|
Türkmen Mantısı |
|
ahmet abi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.07.2015
Mesajlar: 70 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc114452
Gönderme Tarihi: 27.Oca.2016
2,149 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamur için:
2 su bardağı un
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Ilık su
İç malzemesi:
1 kg balkabağı
1 adet soğan
Karabiber
Tuz
Mantının içini hazırlayabilmek için bir tencereye sıvıyağ koyup yemeklik doğradığımız soğanı kavuralım, üzerine küçük küpler halinde doğradığımız balkabaklarını, karabiberi ve tuzu ekleyelim. Balkabaklarını yumuşayana kadar hafif ateşte pişmeye bırakalım. Susuz pişirmek en iyisi ama çok az su ekleyebilirsiniz. Pişen balkabaklarını çatal ile ezerek püre yapalım.
Hamuru için malzemeleri karıştırıp sert bir hamur elde edelim. 3 bezeye ayıralım ve her birini ince yufkalar elde edecek şekilde açalım. Açtığımız hamuru 4 cmlik şeritler halinde keselim, şeritleri üstüste koyup hamuru yaklaşık 6 cmlik dikdörtgenlere bölelim. 4x6 cm2lik dikdörtgen hamur parçaları üzerine hazırladığımız içten koyarak kapatalım, mantılarımızı kaynayan tuzlu suda haşlayalım. Mantılar suyun yüzeyine çıktıktan sonra 5 dakika daha pişirelim. Servis ederken suyunu süzüp sarımsaklı yoğurt ile servis edelim, üzerine kırmızı biberli tereyağı ekleyelim.
|
Türkmen Mantısı |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc159799
Gönderme Tarihi: 02.Eyl.2021
364 defa indirildi / yazdırıldı
|
İçi için:
400 gr kıyma
3 orta boy soğan
1 yemek kaşığı salça
Biraz sıvı yağ
Maydanoz
Tuz
Karabiber
Hamuru için:
2 yumurta
Tuz
5 su bardağı un
Ilık su
Öncelikle hamur malzemelerini ekleyip e çok yumuşak ne de sert olacak şekilde yoğurun ve dinlendirmeye bırakın.
Kıyma, küp küp ince doğranmış soğan ve diğer malzemelerin hepsini bir kapta çiğ olarak karıştırın.
Hamur dinlendikten sonra ince olacak şekilde yuvarlak açın Kare ve büyük şekilde kesin. İçlerini doldurup, kareleri bohça şeklinde yapıp her iki ucu birbirine yapıştırın.
Türkmenler bu mantı için özel tencere kullanırlar. Bu tencere birkaç katlı olup, en alt katı su için, diğer katları da delikli şekilde ayarlanmıştır. En altta su kaynarken delikler sayesinde mantılar buharda lezzetli bir şekilde pişerler. Bu delikli tencerenin tabanı tereyağı ile yağlanır. Bükülen mantılar dizilir.
Bütün katlar yapıldıktan sonra tencerenin en alt kısmına kaynar su koyun ve 40 dakika kadar pişirin.
20 dakika geçtikten sonra katları değiştirin ki eşit pişebilsin.
Mantılar pişince hepsini bir tepsiye aktarın ve tereyağı parçaları koyun.
Servis tabaklarına alıp, üzerine isteğe bağlı sarımsaklı ya da sarımsaksız yoğurt ile sunum yapabilirsiniz.
|
Türkmen Mantısı |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc162989
Gönderme Tarihi: 10.Şub.2022
205 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru İçin:
3 su bardağı un
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1-1,5 su bardağı su
İçi için:
1 adet soğan
300 gram orta yağlı kıyma
1 çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı karabiber
Hamuru için tüm malzemeleri bir kapta karıştırın. Açma kıvamına gelen hamuru 3 bezeye ayırın ve 4-5 dakika dinlendirin.
İç harcı için soğanı rendeleyin, kıyma ve baharatları da ilave edip yoğurun.
Hamur dinlendikten sonra bir bezeyi alın, ince olacak şekilde yuvarlak açın ve büyük kareler şeklinde kesin.
İçlerini doldurup, kareleri üçgen olacak şeklinde katlayıp iki ucunu birbirine yapıştırın.
Diğer bezelere de aynı işlemi uygulayın. Derin bir tencereye su ve tuz koyup, kaynatın.
Hazırladığınız mantıları kaynayan suya atın.5-6 dakika kadar kaynadıktan sonra suyun üstüne çıkmaya başlayan mantıları tabağa alın.
Sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış pul biberli yağ ile servis edin.
|
Türkmen Mantısı |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc165090
Gönderme Tarihi: 26.May.2022
174 defa indirildi / yazdırıldı
|
İçi için:
400 gr. kıyma
2 orta boy top kabak
3 orta boy soğan
1 yemek kaşığı salça
Biraz sıvı yağ
Maydanoz
Tuz
Karabiber
Hamuru İçin:
2 yumurta
Tuz
5 su bardağı un
Ilık su
Öncelikle hamuru tutup biraz beklemeye bırakıyoruz; ne çok yumuşak ne de sert olacak. Kıyma, soğan, rendelenmiş ve suyu süzülmüş kabak ve diğer malzemelerin hepsi bir kapta çiğ olarak karıştırılır. Hamur dinlendikten sonra ince olacak şekilde yuvarlak açılır. Kare ve büyük şekilde kesilir. İçlerini doldurup, kareleri bohça şeklinde yapılıp her iki ucu birbirine yapıştırılır. Türkmenler bu mantı için özel tencere kullanırlar. Bu tencere birkaç katlı olup, en alt katı su için, diğer katları da delikli şekilde ayarlanmıştır. En altta su kaynarken delikler sayesinde mantılar buharda lezzetli bir şekilde pişerler. Bu delikli tencerenin tabanı tereyağı ile yağlanır. Bükülen mantılar dizilir. Bütün katlar yapıldıktan sonra tencerenin en alt kısmına kaynar su konulur ve 40 dakika kadar pişirilir. 20 dakika geçtikten sonra katlar değiştirilir ki eşit pişebilsin. Mantılar pişince hepsini bir tepsiye aktarılıp tereyağı parçaları ile servis edilir.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 08.02.2023
|
|