| 
 
 
 | 
Vezir Parmağı | 
  | 
Şehriye 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 03.05.2006 
Mesajlar: 86 Şehir: Kırklareli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc3333 
Gönderme Tarihi: 03.May.2006 
2,964 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 Yumurta
 
1 Bardak Şeker
 
2 Kase Un
 
1 Tatlı Kaşığı Tarçın
 
1 Paket Vanilya
 
1 Paket Kabartma Tozu
 
1 Paket Margarin 
 
Şerbeti için :
 
3 Su Bardağı Şeker 
 
3,5 Su Bardağı Su
 
 
Yağı eritip soğumasını bekleyin. 1 bardak şeker ilave edin, 2 kase un, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 paket vanilya,1 paket kabartma tozu ve yumurtalardan birinin sarısını tatlının üzerine sürülmek üzere ayırdıktan sonra yumurtaları ekleyip hamur kıvamına getirin. Eliniz yardımıyla oval şeklinde yuvarlayıp az margarin sürülmüş tepsiye dizin.Çatal yardımıyla üstünü şekillendirdikten sonra 1 yumurtanın sarısını üzerine sürüp fırında pembeleşinceye kadar pişirin. Sıcak şerbet üzerine dökülüp soğutulduktan sonra servise hazırdır.
 
 
 ML® Vezir Parmağı için tıklayın
 
  
 | 
Vezir parmağı | 
  | 
Tulu Koşar 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 20.09.2007 
Mesajlar: 19 Şehir: İstanbul | 
Kısa URL: https://ml.md/lc17878 
Gönderme Tarihi: 20.Eyl.2007 
2,322 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
6 kişilik Malzemesi
 
50 gr margarin, 
 
4.5 kahve fincanı su
 
4 kahve fincanı un
 
1  yumurta sarısı 
 
Kızartmak için sıvıyağ
 
2  yumurta, 
 
tuz 
 
Şerbet için:
 
2 su bardağı tozşeker
 
1.5 su bardağı su
 
1 tatlı kaşığı limon suyu
 
 
Bir tencerede margarini eritin. Su ve tuz ilave edip kaynamaya bırakın. Su kaynayınca ateşi kısın. Unu azar azar ekleyerek çırpma teliyle sürekli karıştırın. Pürüzsüz bir hamur haline geldikten sonra 6-7 dakika daha karıştırarak pişirin. Ateşten alıp soğutun.
 
Hamura 2 yumurta ve 1 yumurta sarısını ilave edip yedirinceye kadar 10 dakika yoğurun. Hamurdan küçük parçalar koparıp elinizde yuvarlayarak parmak şekli verin.
 
Şerbeti hazırlamak için; su ve tozşekeri bir tencerede kaynatın. Limon suyunu ilave edip ateşten alın.
 
Tavada sıvıyağı kızdırıp hamurları kızartın. Soğuk şerbetin içine atın. Şerbeti çekince kevgirle çıkarıp servis tabağına alın.
 
 
 ML® Arap Parmağı için tıklayın
 
 
  
 | 
Vezir Parmağı | 
  | 
Ballıca 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 21.07.2008 
Mesajlar: 41
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc25599 
Gönderme Tarihi: 22.Tem.2008 
2,535 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
600 gram un (beş bardak)
 
175 gram ince irmik (bir bardak)
 
Yarım bardak nişasta
 
iki kaşık ayçiçek yağı
 
Bir kaşık şeker
 
8 bardak su
 
12 adet yumurta
 
Az tuz
 
Şerbeti:
 
2 kilo şeker
 
1 kilo su Limon suyu
 
 
Önce sekiz bardak suyu dibi yuvarlak bir tencereye koyun ve ocağı yakın. Sıvı yağı koyun ve bir kaşık da şeker koyun, kaynasın. Un, irmik ve nişastayı karıştırın ve kaynayan suya boşaltın. Tahta kaşıkla eze eze pişirin. Yapışmazsa pişmiştir. Pişen hamuru bir mermere veya masaya yayın. Soğutun. Yumurtaları kırıp karıştırın. Hamuru yoğurun ve elinizli uzun parmak şeklinde hamurlar hazırlayın.
 
Parmak şeklindeki hamurları yağda kızartın. Kızaran parmakları soğuk şerbete atın.
 
 
 ML® Altın Parmak için tıklayın
 
  
 | 
Vezir Parmağı | 
  | 
didar 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 15.08.2009 
Mesajlar: 21 Şehir: Edirne | 
Kısa URL: https://ml.md/lc39562 
Gönderme Tarihi: 15.Ağu.2009 
2,624 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
5 kahve fincanı su
 
1,5 kahve fincanı un
 
1/2 kahve fincanı sadeyağ
 
2 tane yumurta
 
1 yumurta sarısı
 
1 kahve kaşığı tuz
 
Kızartmak için:
 
1,5 bardak rafine zeytinyağı
 
Şurubu için:
 
2 bardak toz şeker
 
2 bardak biraz az su
 
1 tatlı kaşığı limon
 
 
Bir tencereye konulan su hafif ısınmaya başlayınca, içine yağ ve un, serpile serpile katılır. Hamur haline gelinceye kadar, tahta kaşıkla karıştırılır. Sonra pişen hamur, mermer ya da fayansın üzerine konulur. İçine yumurtalar teker teker kırılır. Hamur haline getirilir. Hamurlar ceviz kadar koparılır, zeytinyağı ile yağlanmış avuçlarda yuvarlanıp yassıltılır ve parmak şekli verilir. Parmaklar yağın içine atılarak kızartılır. (Kızartılacak yağın soğuk olarak ateşe verilmesi gerekir.) Malzemelerinden şurup bir kap içinde 10-15 dakika kaynatılmasıyla yapılır. Kızarmış parmaklar içine atılır.
  
 | 
Vezir Parmağı | 
  | 
didar 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 15.08.2009 
Mesajlar: 21 Şehir: Edirne | 
Kısa URL: https://ml.md/lc39856 
Gönderme Tarihi: 23.Ağu.2009 
2,437 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
5 kahve fincanı su
 
4,5 kahve fincanı un
 
1,5 kahve fincanı sadeyağ
 
2 tane yumurta
 
1 yumurtanın sarısı
 
1 kahve kaşığı tuz
 
Kızartmak için:
 
1,5 bardak rafine zeytinyağı
 
Şurubu için:
 
2 bardak toz şeker
 
3/4 bardak su
 
1 tatlı kaşığı limon
 
 
Hamur hazırlanarak parmak gibi biçimler verilerek kızartılır. Malzemesinden şerbet hazırlanır. Kızaran vezir parmaklarının üzerine dökülür.
 
 
 ML® Vezir Pilavı için tıklayın
 
  
 | 
Vezir Parmağı | 
  | 
betül71 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.08.2009 
Mesajlar: 31 Şehir: Sivas | 
Kısa URL: https://ml.md/lc41452 
Gönderme Tarihi: 04.Ekm.2009 
2,429 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
750 gr Su
 
500 gr Un
 
100 gr Margarin
 
1 Tatlı kaşığı tuz
 
1 Tatlı kaşığı toz şeker
 
7 Adet yumurta
 
1 Tatlı kaşığı nişasta
 
Şerbeti için:
 
1250 gr Toz şeker
 
1 Kilo su
 
Yarım limon
 
 
Tencereye koyduğumuz su kaynamaya başlayınca tuz, şeker, margarin konulur ve un ilave edilir. Tahta kaşıkla karıştırarak hamur pişirilir ve ocaktan alınır. El yakmayacak kadar soğuyunca, yumurtalar birer birer kırılır. Nişasta konulur, mikserin hamur karıştırma teliyle iyice karıştırılır. Avuç içi yağlanır parmak şekli verilir ve soğuk yağa bırakılır. Tencerenin alabildiği kadar hamur konur ve ocak yakılır. Nar gibi kızarınca soğuk şerbete alınır. 2-3 dakika şerbette kaldıktan sonra servis yapılır.
  
 | 
Vezir Parmağı | 
  | 
subutay 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 27.08.2010 
Mesajlar: 30 Şehir: Eskişehir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc55067 
Gönderme Tarihi: 28.Ağu.2010 
3,445 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzemeler
 
500 g un
 
3 bardak su
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı toz şeker
 
1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
 
4 adet yumurta
 
1 adet vanilya
 
Kızartmak için:
 
2 su bardağı mısırözü yağı
 
Süslemek için:
 
Kivi ve dondurma Arzuya göre yeşil fıstık
 
Şurubu için:
 
4 su bardağı toz şeker
 
3 su bardağı su
 
Yarım limon suyu
 
 
Hazırlanışı
 
Öncelikle şurup için derin bir tencerenin içine şeker, su, limon suyu konularak , 10-15 dakika orta koyulukta bir kıvama gelene kadar kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Daha sonra hamur için yayvan bir tencereye 3 su bardağı su, 1 çay kaşığı toz şeker ve 1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı konularak orta ateşte kaynatılır. Karışıma, kaynadıktan sonra un eklenerek ağır ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak unun pişmesi sağlanır. Karışım kendini toparlayıp, hamurlaşmaya başladığında yumurtalar da içine kırılarak, hamura iyice yedirilir. Ocaktan alınan hamur hafif soğuyunca elle uzun parmak şekli verilerek yavan bir tavada hafif ısınmış mısırözü yağında pembe renk alana kadar karıştırarak kızartılır. Hazır olan tatlıya önceden soğutulmuş olan şerbet dökülerek bir süre emmesi beklenir. Şerbeti çeken tatlı, servis tabağına konulup, dondurma, kivi veya yeşil fıstık ile süslenerek soğuk servis yapılır.
  
 | 
Vezirparmağı | 
  | 
tadıgüzel 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.02.2012 
Mesajlar: 229 Şehir: İstanbul | 
Kısa URL: https://ml.md/lc75453 
Gönderme Tarihi: 03.May.2012 
2,629 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Tuğrul Şavkar
 
 
100gr. tereyağı (7 çorba kaşığı)
 
1 tatlı kaşığı tozşeker
 
1 çay kaşığı tuz
 
600 ml. su
 
450 gr. un
 
6 adet yumurta
 
2 lt. ayçiçek yağı
 
Şurubu için:
 
1+1/4 lt. su (5 su bardağı)
 
2 kg. tozşeker (8 su bardağı)
 
1/2 adet limonun suyu ve kabuğu
 
 
Tereyağını, şekeri, tuzu ve suyu bir tencereye koyup karıştırarak bir taşım kaynatın.
 
Ateşi kısın. Unu eleyin. Elenmiş unu tenceredeki sıcak karışıma azar azar ekleyerek karıştırıp, iyice yedirin. Kısık ateşte hamuru karıştırıp, ezerek 5 dakika pişirin.
 
Hamuru karıştırma kabına aktarıp biraz ılınmaya bırakın. İlk sıcaklığını kaybedince yumurtaları ekleyin ve mikserle çırparak hamura yedirin.
 
Şurubu hazırlamak için, bir başka kapta şekeri, suyu, limon suyunu ve sıkılan limonun kabuğunu bir taşım kaynatın. Ateşi kısıp, 5 dakika daha kaynatarak üzerinde biriken köpüğü alın. Limon kabuğunu çıkarıp şurubu ılınmaya bırakın.
 
Ayçiçek yağını bir tepsiye koyup, ocağa oturtarak ılındırın. Tepsiyi ateşten alın. Hazırladığınız hamuru şekillendirmek için elinizi yağlayın. Bir parça hamur alarak parmaklarınızın üzerinde bir parmak boyunda yuvarlayıp, yağa atın. Bu işlemi, hamur bitinceye kadar sürdürün.
 
