| 
 
 
 | 
Uskumru Dolması | 
  | 
ardan 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.03.2016 
Mesajlar: 37 Şehir: İzmit | 
Kısa URL: https://ml.md/lc136809 
Gönderme Tarihi: 09.Eyl.2018 
970 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi
 
 
1 kg uskumru
 
2 adet soğan (doğranmış)
 
3-4 sap maydanoz (doğranmış)
 
3-4 sap dereotu (doğranmış)
 
7-8 adet ceviz içi (ufalanmış)
 
1 çay kaşığı tarçın
 
Yarım çay kaşığı yenibahar
 
1/4 tatlı kaşığı karabiber
 
1 yemek kaşığı çamfıstığı
 
1 yemek kaşığı kuşüzümü
 
4 yemek kaşığı zeytinyağı
 
Tuz
 
 
Balıkların orta kılçığı alınarak içi doldurulacak şekilde hazırlanır.
 
Soğan, çam fıstığı, zeytinyağı ile kavrulur.
 
Daha sonra maydanoz, dereotu, ceviz, kuş üzümü, baharat ve tuz eklenip kavurarak pişirmeye devam edilir.
 
Bu malzeme balıkların içine doldurularak balıklar yağlanmışfırın kabına konur, yanmaması için biraz su eklenerek 180- 200 °Cd'eki fırında pişirilir.
 
 
 
 
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 17.06.2021
  
 | 
Uskumru Dolması | 
  | 
maskeli 
Yamak 
 
  
Kayıt: 08.07.2020 
Mesajlar: 7 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc153070 
Gönderme Tarihi: 17.Eyl.2020 
486 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://acunn.com
 
 
4 orta boy uskumru
 
2 soğan
 
200 gr pirinç
 
50 gr çam fıstığı
 
50 gr kuş üzümü
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı yenibahar
 
2 yumurta sarısı
 
1 çay bardağı zeytinyağı
 
1 su bardağı galeta unu
 
1 su bardağı un
 
1 su bardağı sıcak su
 
1 çeyrek demet maydanoz
 
1 çeyrek demet dereotu
 
Tuz
 
Tarçın
 
Kızartmak için:
 
Ayçiçeği yağı
 
 
Özel günlerimize uygun balık tarifleri arasında üst sıralarda bulunan yemeğimize başlayalım. Uskumrunun karnını yarmadan, solungaçlarını temizleyin. Kuyruk kısmından orta kemiğini kırın. Balığı parmak uçlarınızla ovarak kemiği etten ayırın. Kemiği üstten tutup çıkarın. Üzerinde kalan etleri temizleyin. Tüm uskumruları aynı şekilde hazırlayıp yıkayın.
 
Zeytinyağını tencerede ısıtıp çam fıstıklarını kavurun. Kıyılmış soğan ve uskumru etlerini ekleyip kavurmaya devam edin. Pirinci ilave edin. İyice karıştırıp tarçın, yenibahar, karabiber, kuş üzümü ve tuzu ekleyin. Sıcak suyu ekleyip kısık ateşte 5 dakika pişirin. Kıyılmış dereotu ile maydanozu ilave edin.
 
Harcı uskumruların içine doldurun. Önce una, ardından çırpılmış yumurta sarısına, en son galeta ununa bulayıp çok kızgın olmayan ayçiçeği yağı ile bir tavada 6-7 dakika kızartın. Sıcak servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Uskumru Dolması | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc154363 
Gönderme Tarihi: 24.Kas.2020 
509 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://acunn.com
 
 
Soğan
 
Çam fıstığı
 
Kuş üzümü
 
Tarçın
 
Yenibahar
 
Tuz
 
Maydanoz
 
Kaplama için:
 
Mısır irmiği
 
Un
 
Yumurta
 
Nar sosu:
 
Nar ekşisi
 
Zeytinyağı
 
Nar
 
Maydanoz
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Uskumruyu solungaçlarından ve organlarından temizleyin. Kuyruk kısmında ana gövde kemiğini kırın.
 
Her bir tarafına 4er dk masaj yapın ve baş kısmından pense yardımıyla ana gövde kemiğini balığa masaj yaparak çekiniz.
 
Ana kemikteki etleri ve balığın iç kısmındaki etleride kaşık yardımıyla sıyırın.
 
Soğanları piyazlık şekilde doğrayın ve zeytinyağı ile karamelize edin.
 
Çam fıstığını kavurunuz.
 
Kuş üzümlerini kaynar suda 5dk bekletiniz.
 
Maydanozları incecik doğrayınız.
 
Yaptığınız bütün ürünleri ve baharatları bir karışım haline getiriniz.
 
Balığın içinden çıkarttığınız etleride bu iç dolgu karışımına ekleyiniz.
 
İç dolguyu balıklarımızın içine doldurunuz ve dışını tuzlayınız.
 
Uskumru dolmalarımızı önce una kaplıyoruz ardından yumurtaya ve Mısır irmiği ile kaplayıp 180 derece derin yağda 6dk pişiriyoruz.
 
Bir mayonez tenceresinde zeytinyağı,nar ekşisi ve diğer sos malzemelerini homojen kıvam elde edene kadar karıştırınız.
 
Uskumru dolmalarımızı isteğe bağlı tablacı salatası ile de servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Uskumru Dolması | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc162435 
Gönderme Tarihi: 14.Oca.2022 
405 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.aksam.com.tr
 
 
4 büyük uskumru
 
Diken üzümü dolgusu:
 
50 gr karamuk (ya da kuş üzümü)
 
1 adet büyük soğan (yaklaşık 250 gr doğranmış)
 
200 ml zeytinyağı
 
100 gr dolmalık fıstık
 
1 çay kaşığı toz tarçın
 
1 çay kaşığı yenibahar
 
3 çay kaşığı tuz
 
20 adet maydanoz yaprağı
 
Uskumru balığı kaplaması:
 
150 gr un
 
3 adet yumurta
 
190 gr mısır irmiği
 
300 ml zeytinyağı
 
Nar sosu (isteğe bağlı):
 
1 yemek kaşığı nar ekşisi
 
1 yemek kaşığı zeytinyağı
 
20 adet nar tanesi
 
10 adet ince doğranmış maydanoz yaprağı
 
 
Önce uskumruyu, solungaçlarını ve organlarını bıçak kullanmadan ayırarak temizleyin. Parmaklarınızı balığın boğazın sokmanız ve solungaçların altına takmanız gerekir.
 
Solungaçlar ve bağlı organlar çıkana kadar yavaşça çekin. Yüzgeçleri keserken, deriyi yırtmamak için makas kullanın. İyice yıkayın.
 
Sinirleri gevşeyip yumuşayana kadar balığın her iki tarafını da beşer dakika elinizle ovalayın. Deriyi delmeden yavaşça kuyruğunu kırarak 90 derece yukarı ve aşağı döndürün.
 
Makasın bir ucunu solungaç deliğinden geçirin ve başını omurgadan ayırın. Artık omurgayı balığın içinden çıkarabilirsiniz. Balıkları kuru bir bezle sarın, böylece bir elinizle tutabilirsiniz.
 
Diğer elinizi solungaç deliğinden geçirin ve başparmağınız ve işaret parmağınızla omurga kemiklerini nazikçe çekin. Omurgaya iliştirilmiş tüm etleri kazıyın ve bir kâseye koyun. Bir kokteyl kaşığı kullanarak, tüm eti balığın içinden çıkarın ve kâseye ekleyin.
 
Karamukları bir kâseye alın, üzerini geçecek kadar su koyun ve 15 dakika ıslatın. Soğanı ince doğrayın. Bu arada yağı geniş bir tavada orta ateşte ısıtın. Yağa bir damla su damlatın. Cızırdamaya başladığında yağınız hazırdır.
 
Dolmalık fıstıkları 2 dakika soteleyin, sonra soğanları ekleyerek 3 dakika kavurun. Balıketlerini, baharatları, tuz, maydanoz ve karamukları ekleyin ve sürekli karıştırarak 3 dakika daha soteleyin. Ocağı kapatın ve 5 dakika soğumaya bırakın.
 
Her bir balığın içine uzun saplı bir kokteyl kaşığıyla karışımın dörtte birini doldurun. Balığı sıkıca kapatın ve parmaklarınızı kullanarak balık formu verin.
 
Şimdi kaplamayı yapın. Bir kâseye un eleyin. Ayrı bir kâsede yumurtaları çırpın. Üçüncü bir kâseye mısır irmiği koyun. Sıvı yağı bir tavada orta ateşte ısıtın.
 
Yağa bir damla su damlatın. Cızırdamaya başladığında yağınız hazırdır. Her balığı un ile kaplayın. Yumurtaya batırın. Daha sonra mısır irmiği ile kaplayın.
 
Doldurulmuş balıklardan her seferinde iki tanesini dikkatlice tavaya yerleştirin ve her 2 dakikada bir çevirerek derileri altın sarısı renk alana ve gevrekleşinceye kadar 8 dakika kızartın. Yağdan çıkarın ve kağıt havlu üzerine alın.
 
Kullanacaksanız nar ekşisi, zeytinyağı, nar taneleri ve maydanozu küçük bir soslukta karıştırın. Uskumru dolmasını üzerine zeytinyağı ve maydanoz gezdirerek veya istiyorsanız nar sosuyla beraber sıcak servis edin.
 
