|
|
VANİLYA |
|
zafira
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.02.2007
Mesajlar: 276
|
Kısa URL: https://ml.md/lc14863
Gönderme Tarihi: 25.May.2007
2,032 defa indirildi / yazdırıldı
|
Salepgiller'den, çiçekleri beyaz ve kokulu olan, tırmanıcı küçük bir bitkidir (vanilla planifolia). Genellikle Orta ve Güney Amerika'da, Madagascar Adası'nda yetişen bu kalın ve etli bitkinin meyvesi daha iyice olgunlaşmadan toplanır ve gölgede kurutulur. Baharat olarak kullanılan bu mene kurutulunca buruşur, esmer bir renk alır ve kokusu artar. Kurutulduktan sonra dövülerek toz durumuna getirilen vanilya, genellikle sütle yapılan tatlılarda, dondurmalarda, pasta ve şekerlemelerde kullanılır. Çikolata dondurma ve pudinglere ilave edilir. Tatlı ve sütlülere rayiha verir.
|
Vanilya |
|
Miranda
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.06.2006
Mesajlar: 33 Şehir: Alanya |
Kısa URL: https://ml.md/lc18299
Gönderme Tarihi: 07.Ekm.2007
2,131 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yeşilken toplanıp suda haşlandıktan sonran kullanılan vanilya çubuk halindeyken ya da toz şeklinde kullanılabilir. Pasta, çikolata, dondurma, şekerleme, kahve, kakao, kola gibi pek çok ürüne tat katmak için kullanılır. Mide ve sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkisi olan vanilyanın doğal afrodizyaklardan olduğu da biliniyor. Ayrıca yapılan araştırmalara göre, vanilyanın kokusu insanlara mutluluk hissi de veriyor.
|
|
VANİLYA Tarifleri Şifalı Bitkiler
|
|