| 
 
 
 | 
Yumurtalı Hamur | 
  | 
Berrin37 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.04.2010 
Mesajlar: 26 Şehir: Gaziantep | 
Kısa URL: https://ml.md/lc50884 
Gönderme Tarihi: 22.Nis.2010 
4,331 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
65 gr un
 
Bir tutam tuz
 
50 gr tereyağı ya da margarin
 
100 gr su
 
1 çay kaşığı şeker
 
2 yumurta
 
1 yumurta sarısı
 
 
Un ile tuzu eleyin. Parçalara kestiğiniz tereyağı ya da margarini su ve şekerle birlikte bir kaba koyup yavaş yavaş kaynatın. Ateşten indirip, hemen unu katın. Yumuşak bir top haline gelip, kabın kenarlarına bulaşmayacak duruma gelene dek karıştırıp, yumuşak bir top biçimine getirin. Gerekirse yine hafif ateşe koyabilirsiniz. Karışımın soğuması için 5 dakika bekleyin. Birer birer yumurtaları ekleyip, sonra da yumurta sarısını karıştırın. Karışım parlak ve düzgün bir görünüm alana dek çırpın.
  
 | 
Yumurtalı Hamur | 
  | 
yılgın 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 19.05.2014 
Mesajlar: 20 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc98391 
Gönderme Tarihi: 20.May.2014 
2,956 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Milli Eğitim Bakanlığı
 
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
 
Ankara 2006
 
 
200 g un için bir yumurtadır. (İstenirse her 100 g un için bir yumurta kullanılır.Yumurta sayısı artırılmışsa; 100 g un için bir yumurta ölçüsü kullanılırsa su ölçüsü bir yemek kaşığına düşer.)
 
1/2 su bardağı veya ¾ su bardağı su ilave edilir. Yörelere göre su yerine süt kullanılabilir.
 
Tuz ölçümü 1 kg un için 15-20 g yani bir yemek kaşığı dolusudur.
 
Bazen l kg un için 50 g sıvı yağ kullanılabilir.
 
 
Un elenir. Ortası yuvarlak açılır. Etrafına tuz serpilir.
 
Yumurtalar kırılarak ortasına konur.
 
Sıvı yağ ve 23 yemek kaşığı su eklenir ve yumurtalar karıştırılır, ortadan yanlara doğru, içine un alınarak yumurtaların unla da karışması sağlanır.
 
Gerektikçe azar azar su eklenir.
 
Çok yumuşak olmayan bir hamur hazırlanır.
 
Yoğurma işlemi sonrasında hamur bıçakla kesilerek bakılır, şayet gözenekler var ise yoğurmaya devam edilir. Yoksa sıkıca sarılarak serince bir yerde 12 saat dinlendirilir. Hamurumuz kullanılmaya hazırdır.
 
 
Kullanıldığı yerler:
 
Ev eriştesi, makarna, şehriye
 
Su böreği
 
Mantı
 
Tatar Böreği (iç peynirli ise piruhi)
 
Ravioli (İtalyan mantısı)
 
Cannelloni
 
Baklava
  
 | 
 
 
 
 
 
 |