|
|
Tokat Yemekleri |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 1577 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc179856
Gönderme Tarihi: 11.Ekm.2024
31 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tokat'ın yemek kültürü de oldukça zengin ve iştah açıcıdır. Tokat Kebabı, Etli Dolma, Bakla Dolması, Keşkek, Gendüme Çorbası, Bacaklı Çorba, Cevizli Çörek, Bezli Sucuk, Bat gibi yemeklerin yanında Tokat şarabı da sofralara ayrı bir renk katmaktadır. Özellikle dünyada sadece Tokat'ta üretilen Mahlep şarabının içimi ayrı bir zevktir.
|
Tokat Mutfak Kültürü |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc179170
Gönderme Tarihi: 24.Ağu.2024
87 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kenan Pala
Tokat denilince akla ilk gelen kendine özgü ocaklarında pişirilen "Tokat Kebabı" yemeğidir.
Turşu üretiminin yaygın olduğu Tokat yöresinin yeşil mercimek, ince bulgur ve yeşillik kullanılarak yapılan bat yemeği, Tokat asma yapraklarıyla servis edilen geleneksel bir salata çeşididir.
El dokuma kumaştan yapılan küçük bezlerde yapılan sucuklar, çemen otu, pastırma ve Zile’de yapılan pekmez ön plana çıkan diğer gastronomik ürünlerdir. Zile'de pazar sabahları el emeği ile yapılan sucuk, çemen ve pastırma günümüze ulaşan geleneklerdendir.
|
Tokat Lezzetleri |
|
çingül
Aşçı
Kayıt: 06.07.2015
Mesajlar: 15 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc109173
Gönderme Tarihi: 06.Tem.2015
1,713 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolujet Magazin
Sulak ve bereketli Niksar-Erbaa ovaları, Kazova ve Artova, çok çeşitli tarım ürünleriyle doludur. Mümbit toprakları, mutedil iklimi ve göç yolları üzerindeki konumu nedeniyle çeşitli milletler yüzyıllar boyunca Tokatı mesken tuttuğundan; son iki yüzyılda Rus zulmünden kaçan Kafkas-Çerkez kavimlerinin, Livane lakaplı Artvinli göçmenlerin, Erzurum ve Kars kökenli muhacirler ile mübadele sonrası Balkanlardan gelenlerin yurdu olduğundan Tokat, bu göçer kavimlerin katkılarıyla rafine bir mutfak kültürüne sahip.
Detaylarıyla emek isteyen birçok yemeğin piştiği Tokat mutfağı; keşkekten bata, toyga çorbasından pehlili pilava, akzambak reçelinden kömeye, pestile, pekmeze ve pelvere uzanan çeşitliliği ve zenginliğiyle ünlüdür.
Eşsiz lezzetlerinin başında Tokat kebabı gelir.
Erbaa yöresinin meşhur Herek (karayaka) kuzu etinin patlıcan, domates, yeşilbiber, patates, sarımsağın özel bir sıralamayla dizilip ve yine özel bir ocakta pişirildiği Tokat kebabı; altına serilen özel kirli pidesi ile servis edilir. Bizden söylemesi, bu lezzeti tatmadan şehirden ayrılmayın. Biz il merkezindeki gezimizi bu güzel yemekle noktaladık. İkinci gün civar ilçelere gitmek, şehrin ünlü hamamlarından
ya da kaplıcalarından birini deneyimlemek niyetindeydik. Ancak tüm bunları bir güne sığdıramayacağımızdan merkeze yakın konumdaki Pazar ilçesine yönelip yol üzerindeki Mahperi Hatun Kervansarayına, ardından Ballıca Mağarası Tabiat Parkına ve Kaz Gölü Kuş Cennetine gitmekle yetindik.
