|
Terbiyeli İşkembe Çorbası |
|
Şehriye
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.05.2006
Mesajlar: 86 Şehir: Kırklareli |
Kısa URL: https://ml.md/lc3275
Gönderme Tarihi: 03.May.2006
5,450 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 Gr dana yada koyun işkembe
2 Çorba kaşığı margarin
2 Çorba kaşığı un
Terbiye için
3 Adet yumurta
3 Kahve fincanı sirke
6 Diş sarımsak
1 Adet limon
Kırmızıbiber
Tuz
İşkembeyi temizleyin.
Derin bir tencereye bolca su, tuz ve temizlenmiş işkembeyi koyup orta ateşte kaynamaya bırakın.
Su kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını açık bırakıp bir kepçe yardımı ile üzerindeki köpükleri alın.
Köpükler kesilince tencerenin kapağını kapatıp işkembeler pişinceye kadar kaynatın.
İşkembeler pişince tencereden alıp, küçük küçük parçalara ayırın.
Başka bir tencerede bir çorba kaşığı yağ ile unu yakmadan kavurun.
Daha sonra işkembe suyunu yavaş yavaş ilave ederek un ve yağa karıştırın.
Bir iki dakika kaynadıktan sonra işkembeleri ilave edin.
Çorba tekrar kaynamaya başladığında terbiyesini koyun.
Bir dakika daha kaynatıp ateşten alın.
Kalan bir çorba kaşığı yağ ile kırmızıbiberi tavada hafifçe yakıp çorbanın üzerinde gezdirin.
Sarımsaklı sirke ile servis yapın.
TERBİYENİN YAPILIŞI
Derin bir kabın içerisinde üç yumurta sarısı ve bir limonun suyunu iyice karıştırın.
Daha sonra kaynamakta olan çorbaya ilave edip bir dakika kaynatın.
Fazla kaynatırsanız çorbanın terbiyesi kesilir.
ML® Terbiyeli İşkembe Çorbası için tıklayın
|
Terbiyeli İşkembe Çorbası |
|
EnginAr
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.04.2006
Mesajlar: 68 Şehir: Bayrampaşa |
Kısa URL: https://ml.md/lc3464
Gönderme Tarihi: 05.May.2006
3,813 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet koyun iskembesi
1 bas soğan
2 kahve fincani un
100 gr (4yemek kasigi tepeleme) tereyağı veya margarin
1 yemek kasigi silme tuz
2 çay kasigi kirmizi biber
Terbiyesi:
3 adet yumurta sarisi
2 adet limon
1 bas sarmisak
1 kahve fincani sirke
1-iskembeyi temizleyip yikadiktan sonra 4-5 litre suyla atese koyun. içine dörde bölünmüs soğan, 4-5 dis sarmisak, ½ limon kabugu ve tuz katin. Kaynamaya baslarken kopügünü alin. iskembe yumusayana kadar, kisik ates üzerinde pisirin. (Etler pisip de 3 litre et suyu kalinca atesten indirin.)
2-iskembeyi tavla zari büyüklügünde dograyin.
3-Unu 3 kasik yagla biraz kavurun. Üzerine azar azar iskembe suyundan döküp karistirin. 10 dakika kaynatin. Sonra da dogranmis iskembeleri katin.
4-Üç yumurta sarisi, 1 ½ limon suyu, ½ bardak suyla hazirlayacaginiz terbiyeyi çorbaya karistirin. Kalan yagi eritip kirmizibiber koyduktan sonra uzerine gezdirin.
Not: 4-5 dis sarmisagi biraz tuzla havanda dövün. 1 kahve fincani sirkeyle karistirin.
