Kısa URL: https://ml.md/lc167646
Gönderme Tarihi: 01.Ekm.2022
258 defa indirildi / yazdırıldı
1,5 su bardağı yoğurt
1 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı un
6 su bardağı su
Tuz
Üzeri için:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kuru nane
Bir gece önceden buğdayı ıslatın. Tencereyi suyu ekleyin ve kaynatın.
Daha sonra buğdayları ekleyip yumuşayana kadar pişirin.
Buğdaylar yumuşadıktan sonra nohudu da ekleyin.
Yoğurt, yumurta sarısı ve unu bir kasede karıştırın.
Kaynayan sudan 2 kepçe alın ve yoğurtlu karışıma ilave edip hızlıca karıştırın.
Isınan yoğurtlu karışımı tencereye ekleyin ve sürekli karıştırın. 10-15 dakika daha pişirdikten sonra tuzunu ilave edin ve ocaktan alın.
Eğer çorbanızın kıvamı yoğun olursa gerektiği kadar su ekleyebilirsiniz.
Tereyağı sosunu hazırlayıp servis ederken çorbanın üzerine gezdirin.
Kısa URL: https://ml.md/lc87243
Gönderme Tarihi: 01.Mar.2013
2,401 defa indirildi / yazdırıldı
Güneşin ve Ateşin Tadı
Gaziantep Ticaret Odası
1,5 bardak dövme (aşurelik buğday)
1/2 bardak nohut
8-10 bardak su
3 kâse (bardak) süzme yoğurt
1 adet yumurta
2 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı tereyağı
1-2 yemek kaşığı kuru tarhun (tarhın)
Dövmeyi bol su ile yıkayıp geceden ıslatın. Ayrı bir kapta da nohudu ıslatın.
Ertesi gün dövmeyi 10-12 bardak su ile bir tencereye koyun ve kaynatın. Kaynayınca yüzünde biriken köpüğü alın. Etli yapıyorsanız V2 kg kuzu eti ekleyin.
Ayrı bir tencerede nohudu tuz ve yeteri kadar su ile pişirin. Pişirdiğiniz dövmeyi de suyu ile birlikte ekleyerek, hepsi iyice yumuşayıncaya kadar kaynatmaya devam edin.
Bir kapta süzme yoğurdun içine 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı yağ ve az miktarda su koyarak iyice karıştırın ve ateşe koyun, devamlı aynı yönde karıştırarak kaynama noktasına getirin. Kaynayan yoğurt karışımını daha önce pişmiş olan dövmeye yavaş yavaş karıştırarak ilâve edin. Bir iki taşım kaynattıktan sonra servis kâsesine alın.
Üstüne kızdırılmış yağ, tarhun, karabiber ekleyerek servis yapın. İsterseniz tarhun yerine kuru nane de kullanabilirsiniz.
Not: Bu çorba soğuk olarak da içilir. Soğuk içilecekse üstüne kızdırılmış yağ konmaz. Baharda taze tarhunla yaparsanız özellikle lezzetli ve ferah olur. Bu çorbayı etli de yapabilirsiniz. O zaman sadece sıcak olarak içilir.