|
|
Vitaminler |
|
URLALI
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.08.2006
Mesajlar: 47
|
Kısa URL: https://ml.md/lc7247
Gönderme Tarihi: 07.Eyl.2006
2,174 defa indirildi / yazdırıldı
|
Vitaminler, enerji verici ve sağlıklı bir hayat için besinler vasıtasıyla dışarıdan alınan, vücuttaki biyolojik olayların normal olmasına ve insanların dengeli beslenmesine sebep olan organik maddelerdir.
|
VİTAMİNLER |
|
özgülarıca
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.10.2007
Mesajlar: 135 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc18512
Gönderme Tarihi: 19.Ekm.2007
1,987 defa indirildi / yazdırıldı
|
Vitaminler insan yaşamının sürmesi için oldukça gerekli hatta vazgeçilmez maddelerdir. Organizmanın kendini yeniden üretmesi için çeşitli besinlere ihtiyaç duyar. îşte bu besinler de vitaminleri içerir.
Yalnız şunu belirtmemiz gerekmektedir ki, her şeyde olduğu gibi vitaminlerin de aşırı şekilde alınması, organizmaya yarar yerine zarar getirmektedir.
|
Vitaminler |
|
Pınar Kutlu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.10.2008
Mesajlar: 42 Şehir: Sinop |
Kısa URL: https://ml.md/lc29363
Gönderme Tarihi: 28.Ekm.2008
2,404 defa indirildi / yazdırıldı
|
VİTAMİNLER, organizmamıza bütün hastalıklara karşı direnmelerini salğayan ve formda kalmamızı olası kılan adeta sihirli maddelerdir. Fakat kimyasal yollardan hazırlanan vitaminlerden bir şey beklemeyin. Vitaminleri doğal yollardan sağlayın, işte size rehberlik edecek bir liste:
A vitamini: A vitimini yetersizliği şu hastalıklara yol açıyor: Görme zafiyeti (özellikle akşama doğru) -başağrıları - uykusuzluk - yüksek tansiyon - tırnakların kırılması - enfeksiyonlara karşı dirençsizlik.
Yeterince A vitamini alanlarda: Cinsellik hormonları dengeli faaliyet gösteriyor - kemik, kıkırdak, saç ve tırnaklar güçleniyor - enfeksiyonlara karşı özellikle gebelikte direnç artıyor - hücreler gençleşiyor - tansiyon dengeleniyor - iyi uyunuyor.
Nerelerde var: - Yeşil sebzeler - havuç - domates - patates, sarımsak - soğan - mercimek - şalgam - peynirler - yumurta sarısı - bitkisel yağlar - tahıl ürünleri - bal - kuru yemişler - limon - portakal -kayısı.
B vitamini (B1, B2, B5, B6, B12, PP): Yetersizliğinin sebep olduğu hastalıklar: Sinir ve ruhsal bozukluklar -karaciğer ve sindirim sistemi bozuklukları - kansızlık -gözdeki kılcal damarların genişlemesi (yanma ve akıntı) - katarakt - dudaklarda çatlama - aft'lar - felç -ölüm.
Yeterince B vitamini alanlarda: Sinirsel denge -Alyuvarlar ve hemoglobin üretimi - kalp ve karaciğerin iyi çalışması - sindirim ve kas sistemlerinde denge -kbıza karşı iyi mücadele - cilt ve tırnakların iyi muhafazası.
Nerelerde var: Tahılların özellikle kabuklarında -ceviz - kuru sebzeler - soya - lahana - taze bitkiler -yumurta - tereyağı - taze meyveler - bal - besin mayaları.
C vitamini: Yetersizliğinin sebep olduğu hastalıklar: Diş çürümeleri - selülit - çeşitli iç kanamalar - romatizma - kas zafiyeti - böbreküstü bezlerinin yetersizliği.
Bol C vitamini alanlarda: Kan dolaşımı kanallarının iyi çalışması - diş etlerinin güçlenmesi - böbreküstü bezlerinde düzenli çalışma.
Nerelerde var: Sivri biber - kırmızı lahana - domates - maydanoz - tarhun otu - dereotu - patates -ıspanak - salata - soğan - turp - limon - portakal -mandalina - bal.
D vitamini: Yetersizliğinin sebep olduğu hastalıklar: Raşitizim - kalsiyum eksikliği - diş çürümeleri - büyüme bozuklukları.
Yeterince D vitamini alanlarda: iskelette güçlenme - normal gelişme.
Nerelerde var: Zeytinyağında - taze toplanmış yeşil sebzelerde ve güneş banyolarında!
