|
Zerdeçallı Balkabağı Çorbası |
|
bilir dişi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 15.11.2019
Mesajlar: 34 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc146792
Gönderme Tarihi: 17.Kas.2019
2,588 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg ayıklanmış balkabağı,
2 çorba kaşığı fındık yağı
1 adet yemeklik doğranmış soğan
2-3 diş ezilmiş sarmısak,
1 çorba kaşığı un
1 küçük parça rendelenmiş zerdeçal veya 1/2 çay kaşığı toz zerdeçal
1/2 çay kaşığı rendelenmiş muskat
1 çay kaşığı karabiber,
1 çay kaşığı pulbiber
1/2 çay kaşığı tarçın,
3 su bardağı et suyu
2 su bardağı su,
1 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
1 çay bardağı kabak çekirdeği
Fındık yağını derin bir çorba tenceresine alıp kızdırın ve soğanı pembeleşene kadar kavurun. Yıkanıp küp doğranmış balkabağını ekleyip birkaç dakika ara sıra karıştırarak soteleyin. Sarımsak, un, zerdeçal, muskat, karabiber, pulbiber, tarçın ve tuzu ilave edip 1 dakika daha soteleyin. Et suyu ve suyu ekleyip tencerenin kapağı kapalı olarak kabak yumuşayana kadar yaklaşık 20 dakika orta ateşte pişirin. Ocaktan aldıktan sonra el blenderi yardımıyla püre haline getirin. Kabak çekirdeklerini önceden ısıtılmış 150 derece fırında 15 dakika kavurun. Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerini kabak çekirdeği ile süsleyip servis yapın.
Not: Çorba ve dip sosların yanına çok yakışan baharatlı lavaşı yemek öncesi atıştırmalık olarak da ikram edebilirsiniz. Yukarıda verdiğimiz ölçüden 2 fırın tepsisi baharatlı lavaş hazırlayabilirsiniz. Lavaş ince bir yapıya sahip olduğundan fırınlarken kısa sürede yanabilir, o nedenle pembeleşince hemen fırından almaya özen gösterin.
|
Zerdeçallı Balkabağı Çorbası |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc146880
Gönderme Tarihi: 21.Kas.2019
540 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 dilim balkabağı
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
Sıvı yağ
Tuz
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı zerdeçal
2 litre su
1 su bardağı süt
1 su bardağı et suyu veya tavuk suyu
Kabakları soyup yıkayın ve küp küp doğrayın.
Patatesleri ve havuçları ayrı ayrı rendeleyin.
Soğan ve sarımsakları yemeklik doğrayın.
Suyu tencerede kaynatıp içine önce balkabaklarını ekleyin.
Ardından sırasıyla patatesleri de ekleyip yumuşayana kadar pişirin.
Bu esnada havuçları, soğanları ve sarımsakları çok az sıvı yağda kavurun ve çorbaya ilave edin.
Et suyunu ve tuzu da ekleyip sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
Sebzeler pişince çorbanızı pürüzsüz bir kıvam elde edene dek blenderdan geçirin.
İçine süt, pul biber ve zerdeçal da ekleyip bir taşım daha kaynatın.
Son olarak karabiberi de ilave edip altını kapatın.
Biraz ılınan çorbanızı servis edebilirsiniz. Dilerseniz üzerini kabak çekirdeği içi ve kruton ekmeklerle süsleyebilirsiniz.
|
|