| 
 
| 
 
 
 | 
 
YALANCI YAPRAK DOLMASI | 
 
  | 
kurabiyem 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.10.2010 
Mesajlar: 30 Şehir: Artvin | 
Kısa URL: https://ml.md/lc56832 
Gönderme Tarihi: 22.Ekm.2010 
6,397 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Bir kilo yaprak için:
 
Bir kilo pirinç
 
Yarım kilo zeytinyağı
 
Bir kilo kadar soğan
 
(Dolmalar, bu nisbete göre az veya çok mikdarda hazırlanabilir)
 
 
Evinizde asma çardağı varsa, elinizle taze yapraklar toplanır veya pazardan satın alınır. Nisbet dahilinde soğan çentilip tavada beyaz kalmak şartiyle kızgın zeytinyağında çevrilerek bayıltılıp aprıca bir kaba alınır.
 
Diğer taraftan, pirinci de dikkatle ayıklayıp, biraz haşlamalıdır.
 
Yalnız, dereotu yahut maydanozla birlikte dereotu ince kıyılıp hazırlanır.
 
Hep bu harçlar soğana karıştırılır.
 
Kuş gözü üzümiyle hususî dolmalık fıstık ilâve olunur. Tuz, baharat ve biraz da karabiber katılır. Bir kaşık da toz şeker konulur. Evvelâ boş tencereye birkaç taze yaprak da döşenerek bunların üzerine bir taraftan bu içle sarılan dolmalar dizilmeğe başlar. «Dolmaların büyüklüğü, iri kestane büyüklüğünde olursa makbuldür.»
 
Koruklar da üzerlerine serpilir.
 
Bu işlerin sonunda, dolmaların hizasına kadar su doldurulur. Ve orta hararette ateşe konulur. Dolmalar pişip suyu çekince ve çeşni kararını bulunca, tencereyi indirip, soğumasını beklemeli ve kayık tabaklara taksim etmelidir.
 
 
Not: Dolmalar kıra pikniğe götürülecekse bakır kaplara konmayıp porselen tabaklar içinde, kır sepetine yerleştirilmelidir. Dolma yenirken, üzerlerine biraz tatlı çiğ zeytinyağı gezdirmek ve bol limon sıkmak, iştihayı ve lezzeti arttırır. Bu dolmada, dikkat edilecek cihet zeytinyağının acımtırak olmamasıdır. Zira, bütün harcı ve tadı bozar.
  
 | 
 
Yalancı Dolma | 
 
  | 
benian 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 03.12.2009 
Mesajlar: 20 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc44212 
Gönderme Tarihi: 03.Arl.2009 
4,689 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
250 gr. yaprak
 
1 çay bardağı pirinç
 
6 baş soğan
 
1 çorba kaşığı ufalanmış kuru nane
 
1 tatlı kaşığı toz şeker
 
2 bardak su
 
1 limon
 
Yeterince tuz, karabiber, kuş üzümü, çam fıstığı
 
 
Pirinçleri ayıklayıp, bol su ile yıkayınız. Bir tencerede ince doğranmış soğanları katı yağda pembeleşinceye kadar kavurunuz. Pirincin suyunu süzüp, soğanların üstüne atınız, tahta kaşıkla karıştırarak kavurunuz. Tuzu, karabiberi, kuru naneyi, kuş üzümü ye çam fıstığını ilave ediniz. İyice karıştırınız. Toz şeker ve sıcak su ilave edip, pirinçler diri kalacak şekilde suyunu çekene kadar pişiriniz. Arzuya göre bu karışıma salçada ilave edebilirsiniz. Nane yerine dereotu veya maydanoz da kullanabilirsiniz. Dolma içiniz hazır olmuştur, soğumaya bırakınız.
 
Salamura asma yapraklarını sıcak suya bastırıp hemen çıkarın. İyice tuzu gitmiş olur. Yaprakların sapları varsa koparın, tencerenin dibine dizin. Yoksa tencerenin dibini yaprakla örtün. Her yaprağa bir kaşık iç koyun. İki tarafını kapayıp, sigara sarar gibi sarıp tencereye itina ile yerleştirin.
 
Dolmalar tencereye tam olarak dizildikten sonra üzerine bir adet limon suyu sıkın. Porselen bir tabakla dolmaların üstünü kapatıp, suyunu koyun. Orta sıcaklıktaki bir ateşte bir saat pişirin. Dolmalar suyunu çekmeli, tencerede sadece zeytinyağı kalmalıdır. İyice soğuduktan sonra, tek tek bir tabağa dizip, kesilmiş limon ve maydanozla süsleyip, servis yapın.
 
 
 
  
 | 
 
Yalancı Dolma | 
 
  | 
Güney 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 29.04.2006 
Mesajlar: 72 Şehir: tarsus | 
Kısa URL: https://ml.md/lc7116 
Gönderme Tarihi: 20.Ağu.2006 
3,397 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
150 gram salamura asma yaprağı
 
2 su bardağı pirinç
 
2 orta boy soğan
 
1/2 demet maydanoz
 
1/2 demet dereotu
 
1/2 demet nane
 
5 yemek kaşığı zeytinyağı
 
tuz
 
karabiber
 
 
Salamura asma yapraklarını teker teker ayırın, sıcak su dolu bir tencereye atın, arada bir delikli kepçe ile ters yüz ederek 10 dakika sonra çıkartın. Pirincin üzerine sıcak su dökün, bir saat sonra süzüp yıkayın. Soğanı rendeleyin, yanmaz bir tavaya koyun, üzerini örtecek kadar su koyun, tahta kaşıkla karıştırarak suyunu çekene kadar ağır ateşte pişirin. Maydanoz, dereotu ve naneyi yıkayın, kalın dallarını ayıklayın, yapraklarını ince ince kıyın. Pirinç, soğan, maydanoz, dereotu, nane, 2 kaşık zeytinyağı, tuz ve karabiberi iyice karıştırın. Herbir asma yaprağını sapı size doğru, parlak kısmı da altta kalacak şekilde bir tabak içine yayın, bıçakla sapını kesin, ortasından alta doğru dolma harcından koyun, önce yaprağın alt kısmını sonra kenarlarını harcın üzerine kapatın, sigara gibi sarın. Yayvan bir tencerenin dibine maydanoz sapı ve asma yaprağı döşeyin, üzerlerine aralarında boşluk kalmayacak şekilde dolmaları dizin, dolmaların yarısına kadar sıcak su ile kalan 3 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyin, dağılmamaları için üzerlerine bir porselen tabak yerleştirin, kısık ateşte 30-40 dakika pişirin, kapağını açmadan tenceresinde soğutun.
 
 
Not: Arzu ederseniz soğanı su ile pişireceğinize tuz ile ovabilirsiniz. Eğer taze asma yaprağı kullanacaksanız kaynar suya atıp 5 dakika haşlayınız.
 
 
 
  
 | 
 
Yalancı Dolma | 
 
  | 
A. Adnan 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.11.2015 
Mesajlar: 22 Şehir: Giresun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc112795 
Gönderme Tarihi: 18.Kas.2015 
1,743 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
2 su bardağı iri bulgur
 
2-3 adet kuru soğan
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
4-5 diş sarımsak
 
Yarım bağ maydanoz
 
1 tatlı kaşığı pul biber
 
1 t.k. tuz ve karabiber
 
1 su bardağı kadar zeytinyağı
 
Bir kaç deste yaprak (salamura veya taze)
 
 
Soğan ve sarımsaklar yemeklik doğranarak yağda hafif ce kavrulur. Sonra salçaları, veya domatesi konulur. Bulgur ve baharatları da konularak yağda hafif ce kavrulur. Maydanoz, tuz ve 1 bardak su ile biraz pişirilir.(Kolay sarılması için.) biraz ılıdıktan sonra dolma yapar gibi sarılarak tencereye istiflenir. Parlak olması için az bir yağ gezdirilerek konulur. 2 s.b. kadar su konularak önce harlı sonra ağır ateşte pişirilir. Suyunu çekince ocağın altı kapatılır. Dinlendirilir. Yalnız burada yaprağın çok körpe ve ince olması gerekir. Yoksa yaprak pişene kadar bulgurlar lapa olur. Ilıdıktan sonra üzerine sarmısaklı tereyağı yoğurt ve erimiş gezdirilerek servis yapılır.
  
 | 
 
Yalancı Dolma | 
 
  | 
güzelbey 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 21.01.2019 
Mesajlar: 24 Şehir: Diyarbakır | 
Kısa URL: https://ml.md/lc139952 
Gönderme Tarihi: 22.Oca.2019 
644 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
250 g asma yaprağı (60-70 parça) 
 
2 fincan yarı pişmiş uzun taneli pirinç 
 
2 büyük soğan rendesi 
 
4-5 taze soğan (ince doğranmış) 
 
1 fincan dereotu (ince doğranmış) 
 
1/2 fincan nane (ince doğranmış) 
 
1+1/2 fincan zeytinyağı 
 
8 çorba kaşığı limon suyu 
 
2 çorba kaşığı siyah kuru üzüm 
 
2 çorba kaşığı çam fıstığı 
 
Tuz 
 
Karabiber
 
 
Dolma harcı için, rendelenmiş soğanları kızarana kadar, zeytinyağının yarısında sote ediyoruz.
 
Daha sonra taze soğan, pirinç, dereotu, nane, kuru üzüm, çam fıstığı, 4 çorba kaşığı limon suyu, tuz ve biberi ekleyip karıştırarak ateşi kapatıyoruz.
 
Her bir asma yaprağına 1 tatlı kaşığı harç koyup sarıyoruz. Tencereye yan yana diziyoruz (1 veya 2 kat).
 
Geri kalan zeytinyağı, limon suyu ve yaklaşık 2 fincan suyu, dolmaların yarısını örtecek şekilde koyuyoruz.
 
Kaynar kaynamaz ateşi kısıp 20-30' hafif ateşte pişirmeye devam ediyoruz.
 
Sonra soğumaya bırakıp limon dilimleri ve limon suyu ekleyerek servis ediyoruz.
 
 
 
  
 | 
 
Yalancı Dolma | 
 
  | 
ferzan ata 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 17.03.2017 
Mesajlar: 48 Şehir: Malatya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc140431 
Gönderme Tarihi: 10.Şub.2019 
616 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Yarım demet pazı yaprağı
 
1 su bardağı köftelik bulgur
 
1 çorba kaşığı reyhan
 
2 çorba kaşığı un
 
Tuz
 
Karabiber
 
2 çay bardağı su
 
Üzerine:
 
Sarmısaklı yoğurt
 
Kırmızı biberli yağ
 
 
Pazı yapraklarını sıcak suya batırın. Yumuşayınca sudan alıp, süzün. Bulguru bir kaseye alın. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip, 20 dakika bekletin. Daha sonra reyhan, un, tuz ve karabiber ilave edip, elle iyice özleşene dek yoğurun. Daha sonra pazı yapraklarına, kenarlarını kapatmadan sarıp, elle sıkın. Tencereye dizin. Üzerine su koyun. Ocakta 10 dakika kaynatın. Servis tabağına alın. Üzerine sarmısaklı yoğurt ve kırmızı biberli yağ gezdirip, servis yapın.
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Yalancı Dolma Tarifleri Mantar Dolması Tarifleri
 | 
 
 
 
 |