E vitamini: Eksikliğinin sebep olduğu hastalıklar: -Kısırlık - cinsel iktidarsızlık - cinsel salgı bezlerinde zafiyet - bazı egzama türleri.
Varlığı: Döl bereketine - cinsel yaşamın düzene girmesine katkıda bulunur.
Nerelerde var: Buğday - marul - dereotu - bitkisel yağlar - yumurta - bal.
|
VİTAMİNLERİN ÇEŞİTLERİ |
|
vira
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.08.2009
Mesajlar: 35 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc40948
Gönderme Tarihi: 20.Eyl.2009
2,228 defa indirildi / yazdırıldı
|
Vitaminler, bulundukları maddelere ve vücuda yaptıkları etkilere göre kimyasal adlarla anılmaktadırlar. Ancak, bunların hatırda kolay kalmaları için harflerle adlandırılmaları uygun görülmüştür.
Vitaminler harfle anılan adlarına göre A, B, C, D, E, F, K ve P vitaminleri'dir. Bunlardan B vitaminin tek vitamin değil, bir kaç vitaminden meydana gelmiş bir vitamin kompleksi (topluluğu) olduğu sonradan anlaşılmış, bu nedenle bunlara B vitaminleri denilerek bir B vitamini olarak tanımlanmıştır.
|
VİTAMİNLER |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc98897
Gönderme Tarihi: 10.Haz.2014
1,618 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
Vitaminler enerji vermeyen ancak enerji veren besin öğelerinin vücutta kullanılmasını sağlayan ve yokluğunda vücudun çalışmasını olumsuz etkileyen önemli besin öğeleridir.
Normal büyüme ve yaşamın sürdürülmesi için görevlidirler.
Vitaminler büyüme, canlılık, sağlık ve birçok metabolik olayın yürütülmesi için gerekli olan organik öğelerdir. Yetersiz alındıklarında büyüme, gelişme ve vücudun çalışması olumsuz yönde etkilenir.
Vitaminlerin Önemi:
Büyüme ve sağlıklı yaşamak hücrelerin düzenli çalışması ve görevlerini yerine getirmesine bağlıdır. Metabolizmanın yeterli hızda ve düzenli çalışmasında vitaminlerin önemi büyüktür. Vitaminler kimyasal tepkimelerin oluşmasına yardımcıdırlar. Vitaminler olmadan birçok besin öğesi de vücutta kullanılamaz. Hücre yapısına çevrilemez, enerji üretilemez ve vücut çalışması bozulur. Bu nedenle vitaminlerin vücuda besinlerle alınması zorunludur.
Her vitaminin vücut çalışmasında ayrı ve benzer görevleri vardır. Vitaminleri vücut çalışmasındaki önemini şu şekilde sıralanabilir:
Vitaminler olmazsa insanın yaşaması imkânsızlaşır.
Vitaminler protein, karbonhidrat ve yağların kullanılmasında ve enerjiye dönüşümünde önemli rol oynar.
Tüm hücre ve dokuların oluşmasında, korunmasında katkıları bulunur.
Büyüme ve sağlıklı nesillerin oluşmasında rol oynar.
Sinir ve sindirim sistemlerinin normal çalışması, vücut direncinin sağlanmasında yardımcı olur.
Sonuç olarak vitaminler vücut fonksiyonlarının normal olarak sürdürülmesinden sorumludur.
|
Vitaminler |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc171708
Gönderme Tarihi: 27.Nis.2023
136 defa indirildi / yazdırıldı
|
Normal yaşamın sürdürülmesi için gerekli olan, yiyecekler içerisinde doğal olarak bulunan basit yapılı bileşiklerdir. Vücut fonksiyonunun düzenlenmesinde ve devamlılığında önemli rol oynarlar. Yağda ve suda eriyenler olmak üzere ikiye ayrılırlar. Yağda eriyenler A – D – E – K vücutta depolandığı için hergün almaya gerek yoktur. Suda eriyenler B – C ise depolanmazlar, fazlası dışarı atılır. Her gün alınması gerekir.
A Vitamini
Karaciğer, balık yağı, yumurta sarısı, süt ve süt ürünlerinde bulunur. Retinol A vitamininin aktif halidir ve yeşil yapraklı sebzelerle sarı renkli meyvelerde bulunan beta karotenden elde edilir.
Yararları: Saç ve cilt sağlığı, kemik ve dişlerin oluşumu, solunum ve sindirim sistemi ile idrar yolları hücrelerinin sağlığının korunması, görmenin sağlanması.