Pontus kralı I. Pharnakesi yenen Sezarın Veni Vidi- Vici: Geldim, gördüm, yendim sözleriyle tarihin en kısa mektubunu yazdığı Zile ile bir zamanlar Danişmentlerin başkenti olan Niksar da listemizdeydi ama bu uzak noktalara vaktimiz yetmedi. Böylece bir sonraki ziyaretimizin de rotası şimdiden belli oldu; Zile, Niksar, Sulusaray Kaplıcaları, belki bir yayla ya da bağ gezintisinin hayaliyle Tokata veda ediyoruz.
|
Lezzet ve Maharet Tokat Mutfağı |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc35414
Gönderme Tarihi: 14.Nis.2009
2,949 defa indirildi / yazdırıldı
|
THY Skylife
Tarih boyunca nice uygarlığa ev sahipliği yapmış Anadolunun her köşesi bir kültür hazinesi... Ve bizler, bu toprakların bin yıllar öncesine dayanan geçmişini arkeolojik çalışmalar sayesinde öğreniyoruz. Neler çıkmıyor ki toprak ananın derinliklerinden... Müze vitrinlerinde gördüklerinizi anımsayın. Heykeller, sikkeler, mozaikler, çömlekler, seramikler, süs eşyaları... Bu değerler ışığında geçmiş uygarlıkların yaşam biçimlerini, kültürlerini, ekonomik ve sosyal durumlarını öğreniyoruz. Peki ya mutfak kültürleri hakkındaki bilgiler? Binlerce yıl önce insanlar ne yer, ne içerlerdi; yemeklerini nasıl pişirirlerdi; yeme-içme alışkanlıkları günümüzünkiyle nasıl bir ilişki içinde? Bu sorulara, son yıllarda hızla gelişen paleobotanik bilim (tarihöncesi bitki bilim) sayesinde daha kesin yanıtlar bulabiliyor arkeologlar. Ve yapılan araştırmalar eski çağlarda da Anadoluda çok zengin bir mutfak kültürü olduğunu belgeliyor. Beşeri Bilimler Profesörü Phyllis Pray Bober, Anadoluda ortaya çıkarılan öğütme taşları ve ekmek pişirme fırınlarının çok büyük bir mutfak kültürünün varlığına işaret ettiğini söylüyor.
İşte asırlar öncesinde ortaya çıkan bu geleneksel üretim teknikleri, günümüzde Anadolu kentlerinde hâlâ yaşayan bir olgu. Kökü antikçağlara kadar uzanan, kendine özgü bir mutfak kültürüne sahip Anadolu kentlerinden biri de Tokat... Gelin, hızla yayılan modernleşme süreci içinde yitirmemeye çalıştığımız bu köklü kültürde tatlı bir yolculuk yapalım...
DAHİYANE BİR LEZZET: TOKAT KEBABI
Tokat mutfağının zenginliğinin temelinde verimli toprakların yattığını biliyoruz. Tokatlılar da kendi değerlerinin farkında. Bu bilinç, en çok bir Tokatlının yörenin en meşhur lezzeti olan Tokat Kebabının tarifini verdiğinde çıkıyor ortaya. Domates, biber, patlıcan ve kuzu etinin muhteşem birlikteliğinden oluşan bu gastronomik deha ürününü yaparken, bir Tokatlı şunu şart koşar: Domates, biber, patlıcan Tokattan, kuzu eti de Niksardan (Tokatın bir ilçesi) kullanılacak. Aksini düşünmezler bile. Bu yemeği sahiplenen bir şehir daha var:
Tokatın komşusu Sivas. Bir Sivaslıdan Tokat Kebabının tarifini almayı deneyin. Malzemeleri tek tek saydıktan sonra duraklayıp, hepsinin mutlaka Tokattan temin edilmesi gerektiğini söyleyecektir dürüstçe.
PİŞİRME TEKNİĞİ ÇOK ÖNEMLİ
Tabii kebabın lezzetinin sadece doğru malzeme kullanımı ile ilgili olduğunu söylemek yanlış olur. Parmakları yedirten bu tadın sırrı, aynı zamanda pişirme tekniği ile de yakından alâkalı. Yani kullanılan fırın çok önemli. Tokat fırınının da Anadolu medeniyetleri içinde kullanılanların arasında en gelişmişi olduğu söylenegelmiştir hep. Peki yemekleri böylesine tatlandıran bu fırının özelliği ne? İşte cevap: Özel yapısıyla, yiyecekleri direkt ısıya maruz bırakmaması. Yani terletme denen yöntemle, sebze ve etler hem ızgara, hem de fırınlama etkisi ile pişiyor. Sebze ve etler fırın içinde bulunan askıya asılıyor ve böylece yüzeylerin eş zamanlı olarak pişmesi sağlanıyor. İçlerindeki lezzetli aromalar ise bu yöntem sayesinde birbirlerine karışıyor ve kebabın içinde mühürleniyor adeta...
METROPOLDE BULAMAZSINIZ
Tokat yemek kültürü, elbette sadece kebapla sınırlı değil. Yaprak sarması, bakla dolması, cevizli bat yörenin asma yaprağından yapılan gastronomi harikalarının başında. Pastırması ve elbiseli sucuğu ile de ünlü olan Tokat mutfağında hamur işlerinin de ayrı bir yeri var. Çökelekli, katmer, cızlak, haşhaşlı ve cevizli çörek, yuğurtmaç, mercimekli bulgur pilavı bu hamur işlerinden sadece birkaçı. Ayrıca Tokatlıların sofrasından eksik etmediği evelik, madımak, nivik ise pilav, çorba ve kavurmada her zaman kullanılan bitkilerin başında geliyor.
Tokat topraklarından fışkıran bir hazine de kırkı aşkın üzüm çeşidi. Ve bu üzümlerden yapılan Zile pekmezi ağızlara layık bir tat. Tokat şarabı ise, tüm bu yemeklerin tamamlayıcısı... Bir de dünyada sadece Tokatta üretilen Mahlep şarabı var ki, mutlaka tatmanızı öneriyoruz.
Peki bunları nasıl tadacaksınız? Yazıda bahsettiğimiz çoğu ürünü, metropol marketlerinin raflarında ya da semt pazarlarının tezgâhlarında göremezsiniz.
Çünkü Tokatlılar, toprağın sunduğu tüm nimetleri yerinde tüketiyor. Bize kalırsa, Tokat mutfağı bir an önce yaygınlaştırılmalı ve herkes tarafından tadılmalı... Yoksa Tokatlılar, bu lezzet hazinesinin başkaları tarafından keşfedilmesini istemiyorlar mı, ne dersiniz?
|
Tokat Mutfağı |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc32324
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2008
2,095 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tokat'ın verimli toprakları Tokat mutfağının zenginliğini oluşturur. Orta Anadolu'ya özgü unlu besinlerin yanı sıra, yöre mutfağında sebze ve meyve da önemli yer tutar. Tokat mutfağında asma yaprağı yaygın ve değişik biçimlerde kullanılır. Yaprak sarması, cevizli bat, bakla dolması bunların başlıcalarıdır. Kazova üzümü, zile pekmezi ya da cevizli şeker sucuğu Tokat yöresi ile özdeşleşmiş tatlardır.
Geleneksel Tokat evlerinin en büyük özelliği, büyük odalarından birinin mutfak olmasıdır. Mutfağa halk ağızı ile "İşevi" veya "akşana" denir. Taban döşemesi bal peteğini andıran kiremit tuğla ile kaplıdır. Odanın bir köşesinde yemek yapmaya ve çamaşır kazanını kaynatmaya yarayan yer ocağı bulunurken; diğer tarafta kurutulmuş yiyecek, konserve, salça, peynir, yaprak saklanan kiler bulunur. Ayrıca kuru baklagil ve tahılın saklandığı bölmeli ambar vardır. Bağ evlerinde kebap fırını, üzüm suyu0nun çıkarıldığı şirehane, geleneksel Tokat mutfağının en belirgin özelliğidir.
Bugün bile Tokat'ta yemekler çoğunlukla yer sofrasında yenilir. Mutfak kalabalık ailelerde oturma odasıdır. Tokat'ın çok zengin mutfağı vardır.
|
|
Tokat Mutfağı Tarifleri Diğer Konular
|
|