Tepsiyi orta ateşe koyarak 10 dakika, karıştırmadan, sadece alt üst ederek kızartın. Sonra bir kevgir ile karıştırarak 10 dakika daha kızartıp, süzdürerek yağdan alın ve şurubun içine atın. Hafifçe üzerlerine bastırarak 10 dakika şurupta bekletin. Vezirparmaklarını şuruptan alıp, bir tabağa aktararak servis yapın.
  
 | 
Vezir Parmağı Tatlısı | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc95548 
Gönderme Tarihi: 01.Şub.2014 
2,630 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Milli Eğitim Bakanlığı
 
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
 
Ankara 2006
 
 
Hamuru için:
 
2.5 su bardağı (250 g) un
 
4 yemek kaşığı (100 g) tereyağı ya da margarin
 
2 su bardağı (400 g) su
 
4 yumurta
 
½ çay kaşığı tuz
 
5 su bardağı sıvı yağ
 
Şurubu için:
 
4 su bardağı şeker
 
2 su bardağı su
 
1 tatlı kaşığı limon suyu
 
 
Su, şeker ve limon suyu ateşe konarak, kaynadıktan sonra 2 dakika daha kaynatılarak ateşten alınır.
 
Yağ, su ve tuz birlikte dibi yuvarlak bir tencereyle ateşe konur.
 
Kaynama noktasına gelince elenmiş un birden atılarak tahta kaşıkla karıştırılır, un tamamen yedirilir.
 
Hafif ateşte 10 dakika sürekli karıştırarak pişirilir.
 
Ateşten alınıp ılımaya bırakılır.
 
Ilınınca yumurtalar birer birer yedirilir.
 
Hamur çok sert olup yer yer çatlamalar görülüyorsa 1-2 yemek kaşığı tatlı şurubu koyulur.
 
Hamur ele yapışan bir durumda olmalıdır.
 
Hamurdan iki fındık büyüklüğünde parçalar alınarak ince parmak şekli verilir.
 
Hazırlanan parçalar bol miktarda koyulmuş soğuk yağın içine atılır.
 
Tavaya konan hamur parçası miktarı tavanın 2/3 sini dolduracak kadar olmalıdır.
 
Orta hararetle ateşte hamurlar yağın yüzüne çıkana kadar tava hafif hafif sallanarak pişirilir.
 
Hamurların alt kısmı sararınca bastırmadan spatulayla ya da çatalla çevrilir.
 
Çevrilen tarafta sararınca ateş hafifletilerek kevgirle çevrilir ve pembeleşinceye kadar kızartılır.
 
Her iki tarafı da aynı şekilde kızartıldıktan sonra süzülerek alınır.
 
Bekletmeden soğuk şuruba atılır.
 
5 dakika kadar şurubunu çekmesi sağlanarak servis tabağına alınır.
  
 | 
Vezir Parmağı Tatlısı | 
  | 
pekmez 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.11.2014 
Mesajlar: 41 Şehir: Isparta | 
Kısa URL: https://ml.md/lc145011 
Gönderme Tarihi: 18.Ağu.2019 
1,076 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
125 gram tereyağı
 
1 çay bardağı sıvı yağ
 
1 yumurta
 
1 kabartma tozu
 
1 vanilya
 
1 çay bardağı şeker
 
Aldığı kadar un
 
Bulamak için:
 
İrmik
 
Şerbeti için:
 
3,5 su bardağı su
 
3 su bardağı şeker
 
1-2 damla limon suyu
 
 
Önce şerbetini hazırlamakla başlayın. Şeker ve suyu bir tencereye alıp 15 dakika kadar kaynatın.
 
Tenceredeki karışım kaynadıktan sonra içine 1-2 damla limon suyu ekleyin.
 
Güzelce karıştırdıktan sonra 5 dakika daha kaynatıp tencerenin altını kapatın.
 
Yumurta, tereyağı, sıvı yağ, kabartma tozu, vanilya ve şekeri derin bir kapta karıştırın.
 
Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un ilave ederek yoğurun.
 
Hamurdan küçük parçalar alıp parmağa benzer bir şekil verin.
 
Parmak şeklindeki hamurlarınızın her yerini irmiğe bulayın.
 
İrmiğe buladığınız hamurları 170 dereceye ayarlanmış fırında üstleri kızarana kadar pişirin.
 