Eksikliği: Gece körlüğü, geçici görememe.
B Vitamini
Hayvansal ve bitkisel gıdalarda bulunur. Süt, ciğer, yumurta ve yeşil yapraklı sebzeler ile işlenmemiş huhubat ürünleri bunlar arasında sayılabilir.
Yararları: Gıdalarda bulunan enerjinin açığa çıkmasını, hormonların üretilmesini, ağız dil ve cilt dokusunun sağlıklı kalmasını sağlamak.
B1 Vitamini
Kepekli ekmek, kabuklu pirinç, karaciğer, böbrek, balık, bezelye, fındık ve yumurta B1 vitamini açısından oldukça zengindir
Yararları: Glikozu enerjiye çeviren kimyasal reaksiyonların sağlanması, sinirler ve kalp için gerekli enerjinin üretilmesi.
Eksikliği: Yorgunluk, kaslarda güçsüzlük, sinir sistemi bozukluğu.
B2 Vitamini
Sebzeler, balıklar, meyve, kuru erik, buğday özünde ve az miktarda karaciğerde bulunur.
Yararları: Enerji üretiminde, görme fonksiyonlarının düzenlenmesinde, yaraların iyileşmesinde, yorgunluğun giderilmesinde etkilidir.
Eksikliği: Ağız ve dudak kenarlarında yaralar, yorgunluk.
B6 Vitamini
Karaciğer, kümes hayvanları, balık, patates, kuru fasulye, kepekli ekmek, sebze ve meyvelerde bulunur.
Yararları: Alyuvar oluşturur, besinleri enerjiye dönüştürür ve sağlıklı bir cilt dokusu olusu sağlar.
Eksikliği: Kansızlık, huzursuzluk.
B12 Vitamini
Karaciğer, et, yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri dahil olmak üzere sadece hayvansal gıdalarda bulunur.
Yararları: Kanın yapısının korunmasını, saç köklerinin yapımını, sinir sisteminin
Eksikliği: Kansızlık, sinir sistemi bozukluğu.
C Vitamini
Sebze ve meyvelerde bulunur.
Yararları: Yaraları iyileştirir ve dokuları yeniler, damak, dişeti, diş ve kemik dokusunun sağlıklı olmasını sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Eksikliği: Diş eti kanamaları ve kan damarlarında dejenerasyon.
D Vitamini
Balık yağı, süt ve süt ürünleri, karaciğer, yağlı balıklar ve margarinde bulunur. Ana kaynağı ise güneştir.
Yararları: Kemiklerin gelişmesi ve büyümesinde, vücuttaki kalsiyum potasyum dengesinin sağlanmasında etkilidir.
Eksikliği: Raşitizm. (Kemiklerde şekil bozukluğu)
E Vitamini
Bitkisel yağlar, yağlı tohumlar, margarin, yumurta, karaciğer, balık ve ette bulunur.
Yararları: Hücre yaşlanmasının yavaşlatılmasında, kırmızı kan hücreleri oluşumunda, üreme sistemi ve üreme hormonlarının düzenli çalışmasında etkilidir.
Eksikliği: Kansızlık
K Vitamini
Yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, karaciğer, et, bitkisel yağlar ve balıkta bulunur.
Yararları: Kanın pıhtılaşmasını sağlamakta etkilidir.
Eksikliği: Şiddetli kanama.
Niasin
Karaciğer, yağsız etler, kümes hayvanları, balık ve fındıkta bulunur.
Yararları: Karbonhidrat ve yağlardan enerji elde edilmesini sağlamak, sinir ve sindirim sistemlerini düzenli çalıştırmak.
Eksikliği: Sinir ve sindirim sistemi bozuklukları, deri hastalıkları.
Sebzeleri Kısa Sürede Pişirin
Fazla suyun içerisinde uzun süre pişen sebzeler şekil değişikliğine uğrarlar. Bunu önlemek istiyorsanız az su ile kısa zamanda pişirmelisiniz.
Ayrıca bazı sebzeler daha keskin bazıları ise daha hafif kokulu olur.
Orta derecede tatlı olan sebzelerin tadını korumak için az su ile pişirmelisiniz. Yada pişirme süresini azaltın. Keskin tadı olan sert sebzeleri ise doğrayarak yada tencerenin kapağını açık bırakarak pişirin.
Sebzelerin vitamin ve mineral kaybına uğramasını istemiyorsanız fazla bekletmeden hemen tüketin.
|
|
Vitaminler Tarifleri Besinlerin Değerleri
|
|