Kısa URL: https://ml.md/lc155971
Gönderme Tarihi: 09.Şub.2021
264 defa indirildi / yazdırıldı
Melceü't - Tabbahin (Mehmed Kâmil 1844)
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayınları
Ânifen zikr olunan yalancı dolma aynıyla olup ancak tavada pirinç karıştırılır iken birkaç fincan su yerine vişne suyu ilave edip dolmalar doldukta tencereye istif eder iken aralarına erik yerine hamca vişne dizip usul üzre tabh oluna pek nefis olur.
Kısa URL: https://ml.md/lc39503
Gönderme Tarihi: 14.Ağu.2009
3,384 defa indirildi / yazdırıldı
Melce üt'tabbahin 1844
Mehmet Kamil
Malzemeler (4 porsiyon için)
Pirinç (1 su bardağı) 200 gr.
Taze asma yaprağı 400 gr.
Kuru soğan (8 adet) 500 gr.
Vişne 100 gr.
Zeytinyağı (3/4 su bardağı) 150 gr.
Vişne suyu veya nar ekşisi 100 gr.
Yeşil-çakal-türbe eriği 100 gr.
Kara biber (1çay kaşığı) 15 gr.
Tarçın (1 çay kaşığı ) 15 gr.
Kuru nane (1 çay kaşığı) 5 gr.
İçinin hazırlanması;
Soğanı ince doğrayın. Pirinci yıkayıp süzün. Tavada kızdırılmış zeytinyağında soğanı pembeleştirin. Pirinci ekleyin, rengi dönünce vişne suyu veya nar ekşisini katın. Tıkırdayıncaya kadar 5 dakika ateşte tutun. Tavayı ateşten alıp karabiber, tarçın, nane ve tuz ilave edip karıştırın. Soğumaya bırakın.
Asma yapraklarını haşlayıp süzün. Her bir yaprağa hazırladığınız iç ve iki adet vişne koyup sarın.
Tencere altına taze asma yaprağı döşeyin. Üstüne dolmaları sıralayın. Aralarına taze erik serpiştirin. Üstüne ters çevrilmiş porselen tabağı ağırlık olarak kapatın. Ağır ateşte 30 dakika pişirip soğuk olarak servise çıkarın.