|
|
Yağların Besin Değeri |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc98812
Gönderme Tarihi: 07.Haz.2014
1,913 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
Isı ve enerji veren yağlar en ekonomik enerji kaynağıdır. 1gram yağ 9 kalori enerji verir. Vücuda ihtiyaçtan fazla alınan yağ, organların etrafında ve deri altında depo edilir. A ve D vitaminleri tereyağında doğal olarak bulunurken, margarinlere sonradan eklenmektedir.
Bu gruptaki besinlerden günlük alınacak porsiyon miktarları enerji gereksinimlerine göre değişiklik gösterir. Enerji ihtiyacı arttıkça diyetteki yağ miktarı arttırılır. İhtiyaç azaldıkça tersi yapılır.
Yağ ihtiyacı karşılanırken bitkisel sıvı yağlar, diğer yağlardan üstün tutulmalıdır. Enerji ihtiyacı karbonhidrat, yağ ve proteinlerden dengeli olarak karşılanmalıdır. Vücut ağırlığı fazla olanlar diyetinde yağ miktarını azaltmalıdırlar. Yemeklere gereğinden fazla yağ konulmamalı ve mümkün olduğunca yağda kızartmalardan kaçınılmalıdır. Genellikle besinlerin bileşimindeki görünmez yağlardan faydalanmalıdır.Günlük 30-50g yağ, yetişkin birey için yeterlidir.Alınacak bu miktarın 1/3ü doymuş yağlardan (tereyağ, margarin gibi), 1/3ü tekli doymamış (zeytinyağı, fındık yağı gibi), 1/3ü çoklu doymamış (mısır, ayçiçek,soya vb.) yağlardan karşılanması gereklidir.
|
Yağlar |
|
özgülarıca
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.10.2007
Mesajlar: 135 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc18511
Gönderme Tarihi: 19.Ekm.2007
2,066 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bir başka deyişle, yağlar vücudun derialtı tabakasını oluşturarak soğuğa karşı bir koruyucu görevini görürler. Bu temel maddeler, proteinlerden ve karbonhidratlardan daha fazla kalori içerirler. Çok daha yavaş sindirilirler ve açlık hissini hızla ortadan kaldırırlar.
Hayvansal yağların fazla alınması (etyağı, tereyağı, krema) kanda aşırı kolesterol oluşmasına yol açar, kalp damar hastalıklarına, aşırı şişmanlığa, atardamarların sertleşmesine ve bunların sonucunda dokuların sertleşmesine ve erken yaşlanmaya neden olurlar.
Bitkisel yağlar besin olarak daha çok tercih edilirler; şişmanlatmazlar ve yağları depo etmezler, aksine, organizmanın fazla yağ depolarını eritmede yardımcı olurlar.
Üstelik sağlık ve cilt güzelliği için son derece gerekli olan ve esnekliği sağlayan, asit linoleik gibi doymamış yağ asitleri içerirler.
En iyi besinler ayçiçeği, mısırözü, çimlenmiş buğday, susam, araşit, yerfıstığı ve zeytin gibi bitkilerden elde edilen bitkisel yağlar ve margarinlerdir.
Öneri:
Tereyağını hafifletmek için, 1/2 kg. yağı buzdolabından çıkararak yumuşamaya bırakm.Buna 1/2 bardak ayçiçeği yağı ilave edip, ezerek karıştırın ve yeniden buzdolabına koyun.
|
|
Yağlar Tarifleri Besinlerin Değerleri
|
|