| 
 
| 
 
 
 | 
 
Yumru Köfte (Malatya) | 
 
  | 
siyami 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 26.09.2006 
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc53943 
Gönderme Tarihi: 26.Tem.2010 
2,225 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Malatya Valiliği
 
 
300 gr. yağsız iki kere çekilmiş kıyma
 
3 su bardağı orta bulgur
 
1 baş kuru soğan
 
5-6 dal ince kıyılmış maydanoz
 
Tuz
 
Karabiber
 
                                      
 
Geniş bir kapta bulgur, kıyma, tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz, ince küp şeklinde doğranmış soğan su ilavesi ile yarım saat yoğrulur. Hamur kıvama gelince 1,5-2 fındık büyüklüğünde parçalara ayrılarak yuvarlanır. Diğer tarafta bir tencereye 5-6 bardak su konur, tuz atılır, kaynamaya başlayınca köfteler içine salınarak haşlanır. Suyu süzülerek servis tabağına alınır. Sıcak veya soğuk servis yapılabilir.
 
 
Not: Cep Köftesi, Kel Köfte de denir.
 
Cep köftesi adını almasının nedeni, erkek çocukların sokakta oynamaya çıktıklarında annelerin bu köftenin sadece haşlanmışını oynarken yesinler diye çocukların ceplerine doldurmasıdır. Köftenin bu özelliğinden dolayı halen bazı insanlar, cep köftesi diyerek çocukluklarını yâd ederler. 
 
Kel küfte adı ise sadece haşlanıp yenildiği ve köftenin yüzünü renklendiren herhangi bir örtücü olmadığı içindir. Yeşilyurt, Gündüzbey ve Tecde’de bu köfte, bayramların olmazsa olmazıdır. Et, sac kavurması gibi kavrulur; bu köfte, haşlanıp ete karıştırılır ve tereyağında çevrilerek hoşaf veya ayran ile hem yenir hem de ikram edilir.
 
 
 
  
 | 
 
Yumru Köfte (Malatya) | 
 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc32121 
Gönderme Tarihi: 25.Arl.2008 
2,991 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 
Malzeme olarak orta bulgur, yağsız kıyma et kullanılır. Büyükçe bir kapta bulgur, kıyma, tuz ve karabiber su ilavesiyle iyice yoğrulur. Bu hamurdan parçalar alınarak, avuç içinde yuvarlanarak fındık büyüklüğünde köfteler dökülür. Tencerede su kaynatılır. Tuzu atılır ve bu suda köfteler haşlanır. Köfteler sudan alınır, üzerine karabiber ekilir ve servis yapılır. Eğer istenilirse yumurtaya bulanarak kızgın yağda kızartılarak da yenilir.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Yumru Köfte (Malatya) Tarifleri Kadınbudu Köfte Tarifleri
 | 
 
 
 
 |