| 
 
 
 | 
Yeşil Mercimekli Börek (Hazır Yufka) | 
  | 
panzehir 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 06.03.2008 
Mesajlar: 25 Şehir: Sinop | 
Kısa URL: https://ml.md/lc22409 
Gönderme Tarihi: 06.Mar.2008 
2,428 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yarım kg yeşil mercimek
 
1 baş kuru soğan
 
250 gr margarin
 
1 kg yufka
 
1 yumurta
 
1 bardak sıvı yağ
 
1 bardak su
 
2 yemek kaşığı yoğurt
 
tuz
 
karabiber
 
 
Mercimeği ayıklayıp yıkadıktan sonra, bir tencerede bir kaşık margarinle ince kıyılmış soğan kavrulur. Yıkanmış mercimek ve 2 bardak soğuk su ilavesiyle mercimekler iyice yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirilir. Tuzu ve karabiberi katılıp soğumaya bırakılır. Daha sonra ayrı bir kapta eritilmiş 250 gr margarin (l paket), 1 bardak su iyice karıştırılır. Yağlanmış tepsiye 1 kat yufka yayılır, üzerine margarin-su karışımından sürülür, hazırlanan mercimek içi yayılır. Yaklaşık 5 yufka aynı şekilde üst üste yerleştirildikten sonra en üstteki yufkanın üzerine, yoğurt, yumurta ve yağ ile hazırlanan karışım sürülür. Sıcak fırında kızarıncaya kadar bekletilen börek, kare kare kesilerek servis yapılır.
 
 
Not: Arzu edilirse yufka yerine katmer hamuru ya da normal hamur hazırlanıp, tek tek açılıp ortalarına iç konarak aynı işlem yapılabilir.
 
 
ML® Mercimekli Börek Videosu
  
 | 
Yeşil Mercimekli Börek | 
  | 
dosta 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.10.2011 
Mesajlar: 112 Şehir: Malatya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc68737 
Gönderme Tarihi: 07.Ekm.2011 
2,088 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 yufka
 
1.5 bardak yeşil mercimek
 
1 soğan
 
1 kaşık salça
 
3 kaşık sıvı yağ
 
2 kaşık margarin
 
Biraz haşhaş
 
 
İlk olarak yeşil mercimeğimizi haşlıyoruz. Küçük küçük doğradığımız soğanımızı sıvı yağda kavuruyoruz. Salçamızı ekliyoruz. Yeşil mercimeği ekleyip bir iki kere çevirdikten sonra tuzunu atıp altını kapatıyoruz. Masaya yada tezgaha serdiğimiz yufkanın yarısına erittiğimiz margarinden sürüp yufkamızı ikiye katlıyoruz. Katlanınca düz kalan yufka kenarına mercimekli harçtan ince bir sıra halinde koyuyoruz, rulo yapıyoruz. Yaptığımız ruloyu bıçakla 2-3 parmak aralıklarla kesiyoruz. Yağlanmış tepsimize diziyoruz. 1 kaşık yağ ve 1 kaşık haşhaşı karıştırıp bir fırça yardımıyla böreklerin üzerine sürüyoruz. 175′C de 20-25 dakika pişiriyoruz.
  
 | 
Yeşil Mercimekli Börek | 
  | 
babacan 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 17.06.2012 
Mesajlar: 41 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc77033 
Gönderme Tarihi: 21.Haz.2012 
1,861 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 adet yufka
 
1 su bardağı haşlamış yeşil mercimek
 
1 çay bardağı sıvı yağı
 
3 çorba kaşığı ezilmiş haşhaş
 
1 soğan
 
2 diş sarımsak
 
1 çorba kaşığı salça
 
Maydanoz
 
2 sivri biber
 
2 çorba kaşığı tereyağı
 
 
Mercimekleri haşlayıp süzün. Bir tavaya yağı döküp üzerine rendelenmiş soğanı ekleyip 3 dakika kavurun. Sarımsak, salça ve sivri biberleri de ekleyip birlikte pişirin. Kimyon, tuz, karabiber ve kıyılmış maydanozu da ekleyip ocaktan alın. Diğer taraftan su ve yağ karışımını bir kabın içinde çırpın. Yufkaları ıslatın, ikisini üst üste yerleştirin ve üçgenler halinde kesin. İç malzemeyi içine ekleyip sarın ve tepsiye dizin. 190 derecedeki fırında 35 dakika pişmeye bırakın.
  
 | 
Yeşil Mercimekli Börek | 
  | 
mübaşir 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 27.01.2015 
Mesajlar: 18 Şehir: Karabük | 
Kısa URL: https://ml.md/lc111396 
Gönderme Tarihi: 14.Eyl.2015 
1,669 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 adet yufka
 
1 su bardağı yeşil mercimek
 
1 çay bardağı sıvı yağı
 
1 çay bardağı su
 
1 adet soğan
 
1 çorba kaşığı salça
 
1/2 demet maydanoz
 
2 adet sivri biber
 
2 çorba kaşığı tereyağı
 
Tuz, karabiber
 
 
Mercimekleri haşlayıp süzün. Rendelenmiş soğanı tereyağında kavurun. Salça ve sivri biberleri de ekleyip pişirin. Baharatları ve kıyılmış maydanozu katıp ocaktan alın. Su ve yağı karıştırın. Yufkaları, aralarına su ve yağ karışımından sürerek üst üste koyun ve üçgenler halinde kesin. Geniş tarafına mercimekli içten koyup sarın ve tepsiye dizin. Fırında 35 dakika pişmeye bırakın.
 
 
 
  
 | 
Yeşil Mercimekli Börek | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc161669 
Gönderme Tarihi: 06.Arl.2021 
371 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 paket yufka
 
Haşlanmış yeşil mercimek
 
1 adet soğan
 
1 tatlı kaşığı biber salçası
 
Karabiber
 
Pul biber
 
Tuz
 
Sosu için:
 
1 su bardağı yoğurt
 
Yarım su bardağı sıvı yağ
 
Yarım su bardağı soda
 
Üzeri için:
 
1 adet yumurta
 
 
Yeşil mercimekli börek tarifi için soğanları doğrayıp sıvı yağda soteleyin.
 
Salçayı ,mercimeği ve baharatları ekleyip biraz kavurduktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
 
Bir kapta yoğurt, sıvı yağ, sodayı karıştırın. Yufkanın bir tanesini açın.
 
Üzerine sostan sürerek 2′ ye katlayın.
 
Mercimekli harçtan bir miktar koyup rulo yapın.
 
Tüm yufkaları bu şekilde bitirelim.
 
Yeşil mercimekli börekleri yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
 
Üzerine yumurta sarısı sürerek istediğiniz gibi susam, çörek otu ile süsleyin.
 
200 derecede kızarana kadar pişirin.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |