|
|
Van Kahvaltısı |
 |
Göksen
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc107342
Gönderme Tarihi: 05.May.2015
2,058 defa indirildi / yazdırıldı
|
Van Kültür ve Turizm Müdürlüğü
İpek Yolu Üzerinde Bir Lezzet Durağı Van ilinin İpek yolu güzergâhında olması, kahvaltı geleneğinin oluşmasında rol oynamıştır. Van kahvaltı sofrasının öncelikli özelliği yiyeceklerin tamamen doğal ürünlerden oluşmasıdır. Kahvaltı sofrası; hakiki Van balı, yoğurt kaymağı, sütkaymağı, yayık tereyağı, cacık, otlu peynir, örme peynir, beyaz peynir, kavurmalı-sucuklu yumurta, zeytin, murtuğa, kavut, gencirundan meydana gelir. Günümüzde Vanda 60a yakın Van Kahvaltı Sofrası bulunmaktadır. Semaver Çayı Eşliğinde Doyumsuz Bir Sofra Kahvaltı malzemeleri özel yöntemlerle hazırlanan ve taş fırınlarda pişirilen lavaş ekmeği ve Van çöreği ile sunulur. Van kahvaltısının olmazsa olmazı taze demlenmiş nefis semaver çayıdır. Semaver çayının yanında yöredeki otlarla beslenen keçi ve koyun sütü de tercihler arasındadır. Vana Has Kahvaltı Kültürü Van kahvaltı salonlarında, pastane ve lokanta ürünleri satılmaz. Hiçbir kahvaltı salonu menüsünde ve işletme şeklinde değişiklik yapmamıştır.
Kahvaltı salonları genelde Vanın ara sokaklarında bulunur. Gün ışığı ile açılır ve gün batarken kapanır. Van Kahvaltısında yaz aylarında menüye yoğurt, cacık, piyaz, kış aylarında ise bal-pekmez ve tahin ilave edilir. Vanın Alamet-i Farikası Vanın verimli topraklarında yetişen ürünlerin, bir lezzet çeşnisi haline dönüştüğü Van Kahvaltısı, bir alâmetifarika olarak dünya mutfağındaki özgün yerini almıştır.

|
Van Kahvaltısı |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 2637 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc184720
Gönderme Tarihi: 08.Eyl.2025
54 defa indirildi / yazdırıldı
|
Zengin çeşitlerle hazırlanan kahvaltı geleneğine sahip illerimizden biri olan Van’ın, köy kahvaltısı çok özel.
Bu kahvaltıda neler yok ki...
Manda sütünden yapılan kaymak hem de yanında Van balıyla. Meşhur otlu peynir, kavut, murtuğa, Van tereyağı, ilitme, sahanda sucuklu ve kavurmalı yumurta, yöreye özgü çeşitli reçeller, çörek, kaşar peyniri, Van sucuğu...
Tabii ki yanında süt veya çay... Bu, yemeğin ağızda kalan etkisini hafifletmek ve içilecek çay öncesi alt yapı amacına yöneliktir.
Kavut: Kavrulduktan sonra un haline getirilen buğdayın tereyağı ile pişirilmiş haline yörede verilen ad.
Murtuğa: Yumurtanın sade yağ ve un ile tavada kavrulmuş şekli.
İlitme: Yağda pişirilen yumurta.
Van’da yöreye özel kahvaltı hazırlayan birçok kahvaltı salonu bulunur.
Hatta Vanlı erkeklerin çoğu, eşleri erken uyanarak yorulmasın diye evde kahvaltı etmezler, dışarıda kahvaltı servisi yapan dükkanlara giderlermiş.

|
|
Van Kahvaltısı Tarifleri Diğer Konular
|
|