|
|
Yüksük Çorbası |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc161382
Gönderme Tarihi: 22.Kas.2021
239 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.acunn.com
Hamur İçin:
1 yumurta
1 çorba kaşığı İrmik(1/2 (yarım) su bardağı su ile ıslatılacak)
400-450 gr un
1/2 (yarım) su bardağı su
Tuz
İçi için:
200-250 g kıyma
1 orta boy soğan
Tuz
Karabiber
Çorba İçin:
250 g Hamur(1 bezeden elde edilmiş)
1,5 litre su
1 kaşık biber salçası
1,5 Çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı kuru nane
1 su bardağı haşlanmış Nohut
3 Çorba kaşığı limon suyu
Tuz
Önce iç malzememizi hazırlayalım. Kıyma, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ile suyunu tam çekmiş kavrulmuş kıyma hazırlayıp, buzdolabında tam soğutalım.
Hamur için, ıslanmış irmik, yumurta, tuzumuza, unumuzu ve suyumuzu azar azar ekleyerek biraz sertçe hamur elde edelim.
Hamurumuzu 30 dk üstü ıslak bezle örtüp bekletelim.
Hamuru 4 eşit beze haline getirin, her bezeyi 2 mm inceliğe ulaşıncaya kadar unla açın.
Kesme işlemi için, yuvarlak hamurunuzun unlayarak, yarım ay şekline getirin, tekrar unlayarak yarım ay şeklinin bombeli kısmını, düz kısmının üzerine getirerek dikdörtgen şekline getirin.
1 cm e eninde kesin. Kesilen parçaları açtığınızda uzun şeritler elde edeceksiniz. Bu şeritleri 4-5 tanesini üst üstü koyup, tekrar keserek 1cm lik kareleri elde edin.
Soğumuş içinizden parmak ucunuzla alarak hamurunuzun ortası koyun, 4 köşesinin hepsini birden birbiriyle yapıştırarak kapatın.
Kapanmış hamurlarınızı unlanmış tepside 1 saat kadar oda sıcaklığında kurutun.
Bu aşamadan sonra 1 bezeden elde ettiğimiz hamur için çorba ölçüsünü vereceğim. Tüm bezeleri açıp, hamurlarınızı mantı haline getirdiğinizde ya fırınlayarak yada fırınlamadan derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Salça ve tereyağını çorba tencerenizde hafifçe kavurun, bu karışıma suyunuzu ekleyin, tam kaynar hale getirin.
Hamurlarınızı kaynar suya atın(250 gr kadar).Kuru naneyi ekleyin,10-15 dk hamurlarınızı pişirin.
Hamurlarınız pişmeye yakın haşlanmış nohutları ekleyin.
Limon ve tuzunu ekledikten sonra ateşten alın, yarım su bardağı soğuk su ekleyerek hamurlarınızın dirilmesini sağlayın (Kaynama esnasında tencere kapağını kapatmayın, aksi halde mantılar hamurlaşır).
|
Yüzük Çorbası (Mersin) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc51599
Gönderme Tarihi: 14.May.2010
2,648 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tarsus Belediyesi
Yarım kilo kıyma
2 bas soğan
1 tatlı kasığı karabiber ve tuz
1 demet maydanoz
1 yemek kasığı salça
1 kg un
250 gr nohut
3 limon
1 yemek kasığı kuru nane
1 çay bardağı katı yağ
2 yemek kasığı biber salçası
Yeteri kadar su ve tuz.
Un bir tepside kulak memesi yumusaklığına gelinceye kadar yoğrulur. Hamuru hazırladıktan sonra aynı tepsi içerisinde üzerine nemli bir bez örtülerek biraz bekletilir. Soğan ile maydanoz kıyılır, kıyma, karabiber, tuz, biber salçası ile bir karısım haline gelecek sekilde hepsi birden karıstırılır. Hazırlanan kıyma bir tabak içerisine alınarak kaldırılır. Bekletilen hamur bezeler halinde tahta üzerinde açılarak küçük kareler halinde kesilir. Kesilen kareler içerisine hazırlanan kıymadan az az alınarak konulur. Kare hamurun dört kösesi bir araya getirilerek kapatılır. Bu sekilde hazırlanan çorba unlanarak bir kenara bırakılır. Diğer taraftan tencere içerisine bir miktar su konarak ayıklanan nohutlar haslanır. Baska bir tencereye bir miktar su konularak kaynatılır, daha sonra nohutla hazırlanan yüzük çorbası (sekillendirilmis hamur) kaynayan suyun içinde dökülür. 20 dakika kaynatılır o kaynarken sıkılan limonlar dökülerek atesten indirilir. Hava içerisine konan yağ eritilir. Eriyen yağa salça ilave edilir, nanesiyle birlikte çorbanın üzerine dökülür. Tabaklara konarak servis yapılır.
|
|
Yüzük Çorbası (Mersin) Tarifleri Akdeniz Yemekleri
|
|