|
|
Trakya Mutfağı |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc35483
Gönderme Tarihi: 16.Nis.2009
14,195 defa indirildi / yazdırıldı
|
THY Skylife
Avrupa ve Asya arasında bir köprü oluşturan Trakya Bölgesi, zengin mutfağı, halk oyunları, düğünleri ve müziğiyle renkli yaşam kesitleri sunar. Bu çoksesliliğin başlıca nedeni bölgenin coğrafi konumu ve tarihsel gelişimidir. Trakya mutfağı ise birbirinden lezzetli çorbaları, zeytinyağlıları, sıcak yemekleri, tatlı, börek ve hamur işleriyle ülkemizdeki kültürel etkileşimi en iyi şekilde yansıtır. Bölgenin önemli göçlere sahne olması ve tarihsel süreç içinde burada farklı kültürlere ait toplulukların birlikte yaşamaları, Trakya yemeklerini farklı kılan en önemli özelliktir.
Trakya'nın bugünkü kültürel ve sosyal yapısını iki göç dalgası önemli ölçüde etkiler. Bunlardan biri 93 Harbi olarak da bilinen Osmanlı-Rus Savaşı (1877-78) sonrasında bölgeye Pomak ve Gacalların gelmesiyle yaşanır.
Lozan Antlaşması'nın imzalanmasından sonra (1923-24) ise, Trakya toprakları bu kez Yunanistan'daki Selanik, Serez, Yenice ve Kayalar yörelerinden göç eden Müslüman Gacal, Pomak ve Roman topluluklarına kucak açar. 1930'larda Bulgaristan'dan göç eden grupların Trakya'da yeni bir hayata başlamasıyla, bugün bölgede pek çok etnik grubun yarattığı zengin bir kültürel mozaik bulunuyor.
Trakya yöresi yemeklerinin çeşitliliğini de işte bu tarihsel ve kültürel hareketlilik oluşturuyor.
Modern ve pratik yemek alışkanlıkları bazı yemeklerin unutulmasına yol açsa da arnavut ciğeri, arnavut yahnisi, ciğer sarması, pırasa çorbası, patates çorbası, çılbır, bakla fava, ayşefasulye bastı, lorlu biber, keşkek, selanik tatlısı, höşmelim, hayrabolu tatlısı, nişasta helvası, pelte ve keten helvası Trakya Bölgesi'nde afiyetle yenen yemek ve tatlıların başında geliyor. Yemeklerin hafifliği, sebzelerin bolca kullanılması, zeytinyağlılara ağırlık verilmesi, kolay bulunabilir malzemeleri ve pratik pişirme yöntemleri Trakya yemeklerini farklı kılıyor.
Trakya'da hamur işi ve börekler ise gerçek bir lezzet şöleni sunuyor.
Muska böreği, bohça böreği, eminem böreği, ıspanaklı tepsi böreği, su böreği, tavuklu börek, patatesli börek, kabaklı börek, pırasa böreği (pireşe), patlıcanlı börek, gül böreği, kıymalı börek, peynirli börek, kuru yufka böreği, çarşaf böreği, tatar böreği (çiğ börek), boşnak böreği, puf böreği, gözleme, cizleme, akıtma, katmer, kuskus pilavı, kesme pilav (erişte), mangır, gacal tarhanası, muhacir tarhanası, papara, göce lapası, kaçamak, kulak, pazlama, mekik (kulaç/lokma) ve mantı Trakya evlerinde çok sık pişiriliyor.
Bu yiyeceklerin birçoğunu ne yazık ki Trakya'daki restoran ve lokantalarda bulmak pek mümkün değil. Genellikle evlerde yapılan hamur işleri, hemen pişirilerek servis ediliyor. Tarhana, erişte, mangır, kuskus pilavı, kuru yufka gibi dayanıklı hamur işleri ise kışın tüketilmek üzere yazdan yapılıyor. Yaz sonuna doğru, haftanın değişik günleri komşular bir araya gelerek bu hamur işlerinden her aile için hazırlıyor.
Kadınların imece usulü çalıştıkları bu hamur açma günleri, gerçek bir sohbet ve eğlence ortamı da yaratıyor.
Serhat şehri Edirne, Marmara Denizi'ni kucaklayan Tekirdağ, Karadeniz'e açılan Kırklareli, destanlar şehri Çanakkale ve İstanbul'un Avrupa yakasını içine alan Doğu Trakya Bölgesi, onlarca gizi ve rengi bünyesinde barındıran bir bölgemiz. Yöreye has yemekler ise tüm lezzetleriyle tadılmayı bekliyor...
|
Trakya Mutfağı |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc51708
Gönderme Tarihi: 17.May.2010
1,809 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolujet Magazin
Adını, Orta Asya’dan göç ederek bu topraklara yerleşen savaşçı Traklar’dan alan Trakya, tanıklık ettiği göçler nedeniyle sosyo-kültürel yapısında çeşitlilik gösteriyor. Bu çeşitlilik mutfak kültürüne de yansıyor.
Trakya Bölgesi yemekleri hafif, bol sebze kullanılan, zeytinyağının tercih edildiği ve kolayca yapılan yemeklerden oluşuyor. Pek çok değişik çorba ve et yemeğinin yanı sıra, kadınların imece usulü yaptıkları hamur işleri de zengin. Mesela su, maya, tuz ve un karıştırılarak boza kıvamında bir hamur elde edilip, sac üzerinde yapılan ‘cizleme’, üzerine tereyağı, toz şeker ya da bal sürülerek yenen güzel hamur işleri arasında yer alıyor. Trakya bölgesinde yemekler yapılırken komşular arası yardımlaşmaya sık rastlanıyor. Nitekim üzüm suyu, çöğen, toz şeker, ceviz içi, ‘şıra’ ile büyük bakır kazanlarda ‘bulama’ yapılırken, komşuların birbirlerinin kazanlarını tahta kaşıkla karıştırıp, yardım etmelerine, hazırlanan bulamacın üzerine ceviz serpilip el birliği ile kavanoz ve tenekelere dökülmesine şahit olabilirsiniz.
|
Trakya Yemek Kültürü |
|
garbi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.02.2016
Mesajlar: 37 Şehir: Edirne |
Kısa URL: https://ml.md/lc136337
Gönderme Tarihi: 20.Ağu.2018
763 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gerek bölgenin tarihi geçmişi gerekse bölge coğrafyası ile flora ve faunasının bölgenin yemek kültürü üzerine etki yaptığı ve çeşitlendirdiği görülmektedir. Sebzelerin hamurla birleştiği tatlar (pırasalı börek gibi) yemek kültüründe ki etkileşimin doğal bir donucu olarak da kabul edilebilmektedir.
Yapılan araştırma ve incelemede bölgede kırmızı et başta olmak üzere, beyaz et, pirinç, un ve unlu mamüller ile yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünleri en çok tercih edilen ve yapılan ana yemek sınıfında yer almıştır. Bölgenin damak zevki daha çok bu ürünlerin yoğun kullanıldığı yemeklere yönelmektedir.
Bölgede üretimi de gerçekleştirilen yoğurt ve peynir sadece tek başına değil yemeklerde de kullanılan önemli bir tat olduğu görülmektedir. Tatlısından tuzlusuna, pirinç yine sofraların vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır.
Geçmişte daha çok av hayvanları kullanılırken av hayvanlarının sayısının azalmasına bağlı olarak av hayvanları ile yapılan kimi yemekler yerini beyaz ete bırakmışlardır.
Yine bölge Yemek kültürü incelendiğinde Osmanlı saray mutfağı (Ciğer sarma gibi) ve Batı Trakya (Rumeli beğendisi gibi ) ve Balkan (Arnavut Böreği gibi ) mutfağının izleri de belirgin bir şekilde görülmektedir.
|
Trakya Bölgesi Mutfak Kültürü |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172771
Gönderme Tarihi: 20.Haz.2023
136 defa indirildi / yazdırıldı
|
Trakya Bölgesi Marmara mutfak kültüründe önemli bir unsurdur. Üzüm bağları, Tekirdağ Köftesi ve Edirne’nin yaprak ciğeri çok meşhurdur.
Avrupa ve Asya arasında bir köprü oluşturan Trakya Bölgesi’nde Edirne ve Kırklareli’nin peyniri, yine Edirne’nin ciğer yemekleri, çiğ börek, akıtma, katmer, kulaç, yoğurtlu kulak, köbete, kaçamak, malika, etli marul dolması, nohutlu ekmek, katmerli pazı böreği, bir tür patlıcan salatası olan mamzana, üzüm suyuna hardal eklenerek hazırlanan hardaliye, labada adlı ottan yapılan borani, bir tür peynir tatlısı olan belmuş, badem ezmesi, gaziler helvası, içine kayısı, vişne, bal, üzüm, badem, incir, karanfil, haşhaş, safran konan kuzu veya tavuk etiyle yapılan zırva gibi yemekler beğenilerek yenmektedir.
Tekirdağ köftesinin bir adı da “Hacı köylü köftesi”dir ve Hayrabolu Alacaoğlu köyünden Tekirdağ’a gelen kebapçı Hüseyin Ağa’nın alamet-i farikasıdır. Kömür ateşinde pişirilen ve orta yağlı parça ete bayat ekmek, soğan, sarımsak, baharat ilave edilerek yapılan Tekirdağ köftesinin yanı sıra süt ile yapılan sütlaç ve börekler de birer lezzet abidesidir.
Kırklareli’nde çok sevilen ve tüketilen nohutlu ekmek, Tekirdağ’da da sofraların vazgeçilmezlerinden olmakla birlikte, genel olarak hamur işlerinin öne çıktığı bir mutfak olarak görülmektedir.
Bunların yanı sıra Trakya mutfağı ve özellikle Tekirdağ’da, yaprak sarma, çeneçarpan çorbası, cıllık, elbasan tava, gülbarak böreği, höşmerim, hakuk, kale, mangır, papaz mancası, pireşe, şaraşura, zennik, kapama, oğlak çevirmesi, pilav, dolma, peksimet, sütlü çorba, kavurma, kırma, mısır, bakla çorbası, süt paparası, güveç, labada sarması, irmik helvası, baklava, büryan, peynir helvası, kalbur tekerlemesi, keşkek de bilinen ve sıklıkla tüketilen tatlardır.
Marmara’nın batısı, yani Trakya için ekleyeceğimiz son not, bölgedeki yoğurt ve peynir kültürünün zenginliğidir. Et, sebze, kuru baklagiller, dolmalar, makarnalar, patlıcan ve biber kızartmaları gibi birçok yiyecek, burada sarımsaklı yoğurtla servis edilir.
Bununla birlikte hamur işlerinde sıklıkla kullanılan peynir ya da çökelek (ulaşık) de bölgenin vazgeçilmezlerindendir. Hayvancılığın gelişmiş olması ile süt ve süt ürünlerine bağlılık nedeniyle bölgede yetkin bir mandıracılık sistemi de kurulmuştur.
|
|
Trakya Mutfağı Tarifleri Diğer Konular
|
|