| 
 
| 
 
 
 | 
 
Yahudi Köftesi (Şanlıurfa) | 
 
  | 
İ 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.09.2014 
Mesajlar: 539 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc91532 
Gönderme Tarihi: 07.Eyl.2014 
3,623 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Dışı için;
 
1,5 su bardağı çekilmiş yarma
 
1 kahve fincanı çiğ köftelik bulgur
 
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 tatlı kaşığı domates salçası
 
İçi için;
 
250 gram orta yağlı kıyma
 
1 adet orta boy kuru soğan
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 çay kaşığı pulbiber
 
Yarım çay kaşığı karabiber
 
Suyu İçin;
 
8 su bardağı sıcak su
 
1 çay bardağı sıvıyağ
 
1 adet orta boy kuru soğan
 
3 yemek kaşığı domates salçası
 
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
 
Tuz
 
 
Bulgur, yarma, kırmızı toz biber, tuz ve salça yoğurma tepsisine alınır arada bir su verilerek yoğurulur, yumuşak ve esnek bir hamur elde edilir.
 
İçi için, soğan ince ince doğranır, bir kaba alınır, üzerine kıyma, tuz, salça pulbiber, karabiber katılarak iyice yoğurulur ve bu şekilde iç hazırlanmış olur.
 
Bulgurlu hamurdan cevizden küçük parçalar alınır, elde top şeklinde yuvarlanır. İşaret parmağı ile döndürerek içli köfte şeklinde açılır. Açılan içe fındık kadar kıymalı harçtan konurak ağzı biraz su yardımı ile el ıslatılarak kapatılır.
 
Hazırlanan köfteler yapışmaması için un serpilmiş tepsiye dizilir. Köfteler bu şekilde biraz bekletilerek kendisini çekmesi için dinlendirilir.
 
Uygun büyüklükteki bir tencereye 1 adet orta boy kuru soğan ince ince doğranarak yağda pembeleştirilir, üzerine salça ve kırmızı pul biber atılır ve bir süre beraber karıştırılarak pişirilir. Üzerine sıcak su ilave edilir. Su kaynayınca köfteler içine tek tek atılır.
 
Köfteler pişinceye kadar tencerede tutulur. Köfteler yukarıya çıkınca pişmiş demektir.
 
Çukur bir servis tabağına köftelerden alınır üzerine kepçe yardımı ile suyu ilave edilerek servise sunulur.
 
 
Not: Çekilmiş yarma Şanlıurfa, Antep yöresel gıda satan dükkanlarda bulunabilir. "Yahudi Köftesi" Şanlıurfa'nın geleneksel tatlarındandır. Yahudilikle bir alakası yoktur, bu isim sadece bir yakıştırmadır. Günümüzde aynı köfte "İslam Köftesi" olarak da anılmaktadır.
 
 
 
  
 | 
 
Yahudi Köfte (Şanlıurfa) | 
 
  | 
sultan hatun 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 14.03.2014 
Mesajlar: 30 Şehir: Diyarbakır | 
Kısa URL: https://ml.md/lc130199 
Gönderme Tarihi: 03.Arl.2017 
1,058 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
 
 
Köftesi:
 
1 kg çiriş (çekilmiş dövme) 
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 yemek kaşığı pul biber
 
İç malzemesi:
 
½ kg yağsız kıyma
 
1 büyük kuru soğan
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 yemek kaşığı pul biber
 
2 yemek kaşığı sadeyağ
 
 
Çiriş, tuz, karabiber, pul biber karıştırılıp köfte gibi suyla yoğrulur. Kıyma ete rendelenmiş soğan ve diğer malzemeler katılarak lahmacun içi gibi hazırlanır. Köfteler yuvarlanıp yassılaştırılarak oyulur ve içlerine bir tatlı kaşığı harç konulup ağızları kapatılır. Tencereye konulacak yağda bir yemek kaşığı salça kavrulup üzerine su çekilir, kaynayınca içine köfteler atılır. Ağzı kapatılan tencerede pişen yemek tabaklara alınarak servis yapılır.
 
 
Not: Masluka da denilen bu yemeğin adı, Arapça suda kaynamış et anlamına gelen meslûke' den gelmektedir.
 
 
 
  
 | 
 
Yahudı Kıftesı (Masluka) (Şanlıurfa) | 
 
  | 
bahçıvan 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 29.03.2014 
Mesajlar: 51 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc139597 
Gönderme Tarihi: 06.Oca.2019 
1,056 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Köfte:
 
750 gr ciriş
 
1 çorba kaşığı isot
 
1 çay kaşığı tuz
 
İç:
 
1/2 kg kıyma et
 
1 tatlı kaşığı domates salçası
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı tarçın
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 tatlı kaşığı isot
 
1 adet orta boy kuru soğan
 
Yarım bağ maydanoz
 
Malzemelerin içine, ayrıca bir çay bardağı köftelik bulgur da konulabilir.
 
Haşlamak için:
 
3 çorba kaşığı sadeyağ
 
1 çorba kaşığı domates salçası
 
 
Cırış 2 saat kadar ıslatılır. Önce iç malzemeleri karıştırılıp yoğrulur, hazır bekletilir. Çırış, isot, tuz bir yoğurma kabına alınarak köftesi su ile yoğrulur. Köfteden bir sıkım alınır, içi oyulur, iç karışımdan 1 tatlı kaşığı kadar içine konur ve ağız kısmı kapatılır. Yumurtadan biraz küçük uzun oval ve biraz basık şekil verilir. Ayrı bir tencerede yağ eritilir. 10 su bardağı su, içine biraz salça ekleyerek kaynatılır. Kaynayınca hazırlanan köfteler suya atılarak haşlanır. Şçinin pişmesi için iyi haşlanmalıdır.
 
 
 
 
Fotoğraf "Fatoş Çelik" tarafından gönderildi. 12.05.2020
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Yahudi Köftesi (Şanlıurfa) Tarifleri Patates Köfte Tarifleri
 | 
 
 
 
 |