|
|
Tulumba Tatlısı |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc170188
Gönderme Tarihi: 08.Şub.2023
257 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.droetker.com.tr
Şurup:
1 su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
Hamur:
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tutam tuz
1 su bardağı un
1 yumurta
1 yumurta akı
1 çay bardağı Dr. Oetker Mısır Nişastası
1,5 yemek kaşığı irmik
1 çay kaşığı sirke
Pişirmek için:
2,5 - 3 su bardağı sıvı yağ
Su ve toz şekeri tencereye alıp orta ısıdaki ocakta şeker eriyinceye kadar karıştırın. Kaynamaya başlayınca ocağı kısın ve limon suyunu ekleyin. Yaklaşık 10-15 dakika arada karıştırarak kaynatın. Süre sonunda ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Su, tereyağı, toz şeker ve tuzu tencereye alın. Orta ısıdaki ocakta ısıtın. Kaynamaya başlayınca ocağı kısın ve unu ilave edin. Pürüzsüz bir hamur oluncaya kadar karıştırarak 1-2 dakika pişirin. Ocaktan alın ve 10-15 dakika soğumaya bırakın. Süre sonunda hamuru tezgaha alın, eliniz ile bastırarak yaklaşık 15 cm çapında açın. Orta kısmına yumurta, yumurta akı, nişasta, irmik ve sirkeyi koyun. Dıştan içe doğru katlayarak yoğurun. Hamur ele yapışan yumuşak bir hale gelince spatula ile dıştan içe doğru yoğurmaya devam edin. Pürüzsüz bir hamur oluncaya kadar yaklaşık 2 dakika yoğurun ve 0,5 cm çapındaki yıldız uçlu krema sıkma torbasına alın.
Yaklaşık 30 cm çapındaki tencereye sıvı yağı koyun ve içine 2-3 cm uzunluğunda hamur parçaları sıkın. Arada tencereyi hafifçe sallayarak hamur yüzeylerinin tamamen yağlanmasını sağlayın. Tencereyi orta ısıdaki ocağa alın ve hamurlar kızarıncaya kadar pişirin. Kızaran hamurları kevgir ile alın ve şurubun içine koyun. Yaklaşık 2 dakika karıştırarak bekletin ve ikinci bir kevgir ile servis tabağına alın.
|
Tulumba Tatlısı |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc174097
Gönderme Tarihi: 10.Eyl.2023
142 defa indirildi / yazdırıldı
|
2,5 su bardağı un
3 yemek kaşığı irmik
2 su bardağı su
3 adet yumurta
1 çay kaşığı toz şeker
Yarım çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı limon suyu
Şerbeti için:
3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı limon suyu
Tatlının şerbeti için şeker ve suyu bir tencerede pişirip kaynamaya başlayınca altını kısın.
Kıvamı koyulaşana kadar kısık ateşte 30-35 dakika daha pişirin.
İçine limon suyunu da ilave edin ve ılınmaya bırakın.
Şerbeti oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırın ve iyice soğutun.
Tatlının hamuru için su, tereyağı, şeker ve tuzu ekleyip kaynatın.
Unu eleyip kaynayan karışıma ilave edin.
Tahta kaşıkla iyice karıştırın ve altını kısın.
4-5 dakika da kısık ateşte karıştırarak pişirin ve ocaktan alın.
Hamuru oda sıcaklığına gelene kadar dinlendirip içine teker teker yumurtaları ekleyin.
Yumurtaları mikser yardımıyla hamura iyice yedirdikten sonra limon suyu ve irmiği de ilave edin ve yeniden 5 dakika kadar mikserle karıştırın.
Sıvı yağı tencerenize alıp hamurdan soğuk yağa krema sıkma torbası ve yıldız uçla parçalar sıkın ve altını kısık ateşte açın.
Nar gibi kızaran tulumbaları yağdan alıp soğuk şerbete atın ve 2-3 dakika bekletin.