 
 
  
 | 
Uskumru Dolması | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172650 
Gönderme Tarihi: 14.Haz.2023 
317 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
 
 
2 adet uskumru
 
İçi için:
 
300 ml zeytinyağı
 
2 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
 
2 adet orta boy soğan, yarım halka doğranmış
 
1 tatlı kaşığı tuz, silme
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı yenibahar
 
5 adet kakule tanesi, dövülmüş
 
3 adet karanfil, dövülmüş
 
1 çay kaşığı tarçın
 
2 tatlı kaşığı kuş üzümü
 
1 çay kaşığı toz şeker
 
100 ml su, kaynar
 
4 dal taze nane, kabaca kıyılmış
 
5 dal maydanoz, kabaca kıyılmış
 
6 dal dereotu, kabaca kıyılmış
 
Üzerini kaplamak için:
 
30 g un
 
1 adet yumurta, çırpılmış
 
100 g galeta unu veya ekmek kırıntısı
 
 
Uskumru balıklarının yüzgeçlerini bir makasla derisine kaçırmadan kesin. 
 
Kuyruk kısmından kılçığını kırın. Kafa kısmından solungaçlarını elinizle çekerek çıkartın. 
 
İç organlarını düzgünce temiz bir pense veya balık cımbızı yardımıyla kafa boşluğundan çekerek çıkartın. Suya tutarak yıkayın. 
 
Kesme tahtasının üzerine balığı koyun. Kuyruk kısmından başlayarak ovalama yöntemiyle balığı sıvazlayarak yukarı doğru eti kılçığını bırakana kadar ovun. Bunu yaparken kesinlikle derisini zedelememeniz gerekiyor. 
 
Daha sonra baş kısmından da kılçığı kırın ve pense yardımıyla düzgünce kılçığı tutarak yavaş yavaş çekip çıkartın. 
 
Kılçığı çıkardıktan sonra tatlı kaşığı yardımıyla, yine derisini zedelemeden düzgünce balığın tüm etlerini çıkartın ve bir tabağa ayırın.
 
Harcı için tencereye 100 ml zeytinyağını koyun. İlk önce dolmalık fıstıkları altın sarısı renk alıncaya kadar kavurun ve soğanı ekleyip tekrar kavurun. 
 
Bu arada balığın içinden çıkan etlerin ince kılçıklarını kontrol edip soğana ekleyin. Tuz, karabiber, yenibahar, kakule, karanfil ve tarçını ilave ederek kavurun. 
 
Kuş üzümü, şeker ve kaynamış içme suyunu da ekleyip kapağını kapatarak 3 dakika pişirin ve daha sonra ateşi kapatın.
 
Kapağı kapalı olarak 20 dakika iç harcı demlendirerek soğumaya bırakın. 
 
Hafif ılınmış olan balıklı harcın içine taze nane, maydanoz ve dereotunu ekleyip karıştırın. 
 
Hazırladığınız bu karışımı içini çıkarttığınız uskumruların içine doldurun. 
 
Daha sonra uskumru balığını ilk önce una sonra yumurtaya ve en son da yumurtadan çıkartıp her tarafını galeta ununa bulayın. 
 
Bir tavaya 200 ml zeytinyağını koyup kızdırın. Uskumru dolmasını yağda güzelce altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın ve yağdan çıkartıp fırın tepsisine koyun. Fırını önceden 200 C°’de ısıtın. Kızarmış olan balığı fırına atıp 5 dakika kadar pişirerek fırından çıkartın.
 
Kızarmış uskumruyu halka halka dilimleyin ve her bir servis tabağına 3’er dilim pay edin. Yanında yeşil salatayla servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Uskumru Dolması | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc180870 
Gönderme Tarihi: 18.Arl.2024 
221 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
MasterChef
 
 
4 adet uskumru (orta boy)
 
1 su bardağı pirinç
 
1 adet kuru soğan (ince doğranmış)
 
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
 
2 yemek kaşığı kuş üzümü
 
1/2 çay bardağı zeytinyağı
 
1 çay kaşığı toz şeker
 
1 çay kaşığı tarçın
 
1 çay kaşığı yenibahar
 
1/2 çay kaşığı karabiber
 
1/2 çay kaşığı tuz
 
1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)
 
1/2 limon (dilimlenmiş)
 
 
Uskumrular kenarlardan açılan ufak deliklerden temizlenir. Yapılan masajlarla iç kısmı çıkarılan balığın kuyruğundan tutularak kemik kırılır ve kemik çıkarılır. Ardından çıkarılabilecek kadar et çıkarılır. 
 
Kuş üzümlerini sıcak suda 5 dakika bekletip süzün.
 
Zeytinyağını bir tencerede ısıtın. Doğranmış soğanı ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun.
 
Dolmalık fıstıkları ekleyin ve hafifçe kavurun.
 
Yıkanmış pirinci tencereye ekleyin ve birkaç dakika kavurun.
 
Kuş üzümü, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz ve toz şekeri ilave edin. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyin. Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
 
Ocaktan aldıktan sonra ince kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın. Pilavı soğumaya bırakın.
 
Hazırladığınız iç pilavı uskumruların içine dikkatlice doldurun.
 
Doldurduğunuz uskumrular tavada kızartılır.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |