğranmış siyah zeytin
 
Alabildiği kadar un
 
Üzerine:
 
Çörekotu
 
 
Öncelikle mayayı, 1 su bardağı ılık süt içinde, 1 çorba kaşığı şeker ilave ederek 15 dakika mayalandırın. 1 paket yağdan 1 çorba kaşığı ayırıp, kalanı ile mayalı süt, kalan toz şeker, yumurta akları, tuz, zeytin ve kalan 1 su bardağı ılık sütü karıştırın. Aldığı kadar un ilave ederek, çok yumuşak bir hamur elde edin. Bu hamuru üstü kapalı olarak 30 dakika mayalandırın. Mayalanan hamurdan cevizden iri parçalar koparıp, elinizle bastırarak 2 parmak eninde yassıltın. Ayırdığınız yağdan hamurların üzerine hafif hafif çentik atar gibi sürün. Hamuru bir ucundan bükerek yuvarlayın. Sonra açma şekli verip, yağlanmış tepsiye ikişer parmak aralıklarla dizin. Mayalanması için 15 dakika daha bekletin. Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpin. 200 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.
 
 
 
  
 | 
Zeytinli Açma | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc159935 
Gönderme Tarihi: 09.Eyl.2021 
447 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 adet yumurta
 
1 su bardağı ılık süt
 
1 su bardağı sıvı yağ
 
1 çorba kaşığı toz maya
 
1 tatlı kaşığı toz şeker
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 su bardağı doğranmış siyah zeytin
 
Aldığı kadar un
 
 
Yumurtanın akını ve sarısını ayırın. Yoğurma kabına yumurta akı, süt, sıvı yağ, toz maya, toz şeker, tuz ve zeytini koyun. Kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur elde edene kadar un ilave edip, tüm malzemeyi yoğurun. Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle yuvarlayıp, fırın tepsisine aralıklarla dizin. Bu şekilde 30 dakika mayalandırın. Daha sonra üzerlerine yumurta sarısı sürün ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
 
 
 
  
 | 
Zeytinli Açma | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc183011 
Gönderme Tarihi: 13.May.2025 
82 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı ılık süt
 
Yarım su bardağı ılık su
 
Yarım su bardağı sıvı yağ
 
1 adet yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
 
2 yemek kaşığı toz şeker
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 paket instant maya
 
4-4,5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)
 
1 su bardağı doğranmış siyah zeytin
 
Üzeri için:
 
Susam ya da çörekotu
 
 
Ilık süt, su, sıvı yağ, yumurta akı, şeker ve mayayı yoğurma kabında karıştırın.
 
Karışıma azar azar un ve tuzu ekleyerek yumuşak, ele yapışmayan bir hamur yoğurun.
 
Hamurun üzerini örtüp, 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.
 
Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler alıp elinizle açın, içine doğranmış zeytin koyup rulo şeklinde sarın ve burgu yaparak açma şekli verin.
 
Yağlı kağıt serili tepsiye dizip 15-20 dakika daha tepsi mayası yapın.
 
Üzerlerine yumurta sarısı sürüp isteğe göre susam ya da çörekotu serpin.
 
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar, yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
 
 
 
  
 | 
Zeytinli Açma | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc183739 
Gönderme Tarihi: 04.Tem.2025 
46 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
 
Yarım su bardağı sıvı yağ
 
Yarım su bardağı yoğurt
 
1 çay bardağı süt
 
1 paket kabartma tozu
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 tatlı kaşığı toz şeker
 
3 - 3,5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)
 
1 çay bardağı doğranmış siyah zeytin
 
Üzeri için susam veya çörekotu
 
 
Derin bir kaba yumurtayı (birinin sarısı ayrılacak), sıvı yağı, yoğurdu, sütü, tuzu ve şekeri alın. Güzelce çırpın.
 
Kabartma tozunu ve azar azar unu ekleyerek ele yapışmayan ama yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurun.
 
Doğranmış zeytinleri hamura ekleyip tekrar yoğurun.
 
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp rulo haline getirin ve uçlarını birleştirerek simit şekli verin.
 
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün, susam veya çörekotu serpin.
 
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika, üzeri kızarana kadar pişirin.
 
 
 
  
 | 
Zeytinli Açma | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc183857 
Gönderme Tarihi: 12.Tem.2025 
102 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı ılık süt
 
Yarım su bardağı sıvı yağ
 
1 yemek kaşığı toz şeker
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 paket instant maya (veya 1 yemek kaşığı kuru maya)
 
1 adet yumurta (akı hamura, sarısı üzerine)
 
3–3,5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)
 
İç harç için:
 
1 su bardağı çekirdeksiz siyah zeytin (dilerseniz yeşil de kullanabilirsiniz, doğranmış)
 
İsteğe bağlı: biraz beyaz peynir veya rendelenmiş kaşar (lezzeti artırır)
 
Üzeri için:
 
1 yumurta sarısı
 
Susam veya çörekotu
 
 
Ilık süt, şeker ve mayayı bir kapta karıştırın. 5-10 dakika kabarmasını bekleyin.
 
Sıvı yağ, yumurta akı ve tuzu ekleyin.
 
Unu azar azar ilave ederek yumuşak, ele yapışmayan bir hamur yoğurun.
 
Hamurun üzerini örtüp 45 dakika kadar mayalanmaya bırakın.
 
Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın.
 
Her birini elinizle açın, ortasına zeytin (ve istenirse peynir) koyun.
 
Hamuru rulo şeklinde sarın ve kendi etrafında döndürerek açma şekli verin.
 
Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
 
Üzerlerine yumurta sarısı sürün, susam/çörek otu serpin.
 
15-20 dakika tepside mayalandırın.
 
Önceden ısıtılmış 180°C fırında üzeri kızarana kadar (yaklaşık 20-25 dakika) pişirin.
 
 
Not: Hamur ne kadar yumuşak olursa açmalar o kadar pamuk gibi olur. Tepsi mayasını atlamayın, çok fark yaratır. Zeytinlerin tuzuna göre hamurda tuz oranını azaltabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |