|
Ürtmekli Çökelek Böreği (Kahramanmaraş) |
|
damat bey
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.10.2019
Mesajlar: 39 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc147858
Gönderme Tarihi: 14.Oca.2020
1,123 defa indirildi / yazdırıldı
|
http://www.hurriyet.com.tr
Hamuru için:
1 yemek kaşığı kuru maya
1,5 su bardağı ılık su
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için:
1 kilogram yeşil soğan
500 gram çökelek
100 gram Maraş peyniri
1 demet maydanoz
Karabiber
Kırmızı pul biber
Reyhan
Kekik
Tuz
Zeytinyağı
Servisi için:
Tereyağı
Kuru mayayı ılık suyla açıp yoğurma kabına alın ve canlanması için kısa bir süre bekletin.
Tuzu ve unu azar azar ekleyerek toparlanana kadar hamuru yoğurun.
Hamuru üzerini nemli bir bezle örterek dinlenmeye bırakın.
Bu esnada yeşil soğanları ince ince doğrayın.
Zeytinyağını tada kızdırıp soğanları yağda hafifçe kavurun ve soğuması için kenara alın.
Bu esnada maydanozları doğrayın ve Maraş peynirini rendeleyin.
Maydanoz, peynir ve çökeleği soğanlara ekleyip karıştırın.
Hamurdan 25-30 santimetre çapında yuvarlaklar açın.
Üzerine soğanlı içten koyup D şeklinde kapatın.
Börekleri tavada pişirip servis etmeden önce tereyağıyla yağlayın.
Soğumadan servis edin.
Not: Ürtmek Kahramanmaraş ağzında yeşil soğana verilen isim.
|
Ürtmekli Çökelek Böreği (Kahramanmaraş) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc115836
Gönderme Tarihi: 01.Nis.2016
2,338 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
1 kilogram. ürtmek
500 gram çökelek
100 gram Maraş peyniri
1 demet maydanoz
Karabiber
Kırmızı pul biber
Reyhan
Kekik
Tuz
Zeytinyağı
İlk olarak ürtmekler ince ince doğranır. Zeytinyağı ile hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulduktan sonra soğutulur. Bu arada maydanozlar doğranır, peynir rendelenir soğumuş olan ürtmeklerin üzerine ilave edilir. Çökelek ve peynir de ilave edilip harca lezzet vermek için tuz, karabiber, pul biber, kekik ve reyhan kullanılır. Çarşı fırınına gönderilir fırın işçiliği ile börek hazırlanır. Fırıncılar mayalı-mayasız hamur bezeleri açar, yeterince üstüne harç koyar, yayar ve kürek üzerine alarak ocağın koltuğunda pişirme işlemini denetimli olarak yapar. Pişen börekler kürekle çıkarılır, sıcakken üstüne tereyağı sürülerek tepsiye dizilir ve böreği pişirtene teslim edilir. Öneriler: Sıcak servis yapılır. Yanında ayran veya tarhana çorbası bulundurulur.
|
|