ML® Terbiyeli Ispanak Çorbası için tıklayın
|
Terbiyeli İşkembe Çorbası |
|
senfoni
Aşçıbaşı
Kayıt: 13.03.2008
Mesajlar: 25 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc22610
Gönderme Tarihi: 16.Mar.2008
3,457 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 koyun işkembesi
2 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
2 çorba kaşığı un,
Tuz
Terbiyesi için:
1 limon suyu veya 1 fincan sirke
2 yumurta sarısı
3 diş sarımsak
İşkembeyi iyice yıkayıp kaynayan suya atın. 8-9 dakika kaynadıktan sonra hemen çıkarın. İşkembenin üzerini güzelce kazıyıp temizleyin. Birkaç defa sıcak su ile son bir defa da soğuk su ile iyice yıkayın. İşkembeyi kaynamakta olan bir miktar suyun içerisine atıp güzelce pişirin. Pişen işkembeleri tencereden çıkarıp incecik doğrayın ve tekrar tencereye katın. Başka bir kapta tereyağında unu kavurup kaynamakta olan çorbaya yavaş yavaş ilâve edin. Tencereyi ocaktan alın. Tuzunu ilâve edip karıştırın. Bir kapta limon suyu ile 2 yumurta sarısını bir miktar çorba suyu içerisinde iyice karıştırın. Bu karışımı yedire yedire çorbaya katın. Tencereyi tekrar ocağa oturtup tam kaynamadan ateşten alın. Çorbaya sirke ve dövülmüş sarımsak karışımını arzu ettiğiniz miktarda servis yaparken ilâve edin.
Fotoğraf "İsmet Atabay" tarafından gönderildi. 01.11.2016
|
TERBİYELİ İŞKEMBE ÇORBASI |
|
bendeniz
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.04.2008
Mesajlar: 22 Şehir: İzmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc23243
Gönderme Tarihi: 17.Nis.2008
3,445 defa indirildi / yazdırıldı
|
İşkembe için:
1 kg dana işkembesi
1 çorba kaşığı tuz
5 diş sarımsak
5 litre su
Yarım su bardağı yağ
Yarım limon suyu
Çorba için:
1 kahve fincanı sirke
2 çorba kaşığı un
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 yumurta
Temizlenmiş işkembeyi büyük bir tencereye koyup, tuz, limon, sarımsak ve suyu koyup harlı ateşte kaynamaya bırakınız. İşkembe piştikten sonra delikli kepçeyle çıkartıp soğutunuz. İşkembenin piştiği sudan 12 su bardağı su alarak orta boy bir tencereye koyup, ağır ateşte kaynatınız. Küçük bir kapta yumurta, un, sirkeyi çırpın ve işkembe suyundan iki kepçe ilave edin.
Kaynayan işkembe suyunu karıştırıp, kıyılmış işkembeleri ekledikten sonra soğumaya bırakın. Küçük bir kapta tereyağını eritiniz. Kırmızı biberi ekleyip karıştırdıktan sonra çorbaya ilave edin.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 21.07.2022
|
TERBİYELİ İŞKEMBE ÇORBASI |
|
im
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc80090
Gönderme Tarihi: 02.Eyl.2012
3,276 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo dana işkembesi
1 çorba kaşığı tuz
25 su bardağı su (5 litre)
2 çorba kaşığı tereyağı
1/2 çay kaşığı kırmızıbiber
6 diş sarımsak
1 kahve fincanı sirke
Terbiyesi için:
1 adet limon suyu
2 çorba kaşığı su
4 adet yumurta sarısı
İşkembeyi iyice temizledikten sonra bir tencereye koyup, üzerine tuzunu ve suyunu ilâve edip, hızlı ateşte kaynatınız. Kaynarken üzerinde toplanan köpükleri bir kevgirle alarak atınız. Köpük kesilince tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte işkembenin pişmesine göre piştiğini kontrol ederek 4 saat pişiriniz. Kalan işkembe suyu 10-12 bardak kadar olmalıdır. Su azalmışsa üzerine su ilâve ediniz ve tekrar kaynatınız.
İşkembeyi sudan çıkarıp küçük parçalara doğrayınız ve yeniden suya atarak bir taşım kaynatınız.
Tereyağını bir kapta eritip, kırmızıbiber karıştırınız; kâseye koyduğunuz çorbanın üzerinde birazını gezdiriniz.
Küçük bir kuşaneye 4 yumurta sarısını, 1 limon suyunu ve 2 kaşık unu ilâve ederek ağır ateşin üzerinde, içinde az sıcak su bulunan bir tavanın içine oturtunuz. Bir çırpma teliyle 2 dakika iyice çırpınız.
