| 
 
| 
 
 
 | 
 
Üsküre Kebabı (Elazığ) | 
 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc178353 
Gönderme Tarihi: 26.Haz.2024 
153 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
 Kübra Polat
 
 
1 kg koyun kuşbaşı et 
 
200 gr arpacık soğan 
 
1 yemek kaşığı salça 
 
300 gr dövülmüş yaprak kuyruk yağı 
 
1 yemek kaşığı tereyağı 
 
500 gr pirinç 
 
Karabiber 
 
Tuz 
 
 
Kuşbaşı et, arpacık soğan, salça, tuz ve baharatlar karıştırılır, 2 saat dinlendirilir. 
 
Büyük bir tencerenin dibine, dövülmüş yaprak kuyruk yağları serilir. 
 
Üzerine, hazırlanan kuşbaşı et ve arpacık soğanlar konur, bakır kâseyle üstü kapatılır. 
 
Kâsenin dışına su koyulur, pişmeye bırakılır. 
 
Hafif ateşte 3-4 saat pişirilir. 
 
Kâsenin etrafındaki kalan suya pirinç dökülür, tencerenin kapağı kapatılır. 
 
Pilav da piştikten sonra kâse kaldırılır, birlikte servis edilir. 
 
 
Not: Üsküre, Anadolu’da toprak kâse, tas ya da çanağa üsküre denir. Elazığ yöresinde bu malzemenin içeriği metaldir. Daha çok çorba yapımında kullanılsa da pişirme yönteminin yemeğe adını verdiği Üsküre Kebabı’nda da tercih sebebidir. Üsküre ile su ve ayran da içilir.
 
 
 
  
 | 
 
Üsküre Kebabı (Elazığ) | 
 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc167524 
Gönderme Tarihi: 25.Eyl.2022 
377 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Elazığ il Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 
600 gr kuzu kuşbaşı et
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
300 gr arpacık soğan
 
1 su bardağı pirinç
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
Karabiber
 
Tuz
 
Su
 
 
Geniş bir tencerede tereyağında kuşbaşı etler sotelenir.
 
Sotelenen etlere, salça, tuz ve karabiber eklenir.
 
Soğanlar soyulur ve etlere ilave edilir.
 
Tüm malzemeler birkaç dakika karıştırılır.
 
Malzemelerin hepsi bir üskürenin (büyükçe metal tas) içine doldurulur.
 
İçine malzeme doldurulan üsküreaynı tencerenin içine ters kapatılarak yerleştirilir.
 
Yemeğin pişip pişmediğini anlamak için iki tane kuşbaşı et üskürenin dışında bırakılır.
 
Yemek pişerken üskürenin kalkmaması için üzerine bir ağırlık konur.
 
4 bardak sıcak su üskürenin kenarından dökülür ve tencerenin kapağı kapatılır.
 
Kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirilir.
 
Pişme süresince tencerede minimum 1,5-2 bardak su kalması gerekir.
 
Pişme esnasında suyu azalırsa sıcak su ilave edilir.
 
Yemek piştikten sonra üskürenin etrafındaki kalan suya pirinç konur ve pilav pişirilir.
 
Pilav piştikten sonra üsküre kaldırılır.
 
Sıcak olarak servis yapılır.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Üsküre Kebabı (Elazığ) Tarifleri Beyti Tarifleri
 | 
 
 
 
 |