Kevgir yardımıyla şerbetten aldığınız tatlılarınızı servis tabağına aktarıp servis edin.
|
Tulumba Tatlısı |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc174191
Gönderme Tarihi: 16.Eyl.2023
145 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
2 su bardağı soğuk su (su bardağı ölçüsü 220 ml)
1 tepeleme tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığının ucu ile tuz
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2,5 su bardağı un
4 -5 adet yumurta (Kıvama göre eklenecek)
Şerbeti için:
3,5 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Tulumbayı yapmaya şerbetini yaparak başlayalım. Tencereye 3,5 su bardağı şeker ve 2,5 su bardağı su koyup orta ateşte kaynatıp koyu kıvamlı bir şerbet hazırlayalım.
Ocağın altını kapatmaya 5 dakika kala 1 tatlı kaşığı limon suyunu ilave edelim.
Ocaktan alıp ılımaya bırakın, ılık hale gelince buzdolabına kaldırın. Şerbet mutlaka soğuk olmalı.
Hamuru için; derin bir tavaya 2 su bardağı suyu, 1 tepeleme tatlı kaşığı şekeri ve 1 tatlı kaşığının ucu ile tuz, 1 yemek kaşığı sıvı yağı ekleyip karıştıralım. Tavayı ocağa alalım.
Ocağı altını açalım, su kaynamaya başlayınca, içine 2,5 su bardağı unu ilave edip tahta kaşık ile iyice karıştıralım çok kısa sürede un toplanacaktır.
Ocakta orta ateşte 5 dakika boyunca sürekli karıştırıp alt üst ederek hamuru kavuralım.
Bunun bir kolay yolu metal bir kepçenin arkası ile hamura basa basa ezerek kavurabiliriz bu şekilde unu daha kolay yedirmiş oluyoruz.
Hamur kıvama geldiğinde ocağı kapatıp hamuru mutfak tezgahına alın.
Sıcak hamuru elimizle yoğurmalı, açmalı, sermeli, katlamalı, hamur soğuğa yakın ılık hale gelene kadar bunlara devam etmeli.
Sonra hamuru ister elde yoğurarak isterseniz hamur çırpıcıda, dilediğimiz gibi bir kaba alıp, üzerine 1 adet tüm yumurtayı kıralım ve karıştırmaya başlayalım.
İlk yumurtayı hamura iyice yedirip karıştırdıktan 2 dakika sonra, ikinci yumurtayı ekleyelim ve karıştırmaya ara vermeden devam edelim.
3. yumurtayı ilave edip karıştıralım, dördündü yumurtayı da ekleyip karıştırmaya devam edelim.
Hamurun kıvamına, yumurtanın büyüklüğüne göre 1 tane daha yumurta eklenebilir.
Sıkma torbasına tırtıklı uç takıp hamuru sıkma torbasına alalım.
Hamurun kıvamı ne çok cıvık ne de çok akışkan olmalı, aşırı sert de olmamalı, tek elle biraz kuvvet gerektirecek ama sıkılabilecek kıvamda olması gerekir.
Geniş boy tavaya bolca sıvı yağ ekleyelim. Ocağı açmadan önce yağ mutlaka soğuk olmalı.
Hamurları sıkma torbasından sıkıp sıkıp yağa batırılmış makas ile dilediğimiz boyda kesip kesip soğuk yağ içine bırakalım.
Hamurlar tüm tavayı doldurmalı, ocağın altını kısık ateşte açalım. Hamur pembeleşmeye başlayınca ocağı derecesini orta ateşe yükseltmeli.
Dikkat edilmesi gereken püf nokta hamurun rengi pembe olana dek kesinlik karıştırmıyor ve tatlıları ellemiyoruz hep kısık ateşte durmalı, rengi pembeleşmeye başlayınca orta ateşe yükseltip kızartmaya devam ediyoruz.
Bu aşamada hamur hızlı bir şekilde kızardığından yanmaması için sık sık karıştırabilirsiniz.
Hamurlar altın rengi kıvama gelince süzgeçle alıp, soğuk şerbetin içerisine bırakın.
2-3 dakika boyunca soğuk şerbetin içerisinde karıştıralım ve servis tabağına alalım.
Üzeri açık şekilde muhafaza edelim.
Not: Tulumba hamuru duy takılmış sıkma torbasına koyulup yapılıyor bu şekilde orijinal şekil veriliyor, hamuru sıkma torbasına koyduktan sonra, üzerine tekrardan bir sıkma torbası daha geçirip sağlamlaştıralım ki, hamuru sıkarken poşet yırtılması. İkinci taktığımız poşedin ucunu da duya göre keselim.
|
Tulumba Tatlısı |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177619
Gönderme Tarihi: 05.May.2024
137 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamur için:
1 su bardağı su
Yarım su bardağı tereyağı veya margarin
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı un
3 adet yumurta
Şerbeti için:
3 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
Yarım limon suyu
İlk olarak şerbeti hazırlamak için su ve toz şekeri bir tencereye alın. Orta ateşte kaynamaya başlayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin ve 5-10 dakika daha kaynatın. Ardından ocağı kapatıp soğumaya bırakın.
Hamur için; suyu, tereyağını ve tuzu bir tencereye alın, kaynatın. Kaynadıktan sonra unu ekleyin ve tahta kaşık yardımıyla hızlıca karıştırarak pişirin. Hamur top şeklini alıp tencerenin kenarına çekildiğinde ocaktan alın.
Hamur biraz ılınınca, yumurtaları teker teker ekleyip karıştırın. Yumurtaları eklerken hamurun pürüzsüz olması önemlidir.
Hamuru sıkma torbasına doldurun. Eğer sıkma torbanız yoksa, kalın bir dondurma kaşığı veya bir çay bardağı kullanabilirsiniz.
Geniş bir tavada yağı kızdırın. Hazırladığınız hamurdan parçalar alıp tavaya sıkın ve altın rengi alana kadar kızartın. Hamurların her iki tarafını da eşit şekilde kızartın.
Kızaran tatlıları bir kevgir veya delikli bir kaşık yardımıyla yağdan alın ve fazla yağını süzmek için kağıt havlu serili bir tabağa alın.
Kızarmış tulumbaları ılık şerbete batırın. Şerbetin içinde en az 15-20 dakika bekletin, tatlıların şerbeti iyice çekmesi için bu önemlidir.
Şerbetini çeken tulumbaları servis tabağına alın ve dilerseniz üzerine isteğe göre hindistancevizi serperek servis yapın.
|
Tulumba Tatlısı |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 1577 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc180070
Gönderme Tarihi: 25.Ekm.2024
135 defa indirildi / yazdırıldı
|
MasterChef
Hamuru için:
2 su bardağı su
2 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı un
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tutam tuz
4 adet yumurta
1 yemek kaşığı nişasta
Şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
Kızartmak için:
Sıvı yağ (derin kızartma için)
Şerbet için, toz şeker ve suyu bir tencereye alın. Orta ateşte şeker tamamen eriyene kadar karıştırın.
Kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu ekleyin ve kısık ateşte 10 dakika daha kaynatın.
Şerbeti ocaktan alıp soğuması için kenara koyun.
Su, tereyağı, toz şeker ve tuzu bir tencereye alın ve karıştırarak kaynamaya bırakın.
Su kaynamaya başladığında, unu ekleyin ve hızlıca karıştırarak hamuru toparlayın. 3-4 dakika kadar karıştırarak pişirin.
Ocaktan aldıktan sonra hamuru ılımaya bırakın.
Ilınan hamura yumurtaları teker teker ekleyerek mikserle ya da tahta kaşıkla iyice karıştırın. Her yumurtayı eklediğinizde hamurun pürüzsüz bir kıvam almasına dikkat edin.
Son olarak nişastayı ekleyip karıştırın. Hamur yumuşak ve pürüzsüz olmalıdır.
Hazırladığınız hamuru geniş uçlu bir sıkma torbasına doldurun.
Derin bir tavada bolca sıvı yağı kızdırın.
Hamuru sıkma torbası ile yağa sıkın ve yaklaşık 3-4 cm uzunluğunda parçalar kesin.
Tulumbaları kısık ateşte altın rengi olana kadar kızartın. Kızartma işlemi sırasında yağın çok kızgın olmamasına dikkat edin, böylece tulumbalar içi güzelce pişer.
Kızaran tulumbaları hemen soğuk şerbetin içine atın ve 2-3 dakika bekletin.
Şerbetten çıkardıktan sonra servis tabağına alın.
|
|
Tulumba Tatlısı Tarifleri Halka Tatlısı Tarifleri
|
|