Sonra kaynamakta olan çorbanın suyundan sicim gibi akıtarak 2 kepçe su yedirip hemen çorbanın içine karıştırınız.
Sarmısakları soyup, incecik dövünüz, sirke ile karıştırıp, çorbanın yanında biberli yağ ile servis yapınız.
Fotoğraf "İsmet Atabay" tarafından gönderildi. 01.11.2016
|
Terbiyeli İşkembe Çorbası |
|
İ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 614 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc114896
Gönderme Tarihi: 16.Şub.2016
2,762 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 kg dana işkembe
1 adet kuru soğan
Terbiyesi için:
1 adet yumurta sarısı
4 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı yoğurt
1 limonun suyu
5.6 diş sarımsak
Üzeri için:
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı pul biber
İşkembeler küp şeklinde doğranır. İyice yıkandıktan sonra düdüklü tencereye alınır. Soyulmuş 1 soğan ilave edilir. 7-8 bardak su ilave edilir. Düdüklünün kağağı kapatılır, pimi çıktıktan sonra 40-45 dakika pişirilir.
Bir kasede terbiyesi hazırlanır. Bunun için yumurta sarısı, un, yoğurt, limon suyu, dövülmüş sarımsak, 1,5 bardak su ilave edilir mikserle çırpılır.
İşkembenin suyundan 1-2 kepçe alınarak terbiyenin üzerine dökülerek ılıştırılır.
Hazırlanan terbiye düdüklüdeki işkembenin üzerine dökülerek karıştırılır.
Birkaç taşım kaynatılarak altı kapatılır.
Üzeri için bir tavada yağ ve biber beraberce kızartılır. Servis esnasında çorbaların üzerine birkaç kaşık dökülür.
|
Terbiyeli İşkembe Çorbası |
|
dönmedolap
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.04.2018
Mesajlar: 24 Şehir: Muğla |
Kısa URL: https://ml.md/lc133365
Gönderme Tarihi: 13.Nis.2018
1,440 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. İşkembe (temizlenmiş)
2 çorba kaşığı un
2 yumurta sarısı
1,5 limon suyu
1 fincan sirke
5-6 diş sarımsak
4 diş sarımsak (haşlarken kullanmak için)
1 kaşık tereyağı
1 tatlı kaşığı acı pul biber
Temizlenmiş işkembeyi bol suda bir kaç su yıkayın.
Tencereye koyun,suyu üzerine 3 parmak çıkacak kadar koyun. Yarım limonun suyunu ve 4 diş doğranmış sarımsakları ekleyerek işkembeyi yumuşayana kadar haşlayalım. (Bu işlem düdüklüde olursa 45 dk. normal tencerede olursa 4 saat sürebilir.)
Haşlama sırasında kullandığımız limon ve sarımsak, tadının ve renginin iyi olması içindir.
Haşlanan işkembeyi delikli kepçe ile tencereden çıkararak minik minik doğrayın. Tencerede kalan suyu kısık ateşte dursun.
Bu arada işkembe haşlanırken, tencereyi açmaya yakın, terbiyesini hazırlayalım. 2 kaşık una bir limon suyu,2 ad. Yumurta sarısını ve 1-2 fincan su ilave ederek iyice pürüzsüz ve topaksız olana kadar çırpalım.
Bu terbiyeyi işkembe suyuna azar azar dökerek ve sürekli karıştırarak terbiye edelim. Sonra içine dilimlenmiş işkembeyi ekleyin.
Tuzunu istediğiniz ayarda dökün. Ve 5-10 dakika daha kaynatın.
Ayrı bir kasede dövülmüş sarımsak üzerine sirke koyun. Bir küçük derin tavada da az bir acı biber ile tereyağını eritin.
Çorbayı servis için kâselere koyduktan sonra isteyen arzuya göre üzerine sirkeli sarımsak ve acı biberli tereyağı gezdirerek lezzetine lezzet katabilir.
|
Terbiyeli İşkembe Çorbası |
|
yemek öğretmeni
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.03.2019
Mesajlar: 24 Şehir: Münih |
Kısa URL: https://ml.md/lc141342
Gönderme Tarihi: 19.Mar.2019
669 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilogram temizlenmiş dana veya koyun işkembesi
3 yemek kaşığı un
2-3 yemek kaşığı sirke
5-6 diş sarımsak
Sıvı yağ
Tuz
Toz biber
Su
Terbiyesi için:
1 yumurta sarısı
Yarım limon suyu
2 yemek kaşığı yoğurt
İşkembeleri temizleyip sirkeli suda beklettikten sonra küp küp doğrayın. Yumuşayana kadar suda haşlayıp süzün, suyunu atmayın.
Bir tencerede yağ ile unu kavurun. Haşlama suyunu yavaş yavaş ekleyip unu iyice ezin ve kaynamasını bekleyin. Kaynayınca işkembeleri ilave edin. İstediğiniz miktarda sirke, sarımsak ve baharat eklenip pişirmeye devam edin.
Terbiyesi için gerekli malzemeleri bir kasede iyice karıştırıp çorba suyu ile ılıştırarak çorbaya ekleyin. 3 dakika daha kaynadıktan sonra ocaktan alın.
|
Terbiyeli İşkembe Çorbası |
|
tarifler
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.03.2019
Mesajlar: 31 Şehir: Kastamonu |
Kısa URL: https://ml.md/lc141346
Gönderme Tarihi: 20.Mar.2019
792 defa indirildi / yazdırıldı
|
http://www.hurriyet.com.tr
1 kilogram işkembe
1 su bardağı mısır unu
1 yemek kaşığı buğday nişastası
6-7 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
Terbiyesi için:
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı limon suyu
Üzeri için:
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Öncelikle, işkembeyi bol su altında defalarca yıkayın. Suyunu süzdürüp, mısır unuyla her tarafını ovun. Sonra tekrar bol su altında, işkembeler bembeyaz oluncaya dek yıkayın. 2-3 parçaya ayırıp, ortalama 4 litrelik bir tencereye alın ve üzerini su doldurup haşlamaya bırakın.
İyice haşlanınca, el kevgiriyle işkembe parçalarını kesme tablasının üzerine alın. El dayanacak sıcaklığa geldiği zaman, ince ince doğrayın. İşkembenin suyunu süzdürerek başka bir tencereye alın, doğradığınız işkembelerle birlikte suyu, tencerenin dolmasına yakın tamamlayın.
Tencereyi tekrar ocağa alın. Ezilmiş sarımsağı ve tuzunu katın. Nişastayı bir kaseye alıp, çorbanın suyuyla ılıştırarak ezin ve karıştırarak çorbaya katın. Çorba kaynayınca, limonla birlikte iyice çırptığınız yumurtayı, iki kaşık çorba suyuyla ılıştırarak çorbaya ekleyin. 5 dakika sonra ateşten alın.
Servis öncesi erimiş tereyağında kırmızı pul biberi kızdırın. Kaselere aldığınız çorbanın üzerine gezdirin. Sirke koyarak servis yapın.
Fotoğraf "OlurMuOlur" tarafından gönderildi. 11.02.2021
|
Terbiyeli İşkembe Çorbası |
|
hekim hanım
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2020
Mesajlar: 36 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc148095
Gönderme Tarihi: 25.Oca.2020
571 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilogram işkembe
1 çay bardağı sirke
2 litre su
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı sıvı yağ
4-5 diş sarımsak
Terbiyesi için:
1 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı yoğurt
1 adet limon
Küp küp doğradığınız işkembeyi bol suyla iyice yıkayın.
Yıkadıktan sonra bir kaba alıp üzerine yarım çay bardağı sirke dökün.
Üzerine de sıcak su gezdirip yaklaşık 40 dakika bu şekilde bekletin.
Daha sonra bol suyla yıkayarak düdüklü tencereye alıp haşlayın.
Haşladıktan sonra suyunu süzün ve tekrar su ekleyin.
Yaklaşık 15-20 dakika kadar daha haşlayın.
Sıvı yağı da farklı bir tencerede ısıtın.
Un ekleyip kavurun.
İşkembenin suyundan birkaç kepçe ilave edin.
Bu karışımı da işkembeye yavaş yavaş karıştırarak ekleyin.
Bir yandan da terbiyesi için yoğurt, yumurta sarısı, un ve yarım limonun suyunu bir kasede çırpın.
Çorbadan 1-2 kepçe kadar alıp terbiyeyi ılıştırdıktan sonra yavaş yavaş çorbanıza ekleyin.
İyice karıştırın.
Kısık ateşte 10-15 dakika daha pişirin.
Dilerseniz çorbanızı sarımsak ve sirke ile servis edebilirsiniz.
|
Terbiyeli İşkembe Çorbası |
|
selena
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.10.2020
Mesajlar: 35
|
Kısa URL: https://ml.md/lc153786
Gönderme Tarihi: 29.Ekm.2020
377 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://acunn.com
1 kilogram işkembe (iyi temizlenmiş)
3 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı un
Haşlamak için:
1/2 adet limon suyu
1 adet küçük boy kuru soğan
2 diş sarımsak
6 su bardağı su
Terbiyesi için:
1 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı yoğurt
1/2 adet limon suyu
1 çay kaşığı tuz
Servisi için:
1/2 çay bardağı sirke
4 diş sarımsak
İyi temizlenmiş 1 kilogram işkembenin üzerini geçecek kadar su ilave edip, işkembeler yumuşayana kadar yaklaşık 40 dakika haşlayın. İşkembe haşlandıktan sonra bir kevgir yardımıyla başka bir kaba aktarın.
Ayrı bir tavada 3 yemek kaşığı tereyağını eritip üzerine 3 yemek kaşığı unu ileve edin ve unun kokusu çıkana kadar kavurun; süzdüğünüz ve ılınmış olan haşlama suyundan tavaya azar azar ekleyin. Unun topaklanmaması için; bir çırpıcı yardımıyla hızlıca karıştırın.
Bu karışımı işkembeleri haşladığınız tencerenin içerisine sürekli olarak karıştırarak yavaş yavaş yedirin. Çorbanın terbiyesini hazırlamak için; 4 yemek kaşığı yoğurt, 2 yemek kaşığı un, 1 çay kaşığı tuz, 1 adet yumurta sarısı ve yarım limon suyunu ayr bir kapta çırpın.
Terbiye karışımını kaynamakta olan haşlama suyu ile ılıştırdıktan sonra çorba tenceresine azar azar ekleyin ve hızlıca karıştırın.
Son olarak, haşlanan işkembeyi çorbaya ilave edin ve kısık ateşte, 15 dakika kadar kaynatarak pişirin.
Sarımsakları rendeledikten sonra sirke ile karıştırın. Servis kaselerine aldığınız çorbayı, sarımsaklı sirke ilavesiyle sıcak olarak servis edin.
|
Terbiyeli İşkembe Çorbası |
|
bozayı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.07.2020
Mesajlar: 53 Şehir: Aydın |
Kısa URL: https://ml.md/lc155997
Gönderme Tarihi: 10.Şub.2021
417 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 yemek kaşığı, un
4 yemek kaşığı, yoğurt
1 tane limon
Su
Tuz
Üzeri için:
2 diş sarımsak
Sirke
Büyük bir tencerede ya da düdüklü tencerede önce işkembe pişirilir.
Bu arada; bir kâsede yoğurt, limon suyu, un ve soğuk su karıştırılır azar azar sıcak su ilave edilerek devam edilir ve terbiye hazırlanır.
Haşlanan işkembeler küçük küçük doğranır ve tencereye alınır.
Üzerine yavaş yavaş terbiye dökülerek sürekli karıştırılır ve tuz eklenir.
Biraz daha pişirilir.
Sarımsak dövülür ve içine sirke ve az pul biber eklenerek sosu hazırlanır.
İşkembe pişince ocaktan alınır.
Yanında sosuyla servise hazır olur.
|
Terbiyeli İşkembe Çorbası |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc163783
Gönderme Tarihi: 22.Mar.2022
252 defa indirildi / yazdırıldı
|
1000 gram işkembe
2 yemek kaşığı ile tereyağı
2 yemek kaşığı ile un
Haşlamak için:
Yarım limon suyu
1 adet orta boy kuru soğan
2 diş temizlenmiş sarımsak
6 su bardağı kadar su
Terbiyesi için:
1 yumurtanın sarısı
3 yemek kaşığı ile un
3 yemek kaşığı ile yoğurt
Yarım limon suyu
1 çay kaşığı ile tuz
Servisi İçin:
Yarım çay bardağı sirke
4 diş kadar sarımsak
İyi temizlenmiş isteğe göre sirkeli su da beklettiğiniz işkembeye, limon suyunu, sarımsağı, kuru soğanı ve su ilavesi ederek yumuşayana kadar yaklaşık olarak 40 dakika kadar haşlayın
Haşlanan işkembeyi bir kevgir ile bir kaba alarak küçük küpler halinde doğrayın.
Çorbanın renginin daha berrak olabilmesi için; haşlama suyunu süzün.
Tereyağını derin bir tencerede erittikten sonra.
Unun, o mis gibi kokusunu duyana kadar kavurun.
Süzdüğünüz ve ılınmış olan haşlama suyundan çorba tenceresine azar azar eklemeye devam edin.
Unun topaklanmasını önlemek için; tel bir çırpıcı ,ile hızlıca karıştırmaya devam edin.
Çorbanın terbiyesini hazırlamak için; yumurta sarısını, unu, yoğurt, limon suyunu ve tuzu ayrı bir kapta iyice çırpın.
Hazırladığınız bu çorbanın terbiye karışımını kaynamakta olan haşlama suyu ile ılıştırarak çorba tenceresine azar azar ekleyerek hızlıca karıştırın.
Son olarak ise; küçük parçalar halinde doğradığınız işkembeyi kaynayan çorbanıza ilave ederek kısık ateşte, 15 dakika kadar kaynatarak pişirmeye devam edin .
Sarımsakları rendeleyin ve sirke ile karıştırın.
Servis kâselerine aldığınız çorbanıza, sarımsaklı sirke ilave ederek sıcak olarak servis yapın.
|
Terbiyeli İşkembe Çorbası |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172658
Gönderme Tarihi: 14.Haz.2023
174 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
1 kg dana işkembe, temizlenmiş
1 ½ tatlı kaşığı tuz
½ adet limonun suyu
1 adet orta boy soğan, dörde bölünmüş
4 diş sarımsak, soyulmuş
Terbiye için:
30 g un
1 adet limonun suyu
2 adet yumurtanın sarısı
100 ml su
Servis için:
30 g tereyağı veya sadeyağ
1 çay kaşığı kırmızıbiber
100 ml üzüm sirkesi
4 diş sarımsak, dövülmüş
İşkembeyi bol suda birkaç su yıkayın. Tencereye alıp üzerine üç parmak çıkacak kadar su ve 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin.
Yarım limonun suyunu, soğanı ve sarımsakları ekleyerek işkembeyi yumuşayana kadar haşlayın.
Haşlanan işkembeyi delikli kepçeyle tencereden çıkarın. Tercihen 1,5 santim ebadında küp küp doğrayın.
Tuzlama usulü isterseniz kesme şeker büyüklüğünde, klasik usulde isterseniz de ince kıyım şeklini tercih edin.
İşkembenin suyunu tel süzgeçten bir başka tencereye alarak kaynatın.
Bu sırada terbiyeyi hazırlayın. Una, limon suyu, yumurta sarısı ve 100 ml su ilave ederek pürüzsüz kıvama gelene dek çırpın.
Karışımı kaynamakta olan işkembe suyuna azar azar ve sürekli karıştırarak dökün.
Doğranan işkembeleri ve tadına bakarak ½ tatlı kaşığı tuzu ekleyin.
Tuz miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. 5 dakika daha kaynatın.
Yağı kızdırıp kırmızıbiberi ilave edin. Sirkeyi sarımsakla karıştırın. Çorbanın üstüne biberli yağ gezdirip sirkeli sarımsakla servis edin. Üstüne dilediğiniz baharatları serpiştirin.
Not: Sakatat çorbaları, Osmanlıların da çok fazla rağbet ettiği yemeklerdir. Genel inanışa göre her sakatatın ayrı bir yararı vardır. Hayvanın midesi olan işkembenin de midevi olduğuna inanılır. O yüzden gece gezmelerinde yemeyi içmeyi abartanlar sabaha karşı soluğu işkembecilerde alır.
|
|