Kısa URL: https://ml.md/lc161986
Gönderme Tarihi: 22.Arl.2021
307 defa indirildi / yazdırıldı
Hamuru için:
3 su bardağı un
1 paket instant maya
2 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı ılık süt
1 adet yumurta
İçi için:
200 gram kıyma
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
Kızartmak için:
3 su bardağı sıvı yağ
Sosu için:
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 adet domates
Utangaç mantı iç harcı için soğanı rendeleyin. Kıyma, tuz ve baharatlarla birlikte güzelce yoğurup üzerini streç filmle kapatarak buzdolabında dinlendirmeye aşın. Kıyma buzdolabında dinlenirken mantının hamurunu hazırlayın. Unun 2,5 su bardağı kadarını yoğurma kasesine alın. Üzerine maya, süt, yoğurt, yumurta ve tuzu ekleyip karıştırın ve yoğurmaya başlayın. Gerekirse biraz daha un ilave ederek sert, ele yapışmayan, pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar yoğurun.
Hamuru oda sıcaklığında 40 dakika kadar mayalandırdıktan sonra bezelere ayırıp unlu bir zeminde orta incelikte açın. Yufkaları normal mantıdan daha büyük karelere bölün. Buzdolabında dinlendirdiğiniz kıymalı harçtan karelerin ortasına bir birer parça yerleştirin. Hamurları bohça şeklinde kapatıp sıvı yağda güzelce kızartın. Kızaran mantıları bir kağıt havlunun üzerine çıkarın. Diğer yanda domatesi rendeleyin. Salçayla birlikte suyunu çektirene kadar kavurun. Sarımsağı ezip yoğurtla karıştırın. Mantılarınızı yoğurt ve domates sosuyla birlikte servis edin.
Hamuru için:
3 su bardağı un
1 su bardağı ılık kırmızı pancar suyu
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için:
350 gram orta yağlı dana kıyma
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kimyon
Sosu için:
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı tereyağı
Sunum için:
450 gram süzme yoğurt
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı nane
3 yemek kaşığı sıvıyağ
Un, su, yumurta ve tuzu yoğurup çok sert bir hamur elde edin. Üzerini kapatıp dinlenmesi için bekletin.
Soğanları rendeleyip suyunu iyice sıkın. Baharatlarla beraber kıymayı iyice yoğurun.
Hamuru dinlendirdikten sonra bezelere ayırın.
Tezgahı unlayıp her bezeyi oklava ile açın.
Açtığınız hamurunuzu istediğiniz büyüklükte kare şeklinde kesin.
Her kareye de kıymalı harcı yerleştirip uçlarını birbirine yapıştırarak kapatın.
Kaynayan suya tuz ilave edin ve mantıları içine atıp pişirin.
Ara ara kontrol edin fazla yumuşamamasına özen gösterin.
Yoğurdu biraz suyla seyreltin. Dilerseniz yoğurdun içine ezilmiş sarımsak da ekleyebilirsiniz.
Tereyağını da tavada eritin. Üzerine salça ekleyip kavurun.
Az miktar su ile açın ve kaynatın.
Baharatlarını da ekleyip 2 dakika daha pişirin ve ocağın altını kapatın.
Mantıyı süzüp üzerine önce yoğurdu ardından salçalı sosu dökün.
Sıcak servis edin.