| 
 
 
 | 
Yeşil Domates Dolması | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc175479 
Gönderme Tarihi: 12.Arl.2023 
243 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
8-9 adet yeşil domates
 
300 gr. kıyma
 
1 yemek kaşığı pirinç
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
1 adet soğan
 
2 diş sarımsak
 
Tuz
 
Karabiber
 
Zeytinyağı
 
 
Karıştırma kabına kıyma, küp kesilmiş soğan, sarımsak, salça, pirinç ve baharatları ekliyoruz. Domateslerin içlerini oyuyoruz. Kıymalı harç ile dolduruyoruz. Tavada çok az yağ ile arkalı önlü kızartıp tencereye diziyoruz. Zeytinyağı ilavesi ile pişiriyoruz.
  
 | 
Yeşil Domates Dolması | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172292 
Gönderme Tarihi: 26.May.2023 
260 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
 
 
18 adet yeşil domates
 
240 g kırmızı pirinç
 
240 ml zeytinyağı
 
20 g dolmalık fıstık
 
½ adet taze soğan, ince kıyılmış
 
1 çay kaşığı yenibahar
 
1 çay kaşığı tarçın
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
½ çay kaşığı karabiber
 
10 g kuş üzümü
 
10 g zereşk
 
20 g taze fesleğen, ince kıyılmış 
 
20 g taze reyhan, ince kıyılmış
 
1/2 tatlı kaşığı kuru reyhan
 
 
Domateslerin üstünden bir kapak kesin, içini oyup çıkarın ve ayrı bir tabakta saklayın.
 
Pirinci yıkayın, nişastasından arındırın ve süzülmeye bırakın.
 
200 ml zeytinyağını tavada ısıtın. Dolmalık fıstığı koyup kavurduktan sonra taze soğanı ekleyin. Tekrar hafifçe kavurun.
 
Yenibahar, tarçın, tuz, karabiberi tavaya ekleyin ve düşük ateşte birlikte kavurmaya devam edin.
 
Daha sonra kuş üzümü, zereşk ve pirinci ekleyip karıştırın.
 
Ayırdığınız domateslerin içlerini küp küp doğrayın ve karışıma ekleyin. 
 
Domateslerin suyu varsa su eklemeden, yoksa biraz sebze suyu ekleyerek bu karışımı yarı pişirin.
 
Soğuduktan sonra karışıma taze fesleğen ve reyhanı ekleyerek karıştırın.
 
Domatesleri hazırladığınız karışımla sıkı olmayacak şekilde doldurun ve tencereye dizin.
 
Üzerlerine 40 ml zeytinyağı, kuru reyhan, tuz ve karabiber gezdirin.
 
Domateslerin tabanından bir parmak geçecek kadar su koyun.
 
Domateslerin kapaklarını kapatın. Orta ateşte başlayıp kısık ateşte 25 dakika pişirmeye devam edin.
 
Soğuttuktan sonra servis edin.
 
 
Not: Geleneksel olarak Akdeniz mutfağında zeytinyağlı yemekler soğuk servis edilir. Domates dolmalarını pişirdikten sonra buzdolabına koymadan önce soğumalarını bekleyin. Bu yemek en iyi pişirildikten bir gün sonra servis edilir. Servis etmeden önce üzerine zeytinyağı gezdirin. Amerika kıtasının kıymetli hediyesi domates, kırmızı hallerinden önce yeşil rengiyle Osmanlı sofralarına girer. Yeşil domates yemeği, turşusu ve kavurması kadar elbet dolması da bilinirdi İstanbul mutfağında. Şefimizin kendi yorumunu kattığı bu özgün tarifte eskiden Osmanlı mutfağında çok kullanılan amberbaris yani zereşk dolmaya farklı bir lezzet veriyor.
 
 
 
  
 | 
Yeşil Domates Dolması | 
  | 
Hiç Kimse 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 10.02.2006 
Mesajlar: 771 Şehir: Bahçelievler/ANKARA | 
Kısa URL: https://ml.md/lc97576 
Gönderme Tarihi: 22.Nis.2014 
1,439 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
16 adet iri yeşil ham domates
 
İçi için:
 
500 g yağlı koyun döşü kıyması
 
5 adet soğan
 
1 yemek kaşığı tereyağı
 
2 kahve fincanı pirinç
 
1 kahve fincanı su
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
10 dal maydanoz
 
5 dal dereotu
 
5 dal nane
 
Pişirmek için:
 
2 su bardağı etsuyu
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
 
Domatesler oyularak içleri boşaltılır.
 
Soğanlar çok ince doğranır ya da rendelenir. Diğer malzemelerle iyice karıştırılır.
 
Hazırlanan domatesler iç doldurularak ağız kısımları domates parçaları ile kapatılır.
 
Üzerine etsuyu ve tuzu eklenir. Hafif ateşte 40 dakika kadar pişmeye bırakılır.
 
 
Not: Ocak yerine fırında da pişirilebilir.
  
 | 
Yeşil Domates Dolması | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc96334 
Gönderme Tarihi: 03.Mar.2014 
1,480 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gr yağlı koyun döşü kıyması
 
5 soğan
 
1 yemek kaşığı tereyağı
 
2 kahve fincanı pirinç
 
1 kahve fincanı su
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
10 dal maydanoz
 
5 dal dereotu
 
5 dal nane yada kuru nane
 
Pişirmek için:
 
2 su bardağı etsuyu
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Terbiye için:
 
1 adet yumurta
 
1 adet limon suyu
 
Yeteri kadar yeşil domates
 
 
Soğanlar çok ince doğranır ya da rendelenir. Diğer malzemelerle iyice karıştırılır.
 
Domatesler yıkandıktan sonra oyacakla içleri oyulur. Hazırlanan içle doldurulur, üzeri domates dilimi ile kapatılarak ve tencereye dizilir.
 
Et suyu ve tuzu eklenir.
 
Dolmaların üzerine bir kapak kapatılarak hafif ateşte 40 dakika kadar pişmeye bırakılır.
 
 
Not: Ocak yerine fırında da pişirilebilir. Eğer terbiyeli yapılacaksa ateşten almadan hemen önce terbiyesi eklenmelidir.
  
 | 
YEŞİL DOMATES DOLMASI | 
  | 
ziko 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 14.07.2010 
Mesajlar: 62 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc53590 
Gönderme Tarihi: 14.Tem.2010 
1,957 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yeşil domateslerin sap taraflarından birer kapak açınız. Bir tarafına ilişik bırakıp içlerini boşaltınız. Dört beş soğan (domateslerin sayısına göre bu miktarı artırabilirsiniz) çentiniz, 1,5 kaşık sadeyağ ile öldürünüz, üstüne yağlıca kıyma koyunuz, pembeleşinceye dek kuvvetli ateşte kavurunuz, kıyılmış maydanoz, birkaç yaprak kereviz, tuz, biber, baharat ve uygun miktarda pirinç karıştırınız, bir iki defa çevirip indiriniz. Domatesleri doldurup kapaklarını bastırınız, tencereye sıralayarak, üzerine yeteri kadar etsuyu gezdiriniz, kapayıp orta ateşte pişiriniz.
  
 | 
YEŞİL DOMATES DOLMASI | 
  | 
tıfıl 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 21.01.2010 
Mesajlar: 39 Şehir: Eskişehir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc46488 
Gönderme Tarihi: 21.Oca.2010 
1,917 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg. yeşil domates
 
300 gr. kıyma
 
2 kaşık pirinç
 
1-2 baş soğan
 
1 kaşık yağ
 
maydanoz
 
tuz
 
karabiber yarım kaşık şeker
 
 
Domateslerin sap kısımlarını bir kapak çıkartacak şekilde kesiniz. İçlerini oyarak bir kaba boşaltınız. Domateslerin içlerine öteki dolmalarda olduğu gibi hazırladığınız dolma içini doldurup bir tepsiye yerleştiriniz. Domateslerin içlerinden çıkan suya yarım kaşık şeker koyup eritiniz. Bu şeker eritilmiş, kafi miktarda suyu domateslerin üzerine dökünüz. Fırında veya ağzını kapatıp ateş üzerinde pişiriniz. Pirinçler uzayınca ateşten alıp servis yapınız.
  
 | 
Yeşil Domates Dolması | 
  | 
lezzetler 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 25.11.2006 
Mesajlar: 259 Şehir: Çanakkale | 
Kısa URL: https://ml.md/lc9321 
Gönderme Tarihi: 03.Arl.2006 
2,501 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg orta büyüklükte yeşil domates
 
300 gr kıyma
 
Yeteri kadar tuz, karabiber
 
1 kahve fincanı şeker
 
Yeteri kadar sıvı yağ
 
2-3 dal maydanoz
 
 
Bir tavada sıvı yağı kızdırın. Domatesİerin üst kısmını kapak gibi kesin ve içlerini boşaltın. içi boşaltılmış domatesİeri hafif sararıncaya kadar tava yapın. Bir kasede kıyma, maydanoz ve tuzu yoğurun.
 
Domateslerin içlerini bu karışımla doldurun. Domateslerin kapaklarını kapatın. Bir tencerede biraz sıvı yağ ile şekeri sararıncaya kadar kavurun. Tencereyi ateşten alıp domatesleri içine dizin. Bir çay bardağı su ekleyip kısık ateşte 20 dakika pişirin.
  
 | 
 
 
 
 
 
 |