| 
 
 
 | 
Vişneli Kebap (Gaziantep) | 
  | 
gIcIk 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.06.2006 
Mesajlar: 31 Şehir: Sofya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc7196 
Gönderme Tarihi: 30.Ağu.2006 
5,362 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
yarım kilo köftelik kıyma
 
yarım kilo vişne
 
3 adt kebap pidesi
 
10 gr. sıvıyağ
 
2 adet soğan
 
yarım limon suyu
 
az salça
 
birkaç dal maydanoz
 
yaenibahar
 
kırmızıbiber
 
tuz
 
karabiber
 
 
Kıymayı, tuz ve baharatlarla beraber yoğurun. Harçtan çok küçük yuvarlak köfteler hazırlayın. Soğanları doğrayın, yağı tencereye koyup soğanları öldürün, sonra köfteler katıp beraberce çevirin. Tencereye 1 bardak vişne suyu ilave edin, limon suyu ekleyip yumuşayana kadar pişirmeye devam edin. Vişneleri de katıp biraz daha pişirin. Suyu biraz kalınlaşınca ateşten alın. Pideleri doğrayın tabağa serin, üzerine kebabı koyun, onun da üzerini maydanozla süsleyin.
  
 | 
Vişne Kebabı (Gaziantep) | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc86463 
Gönderme Tarihi: 04.Şub.2013 
2,908 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.gaziantepmutfagi.org
 
  
 
Vişneleri yıkayıp saplarını ayıklayın ve yarısının çekirdeklerini çıkarın.
 
Vişnelerin şeklinin bozulmamasına ve ezilmemesine dikkat edin.
 
Geri kalan çekirdekli vişneleri elinizle süzgeçte ezerek suyunu çıkarın.
 
Diğer tarafta köfteleri hazırlayın. Bir tepside kıymayı 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı yenibahar ile iyice yoğurun.
 
Elinizi suya batırarak kıymadan ufak parçalar koparın ve irice vişne büyüklüğünde misket gibi köfteler yuvarlayın.
 
Bir tencereye az su ve 1 tatlı kaşığı tuz koyarak kaynatın. Köfteleri kaynayan suya atın ve bir iki taşım haşlayın.
 
Su miktarı köftelerin üstünü ancak geçecek kadar olmalıdır.
 
Pişen köfteleri delikli bir kaşık ile sudan alın ve bir kenarda bekletin.
 
Soğanları yarım ay şeklinde ince ince doğrayın. Bir tencerede yağı ısıtın.
 
Soğanı yağda sote edin.
 
Soğanlar iyice yumuşayınca domates salçasını ekleyin ve birkaç kere çevirin.
 
Köfteleri de tencereye koyun ve kalan tuz ile baharatları ekleyin.
 
Sıktığınız vişne suyu ve limon suyunu şekerle birlikte köftelerin üstüne ekleyin.
 
Tencereyi orta-kısık ateşte pişmeye bırakın.
 
Yaklaşık 30-40 dakika sonra et iyice pişince çekirdeklerini çıkardığınız vişneleri ekleyin ve 10 dakika daha bir iki taşım kaynayacak kadar pişirin.
 
Etin suyu biraz koyulaşarak adeta ağdalı bir kıvama gelmelidir.
 
Pideleri mutfak tahtasında baklava dilimi şeklinde kesin.
 
Pide dilimlerini servis tabağına kebaba altlık olacak ve birbirlerinin üzerine gelecek şekilde yerleştirin.
 
Pidelerin üstüne vişneli eti koyun.
 
Biraz da koyulaşmış suyundan gezdirin.
 
İnce kıyılmış maydanozla süsleyerek servis yapın.
 
 
Not: Vişne kebabı Gaziantep mutfağının en ilginç yemeklerinden biridir.
 
Etli yemeklerde meyve kullanımının yaygın olduğu Osmanlı, İran ve Ortaçağ Arap mutfağının izlerini taşır.
 
Gaziantepte daha çok Halep bağlantısı olan aileler arasında yapılan bir yemektir.
 
Vişneli kebabı, vişne zamanı mutlaka deneyin ve et ile vişnenin olağanüstü tuzlu-tatlı-mayhoş uyumunun tadına varın.
 
Bu eşsiz lezzeti ayıklanmış vişneleri derin dondurucuda saklayarak kış aylarında da yapabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Vişne Kebabı (Gaziantep) | 
  | 
laledan 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 07.01.2015 
Mesajlar: 23 Şehir: Eskişehir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc104190 
Gönderme Tarihi: 08.Oca.2015 
2,566 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Anadolujet Magazin
 
 
500 g kıyma
 
500 g vişne
 
1 adet soğan
 
½ demet maydanoz
 
1 çorba kaşığı domates salçası
 
2 adet tırnak pide
 
3 diş sarımsak
 
½ su bardağı içme suyu
 
50 g çiğ badem
 
10 top tane yenibahar
 
5 tane karanfil
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
 
1 çay kaşığı tuz
 
Kızartmak için:
 
Zeytinyağı
 
 
400 g vişneyi suda 2-3 dakika kaynatıp, çekirdeklerini çıkardıktan sonra püre kıvamına gelene kadar robotta çekin. Vişne suyuna limon suyu ve şekeri ilave edip, karıştırın. Dövülmüş yenibahar ve karanfile kıyma, ezilmiş sarımsak ve baharatları ekleyip yoğurun. 5 glık köfteler hazırlayın.
 
Yarım cm kalınlığında zeytinyağlı tavada köfteleri sallayarak pişirin. Sığ bir tencereye kullandığınız yağdan 4-5 çorba kaşığı alın ve piyazlık doğranmış soğanı 2-3 dakika kavurun. Salçayı ekleyip, 2-3 dakika daha kavurun. Köfteleri, vişne püresi ve suyunu ekleyip, 30 dakika kısık ateşte, kapağını kapatarak pişirin.
 
100 g vişneyi ekleyip, 3 dakika daha pişirin. Bademleri 4 dakika kaynatıp, kabuklarını soyabilmek için ılık suya koyun. Baklava dilimi şeklinde doğradığınız tırnak pideyi tabağa dizip, köfteleri pidelerin üzerine yerleştirin. Üzerine kıyılmış maydanozu ve bademleri de serpin.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |