|
|
|
Yumurta |
 |
reyyan
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 01.09.2009
Mesajlar: 52 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc40243
Gönderme Tarihi: 01.Eyl.2009
2,250 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hindi, kaz, ördek, tavuk gibi hayvanların yumurtaları yenebilirse de, tatlı ve pastacılıkta esas olarak kullanılan tavuk yumurtasıdır. Yumurta tatlı ve pastacılığın her bir bölümünde kullanılması zorunlu olan bir maddedir. Yalnız bu zorunluluk, bütün yumurta, yalnız sarısı ya da beyazı gibi yapılacak olan hamur veya kremanın çeşidine göre değişebilir. Tavuk yumurtalarının ağırlıkları 45 ilâ 70 gram arasında olup ortalaması 53 gramdır. 53 gram ağırlığındaki taze bir yumurtanın 16 gramını sarısı. 31 gramını beyazı ve 6 gramını da kabuğu oluşturur. Yumurtalar bayatladıkça, içlerinde bulunan suyun buharlaşması sonucu, ilk zamanlarda ağırlıklarından günde birer gram kaybetmek suretiyle boşalırlar. Bu nedenle ele ağır gelen yumurtalar taze demektir. Bileşimlerinde de yağlı maddelerden başka albümin ve demir bulunduğu gibi fosfatlı maddelerden de lâsetin vardır, bu madde yumurtanın esas kuvvetini teşkil eder. Bir de yumurtalarda taze ve bayatı ayırt işlemi vardır. Bu ayırmayı iki ayrı usulde yapmak mümkündür
Birinci usul: Yumurtalar içine, yüzde 10 oranında tuz karıştırılmış suya atıldıklarında : günlük iseler suyun dibine çökerler. 3-5 günlük iseler suyun ortasında kalırlar. Bayat olan yumurtalar da suyun yüzüne çıkarlar.
İkinci usul: Bir ampulün girebileceği bir kutunun altına 25 kuruş büyüklüğünde bir yuvarlak delik açtıktan sonra bir kordon aracılığıyla uzanan ampuiu bu kutunun içine sokmalı ve cereyanı açmalıdır. Sonra da yumurtaları kutunun altındaki küçük delikten sızan ışığa tutarak muayene etmelidir. Yumurtalar saydam bir pembelik gösterir ve baş topaç kısımlarında hiç boşluk görünmez ise günlük, belli belirsiz bir boşluk varsa 3 - 5 günlük ve o boşluk ne kadar fazlalaşırsa yumurta o oranda bayat demektir, içinde siyah lekelerle bulanıklık görülen yumurtalar ise kokmuş demektir. Bunlardan başka bir de taze olmalarına rağmen saman kokcn yumurtalar vardır., Bunlardan bir tanesi bile, herhangi bir hamur ya da kremanın içine karıştırılırsa, elde edilen pasta ya da kremayı güç yenilebi-lecek bir duruma'sokabilir. Bu da yumurtaların talaş içinde muhafazası gerekirken, bazı köylülerin yumurtaları saman içinde saklamalarından ileri gelmektedir.
Bayat yumurtaların kullanılıp kullanılmaması durumuna gelince: Her ne kadar yumurtanın tazesi yararlı ise de, zorunlu hallerde bu gibi yumurtaları da kullanmakta bir sakınca yoktur.

|
Yumurta |
 |
Gül
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc167686
Gönderme Tarihi: 03.Ekm.2022
348 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağıdır. A, D, E ve B grubu vitaminleri önemli oranda içeren yumurta, içinde bulunan kolin sayesinde beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynar. Öyleyse, haydi anneler sağlıklı ve başarılı çocuklar için günde 1 yumurta... Hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Yani yumurtada kalp damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitleri ve toplam yağ miktarı azdır. Yapılan araştırmalar kahvaltıda yumurta tüketiminin vücut yağlarının yakılmasında önemli rol oynadığını ortaya koydu. Öyleyse, her sabah 1 yumurta... Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biridir ve güneş ışınlarından da yeterince faydalanıldığı taktirde yumurta özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmasını engeller. Öyleyse, haydi anneler her gün çocuklarımıza 1 yumurta... Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız açısından önem taşıyan mineralleri de içerir. Demir, kan yapımı için gereklidir. Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan koruma rolü vardır. Yetersizliği de çocukların öğrenme yeteneğini ve okul başarısını azaltır. Öyleyse, haydi anneler sağlıklı başarılı çocuklar için günde 1 yumurta... Yumurtadaki kolesterolden korkmayın. Yumurtanın kandaki zararlı kolesterolü düşürücü, faydalı kolesterolü artırıcı etkisi vardır. Kolesterol insanlar ve tüm hayvanlarda vücutta sentezlenen yağ benzeri bir maddedir. Sinir liflerinin yalıtımı hücre duvarlarının bütünlüğünün sağlanması, D vitamini sentezi, çeşitli hormonların ve sindirim salgılarının oluşumu için gerekli bir maddedir.
Yumurtadaki protein tüm besinler içinde en kalitelidir. Yumurtada proteinin biyolojik yararlığı yüzde 100 iken bu değer sütte yüzde 85, balıkta yüzde 76, sığır etinde yüzde 74'te kalmaktadır. Öyleyse, her sabah bir yumurta... Dikkat! Hayvansal proteinden mahrum yaşıyoruz. Dengesiz besleniyoruz. AB ülkelerinde yıllık kişi başına yumurta tüketimi 270 adet, İsrail'de 330, Yunanistan'da 180 adet, Türkiye'de ise 100 adedin altındadır. Bu nedenle ülkemizde hayvansal protein eksikliğinden kaynaklanan sorunlar gittikçe artmaktadır. Yumurta dışarıdan hiçbir destek almadan bir canlı oluşturabilecek güç ve kabiliyettedir. Yumurta, ambalajı hayvan tarafından yapılan tek gıda maddesidir. Bu nedenle ticari hileye tamamen kapalıdır. Öyleyse, her gün bir yumurta.
Kaz yumurtası tıpkı ördek yumurtası ve tavuk yumurtası gibi anne sütü haricinde insan vücudu için gerekli olan tüm besin öğelerini içeren tek besindir. Protein, demir, fosfat gibi mineralleri içerir.

