| 
 
 
 | 
Yeşil Domates Turşusu | 
  | 
ayçiçeğim 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 07.05.2019 
Mesajlar: 23 Şehir: Kırklareli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc142563 
Gönderme Tarihi: 08.May.2019 
624 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4-5 kilo yeşil domates
 
Salamuralık tuz
 
Yarım şişe sirke
 
İsteğe bağlı kereviz sapı
 
2-3 avuç süs biberi ya da yeşil biber
 
1-2 baş soyulmuş sarımsak
 
 
Domatesleri yıkayarak isteğinize göre dörde bölün ya da kürdan yardımı ile üzerinde birkaç delik açın.
 
Turşunun tamamını alacak büyüklükte kap ayarlayın. Kabın içine 4/5'ini dolduracak kadar su koyun. 1 su bardağı tuz ve 1 su bardağı sirke ekleyin. Tuz tamamen eriyene kadar karıştırın.
 
Hazırlanan turşu suyunu başka bir kaba alın ve turşu kurulacak bidona domates, biber, sarımsak, dereotu ve kereviz sapını ekleyin. Üzerini dolduracak kadar turşu suyu ekleyin ve ağzını sıkıca kapatın.
 
 
 
  
 | 
DOMATES TURŞUSU | 
  | 
Kezban 
Editor 
 
  
Kayıt: 14.08.2005 
Mesajlar: 165 Şehir: Balgat/ANK | 
Kısa URL: https://ml.md/lc87250 
Gönderme Tarihi: 01.Mar.2013 
2,506 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yeşil domates (20 adet)
 
3 adet Havuç
 
5 Diş Sarımsak
 
2 bardak sirke (su bardağı)
 
Tuz
 
Dal Kereviz
 
 
Domatesleri yıkadıktan sonra, iğne ile etraflarını delin. Turşu yapacağınız kavanozun en dibine 2 dal kereviz koyun, bunun üzerine yeşil domatesleri istif edin, aralarına da doğrarımış havucu serpiştirin. Kavanozun en üstüne yine iki dal kereviz örtüp, baskı tahtası ve taşını koyunuz. Sonra sarımsağı, sirkeyi ve tuzu da doldurup, kavanozun kapağını kapayınız. Her gün sallayıp, suyun hepsine sirayetini sağlayınız. Turşu olunca servis yapabilirsiniz.
  
 | 
YEŞİL DOMATES TURŞUSU (sirkeden) | 
  | 
Kezban 
Editor 
 
  
Kayıt: 14.08.2005 
Mesajlar: 165 Şehir: Balgat/ANK | 
Kısa URL: https://ml.md/lc87248 
Gönderme Tarihi: 01.Mar.2013 
2,385 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yeşildomatesleri iğne ile delerek kavanozun dibine yerleştiriniz. Aralarına temizlenip doğrarımış üç beş parça havuç sıralayınız: Sonra 2-3 dal kereviz örtüp, baskı tahta ve taşını koyunuz. Tuzlu ve sarımsaklı sirke doldurup kapayınız. Hergün kavanozu çalkalayınız, sirkeyi salyalarımaya bırakmayınız.
  
 | 
YEŞİL DOMATES TURŞUSU | 
  | 
bitmeyen şarkı 
Editor 
 
  
Kayıt: 07.01.2011 
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc70379 
Gönderme Tarihi: 02.Arl.2011 
2,947 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 kg küçük yeşil domates (keskin bir bıçakla boyuna çizilmiş ve yıkanmış)
 
1 soğan (kaim dilimlenip, halkalara ayrılmış)
 
1 demet dereotu (kalın doğranmış)
 
2 litre (10 su bardağı) su
 
500 gr (2 1/2 su bardşğı) sirke
 
2 limonun suyu
 
1 baş sarımsak (dövülmüş)
 
4 çorba kaşığı tuz
 
 
Temiz bir cam kavanoza çizilmiş yeşil domatesleri kat kat (her katın arasına halka soğan ve iri parçalar halindeki dereotundan koyarak) yerleştirip, kavanozu bir kenara bırakınız.
 
Büyük bir tencereye su, sirke, limon suyu, sarımsak ve tuzu koyup, orta ateşe oturtunuz. Karışım bir taşım kaynadıktan sonra tencereyi ateşten alıp, rafine yağı ekleyerek karıştırınız. Karışımı bir kenarda soğumaya bırakınız.
 
Karışım soğuyunca kavanozdaki yeşil domateslerin üstüne döküp, ağırlık yaparak kavanozun ağzını sıkıca kapatınız. Kavanozu serin ve nemsiz bir yerde bir ay beklettikten sonra, turşunuzu servis ediniz.
  
 | 
YEŞİL DOMATES TURŞUSU (sirkeden) | 
  | 
ayşe diye biri 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.09.2010 
Mesajlar: 24 Şehir: Mersin | 
Kısa URL: https://ml.md/lc56241 
Gönderme Tarihi: 22.Eyl.2010 
2,734 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Turşuluk yeşil domatesleri temizce yıkamalı, bir kürdanla yanlarından delmeli ve kavanozuna dizmelidir. Çok zaman, şişenin dibine bir kaç kereviz yaprağı konulur ve istenilirse, aralarına da dilim halinde havuçlar ilâve edilir ve tuzla karıştırılmış sirkesini de katarak tamamlanır.
 
 
 
 
Fotoğraf "Düzağaç" tarafından gönderildi. 08.02.2021
  
 | 
Yeşil Domates Turşusu | 
  | 
kadriye özay 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.09.2010 
Mesajlar: 69 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc55841 
Gönderme Tarihi: 11.Eyl.2010 
2,675 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yeşil domateslerin, iriliği ceviz büyüklüğünde olanlarını yıkadıktan sonra iğne ile 4 tarafını delerek kavanozun dibine 1 - 2 dal kereviz koyup üzerine istif ediniz; aralarına kazınıp doğranmış 3-5 parça havucu sıralayınız; dolunca 2 dal kereviz örtüp baskı tahtası ve taşını koyunuz. Sonra tuzlu ve biraz sarımsaklı sirkeyi doldurup, kapayınız. Her gün sallayıp turşu olunca yemeğe başlayınız.
 
 
Not: Sirkeyi salyalanmaya bırakmayınız. Tuzuna dikkat edip her sallayışta birkaç kez sirkesini aktarınız.
  
 | 
Yeşil Domates Turşusu | 
  | 
karayaz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.08.2010 
Mesajlar: 30 Şehir: Sivas | 
Kısa URL: https://ml.md/lc54154 
Gönderme Tarihi: 04.Ağu.2010 
3,133 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
10-12 adet orta boy yeşil domates
 
1 baş sarımsak
 
1 çay bardağı sirke
 
1 tatlı kaşığı limon tuzu
 
2 çorba kaşığı kaya tuzu 
 
Yeteri kadar su
 
5-6 dal maydanoz
 
 
Domatesler iki parçaya kesilir. Uygun büyüklükte bir kavanoza aralarına dövülmüş sarımsak koyarak yerleştirilir. Üst kısma tuz, limon tuzu ve maydanoz konur. Sirke eklenir. Kalan kısmı içme suyuyla tamamlanır. Kapağı sıkıca kapatılır. Serin bir yerde en az 10 gün bekletildikten sonra servise sunulabilir.
 
 
 
 
Fotoğraf "müsabaka" tarafından gönderildi. 17.07.2020
  
 | 
 
 
 
 
 
 |