|
Yılbaşı Hindisi |
|
serendip
Aşçıbaşı
Kayıt: 05.02.2010
Mesajlar: 21 Şehir: Diyarbakır |
Kısa URL: https://ml.md/lc46922
Gönderme Tarihi: 05.Şub.2010
2,637 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet hindi
Marinat malzemesi:
1 çay bardağı soya sosu
yarım çay bardağı bal
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet limon (kabuğu çok ince kıyılmış)
İç malzemesi:
3 çay bardağı zeytinyağı
4 çay bardağı soğan (piyaz doğranmış)
5 çay bardağı ayva (küp doğranmış)
2 çay bardağı su
3 çay bardağı havuç (iri rendelenmiş)
4 çay bardağı mantar (ince kıyılmış)
3 çay bardağı badem (beyazlatılmış iri kıyılmış)
Marinat malzemesini çırpın. Hindinin içini ve dışını çırpılan malzemeyle ovun. Üzerini folyo ile örtüp, en az 15 dk. dinlendirin. Arada bir marinat ile içini dışını tekrar ovun. Isıtılmış 2 çay bardağı zeytinyağında soğanı sararıncaya ve yumuşayıncaya kadar soteleyin. Ayvayı ilave edip, karıştırarak yumuşayıncaya kadar 5 dakika daha soteleyin. Kalan zeytinyağını, 2 çay bardağı su ve diğer bütün malzemeyi ekleyip karıştırın ve 5 dakika pişirin. Marinatladığınız hindinin içine hazırladığınız malzemeyi fazla sıkı olmayacak şekilde doldurun. Boyun ve geri kısmını çöp şiş batırarak kapatın. Yağlanmış derince bir fırın kabına hindiyi yerleştirin ve üzerini hava almayacak şekilde 2-3 kat alüminyum folyo ile sıkıca kapatın, önceden ısıtılmış 190 derece fırında 1 saat 45 dk. pişirin. Bu süre içinde birkaç kez hindiyi fırından çıkarıp tepside biriken sudan üzerine sürün. Alüminyum folyoyu açın, hindinin üzerine tepside biriken sudan tekrar sürüp, 45 dk. daha pişirin. Hindiyi biraz dinlendirdikten sonra servis yapın.
Fotoğraf "feyza 15" tarafından gönderildi. 18.02.2019
|
Yılbaşı Hindisi |
|
kallavi
Aşçıbaşı
Kayıt: 07.02.2019
Mesajlar: 24 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc140376
Gönderme Tarihi: 08.Şub.2019
776 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
3 kg'lık 1 adet hindi
2 adet orta boy kereviz
2 adet havuç
1 adet kabak
2 adet orta boy soğan
Yarım çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı limon suyu
1 adet yumurtanın sarısı
Garnitür için:
200 gram hurma
2 çorba kaşığı tereyağı
Hindiyi temizleyin. Kereviz, havuç, kabak ve soğanları soyup ikiye bölün. Hindiyi büyükçe bir tencereye alın. Sebzeleri ekleyin. Tencerenin yarısına kadar su doldurup hindiyi haşlayın. Hindi eti sert olduğu için eti yumuşayana kadar haşlayın. Tencereden çıkartıp bir fırın tepsisine yerleştirin. Yumurta sarısı, limon suyu ve unu çırpın. Bir fırçayla hindinin her yerine bu karışımı sürün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yarım saat pişirin. Garnitür için hurmaları haşlayın. Soğutup kabuklarını soyun. Tereyağını eritin. Hurmaları tencereye alın. 5-6 dakika çevirin. Hindinin yanında servis yapın.
|
Yılbaşı Hindisi |
|
Kamer Baba
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 25.09.2014
Mesajlar: 31 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc143215
Gönderme Tarihi: 03.Haz.2019
633 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet hindi
500 gram baby havuç
500 gram baby kabak
500 gram Brüksel lahanası
100 gram tereyağı
100 gram un
1 adet limon
Yarım paket taze kekik
4 adet kuru defne yaprağı
1 adet kuru soğan
Kestaneli iç pilav için:
800 gram pirinç
1200 litre su veya tavuk suyu
2 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı yenibahar
2 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu
400 gram soyulmuş kestane
60 gram tereyağı
60 gram sıvı yağ
Hindinin içine dörde bölünmüş soğan ve limon ile defne yaprakları ve taze kekiği koyun. Tuz ve karabiber ile her yerini tatlandırıp 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 10 dakika, daha sonra 140 dereceye indirilerek 1,5 saat pişirin.
Sebzelerin hepsini sırayla iki tutam tuz eklenmiş kaynar suda birer dakika haşlayın ve diriliğini kaybetmemesi için buzlu suya koyun. Daha sonra sebzeleri tekrar tavada ısıtın. Tereyağı ve unu kısık ateşte kahverengi olana kadar kavurun.
Fırından çıkarıp porsiyonlara ayırdığınız hindi suyunu, tereyağı ve un karışımına ekleyin. Su yetmezse sos kıvamına gelene kadar su ekleyin, böylece grayvy sos elde edin. Bu sos hindinin kurumasını önleyecektir.
İç pilav için pirinçleri 30 dakika önceden suda bekletip yıkayın ve iyice kurutun. Tereyağı ve sıvı yağı pilavın pişirileceği tencerede ısıtın ve pirinçleri ekleyin. Kısık ateşte 30 dakika kavurun. Baharatlar, dereotu ve dörde bölünmüş kestaneleri ekleyin. Sıcak suyu veya tavuk suyunu kavrulan pirinçlere ekleyin. 3 dakika sonra ateşi kısın ve suyunu tamamen çekene kadar pişirin. Yarım saat dinlendikten sonra servis yapın.
|
Yılbaşı Hindisi |
|
altın file
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 25.02.2019
Mesajlar: 52 Şehir: Düzce |
Kısa URL: https://ml.md/lc141654
Gönderme Tarihi: 01.Nis.2019
580 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet hindi
1 adet defne yaprağı
1 çay bardağı zeytinyağı
10 adet arpacık soğan
5 adet sivri biber
2 adet orta boy domates
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızıbiber
1 çay kaşığı karabiber
İç pilav için:
1 orta boy beyaz soğan
4 avuç pirinç
1 dolu avuç kuş üzümü
1 dolu avuç dolmalık fıstık
150 gram kuzu ciğeri
75 gram tereyağı
2 tatlı kaşığı tuz
1 tutam karabiber
1 tutam yenibahar
3 bardak su
1 çay kaşığı toz şeker
Hindiyi yıkayın. Soğanları ve sarımsakları rendeleyin ya da küçük küçük doğrayın. İçine 2 limonun suyunu ilave edin. Salçayı, tuzu, kekiği, karabiberi ve şekeri ekledikten sonra tüm malzemeyi karıştırın. Hazırladığınız bu sosu tel süzgeçten geçirdikten sonra içine sıvı yağ ekleyin. Hindinin iç kısmına bu sosu fırça yardımıyla sürerek 1 gece buzdolabında bekletin. Sosun kalan kısmını saklayın.
Pilav için pirince üzerini örtecek kadar su koyun ve tuz ile birlikte yarım saat ıslattıktan sonra pirinci süzün.Tencerede dolmalık fıstıkları tereyağında biraz kavurun. Küçük küçük doğranmış soğanları ekleyin. Soğanlar pembeleşince ciğeri ilave edin. Ciğerler kavrulunca pirinci de ekleyerek kavurmaya devam edin. Kuş üzümü, tuz, karabiber ve yenibaharı ekleyin. Üzerine tavuk suyunu koyduktan sonra şekeri katın ve karıştırın. Pilav kaynayınca altını kısarak 10 dakika kadar pişirin. Tencerenin kapağının altına havlu kağıt koyarak dinlendirmeye bırakın.
Ertesi gün fırın tepsisini yağlayın ve hindiyi tepsiye yerleştirin. Hindinin içine iç pilavı koyun. Sosun kalan kısmını hindinin üzerine sürdükten sonra fırına verin ve nar gibi kızarana kadar pişirin.
|
Yılbaşı Hindisi |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc158335
Gönderme Tarihi: 17.Haz.2021
403 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet orta boy bütün hindi (4-4,5 kg.)
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
1 çay kaşığı hardal
1 tatlı kaşığı tuz
İçi için:
1 dal biberiye
1 adet defne yaprağı
1 tatlı kaşığı tane karabiber
Kestaneli iç pilav için:
2 su bardağı baldo pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı çam fıstığı
2 yemek kaşığı kuş üzümü (ılık suda bekletilmiş)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tarçın
1/4 çay kaşığı yeni bahar
1 çay kaşığı tuz
3 su bardağı sıcak et suyu (tavuk suyu)
1 su bardağı haşlanmış kestane
İç kısmını temizleyip tütsüledikten sonra bol suda yıkadığınız bütün hindiyi iyice kuruladıktan sonra sosa bulayın. Hindiyi pişirme poşeti içinde pişirmeyecekseniz fırın tepsisine bir miktar sıcak su koymayı ve hindinin üzerini yağlı kağıt ya da alüminyum folyo ile kaplamayı unutmayın. İki saatin sonunda hindinin üzerini açıp, pişirme işlemini en az 30 dakika daha sürdürün.
Sosa buladığınız ve piştikten sonra düzgün bir hal alması için bacak kısımlarını bağladığınız hindiyi büyük boy pişirme torbasında daha kısa sürede pişirebilirsiniz. Kestaneli pilavın tane tane olması için kavrulan pirinçlere 1 tatlı kaşığı kadar taze sıkılmış limon suyu ve 1 çay kaşığı toz şeker ekleyebilirsiniz. Suyunu çeken ve dinlenen kestaneli pilavı, incecik kıyılmış dereotuyla harmanladıktan sonra da servis edebilirsiniz. Arzuya göre kuzu ciğeriyle de pişirebileceğiniz kestaneli iç pilavı, bütün hindinin içinde pişirmeye devam edecekseniz hafif diri bir halde bıraktıktan sonra doldurun. Kabuk kısımlarını çizdiğiniz kestaneleri fırında ya da köz tavasında kısa sürede pişirebilir arzuya göre kaynar suda haşladıktan sonra kullanabilirsiniz.
Temizlenmiş olarak satın aldığınız bütün hindiyi bol suda yıkadıktan sonra üzerini kağıt havlu yardımıyla kurulayın.
Küçük bir kasede zeytinyağı, bal, domates salçası, taze sıkılmış limon suyu, hardal ve tuzu karıştırın.
Hazırladığınız sosu, bir fırça yardımıyla hindinin her tarafına eşit miktarda sürün. Hindinin iç kısmına biberiye, tane karabiber ve defne yaprağını yerleştirin.
Hafif bir şekilde unlanmış büyük boy pişirme poşeti ya da fırın tepsisine aldığınız hindiyi, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 2,5 saat kadar pişirin.
Kestaneli iç pilavı hazırlamak için; kuru soğanları küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın.
Tereyağı ve zeytinyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın. Yemeklik doğradığınız kuru soğanları, kısık ateşte hafif bir şekilde soteledikten sonra dirilikleri gidene kadar pişirin.
Dolmalık çam fıstıklarını ekledikten sonra hafif bir renk alana kadar soğanlarla birlikte kavurun. Duru suyu çıkana kadar yıkadığınız baldo pirinci pilav tenceresine aktarın.
Bol suda beklettikten sonra yıkadığınız kuş üzümlerini, karabiber, tarçın, yenibahar ve tuzu katın. Sıcak et suyu ve küçük parçalara ayırdığınız haşlanmış kestaneleri ilave ettiğiniz pilavı, kısık ateşte ve kapağını kapattığınız tencerede suyunu çekene kadar pişirin.
Suyunu çeken kestaneli pilavın üzerine kağıt havlu ya da pamuklu bir mutfak bezi kapatıp demlenmesi için bekletin.
Fırından çıkan nar gibi kızarmış hindiyi, porsiyonladıktan sonra kestaneli iç pilavla birlikte sıcak olarak servis edin. Yılbaşı sofrası ya da davet yemeklerinde sevdiklerinizle paylaşın.
|
Yılbaşı Hindisi |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc156719
Gönderme Tarihi: 18.Mar.2021
400 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet hindi
4-5 yaprak taze adaçayı, kekik ve maydanoz
4-5 dal biberiye
1 baş sarımsak
5 adet havuç
1 buçuk kilo patates
2 adet kuru soğan
1-2 dal kereviz yaprağı
1 adet limon
3 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Salamura için:
1 litre su
1 yemek kaşığı toz şeker 1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı köri
1 yemek kaşığı hardal tohumu
4 adet defne yaprağı
3 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
Salamura için, geniş ve derin bir tencereye hindi alınır. Üzerine, toz şeker, tuz, köri, hardal tohumu, defne yaprağı, sarımsak, büyük parçalara ayrılmış kuru soğan, kekik, kereviz yaprağı eklenir. Hindinin üzeri örtülene kadar su ilave edilir ve bu şekilde 24 saat bekletilir. (Yukarıda verdiğimiz salamura ölçüleri 1 litre su için geçerli. Siz hindinizin üzeri su ile örtülene kadar suyu koyun ve o suyun litresi üzerinden koyacağınız malzemeleri arttırın)
Yemeği hazırlamak için biberiye, kekik, adaçayı ince ince doğranır. Üzerine dövülmüş sarımsak, tereyağı , tuz eklenerek karıştırılır. Karışım hindinin eti ile derisi arasına iyice yedirerek sürülür. Hindinin içi, adaçayı, kekik, maydanoz, kereviz sapları ile doldurulur. Açık olan uç kısmına 1 bütün limon konulur. Hindinin ayakları iple bağlanır. Kanatları da fırında pişerken yanmasın diye içe doğru kapatılır. Ve hindi bu şekilde fırın tepsisine konulur. Tepsinin boş kalan yanlarına iri parçalara bölünmüş havuç, patates ve soğanlar alınır. Üstüne zeytinyağı sürülmüş hindi biraz sıcak su eklendikten sonra 200 dereceye ayarlanmış fırına verilir. 1,5 saat kadar pişirdikten sonra üzerine hardal ve ballı karışım sürülen hindi, iyice piştiğinden emin olunduktan sonra fırından alınır. Hindinin suyu tepsiden alınıp ayrı bir tencereye koyulur. Ocağa alınıp kaynamaya bırakılır. Bir taşım kaynatıldıktan sonra tereyağı ilave edilir. Sunum tabağına alınan hindi, kenarları sebzelerle süslenip tereyağlı suyu eklendikten sonra sıcak servis edilir.
|
Yılbaşı Hindisi |
|
inovasyon
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 25.12.2020
Mesajlar: 36 Şehir: Konya |
Kısa URL: https://ml.md/lc155085
Gönderme Tarihi: 28.Arl.2020
358 defa indirildi / yazdırıldı
|
http://www.hurriyet.com.tr
1 adet bütün hindi
Hindi sosu için:
100 mililitre sıvı yağ
100 gram tereyağı
2 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı karabiber
Taze biberiye ve taze kekik dalları
Tuz
1 adet limon
1 adet portakal
Hindiyi bütün bir şekilde tepsiye alın.
Sosu için derin bir kase içinde sıvı yağ, tereyağı, rendelediğiniz sarımsak ve baharatları karıştırın.
Bir fırça yardımıyla tüm sosu hindinin içine ve dışına sürün.
Limon ve portakalı kabuklarıyla dilimleyip, taze baharatlarla hindinin içine yerleştirin.
Hindi eti genellikle sert ve kuru pişmeye meyilli bir yapısı vardır. Bu sebepten fırınınız buharlı ise buharlı pişirmede veya üzeri kapatılmış bir şekilde pişirebilirsiniz.
Not: Ayrıca hindiyi fırın poşetine alıp ve poşeti kapatıp üzerine bıçakla delik açıp, 180 önceden ısıtılmış fırında hindiniz büyük ise yaklaşık 2 saate yakın normal boylarda ise 1,5 saat kadar pişirebilirsiniz.
|
Yılbaşı Hindisi |
|
inovasyon
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 25.12.2020
Mesajlar: 36 Şehir: Konya |
Kısa URL: https://ml.md/lc155106
Gönderme Tarihi: 29.Arl.2020
309 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
Salamura için:
2 lt. su
1.5 çay bardağı tuz
8 yemek kaşığı esmer şeker
2 adet limon
2 adet mandalina
8 diş sarımsak
2 adet chilli biberi
2 adet çubuk tarçın
3 dal taze biberiye
2 adet defne yaprağı
Pişirmek için:
200 gr. oda sıcaklığında tereyağı
2 adet limon kabuğu rendesi
2 adet limonun suyu
6 diş sarımsak
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Doldurmak için:
Ortadan ikiye bölünmüş kuru soğan
Limon
Defne yaprağı
Kaynayan suyun içine tuz, şeker, limon kabuğu rendesi ile limonun suyu, mandalina kabuğu rendesi ile suyunu ve diğer tüm malzemeyi ekliyoruz. Kaynattıktan sonra soğutuyoruz. Salamura sosunu bir kovaya döküp, temizlenmiş bütün hindiyi içine daldırıyoruz. 24 saat bekledikten sonra yıkıyoruz ve pişirmeye hazır hale getiriyoruz. Temizlenmiş hindinin içini kuru soğan, limon ve bir adet defne yaprağı ile dolduruyoruz. Pişirmek içinse tereyağını çeşnilendirip, hindi eti ile derisi arasındaki katmana masaj yaparak her tarafına gelecek şekilde iyice yayıyoruz. Diğer yandan pişerken derisinin yanmaması için, tereyağını çeşnilendirdiğimiz karışımdan aynı ölçüde hazırlıyoruz ve eritiyoruz. Bir tane gazlı bezi bu sosa iyice buladıktan sonra hindinin etrafını gazlı bezle örtüyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında iki saat pişirdikten sonra gazlı bezi çıkartıyoruz ve folyo ile kaplayıp bir saat daha pişiriyoruz. Bu arada yarım saatte bir hindiyi çıkartıp tepside biriken sosu üzerine döküyoruz ve hep yumuşak kalmasını sağlıyoruz.
|
Fırında Yılbaşı Hindisi |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc162437
Gönderme Tarihi: 14.Oca.2022
294 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bütün Hindi
Tereyağı
Zeytinyağı
Limon suyu
Defne yaprağı
Pul biber
Nane
Karabiber
Tuz
Salça
Hindinin iç kısmını kanı çıkana kadar bol suda yıkadıktan sonra kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Her ihtimale karşı üzerinde kalan küçük tüyleri de almak için but kısımlarından tuttuğunuz hindiyi ocak üzerinde tütsüleyerek pişirmeye hazır hale getirin.
Hindiyi daha kısa sürede pişirmek ve yumuşak hale getirmek ve derisini nar gibi kızartmak için önceden marine etmek gerekir.
Nane karabiber, defne yaprağı gibi baharatların yanı sıra zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu ve sirke bulunan bol suda bütün hindiyi buzdolabında bir gün kadar bekletebilirsiniz. Kararında limon suyu ve sirke gibi asit içeren bileşiklerin bulunduğu bu karışım, baharat tadının hindi etine işlemesini ve etin dağılmadan muntazam bir şekilde dilimlenebilmesini sağlayacaktır.
Tereyağı ve zeytinyağını bir fırçayla hindinin üzerine sürün.
Buna ek olarak bir sos hazırlayın. Limon suyu, kızarmasını ve derinin gerilmesini sağlayacak tuz, hindiye renk ve tat vermesi için arzuya göre bir parça bal, domates salçası ve hardal kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Küçük bir kapta karıştırdığınız marinasyonu hindinin üzerine eşit olarak dağılacak şekilde masaj yaparak sürün.
Pişme esnasında yanmaması için bu aşamada biberiye, fesleğen gibi kuru baharatlara çok fazla yer vermemeye özen gösterin.
Marine ettiğiniz hindiyi, pişme esnasında suyunu salacağı için sığ olmayan derin ve büyük bir fırın tepsisine yerleştirin.
Piştikten sonra da estetik bir görünüm alması ve uslu durması için hindiyi ısıya dayanıklı bir ip yardımıyla but kısımlarından bağlayın.
Kanat kısımlarını tahta şişler ya da ip yardımıyla gövdeye sabitleyin.
Kurumaması için üzerini alüminyum folyoyla kapattıktan sonra fırına uğurlayın. Son yarım saat kala alüminyum folyoyu çıkarmayı unutmayın.
Hindiyi önceden ısıtılmış 160 derece fırında pişirebilirsiniz. Pişirme torbası ya da alüminyum folyo kullanmayı tercih edecekseniz ısıyı 175 dereceye kadar çıkartabilirsiniz.
Ortalama 8-10 kişinin doyacağı, bütün hindiyi, fırından çıkardıktan sonra 10-15 dakika kadar dinlendirin ve parçalara ayırıp servis edin.
|
|