Pişirdiğiniz tatlıların üzerine önceden hazırladığınız soğuk şerbeti dökün.
 
Vezir parmağı tatlınız şerbetini tamamen çekince hemen servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Vezir Parmağı | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc158746 
Gönderme Tarihi: 11.Tem.2021 
681 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.haberturk.com
 
 
100 gram tereyağı
 
1 adet yumurta
 
Yarım su bardağı ayçiçek yağı
 
Yarım su bardağı yoğurt
 
3 su bardağı un
 
1 paket kabartma tozu
 
1 paket vanilya
 
Üzeri için:
 
1 su bardağı irmik
 
Şerbeti için:
 
2 su bardağı toz şeker
 
2,5 su bardağı su
 
1 yemek kaşığı limon suyu
 
 
Şerbet için, bir tencerede toz şeker ve suyu ilave edip şeker eriyene kadar karıştırın.
 
İyice kaynayan şerbetinizin üzerine limon suyunu ekleyip birkaç dakika daha kaynatın.
 
Ardından bir karıştırma kabına alın ve soğumaya bırakın.
 
Malzemeleri karıştırarak hamuru elde edin.
 
Hamurdan parçalar kopararak parmak şekli verin.
 
Parmak şekli verilen hamurları irmiğe bulayın.
 
180 derecede önceden ısıtılmış fırında 25 – 30 dakika pişirin.
 
Pişen tatlıyı 5 dakika dinlendirip soğuyan şerbetinizi üzerine gezdirin.
 
Şerbeti ara ara tatlıların üzerine gezdirerek dinlendirdikten sonra servis edin.
 
 
 
  
 | 
Vezir Parmağı | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc159887 
Gönderme Tarihi: 06.Eyl.2021 
387 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 yumurta
 
125 gram tereyağı
 
1 çay bardağı sıvı yağ
 
2 çorba kaşığı şeker
 
1 paket vanilya
 
1 paket kabartma tozu
 
3 su bardağından biraz fazla un
 
Üzeri için:
 
1 su bardağı irmik
 
Şerbeti için: 
 
2 su bardağı su
 
1,5 su bardağı şeker
 
 
Öncelikle şerbet için su ve şeker tencereye alınır, kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra limon suyu eklenir ve ocağın altı kapatılır.
 
Hamuru için un hariç diğer malzemeler yoğurma kabına alınır. Un azar azar eklenip yoğurulur.
 
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak uzun ince şekil verilir. İrmiğe bulanarak tepsiye dizilir.
 
180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. (Yaklaşık 40 dakika)
 
Fırından çıkarılır, tatlıların üzerine kepçe ile şerbet gezdirilir.
 
 
 
  
 | 
Vezirparmağı | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc166424 
Gönderme Tarihi: 01.Ağu.2022 
375 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
100 gram oda sıcaklığında tereyağı
 
1 adet yumurta
 
1 su bardağı sıvı yağ
 
1 su bardağı yoğurt
 
1 paket kabartma tozu
 
1 paket vanilya
 
2 su bardağı un
 
Üzeri için:
 
1 su bardağı irmik
 
Şerbeti için:
 
2 su bardağı toz şeker
 
2.5 su bardağı şu
 
1 yemek kaşığı limon suyu
 
 
Şerbet için, 2 su bardağı şeker ve 2.5 su bardağı suyu bir tencereye alarak kaynatın.
 
Üzerine limon suyunu ekleyip, birkaç dakika kaynadıktan sonra ocaktan alarak soğumaya bırakın.
 
Tereyağı, sıvı yağ, yoğurt ve yumurtayı bir kaba alarak iyice karıştırın.
 
Geri kalan malzemeleri üzerine ekleyerek yoğurun ve orta yumuşaklıkta bir hamur elde edin.
 
Hamurdan ceviz büyüklüğü şeklinde parçalar kopararak parmak şekli verin ve irmiğe bulayarak tepsiye yerleştirin.
 
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirin.
 
5 dakika kadar dinlendikten sonra soğuyan şerbeti üzerine dökün.
 
Şerbeti ara ara tatlıların üzerine gezdirerek dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |