| 
 
| 
 
 
 | 
 
Yarpuzlu Köfte (Adıyaman) | 
 
  | 
müjde 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.08.2007 
Mesajlar: 48 Şehir: Mersin | 
Kısa URL: https://ml.md/lc74187 
Gönderme Tarihi: 29.Mar.2012 
7,013 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
2 su bardağı ince bulgur
 
Yarım kg kıyma
 
1 tabak dolusu yarpuz
 
2 adet kuru soğan
 
2 çorba kaşığı tereyağı
 
1 çorba kaşığı salça
 
1 su bardağı haşlanmış nohut
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 tatlı kaşığı pul biber
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
 
Bulgurun üzerine 2 su bardağı kadar ılık su konur. 10 dakika sonra kıyma, tuz, pul biber ve karabiber eklenir, bütünleşene kadar eller ıslatılarak yoğrulur. Sonra misket gibi köfteler yapılır. İçinde un olan tepsiye konur. Diğer yanda ince kıyılmış soğanlar tereyağında pembeleştirilir. Üzerine salça ve 6 su bardağı kadar su konur. Su kaynayınca köfteler atılır. 10 dakika sonra kıyılmış yarbuz ve haşlanmış nohut eklenir. Birlikte 10 dakika kadar pişirilir. (Yarpuz bulunamazsa ıspanak da kullanılabilir.)
  
 | 
 
Yarpuzlu Köfte (Adıyaman) | 
 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc181195 
Gönderme Tarihi: 09.Oca.2025 
78 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
GAP Eylem Planı
 
 
½ kg çiğ köftelik et (yağsız, sinirsiz kara et)
 
½ kg kemikli et
 
1 sahan yarpuz
 
1,5 lt yoğurt
 
1 adet yumurta
 
2 yemek kaşığı yağ
 
50 gr kırmızı pul biber
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
Karabiber
 
Nane
 
Tuz
 
3 su bardağı su. 
 
 
Kemikli etler yağda kavrulur, üzerine salça ve su eklenerek haşlamaya bırakılır.
 
Köfte leğeninde köftelik bulgur (sümüt), yağsız kara et, salça, kırmızıbiber, karabiber karıştırılarak çiğ köfteden biraz fazla yoğrulur.
 
Yoğrulan köfte harcına bir adet yumurta kırılarak karıştırılır. 
 
Yoğrulan köfte harcından avuç içinde yuvarlanarak fındık büyüklüğünde köfteler oluşturulur. 
 
Oluşturulan köfteler bir tabakta tek sıra dizili bekletilir.
 
Bu arada önceden bol su ile yıkanarak seçilen yarpuzlar tencerede haşlanmakta olan et suyuna ilave edilir, ardından köfteler içine atılır.
 
10 dakika pişen köfteler ateşten alınarak soğumaya bırakılır.
 
Soğuyan yemeğe önceden çırpılmış yoğurt dökülür, sonra yağda, kırmızı pul biber, tuz, nane ve çok az biber salçasıyla dağlanarak oluşan sos köftelere dökülerek, servise hazır hale getirilir. 
 
 
Not: Adıyaman mutfağının bahar mevsimi köftelerindendir. Köftede sebze yerine bir bahar otu olan yarpuz kullanılır, köfte de adını bu ottan alır.
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Yarpuzlu Köfte (Adıyaman) Tarifleri Köfteler
 | 
 
 
 
 |