|
Yumurta |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 3262 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc185365
Gönderme Tarihi: 21.Ekm.2025
99 defa indirildi / yazdırıldı
|
İdil Açıkalın
Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağıdır. A, D, E ve B grubu vitaminleri önemli oranda içeren yumurta, içinde bulunan kolin sayesinde beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynar. Öyleyse, haydi anneler sağlıklı ve başarılı çocuklar için günde bir yumurta... Hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Yani yumurtada kalp damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitleri ve toplam yağ miktarı azdır. Yapılan araştırmalar kahvaltıda yumurta tüketiminin vücut yağlarının yakılmasında önemli rol oynadığını ortaya koydu. Öyleyse, her sabah 1 yumurta... Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biridir ve güneş ışınlarından da yeterince faydalanıldığı taktirde yumurta özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmasını engeller. Öyleyse, haydi anneler her gün çocuklarımıza 1 yumurta... Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız açısından önem taşıyan mineralleri de içerir. Demir, kan yapımı için gereklidir. Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan koruma rölü vardır. Yetersizliği de çocukların öğrenme yeteneğini ve okul başarısını azaltır. Öyleyse, haydi anneler sağlıklı başarılı çocuklar için günde 1 yumurta... Yumurtadaki kolesterolden korkmayın. Yumurtanın kandaki zararlı kolesterolü düşürücü, faydalı kolesterolü artırıcı etkisi vardır. Kolesterol insanlar ve tüm hayvanlarda vücutta sentezlenen yağ benzeri bir maddedir. Sinir liflerinin yalıtımı hücre duvarlarının bütünlüğünün sağlanması, D vitamini sentezi, çeşitli hormanların ve sindirim salgılarının oluşumu için gerekli bir maddedir.
Yumurta, pişme süresine göre rafadan, kayısı ve katı şekillerde kabuğu ile suda pişirilir. Yumurtanın büyüklüğü, kullanılan su miktarı, suyun başlangıç ısısı pişme süresini etkilemektedir. Pişirmeden iki saat kadar önce yumurtalar soğutucudan çıkarılmalıdır; aksi hâlde ısı farkından dolayı kaynarken çatlama olacaktır. Yumurtalar mutlaka yıkanarak kaba konulmalı, derin bir kap kullanılmalıdır. Kaynatma suyu yumurtaların üzerini geçecek şekilde ayarlanmalıdır. Yüksek ısıda uzun süre kaynatılan yumurtanın sarısının yüzeyinde yeşil bir renk oluşur. Bunun nedeninin, bekleyen yumurtada yükselen pH etkisi ile proteinlerden oluşan hidrojen sülfürün demirle birleşmesi sonucu olduğu sanılmaktadır.
Yumuşak yumurta için 3-4 dakika, (çok yumuşak 3 dakika)
Orta pişmiş yumurta için 5-6 dakika,
Katıya yakın pişmiş kayısı yumurta için 7-8 dakika,
Katı, çok pişmiş yumurta için 8-10 dakika kaynatılmalıdır. Bu süreler yumurta kaynamaya başladıktan sonra tutulur.
Yumurtaların üzerinde numaralandırma yok ise kesinlikle uzak durmalıyız. Eğer seri numarası 0 ile başlıyorsa organik yumurta, 1 gezen tavuk yumurtası, 2 numara köy yumurtası ve 3 numara ise endüstriyel besinlerle beslenen tavukların yumurtaları anlamına geliyor.

|
|
Yumurta Tarifleri Diğer Konular
|
|